Două F-35 au reuşit să distrugă șase avioane de luptă F-15, în urma simulării unei lupte aeriene
La exercițiul Pitch Black 2022 au participat 17 țări cu aproape 100 de aeronave și 2.500 de militari. Germania și Coreea de Sud au fost cele două țări debutante dintre cele 17 țări participante. Forțele Aeriene ale Republicii Coreea (ROKAF) au trimis avioane de luptă KF-16U, iar Germania a trimis pentru prima dată avioane de luptă Eurofighter Typhoon. Alte aeronave care au luat parte la exercițiu au fost avioanele de vânătoare Rafale ale Forţelor Aeriene Franceze, avioanele de vânătoare Su-30MKI ale Forţelor Aeriene Indiene și avioanele de vânătoare F-16AM/BM și F-16-52ID din Indonezia.
Avioanele F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene Regale Australiene (RAAF) au participat și ele pentru prima dată la exercițiul Pitch Black.
Dar, cea mai importantă parte a exerciţiului militar Pitch Black 2022 a fost momentul în care două avioane de vânătoare F-35A Lightning II ale RAAF au simulat distrugerea a șase avioane de vânătoare F-15SG ale Forţelor Aeriene din Singapoare, misiune pe care au îndeplinit-o cu succes.
Astfel, avioanele de vânătoare de generația a cincea ale RAAF au simulat o luptă aeriană împotriva aeronavelor celorlalte ţări participante la exerciţiu - acestea au jucat rolul unor avioane inamice.
Deși rezultatele obţinute în timpul simulării luptelor aeriene nu au fost dezvăluite oficial, site-ul International-Military a citat declaraţiile maiorului Arumugam Sivaraj, pilot pe unul dintre avioanele F-15SG ale Republic of Singapore Air Force (RSAF), care a făcut parte din echipa adversă.
Pilotul a dezvăluit presei că în timpul unor manevre militare a simulat o luptă aeriană a împotriva unor avioane F-35A ale RAAF. Spre surprinderea tuturor, avioane F-35A au interceptat cu uşurinţă o parte din avioane participante la exerciţiul militar Pitch Black 2022.
În timpul exerciţiului, RAAF a desfășurat două avioane F-35A împotriva a şase F-15SG ale RSAF.
Comandantul detașamentului aerian al RSAF, colonelul Mark Tan, a precizat pentru publicaţia International-Military că avioanele de luptă F-35 ale RAAF au reușit să localizeze toate aeronavele inamice (n.r. rol jucat de avioanele F-15SG ale RSAF) şi să le doboare înainte de a fi detectate de acestea.
În 2019, Republica Singapore a ales F-35 ca avion de vânătoare de ultimă generație, iar în 2020, guvernul Statelor Unite a aprobat vânzarea F-35B către Singapore. Singapore face parte din programul F-35 din 2003, când s-a alăturat ca participant.
Lightning II va înlocui flota F-16 a RSAF după 2030 (deși avioanele F-16 în versiunea Viper vor rămâne în serviciu până în 2050). RSAF va primi primele patru aeronave F-35B STOVL în jurul anului 2026.
După cum a relatat Defense News, în timpul exercițiului Pitch Black din acest an, maiorul Zhang Jian Wei, șeful departamentului de achiziţii al RSAF, a dezvăluit că, pe lângă varianta B, Singapore ia în considerare achiziționarea și a unei alte versiuni de F-35.
RSAF a recunoscut că, prin participarea să la exercițiul Pitch Black, a reușit să înțeleagă modul în care avionul de luptă stealth poate funcționa singur, poate opera cu alte mijloace și cum poate deveni un multiplicator de forță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News