Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Disputa Insulelor Kurile. Rusia închide ușa negocierilor cu Japonia. Putin: Teritoriile rusești nu se negociază
18 feb, 18:46
Președintele rus Vladimir Putin a invocat un articol din Constituția recent modificată a Federației Ruse care interzice cedarea teritoriului rus către o entitate străină, făcând referire la disputa cu privire la Insulele Kurile pe care Moscova o are cu Japonia.
Sursă foto: Japan Joint Staff Twitter

În ciuda acestor aspecte cu privire la faptul că Federația Rusă nu e dispusă să negocieze cu Japonia Insulele Kurile, scrie Japan Today, Putin nu a exclus dialogul cu Tokyo, însă a dat asigurări că discuțiile nu vor duce la niciun rezultat care să violeze Constituția Federației Ruse.

Sursa citată amintește că e pentru prima oară când Vladimir Putin anunță public că Moscova nu va negocia cu Japonia cele patru insule disputate, în ciuda solicitărilor de dialog ale părții japoneze. 

Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo.

La mai bine de 75 de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia şi Rusia nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.

Pe de altă parte Japonia a reacționat după declarațiile lui Vladimir Putin și precizat că poziția sa rămâne neschimbată, dorind negocierea și semnarea unui tratat de pace.

 

Insulele Kurile, o dispută de aproape opt decenii. Sovieticii au profitat în 1945 și au declarat război Japoniei temându-se că SUA vor lua „toată spum”.

 

Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria.

Dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în 'afara jocului'.

În fond, contrar opiniei publice  de azi, invazia sovietică a fost un factor mult mai determinant în ceea ce privește capitularea Japoniei decât Little Boy și Fat Man (n.a. - numele celor două bombe nucleare care au căzut la Hiroshima și Nagazaki).

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică
Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro