Primele avioane franceze Mirage 2000 au fost deja livrate în Ucraina, după cum a anunțat pe 6 februarie ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
La începutul lunii octombrie, mai multe site-uri de specialitate din domeniul militar au relatat că în ciuda tuturor relaţiilor tensionate din ultimii ani pe care Turcia le are cu Statele Unite, Ankara poartă discuţii cu compania americană Lockheed Martin pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.
Pe fondul acestor informaţii, dar şi ca urmare a nenumăratelor declaraţii oficiale, venite atât de la oficiali turci, cât şi de la oficiali americani, fostul diplomat turc Alper Coșkun a precizat într-un articol pentru think tank-ul Carnegie că ’’acordul F-16 a devenit un test de turnesol’’ pentru viitorul relaţiilor dintre SUA şi Turcia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul oficial care a ţinut să facă precizări suplimentare despre intenţiile Turciei, precizând că Statele Unite sunt cele care au propus vânzarea acestor avioane, în schimbul investiţilor pe care Ankara le-a făcut în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă.
Dar, după declaraţiile lui Erdogan a venit şi surpriză. Pentagonul a venit la scurt timp cu un comunicat oficială prin care a precizat că SUA nu a făcut nicio ofertă Turciei pentru vânzarea de avioane F-16.
Coșkun precizează că relaţia dintre SUA şi Turcia este de așteptat să se înrăutățească și mai mult dacă Washingtonul refuză să vând avioane F-16 către Ankara.
Prin îndeplinirea cererii Turciei pentru avioanele F-16, Washingtonul ar putea, de asemenea, să o descurajeze să urmeze căi alternative, cum ar fi o cooperare mai profundă a industriei sale de apărare cu cea a Rusiei, a spus Coşkun.
Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.
După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.
Trebuie ţinut cont că Erdogan a anunțat în septembrie că intenționează să achiziționeze suplimentar sisteme de rachete S-400 din Rusia, un demers care contravine angajamentelor Turciei ca aliat al NATO.
Înainte ca Pentagonul să contrazică declaraţiile lui Erdogan, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16, Ankara se poate reorienta către aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.
Citat de mass-media rusă, șeful Președinției Turce a Industriilor de Apărare, Ismail Demir, a declarat că Ankara este dispusă să cumpere avioane de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia dacă SUA blochează vânzarea avioanelor de luptă F-16.
"Dacă procesul [achiziționarea și actualizarea F-16] nu aduce rezultate, atunci Turcia nu va rămâne fără alternative. Dacă este necesar, tema Su-35 și Su-57 poate fi deschisă oricând. Industria noastră va face totul pentru a ne asigura securitatea, și dacă este nevoie de ceva în plus, atunci putem găsi întotdeauna o cale de ieșire", a spus Demir, în urmă cu două săptămâni.
Dar, tot recent, într-un interviu acordat CNN Turk, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a ţinut să precizeze că SUA ar trebui fie să livreze Ankarei avioanele de luptă F-35 pe care Turcia le-a plătit, fie să returneze banii, fie să ofere un alt produs la schimb.
Mevlut Cavusoglu a declarat pentru CNN Turk că dacă SUA nu vor să rezolve problema excluderii Ankarei din programul F-35 sau dacă Congresul blochează rezolvarea acesteia, Turcia va lua în considerare alte opțiuni, inclusiv achiziționarea de avioane ruseşti Su-35 sau Su-57.
Astfel, săptămâna trecută, unsprezece congresmeni democrați și republicani de la Washington i-au cerut președintelui Joe Biden să refuze cererea Ankarei de a achiziționa avioane de luptă F-16, precizând că, deşi Turcia este un stat membru al NATO, se comportă ca un adversar.
„Vă îndemnăm să acționați în interesul nostru național și de dragul stabilității în estul Mediteranei, refuzând să întăriți arsenalul vechi de avioane de luptă al Turciei și așteptăm cu nerăbdare să primim răspunsul dumneavoastră”, au adăugat ei.
„Nu ne putem permite să ne compromitem securitatea națională trimițând avioane fabricate în SUA unui aliat din tratat [NATO] care continuă să se comporte ca un adversar”, au spus congresmenii americani care au semnat scrisoarea înaintată președintelui Joe Biden.
„Statele Unite nu își pot permite să transfere niciun echipament militar avansat guvernului Turciei în acest moment”, se mai precizează în scrisoare.
Acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca această vânzare.
