Damen a lansat ieri la Șantierul Naval Damen Galați modulele 2&3 aparţinând Navei de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Aceasta e una din cele mai mari și complexe nave care au fost vreodată construite în România.
Trecerea strâmtorii Taiwanului de către USS Milius, un distrugător din clasa Arleigh Burke echipat cu rachete, a reprezentat un simplu tranzit de rutină, a menţionat flota a 7-a a SUA.
Această traversare "demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei regiuni Indo-Pacific liberă şi deschisă", a adăugat sursa citată într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Evenimentul are loc la o săptămână după întrevederea virtuală dintre preşedinţii chinez şi american, îndeosebi pe subiectul Taiwanului, care cristalizează toate tensiunile dintre cele două puteri.
Insula are o guvernare proprie din 1949, dar China consideră acest teritoriu autoguvernat democratic drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.
Navele de război americane efectuează periodic exerciţii în strâmtoare, ceea ce suscită furia Beijingului.
Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a condamnat marţi această traversare, văzând în ea "o tentativă deliberată de perturbare a păcii şi stabilităţii regionale". "Statele Unite trebuie să-şi corecteze imediat greşeala, să înceteze să mai provoace probleme, să mai depăşească limita şi să se joace cu focul", a avertizat el.
Collin Koh, însărcinat cu cercetarea la Şcoala de Studii Internaţionale S Rajaratnam din Singapore, are o bază de date cu numărul traversărilor declarate de către americani în strâmtoarea Taiwanului. Nouă traversări au fost efectuate în 2019, urmate de 15 traversări în 2020. În acest an, până în prezent americanii au efectuat 11 traversări, număr care include şi ultima traversare, a USS Milius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Damen a lansat ieri la Șantierul Naval Damen Galați modulele 2&3 aparţinând Navei de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Aceasta e una din cele mai mari și complexe nave care au fost vreodată construite în România.
Damen a anunțat că în ceea ce privește contractul „Corveta multifuncțională”, compania își menține oferta și e dispusă să construaiscă de îndată navele în România. Amintim că oferta Damen pentru România sunt corvete Sigma 10514 cu armament american.
Ministerul Apărării din Turcia a anunțat, pe 10.04.2022, că autoritățile de la Ankara vor respecta în mod ferm prevederile Convenției de la Montreux și, în acest fel, este exclusă trecerea prin strâmtorile de la Marea Neagră a oricărei nave de luptă, inclusiv din statele membre NATO.
Mai multe surse rusești, între care crimeea.ria.ru, fine-news.ru și topcor.ru, au relatat, pe 07.04.2022, că nava de căutare-salvare Donbas aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei a fost incendiată în portul Mariupol. Potrivit acestora, naționaliștii ucraineni din cadrul regimentului Azov au dat foc navei pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile militarilor din Republica Populară Donețk.
Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a informat, pe 07.04.2022, că submarinul nuclear USS Georgia, dotat cu 154 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de aproximativ 1.600 de kilometri, a sosit în apropierea litoralului Greciei.
La finalul lunii martie, ministrul Vasile Dîncu anunța public că ultima prelungire a acordului de semnare a contractului pentru programul „Corveta multifuncțională” este finalul lunii aprilie.
O mină, care este posibil să fi plutit în derivă dinspre Ucraina, a fost descoperită în Marea Neagră în largul insulei Kefken, în nord-vestul Turciei, aceasta fiind a treia mină detectată de la sfârşitul lui martie în regiune, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, informează AFP şi Reuters.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 05.04.2022, că o navă de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a lansat o salvă formată din șapte rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
Potrivit surselor de monitorizare a situației navale de pe Twitter și Telegram, Marea Mediterană continuă să reprezinte locul în care mijloacele navale ale NATO și Rusiei se află într-o confruntare de la distanță, pe fondul conflictului armat din Ucraina. Nave de suprafață și submarine ale părților sunt pregătite să intervină în cazul unei extinderi a operațiunilor militare în afara granițelor Ucrainei.
Rusia a acuzat joi Ucraina că a amplasat circa 420 de mine navale în Marea Neagră şi Marea Azov, iar aproximativ zece dintre acestea s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
Statele Unite ale Americii a decis înaintea invaziei ruse în Ucraina ca navele de război americane să nu se afle în Marea Neagră, pentru a nu risca o confruntare militară cu Federația Rusă.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 30.03.2022, în cadrul Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a început desfășurarea unui antrenament cu organele de conducere militară, marile unități și unități militare, în scopul verificării nivelului de pregătire pentru luptă. Acesta se desfășoară în Regiunea Kaliningrad.
Mii de soldați americani și filipinezi au început luni unul dintre cele mai mari exerciții militare din ultimii ani, care va include trageri cu muniție de război, atacuri aeriene, lupte urbane și debarcări navale, într-o demonstrație a puterii de foc americane în nordul Filipinelor, lângă granița maritimă cu Taiwanul, a informat publicația Defense News.
