Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Occidentul are o mare dilemă în Marea Roșie: Dronele rebelilor Houthi sunt de sute de ori mai ieftine decât rachetele interceptoare Aster 15 sau SM-2
Forțele navale
Data publicării:
”Când îl distrugi pe Shahed cu Aster, de fapt Shahed l-a distrus pe Aster”, declara zilele trecute un general al armatei franceze. Practic, o rachetă interceptoare Aster 15 costă cât 500 de drone kamikaze folosite de rebelii Houthi.
ASTER 15, lansată de pe portavionul Charles de Gaulle / MBDA
ASTER 15, lansată de pe portavionul Charles de Gaulle / MBDA

După ce pe 7 octombrie a izbucnit războiul dintre organizația militaro-politică palestiniană Hamas și Israel, mișcarea rebelă Houthi, o organizație militaro-politică șiită care controlează partea de nord-vest a Yemenului și se bucură de sprijinul Iranului, a început să atace Israelul și navele comerciale care navighează pe Marea Roșie, o rută maritimă foarte importantă pentru economia globală, deoarece leagă Marea Mediterană și Oceanul Indian.

Secretarul Apărării al Statelor Unite Lloyd Austin a organizat o întâlnire cu 43 de țări, Uniunea Europeană și NATO. SUA a anunțat la începutul acestei săptămâni că au format o coaliție internațională de securitate numită Operațiunea Guardian of Prosperity, care va fi responsabilă de securitatea navelor comerciale din Marea Roșie și care include Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Țările de Jos, Norvegia și Seychelles.

Houthi au reacționat imediat. „Chiar dacă America va mobiliza cu succes întreaga lume, operațiunile noastre militare nu se vor opri până când genocidul din Gaza nu se va termina și alimente”.

 

Confruntarea ”asimetrică” : rachete de milioane de euro sunt consumate pe drone de doar câteva mii de euro

De ce este atât de greu să lupți cu dronele?

Atacurile Houthi sunt o mare provocare pentru Occident, deoarece navele occidentale sunt nevoite să distrugă drone ieftine cu rachete scumpe.

De exemplu, francezii au distrus dronele Shahed, care erau fabricate în Iran, cu rachete Aster 15. O dronă Shahed costă 20.000, iar o rachetă Aster 15 costă cam 1-2 milioane de euro.

„Când îl distrugi pe Shahed cu Aster, de fapt Shahed l-a distrus pe Aster”, a spus generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major General al Forțele de Apărare ale Republicii Franța.

La rândul lor, distrugătoarele marinei americane au doborât 38 de drone și mai multe rachete în Marea Roșie în ultimele două luni, potrivit unui oficial 

Costul utilizării rachetelor navale este foarte ridicat. Acestea pot ajunge până la 2,1 milioane de dolari pentru o unitate. Un interceptor poate distruge doar o dronă Houthi, estimată la câteva mii de dolari bucata.

„Avem o problemă, deoarece - chiar dacă doborăm rachetele și dronele care sosesc acest lucru este în favoarea lor”, a spus Mick Mulroy, fost oficial DOD și ofițer CIA. 

Foștii oficiali și experți de la Pentagon confirmă că în aceste misiune sunt utilizate, probabil, rachete Standard Missile-2, o armă de apărare aeriană cu rază medie de acțiune care poate ajunge până la 170 sau 240 de km, în funcție de variantă. Cea mai recentă variantă, Blocul IV, costă 2,1 milioane USD per unitate.

Opțiunile cu cea mai scurtă rază de acțiune sunt Racheta Evolved Sea Sparrow, cu o rază de acțiune de mai puțin de 5 mile marine (aprox 9,2 km) care costă 1,8 milioane de dolari per lovitură, sau tunul Close-In Weapons-System de 20 mm, pentru ținte aflate la o distanță de până în 1,8 km.

Totuși, utilizarea armelor cu rază scurtă este riscantă: cu cât armele Houthi se apropie de navă, cu atât riscul de impact este mai mare, remarcă Politico.