Trebui precizat că această achiziţie ar urma să aibă loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt cele mai bune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Primele avioane franceze Mirage 2000 au fost deja livrate în Ucraina, după cum a anunțat pe 6 februarie ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Zona arctică a devenit rapid un punct central pentru politicile de securitate globală, deoarece tensiunile geopolitice în creștere și bogățiile naturale nedezvoltate ale regiunii atrag atenția puterilor militare. Exercițiul Arctic Forge 25 al armatei SUA, care se desfășoară în perioada 17-28 februarie 2025, subliniază relevanța în creștere a operațiunilor din zona arctică, nu doar pentru SUA, ci și pentru aliații din cadrul NATO și țările arctice. Aproximativ 330 de soldați americani din ,,Divizia 11 Aeropurtată'' și ,,Divizia 10 Vânători de Munte'' vor fi trimiși să se antreneze împreună cu 40 de soldați canadieni și 500 de militari finlandezi.
Gărzile Revoluţionare din Iran au primit în dotare prima navă capabilă să lanseze drone şi elicoptere pe mare, a informat joi agenţia de presă semi-oficială Tasnim, citată de Reuters.
Rachetele nord-coreene lansate de Federația Rusă asupra Ucrainei au devenit mai precis, raportat la luna decembrie. Cea mai probabilă cauză pentru aceste progrese este că Phenianul folosește războiul din Ucraina ca teren de testare în condiții reale de luptă, pentru a-și îmbunătăți armele.
După o jumătate de an de la începerea operației Kursk, pierderile rusești în regiune au ajuns la aproximativ 40.000 de militari, dintre care peste 16.000 de morți.
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
Joi seară, armata ucraineană a lovit un aerodrom militar rus din regiunea Krasnodar, de pe care ocupanții ruși lansează drone Shahed, arată Statul Major ucrainean.
Canalul Panama a dezmințit miercuri anunțul făcut cu puțin timp înainte de executivul american că statul Panama ar fi acceptat să nu mai taxeze tranzitul navelor sale, anunț venit după vizita secretarului de stat al SUA, Marco Rubio, pe fondul presiunilor făcute de președintele american Donald Trump, informează Agerpres și EFE.
Administrația președintelui american Donald Trump este divizată cu privire la modul în care trebuie sa puna capăt războiului din Ucraina, a relatat NBC News la 5 februarie. Citând oficiali americani și ucraineni, postul de televiziune a declarat că trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, fac presiuni pentru ca administrația de la Casa Albă să își folosească influența asupra Rusiei pentru a-l forța pe președintele rus Vladimir Putin să renunțe.
În ciuda faptului că Germania nu este doar unul dintre fondatorii proiectului european ELSA (European Long-Strike Approach) pentru dezvoltarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, ci și inițiatorul, nu există prea multe ca acest proiect sa continue. Mai ales că raza de acțiune dorită, după cum arată proiectul, ar trebui să fie de 2 000 km, iar probabilitatea ca o racheta de croazieră europene să atingă astfel de parametri este discutabilă.
Departamentul american Apărării elaborează planuri de retragere a tuturor trupelor americane din Siria, după cum au declarat marți doi oficiali militari pentru NBC News. Președintele Donald Trump și oficialii apropiați și-au exprimat recent interesul pentru a scoate trupele americane din Siria, au declarat oficialii, ceea ce a determinat Pentagonul să înceapă să elaboreze planuri pentru o retragere completă în 30, 60 sau 90 de zile.
Potrivit Departamentului american al Apărării, la 23 ianuarie 2025, primul F-16 Block 70 echipat cu sistemul de război electronic Viper Shield a zburat pentru prima dată de la Baza Aeriană Edwards, California. Acest test face parte dintr-o evaluare continuă a capacităților sistemului și a integrării acestuia cu platforma F-16, care va permite implementarea operațională viitoare de către numeroși clienți internaționali.
Navele oficiale ale statului american vor putea folosi gratuit Canalul Panama, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, pe fondul ameninţărilor din partea lui Donald Trump de a prelua controlul asupra căii maritime strategice, notează Agerpers și AFP.
Directorul Întreprinderii de aviație din Komsomolsk pe Amur (KnAAZ) din Federația Rusă, Yuri Kondratyev, a declarat, pe 05.02.2025, că, în cursul acestui an, vor fi asamblate primele două prototipuri ale avionului de luptă monomotor Su-75 Checkmate.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a raportat noi date cu privire la numărul de victime în rândul armatei ucrainene de la începutul războiului la scară largă.
Ieri a fost adoptat bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN) iar ministrul Angel Tîlvăr a declarat presei după ședință că și anul acesta sunt alocați 30% din buget înzestrării Armatei României.
