Disputa Insulelor Kurile. Rusia închide ușa negocierilor cu Japonia. Putin: Teritoriile rusești nu se negociază
Președintele rus Vladimir Putin a invocat un articol din Constituția recent modificată a Federației Ruse care interzice cedarea teritoriului rus către o entitate străină, făcând referire la disputa cu privire la Insulele Kurile pe care Moscova o are cu Japonia.
În ciuda acestor aspecte cu privire la faptul că Federația Rusă nu e dispusă să negocieze cu Japonia Insulele Kurile, scrie Japan Today, Putin nu a exclus dialogul cu Tokyo, însă a dat asigurări că discuțiile nu vor duce la niciun rezultat care să violeze Constituția Federației Ruse.
Sursa citată amintește că e pentru prima oară când Vladimir Putin anunță public că Moscova nu va negocia cu Japonia cele patru insule disputate, în ciuda solicitărilor de dialog ale părții japoneze.
Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo.
La mai bine de 75 de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia şi Rusia nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.
Pe de altă parte Japonia a reacționat după declarațiile lui Vladimir Putin și precizat că poziția sa rămâne neschimbată, dorind negocierea și semnarea unui tratat de pace.
Insulele Kurile, o dispută de aproape opt decenii. Sovieticii au profitat în 1945 și au declarat război Japoniei temându-se că SUA vor lua „toată spum”.
Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria.
Dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în 'afara jocului'.
În fond, contrar opiniei publice de azi, invazia sovietică a fost un factor mult mai determinant în ceea ce privește capitularea Japoniei decât Little Boy și Fat Man (n.a. - numele celor două bombe nucleare care au căzut la Hiroshima și Nagazaki).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News