Cine sunt Houthii și de ce atacă navele?

Houthii fac parte din așa-zisa Axa de rezistență împotriva Israelului și sunt înarmați de Iran. Houthi sunt implicați în războiul civil din Yemen, care a început în septembrie 2014, adică atunci când au pus mâna pe capitala statului, Sanaa, și au dat o lovitură de stat. De atunci, se luptă cu o forță intervenționistă condusă de Arabia Saudită.

Houthii susțin că în ultimii nouă ani au atacat cu succes unele instalații energetice valoroase din Arabia Saudită, dar observatorii internaționali spun că unele dintre aceste afirmații sunt nerealiste și că operațiunile au fost de fapt îndeplinite de Iran, inamicul major în regiune al Arabiei Saudite.

De ce este atât de importantă Marea Roșie?

Se estimează că aproximativ 12-15% din comerțul mondial trece prin Marea Roșie, adică strâmtoarea Bab el-Mandeb care o leagă de Golful Aden din Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian.

Politico afirmă că pe acolo trece 30% din traficul global de containere și între 7 și 10% din petrolul mondial, dar și 8% din gazele naturale lichefiate sunt trimise astfel.

Deoarece strâmtoarea Bab el-Mandeb este acum închisă, transportul acestor materii prime și mărfuri va fi mai scump și va dura mai mult. De exemplu, deplasarea în jurul Africii va prelungi călătoria cu două săptămâni.

Ce face Occidentul în această problemă și cine este implicat?

Doar în weekendul trecut, navele de război americane, britanice și franceze au doborât aproximativ 15 drone trase de houthi în Marea Roșie.

Încă nu se știe dacă navele comerciale vor fi doar escortate sau dacă vor lupta împreună împotriva dronelor sau rachetelor balistice.

Marea Britanie a anunțat marți că va trimite distrugătorul „HMS Diamond” în Marea Roșie.

Italia va trimite acolo fregata „Virginio Fasan”, pe 24 decembrie.

Franța nu a spus încă dacă va participa sau nu la această acțiune coordonată. Ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat marți că inițiativa SUA este interesantă pentru că permite partajarea informațiilor. Spania a spus că se va implica doar dacă NATO sau UE se implică.

Se pare că aceste eforturi navale internaționale de apărare împotriva atacurilor asupra navelor din Marea Roșie sunt mai ample decât au anunțat inițial. Până acum, 19 state au semnat de fapt Operațiunea Prosperity Guardian, nu doar primele nouă, dar majoritatea statelor nu doresc să facă publică această operațiune.

Cine nu va participa?

Ministrul francez al forțelor armate Sébastien Lecornu a spus că și Arabia Saudită ar trebui să participe la acțiune.

Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat că mai mulți aliați occidentali din Orientul Mijlociu nu sunt dispuși să participe. „Unde sunt Egiptul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite?” a spus Bradley Bowman.

China are o bază navală în Djibouti care găzduiește unele dintre navele sale de război, dar nu face parte din CMF.

Ce înseamnă Marea Roșie pentru comerțul mondial?

Politico afirmă că instabilitatea din Marea Roșie ar putea duce la o creștere cu circa 5% a prețurilor la energie, petrol și gaze. „Se așteaptă ca cererea de combustibil marin să crească cu cinci procente.