Compania AeroVironment (AV), un furnizor global de sisteme robotice inteligente, a anunțat recent că a primit cea de-a treia comandă de livrare, în valoare de 288 de milioane de dolari, pentru sistemele de muniție Switchblade. Această comandă face parte dintr-o solicitare a armatei SUA pentru sisteme letale fără pilot (LUS).
Excelența Sa Adrian Zuckerman și Andrei Caramitru, analist economic, vor discuta despre actualitatea economică și globală.
Forțele navale americane au testat cu succes sistemul laser de înaltă energie numit HELIOS, pe una dintre navele sale de război, în anul fiscal 2024, au anunțat mai multe publicații de apărare din SUA.
Inspirat de președintele american Donald Trump, parlamentarul ultranaționalist rus Serghei Mironov intenționează să rusifice Arctica. A publicat o hartă pe contul său Telegram, în care Arhipelagul Franz Josef - ce face parte din Regiunea Arhanghelsk a Rusiei - apare denumit drept „Ținutul Lomonosov”.
Ultranaționalistul rus susține, de asemenea, că Oceanul Arctic ar trebui să fie numit Oceanul Rusiei (o măsură similară cu cea luată de Trump în cazul Golfului Mexic, transformat în Golful Americii). El ar redenumi și insula norvegiană Spitsbergen, teritoriu ce aparține de Svalbard, Norvegia, din Oceanul Arctic.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 04.02.2025, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei.
România e singurul stat aliat care a băgat capul în nisip atunci când a venit vorba de ajutorul militar acordat Ucrainei, în pofida faptului că dimensiunea acestui ajutor nu e deloc de neglijat.
Comisia Europeană și Moldova au convenit asupra unei strategii cuprinzătoare pe doi ani pentru independența energetică și sustenabilitatea Republicii Moldova.
Preşedintele american Donald Trump a făcut marţi un anunţ şoc, spunând că vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza distruse de război, o propunere despre care premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat că ar putea "schimba istoria", relatează Reuters.
Alegerile prezidenţiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerinţă străină, marchează un punct de referinţă în conştientizarea impactului manipulării informaţiilor pe reţelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere şi protecţie împotriva ingerinţelor digitale străine din Franţa (VIGINUM).
Jurnalistul britanic Piers Morgan a publicat un scurt fragment dintr-un interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va fi difuzat în această seară pe rețelele sociale. Extrasul din interviu a fost publicat pe platforma de social media X, relatează Ukrinform.
Turcia ar intenționa să înființeze două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16, ca parte a unui nou acord de apărare între Ankara și Damasc, potrivit unor surse anonime citate de ziarul turc Türkiye. Demersul ar putea marca o schimbare semnificativă în dinamica militară regională, în special având în vedere rolul istoric al Turciei în conflictul sirian și interesele sale strategice în contracararea amenințărilor de-a lungul frontierei sale sudice.
Industriile de apărare ucraineană și poloneză își intensifică procesele de cooperare sub îndrumarea guvernelor lor. Potrivit Ministerului polonez al Apărării, în timpul vizitei delegației conduse de ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, au fost semnate două documente privind cooperarea dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ, una dintre cele mai mari asociații ale companiilor de apărare din Polonia) și companiile de apărare ucrainene.
Încetarea ostilităților în Ucraina ar trebui să aibă loc cu participarea deplină a Kievului și cu creșterea cheltuielilor de apărare ale țărilor din regiune pentru a evita orice viitoare agresiune rusă, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-un interviu acordat Associated Press. Liderul țării baltice a declarat în interviu că un acord de pace încheiat fără măsuri de descurajare adecvate ar permite Rusiei să își consolideze forțele și să se pregătească pentru o nouă agresiune în regiune.
Germania pare că experimentează o alianță de conjunctură, în care stânga populistă BSW își dă mâna cu AfD-ul de extremă dreapta. Ce poate să iasă bun din asta?
A fost aprobat un plan pentru trecerea la o nouă structură organizatorică a Forțelor Armate ale Ucrainei care cuprinde și crearea de corpuri în cadrul Armatei.
La 31 ianuarie 2025, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a dezvăluit că Țările de Jos vor furniza Ucrainei un alt lot de avioane de luptă F-16 în acest an. Declarația a fost făcută după o întâlnire la Haga cu ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, în cursul căreia cei doi oficiali au abordat îmbunătățirea capacităților aviatice ale Ucrainei și continuarea programelor de formare pentru piloții și tehnicienii ucraineni.