După întâlnirea din Pakistan cu noul prim-ministru al Indiei, Imran Khan, iată că pe 6 septembrie, secretarul apărării, James Mattis și secretarul de stat Mike Pompeo se află în vizită oficiala la New Delhi.
Acest turneu diplomatic american, reprezintă confirmarea încă o dată a noi strategiei americane în ceea ce priveşte spaţiul Indo-Pacific. Turneul american are ca obiectiv întărirea prezenţei militare şi economice a Statelor Unite în zona sud-asiatică, precum şi reglarea tensiunilor existente între SUA şi Pakistan.
Cum o singură vizită în Pakistan, nu ar fi satisfăcut partenerul crucial al SUA în regiune, India, atunci, a fost necesară şi o vizită la New Delhi a secretarul apărării, James Mattis și secretarul de stat Mike Pompeo.
Cine studiază atent politica din regiune, înţelege că prin vizita celor doi oficial americani la New Delhi, Statele Unite îşi exprimă în continuare suportul pentru stabilitatea Indiei, stat care prin masivitatea sa economică şi militară menţine un echilibru politic într-o regiune din care face parte şi Pakistanul.
Astfel, era imperios necesar ca după o vizită în Pakistan a oficialilor americani, să aibă loc şi o vizită în India.
Discuţiile cele mai importante ţin de situaţia politică a Iranului şi de embargoul pe care Statele Unite l-au impus regimului politic de la Teheran. Guvernul american a cerut în mod clar tuturor statelor care au relaţii economice şi politice cu Iranul să rupă aceste relaţii.
În caz contrat, aceste state vor fi supuse unor sancţiuni economice din partea Statelor Unite.
India se numără printre statele care au cea mai bună relaţie cu Iranul în domeniul industriei petroliere. În Pakistan, premierul Imran Khan nu a putut oferi garanţii prea mari oficialilor americani. Khan, dorind să lase uşa deschisă Chinei, de la care aşteaptă investiţii majore în economia din Pakistan care se confruntă de foarte mult timp cu o stagnare.
India cu cea mai mare creştere economică de pe continentul asiatic şi cu o rată a dezvoltării care întrece cu mult rata europeană, nu poate să rupă relaţiile cu Iranul şi mai ales pe cel din domeniul petrolier.
Foarte multe rafinării petroliere din India, lucrează cu petrol importat din Iran, iar o închidere totală a fluxului energetic între cele două ţări ar crea mari probleme guvernului condus de Narendra Modi.
În schimbul menţinerii unor relaţii economice cât de cât viabile cu Iranul, India ar trebui să ofere Statelor Unite anumite garanţii şi concesii în planul influenţei spaţiului Indo-Pacific.
Guvernul indian s-a arătat deosebit de deschis la anumite propuneri pe care secretarul de stat Mike Pompeo le-a făcut cu prilejul mai multor întâlniri internaţionale, iar punctul de răscruce al relaţiilor dintre Statele Unite şi India, va fi ţine de respectarea înţelegerilor dintre ele.
În raport cu statele europene, India se afla pe o poziţie mult mai avantajoasă
Poziţia de forţă pe care o are în ceea ce priveşte rolul său crescând în a opri expansiunea Chinei în spaţiul Indo-Pacific, politica guvernului Modi care a propus foarte multe soluţii de echilibrare a tensiunilor sino-americane, precum şi diplomaţia de succes pe care India a dus-o în ultimii ani în ceea ce priveşte construcţia spaţiul de securitate cu Australia, Noua Zeelandă şi Japonia. Toate acestea fac că statele Unite să aibă noi discuţii cu India, iar poziţia celor două state să fie sensibil egale.
Vor urmări atent acest turneu diplomatic şi rezultate sale care confirmă interesul fundamental al administraţie Trump de a arăta interesele politice într-un spaţiu pe care China l-a ocupat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News