În ciuda atacurilor Houthi, mai sunt nave care trec fără probleme prin Marea Roșie. Deci, situația nu este încă critică, dar există teama că, în cazul unei escalade ulterioare, Canalul Suez ar putea fi blocat.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cad capete importante în Marina rusă: Comandantul Flotei din Marea Neagră ar fi fost demis, după lunga serie de pierderi navale. Nici adjunctul său nu se simte prea bine
Au rămas doar 5 nave ruseşti din clasa Ropucha în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră după scufundarea navei de desant ''Caesar Kunikov''
Este oficial: Nava mare de desant Caesar Kunikov a fost scufundată de ucraineni în apropiere de Peninsula Crimeea (Foto/Video)
Britanicii dominau oceanele, dar acum au probleme cu portavioanele. După ce HMS Queen Elizabeth s-a defectat, și noul HMS Prince of Wales a întâmpinat o „defecțiune minoră”
Fără nave de luptă, Estonia își organizează apărarea de coastă pe camioane, cu sisteme de rachete Blue Spear de ultimă generație
De ce e noul portavion american USS Gerald Ford o adevărată mașinărie de luptă. SUA pot lansa în luptă F-35 și Super Hornet la foc automat
Italia este tot mai activă în Indo-Pacific. Meloni promite Japoniei: F-35-urile vor sosi în august, apoi portavionul Cavour
Ucraina oferă noi detalii despre scufundarea Ivanovets. Corveta rusă a pierdut lupta cu 6 drone Magura V5 jet ski ucrainene
Rusia, China și Iranul planifică desfășurarea de manevre navale comune
Un atac în Marea Roșie a avariat o altă navă comercială. SUA i-au lovit pe rebelii Houthi
Marea Britanie se asigură că uriașa sa flotă maritimă rămâne funcțională pe timp de război: Thales va realiza mentenanța pentru senzorii și sonarele navelor Marinei Regale
Italia va conduce misiunea europeană ”Aspides” pentru siguranța navigației din Marea Roșie
Marina Indiană dă semne că ar putea deveni o superputere navală. ”Este un mesaj către cel mai mare inamic al nostru”
Rușii au lansat la apă încă un submarin nuclear strategic: “Prințul Pozharsky”, purtător de rachete balistice intercontinentale
Nave de luptă de ultimă generație, în sfârșit pentru România? De ce s-au deplasat ministrul Apărării și șeful Armatei la Șantierul Damen de la Galați
Ucraina a mai trimis o navă rusă pe fundul mării (Foto/Video). Vedeta Ivanovets, scufundată după ce a pierdut lupta cu drone ucrainene
Industria navală poloneză bifează o nouă reuşită: Ceremonia de punere a chilei primei fregate Miecznik a avut loc la Șantierul Naval PGZ
A fost livrat un nou submarin din clasa Lada dotat cu „armament formidabil”, rachete Kalibr. Rușii plănuiesc 20 de submarine, dar s-ar putea opri la 5
Rusia pierde bătălii în Marea Neagră în fața unei Ucraine fără flotă. Bilanțul e necruțător: Din 80 de nave, aproape 50% au fost distruse sau avariate
Scenariu de film lansat de ruși: Războiul s-ar putea muta în Baltică după ce Marea Britanie ar construi o flotă ucraineană în Marea Baltică
China desfășoară rachete de coastă în apropierea Coreei de Sud
Rusia intenționează să refacă nava de desant Minsk, avariată în urma unui atac cu rachete al forțelor armate ucrainene asupra Sevastopolului
China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula
Comandantul Forțelor Navale Ucrainene: Orice navă a Marinei ruse este o țintă legitimă pentru Ucraina, indiferent de locul în care aceasta se află în oceanele lumii
Rușii mențin în Marea Mediterană o grupare navală redusă, dar care include trei platforme de lansare a rachetelor de croazieră de tip “Kalibr”
China i-a cerut Iranului să oprească atacurile Houthi din Marea Roșie
Dronele subacvatice ar putea face legea în Marea Neagră: Forțele Armate ucrainene vor folosi submersibile împotriva marinei ruse
Mișcarea de rezistență Atesh din Crimeea monitorizează activitatea navală a ruşilor în Portul Sevastopol pentru a-i ajuta pe ucraineni să efectueze noi atacuri
Rușii insistă să recupereze submarinul Rostov pe Don lovit de rachete Storm Shadow. A fost anunțat termenul pentru finalizarea reparațiilor

Ştiri Recomandate

Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
pixel