Comandantul puitorului de mine şi plase care a participat, luni, la neutralizarea minei marine observată în largul Mării Negre, căpitan comandor Daniel Gheorma, a declarat că mina era de provenienţă ucraineană iar misiunea efectuată a fost cu un grad ridicat de risc.
Forțele Navele Române se alături operațiunii Sentinel, misiune internațională care are ca scop prevenirea atacurilor asupra navelor comerciale în zona maritimă a Orientului Mijlociu.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD - Explosive Ordnance Disposal), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.
Comunitatea internațională de experți continuă să privească cu îngrijorare confruntarea continuă dintre flotele NATO și Rusiei, în diverse raioane ale Oceanului Planetar. Situația cea mai încordată este în Marea Mediterană, unde trei portavioane occidentale și grupările navale ale acestora se opun unei escadre rusești, care include 15 nave de luptă și auxiliare, între care și două submarine.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 26.03.2022, Strâmtoarea Bosfor a fost închisă din cauza amenințării minelor marine aflate în derivă. Nave de patrulare, precum și avioane și elicoptere aparținând Forțelor Navale ale Turciei și Gărzii de coastă caută minele în partea de nord a strâmtorii. Se estimează că, în scurt timp, tranzitul navelor va fi reluat înspre Marea Neagră.
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Franța a desfășurat în același timp trei submarine cu rachete balistice. Decizia Franței de a desfășura în același timp trei submarine nucleare poate fi un răspuns la amenințarea nucleară a Rusiei, potrivit The Times.
Grecia a semnat două contracte cu Franţa privind achiziţia a trei fregate Belharra şi șase avioane de luptă Rafale, într-o nouă etapă a alianţei strategice dintre cele două ţări, informează Agerpres, care citează AFP. Cele șase avioane sunt o suplimentare a celor 18 Rafale contractate deja.
Conform Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, Rusia îşi intensifică atacurile aeriene în Ucraina, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate peste 250 de zboruri.
Ministrul Vasile Dîncu a precizat că termenul de semnarea al controversatului contract „Corveta multifuncțională” este finalul lui aprilie 2022. DefenseRomania amintește că termenul a fost prelungit de mai multe ori.
Unul dintre obiectivele invaziei militare a Rusiei în Ucraina este reprezentat de privarea acesteia din urmă de statutul de putere maritimă. Astfel, după ce au închis accesul Ucrainei la Marea Azov, trupele ruse intenționează să facă același lucru și în Marea Neagră.
MApN a venit cu informații în contextul Direcția Hidrografică Maritimă a transmis că există pericolul de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În acest sens Forțele Navale Române au dispus în regim de urgență ca puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu" să efectueze misiuni în apele teritoriale românești.
Potrivit unor informații apărute în ultimele zile pe rețelele de socializare, Ministerul rus al Apărării a început să livreze de pe mare echipamente militare, arme și muniții pentru trupele participante la acțiunile militare din sudul Ucrainei.
Pe 18 martie, căpitanul portului rusesc Soci de la Marea Neagră a emis un document, conform căruia minele navale plantate de Marina ucraineană în zonele de coastă ale localităților Odesa, Cernomorskoe, Yuzhnoe și Ochakov, au fost desprinse din ancore de o furtună, fiind duse spre sud până în apropierea Strâmtorii Bosfor, informează Dumskaya, în această dimineață.
Marinarii ruși au început să remorcheze nave mici și vedete ale Forțelor Navale ucrainene către locuri de păstrare temporară și dezmembrare a sistemelor de luptă de pe acestea. Foarte probabil, dezechiparea ambarcațiunilor ucrainene va fi continuată pe teritoriul Peninsulei Crimeea, unde există infrastructura necesară pentru acest lucru.
O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete ruse în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz, transmite AFP.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, referitor la contractul privind programul de înzestrare "Corvetă multifuncţională", că acesta va fi probabil semnat la finalul lunii aprilie, precizând că nu Romtehnica blochează semnarea controversatului contract.
Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că Forțele Armate ale Federației Ruse plănuiesc să efectueze o debarcare a desantului maritim la Odesa în zilele următoare.
Următorul lot de transportoare blindate de tip Piranha V care vor intra în dotarea forțelor armate române vor fi echipate cu mortiere autonome de tip Cardom Spear, de calibrul 120 mm, ale Elbit Systems, care vor fi produse în țara noastră.
Noi seturi de aripi mai rezistente, care vor prelungi durata de viață a A-10 Thunderbolt cu câteva mii de ore de zbor, sunt în curs de livrare, chiar dacă Forțele Aeriene ale SUA continuă să înainteze cu planurile privind retragere din serviciu a acestor avioane, în următorii ani.
