Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doi arabi israelieni inculpaţi pentru spionaj în favoarea Hamas
28 ian, 08:55
Doi arabi israelieni au fost inculpaţi luni în Israel, acuzaţi că au pregătit operaţiuni antiisraeliene împreună cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a anunţat serviciul israelian de securitate internă, citat de AFP.

Shin Beth a informat într-un comunicat că a "detectat şi destructurat în ultimele săptămâni o reţea de spionaj a Hamas" în Israel, în colaborare cu poliţia israeliană. Acuzaţi de a face parte din această reţea, Rami Amudi, 30 de ani, şi Rajab Dekha, 34 de ani, au fost arestaţi la 2 ianuarie, a precizat Shin Beth, transmite publicația israeliană News1.

"Hamas a recrutat cetăţeni israelieni care au familia locuind în Fâşia Gaza pentru a strânge informaţii despre securitate în Israel. Ei au profitat de faptul că aceşti cetăţeni israelieni puteau reveni în Fâşia Gaza din cauza situaţiei lor familiale", se arată în comunicat.

Potrivit Shin Beth, Rami Amudi, originar din Khan Yunis, a crescut la Gaza alături de familia tatălui său. În urmă cu doi ani, el a reluat contactul cu mama sa, o israeliană evreică, şi a locuit la Tel Aviv din noiembrie 2019.

Potrivit rechizitoriului, din octombrie până la arestarea sa, Dekha a fost instruit de Hamakal Razi, cadru operativ din Hamas, să efectueze operațiuni de colectare și spionaj în timp ce se afla în Israel. Dekha a spionat bazele militare și instalațiile sensibile și a transmis locația către operatorul său, a documentat amplasarea unei baterii Iron Dome în centrul țării și a transmis locația către operatorul său. În perioada, și după moartea seniorului Jihadului islamic, Baha Abu al-'AtaHamakal Razi i-a ordonat să actualizeze datele cu privire la lansările de rachete trase asupra teritoriului israelian. Dekha a efectuat instrucțiunea și ia oferit grupării Hamas date cu privire la zonele unde au căzut rachetele.

Hamas, aflat la controlul Fâşiei Gaza, şi Israelul s-au confruntat în trei războaie din 2008 în enclava palestiniană unde trăiesc două milioane de locuitori.

Arabii israelieni sunt urmaşi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la crearea statului Israel, în 1948. Ei reprezintă circa 17,5% din cei aproape nouă milioane de israelieni.

Vezi și: Sistemul de apărare aeriană israelian Iron Dome a interceptat două rachete trase din Fâşia Gaza

Ştiri Recomandate

Inginerii militari sprijină medicii în efortul de a combate COVID-19
Trustul de presă al MApN: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât COVID-19
Ucraina a doborât o dronă rusească în regiunea Donețk
Peste 100 de mercenarii ruși din Grupul Wagner ar fi fost uciși în Libia
Președintele Iohannis va decreta prelungirea stării de urgență în România
Militarii români, competiție de tragere cu arma de asalt M4, alături de soldații US Army
Un avion cargo ce transporta muniție trupelor lui Haftar, doborât în Libia
Iordania a fost acuzată la ONU că a vândut drone forțelor mareșalui Khalifa Haftar