Pentagonul a publicat pentru prima dată o fotografie care arată un avion de luptă F-35 purtând o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune (LRASM) AGM-158C.
După ce pe 7 octombrie a izbucnit războiul dintre organizația militaro-politică palestiniană Hamas și Israel, mișcarea rebelă Houthi, o organizație militaro-politică șiită care controlează partea de nord-vest a Yemenului și se bucură de sprijinul Iranului, a început să atace Israelul și navele comerciale care navighează pe Marea Roșie, o rută maritimă foarte importantă pentru economia globală, deoarece leagă Marea Mediterană și Oceanul Indian.
Secretarul Apărării al Statelor Unite Lloyd Austin a organizat o întâlnire cu 43 de țări, Uniunea Europeană și NATO. SUA a anunțat la începutul acestei săptămâni că au format o coaliție internațională de securitate numită Operațiunea Guardian of Prosperity, care va fi responsabilă de securitatea navelor comerciale din Marea Roșie și care include Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Țările de Jos, Norvegia și Seychelles.
Houthi au reacționat imediat. „Chiar dacă America va mobiliza cu succes întreaga lume, operațiunile noastre militare nu se vor opri până când genocidul din Gaza nu se va termina și alimente”.
De ce este atât de greu să lupți cu dronele?
Atacurile Houthi sunt o mare provocare pentru Occident, deoarece navele occidentale sunt nevoite să distrugă drone ieftine cu rachete scumpe.
De exemplu, francezii au distrus dronele Shahed, care erau fabricate în Iran, cu rachete Aster 15. O dronă Shahed costă 20.000, iar o rachetă Aster 15 costă cam 1-2 milioane de euro.
„Când îl distrugi pe Shahed cu Aster, de fapt Shahed l-a distrus pe Aster”, a spus generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major General al Forțele de Apărare ale Republicii Franța.
La rândul lor, distrugătoarele marinei americane au doborât 38 de drone și mai multe rachete în Marea Roșie în ultimele două luni, potrivit unui oficial
Costul utilizării rachetelor navale este foarte ridicat. Acestea pot ajunge până la 2,1 milioane de dolari pentru o unitate. Un interceptor poate distruge doar o dronă Houthi, estimată la câteva mii de dolari bucata.
„Avem o problemă, deoarece - chiar dacă doborăm rachetele și dronele care sosesc acest lucru este în favoarea lor”, a spus Mick Mulroy, fost oficial DOD și ofițer CIA.
Foștii oficiali și experți de la Pentagon confirmă că în aceste misiune sunt utilizate, probabil, rachete Standard Missile-2, o armă de apărare aeriană cu rază medie de acțiune care poate ajunge până la 170 sau 240 de km, în funcție de variantă. Cea mai recentă variantă, Blocul IV, costă 2,1 milioane USD per unitate.
Opțiunile cu cea mai scurtă rază de acțiune sunt Racheta Evolved Sea Sparrow, cu o rază de acțiune de mai puțin de 5 mile marine (aprox 9,2 km) care costă 1,8 milioane de dolari per lovitură, sau tunul Close-In Weapons-System de 20 mm, pentru ținte aflate la o distanță de până în 1,8 km.
Totuși, utilizarea armelor cu rază scurtă este riscantă: cu cât armele Houthi se apropie de navă, cu atât riscul de impact este mai mare, remarcă Politico.
Houthii fac parte din așa-zisa Axa de rezistență împotriva Israelului și sunt înarmați de Iran. Houthi sunt implicați în războiul civil din Yemen, care a început în septembrie 2014, adică atunci când au pus mâna pe capitala statului, Sanaa, și au dat o lovitură de stat. De atunci, se luptă cu o forță intervenționistă condusă de Arabia Saudită.
Houthii susțin că în ultimii nouă ani au atacat cu succes unele instalații energetice valoroase din Arabia Saudită, dar observatorii internaționali spun că unele dintre aceste afirmații sunt nerealiste și că operațiunile au fost de fapt îndeplinite de Iran, inamicul major în regiune al Arabiei Saudite.
De ce este atât de importantă Marea Roșie?
Se estimează că aproximativ 12-15% din comerțul mondial trece prin Marea Roșie, adică strâmtoarea Bab el-Mandeb care o leagă de Golful Aden din Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian.
Politico afirmă că pe acolo trece 30% din traficul global de containere și între 7 și 10% din petrolul mondial, dar și 8% din gazele naturale lichefiate sunt trimise astfel.
Deoarece strâmtoarea Bab el-Mandeb este acum închisă, transportul acestor materii prime și mărfuri va fi mai scump și va dura mai mult. De exemplu, deplasarea în jurul Africii va prelungi călătoria cu două săptămâni.
Doar în weekendul trecut, navele de război americane, britanice și franceze au doborât aproximativ 15 drone trase de houthi în Marea Roșie.
Încă nu se știe dacă navele comerciale vor fi doar escortate sau dacă vor lupta împreună împotriva dronelor sau rachetelor balistice.
Marea Britanie a anunțat marți că va trimite distrugătorul „HMS Diamond” în Marea Roșie.
Italia va trimite acolo fregata „Virginio Fasan”, pe 24 decembrie.
Franța nu a spus încă dacă va participa sau nu la această acțiune coordonată. Ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat marți că inițiativa SUA este interesantă pentru că permite partajarea informațiilor. Spania a spus că se va implica doar dacă NATO sau UE se implică.
Se pare că aceste eforturi navale internaționale de apărare împotriva atacurilor asupra navelor din Marea Roșie sunt mai ample decât au anunțat inițial. Până acum, 19 state au semnat de fapt Operațiunea Prosperity Guardian, nu doar primele nouă, dar majoritatea statelor nu doresc să facă publică această operațiune.