În ultima săptămână au tot apărut informaţii că armata rusă a început să scoată din depozite vechile tancuri T-62. Această decizie ar fi fost luată ca urmare a pierderilor grele înregistrate de militarii ruşi în Ucraina, mai ales la capitolul tehnică militară. Ieri, mass-media ucraineană a precizat că forţele ruse de ocupaţie din Crimeea au scos din depozite cel puțin 45 de tancuri T-62, ale căror echipaje vor fi antrenate în zona ocupată temporar a regiunii Herson.
Pentagonul a anunțat joi că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare de armament către guvernul egiptean, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care include elicoptere Boeing CH-47F Chinook, echipamente și muniții asociate.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.05.2022, citând două surse apropiate Ministerului Apărării, că, Rusia dezvoltă un nou complex de rachete de coastă pentru racheta hipersonică de croazieră de tip Zircon.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 28.05.2022, citând o sursă din mediul militar, că, în timpul testelor, drona de atac Su-70B Okhotnik a executat trageri asupra unor ținte terestre, întrebuințând mai multe tipuri de rachete dirijate aer-sol destinate avionului de vânătoare de generația a cincea Su-57.
Situația pe frontul din estul Ucrainei poate părea îngrijorătoare, și chiar este în anumite zone, ieri Kievul anunțând o intensificare fără precedent a confruntărilor, dar se prefigurează o nouă rundă de sprijin cu tehnică militară occidentală, care foarte probabil va face diferența.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat vineri neutralitatea ţării, aşa cum prevede Constituţia, dar a subliniat că sectorul apărării este destul de slab şi trebuie consolidat, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE şi presa de peste Prut.
Rusia ar fi pierdut încă un avion Su-35 de generația 4 ++ în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc în sudul Ucrainei, în Herson.
Forţele ruse de ocupaţie au început să folosească vehiculele de luptă BMPT „Terminator'' în Ucraina. Primea utlizare a BMPT „Terminator'' pe câmpul de luptă a avut loc în regiunea Lugansk, unde principala ţintă au fost poziţiile armatei ucrainene care luptă acum ca autostrada Bakhmut-Lisichansk să nu cadă în mâinile ruşilor.
Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi din zona euro-atlantică au fost "serios" afectaţi de războiul ilegal pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat, vineri, la Istanbul, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după Trilaterala pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, precizând că, în cadrul reuniunii, s-a împărtăşit îngrijorarea privind efectul destabilizator al agresiunii.
În Federația Rusă, în oraşul Naro-Fominsk din regiunea Moscovei a fost observată o intensificare a activităţilor militare ale armatei ruse în ceea ce priveşte pregătirea unor noi transporturi de armament. Potrivit analiştilor militari ucraineni ai InformNapalm, care au intrat în posesia mai multor imagini, armata rusă scoate acum din depozite, pe lângă vechile T-62 şi tancuri T-80.
Potrivit cotidianului italian Corriere Della Serra, Marea Britanie intenționează să creeze o nouă alianță politico-militară în Europa, care să se opună nu numai Rusiei, ci și, într-o anumită măsură, Uniunii Europene.
Potrivit postului CNN, Administrația Biden ar fi acceptat să transfere Ucrainei lansatoare HIMARS. CNN citează surse din cadrul Administrației.
Soldații ucraineni au publicat un scurt material video cu momentul în care lansează în luptă, împotriva forţelor ruse de ocupaţie, o dronă kamikaze Switchblade. Este pentru prima dată când lansarea unei drone kamikaze Switchblade este prezentată public.
Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a prelungit un contract existent cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru a moderniza un lot suplimentar de aeronave F-16. Astfel, compania Kongsberg a primit un contract pentru a efectua reparaţii capitale pentru 44 de avioane F-16, dintre care 32 vor ajunge în România anul viitor.
Albania a pus la dispoziția NATO o bază navală, pentru a evidenţia, "în aceste vremuri dificile", valoarea micului stat în alianţa nord-atlantică, a anunţat joi biroul premierului.
În regiunea Cernăuți, un avion de vânătoare al Forțelor Aeriene ucrainene a doborât o rachetă de croazieră
Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, preluată de Agerpres.
Alianţa care se opune achiziţionării de avioane militare americane F-35 de către Elveţia a anunţat vineri că se apropie de pragul necesar pentru a organiza un referendum pe acest subiect, transmite AFP.
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a semnat marți, 24 mai, un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune actualizarea și îmbunătățirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naționale și din celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.
Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Reuters.
Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de "intensitate maximă" în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii "pacifiste" faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin "şi-ar putea salva obrazul" dacă "şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina", relatează Agerpres, care citează AFP şi Unian.
În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.
Polonezii continuă programul complex de înzestrare al forțelor armate. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat în cursul acestei zile că Polonia a trimis o solicitare către SUA pentru a achiziționa 500 de lansatoare M142 HIMARS.
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi convorbiri telefonice cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică, informează MAE.
Henry Kissinger, ajung la 98 de ani, a stârnit reacții la nivel mondial ca urmare a unor declarații controversate în care insinua că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale în fața agresorului rus.
Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de revista americană Newsweek, citate de Agerpres, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă, potrivit EFE.