Ministrul francez al forțelor armate Sébastien Lecornu a spus că și Arabia Saudită ar trebui să participe la acțiune.
Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat că mai mulți aliați occidentali din Orientul Mijlociu nu sunt dispuși să participe. „Unde sunt Egiptul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite?” a spus Bradley Bowman.
China are o bază navală în Djibouti care găzduiește unele dintre navele sale de război, dar nu face parte din CMF.
Politico afirmă că instabilitatea din Marea Roșie ar putea duce la o creștere cu circa 5% a prețurilor la energie, petrol și gaze. „Se așteaptă ca cererea de combustibil marin să crească cu cinci procente.
În ciuda atacurilor Houthi, mai sunt nave care trec fără probleme prin Marea Roșie. Deci, situația nu este încă critică, dar există teama că, în cazul unei escalade ulterioare, Canalul Suez ar putea fi blocat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pentagonul a publicat pentru prima dată o fotografie care arată un avion de luptă F-35 purtând o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune (LRASM) AGM-158C.
În Rusia există temeri că în cazul unui război de mare intensitate cu NATO, Flota rusă a Mării Nordului ar fi paralizată și scoasă rapid din joc. Iar temerile nu sunt deloc neîntemeiate, căci rușii au mai pățit acest lucru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Publicația norvegiană FriFagbevegelse a informat, pe 24.09.2024, că distrugătorul rusesc Amiral Levchenko a tras un foc de avertisment în direcția unei nave de pescuit norvegiene, al cărei căpitan a refuzat să părăsească zona închisă în care se desfășurau exerciții ale Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Într-un articol publicat pe 22.09.2024, revista Forbes a semnalat faptul că Amiral Kuznețov, singurul portavion al Forțelor Navale ale Federației Ruse, nu a mai fost dislocat de opt ani și este din ce în ce mai puțin probabil să mai fie operaționalizat vreodată.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat că, pe 21.09.2024, în Orientul Îndepărtat a început executarea exercițiului naval ruso-chinez Belbu/Interacțiunea-2024.
Marina SUA a alocat peste 30 de milioane de dolari pentru achiziționarea și integrarea sistemelor AEGIS pentru distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, cu sediul în Moorestown, New Jersey, se ocupă de contract, iar finalizarea este prevăzută pentru iunie 2027.
Joi, 19 septembrie, în cadrul șantierul său naval din Lorient, Grup Naval a lansat la apă a doua fregată de apărare și intervenție (FDI), clasa Kimon, destinată Forțelor Navale ale Greciei.
După dezastrul suferit în Marea Neagră, rușii au început să monteze pe navele de război noi module pentru lupta împotriva dronelor.
Rusia se șubrezește tot mai mult în urma războiului cu Ucraina. Cheltuielile militare, într-o creștere permanentă, au generat presiune nu doar pe economia și resursele ruse ci și pe sateliții săi, inclusiv pe republicile nerecunoscute din Caucazul de Sud, aflate pe teritoriul Georgiei.
Bărci de asalt care vor fi utilizate de ucraineni și donate de Suedia au ajuns în România. Țara noastră va asigura sprijinul logistic privind antrenarea ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului intrarea României în Coaliția pentru capabilități maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG).
Ultimii doi ani au adus progrese semnificative în inovarea pe câmpul de luptă, cu implicații profunde asupra modului în care se desfășoară războiul modern. Cel mai nou document al Marinei SUA - ”Proiectul 33” - propune, printre altele, creșterea substanțială a numărului de drone maritime ce vor fi integrate în sistemul de luptă.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament aprobarea pentru achiziția unor vehicule amfibii de asalt americane de tip AAV-7. Potrivit documentului oficial consultat de DefenseRomania, e vorba de 44 de astfel de vehicule de asalt amfibii.
Guvernul danez a promis să transfere un alt lot de avioane de luptă F-16 Ucrainei în cursul acestui an, a relatat postul de radio danez DR pe 15 septembrie, citându-l pe ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen. „Danemarca va livra suplimentar avioane F-16 în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat Poulsen într-un comentariu pentru agenția de presă Ritzau după vizita sa la Kiev.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 16.09.2024, că, în raioane maritime din Marea Japoniei, nave de luptă ale Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) și Forțelor Navale ale Chinei au executat un exercițiu complex, cu trageri de artilerie și lansări de rachete.
În dimineața de 14 septembrie, Forțele Navale ucrainene au raportat o informație îngrijorătoare despre o prezență masivă în Marea Neagră a navelor de luptă rusești. O parte dintre ele sunt înzestrate cu rachete Kalibr. Rusia a desfășurat 16 nave militare în Marea Neagră, în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, șapte sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, salva totală putând ajunge la 48 de rachete. Informația a fost prezentată public de Marina ucraineană, sâmbătă dimineața.
Fregatele poloneze prevăzute în proiectul AH140 (Miecznik) vor primi o suprastructură și sisteme de arme modernizate, ca parte a creșterii capacităților de luptă pe care Polonia le doreşte pentru forţele sale navale, potrivit publicaţiei Defence24.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, în după-amiaza zilei de luni, 09.09.2024, submarinul B-261 Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2024, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, a început executarea exercițiului strategic Ocean-2024, care se va desfășura în Oceanul Pacific, Oceanul Arctic, Marea Mediterană, Marea Caspică și Marea Baltică. (Video)
Portul rusesc Novorossiik a fost ținta unui atac al ambarcațiunilor fără pilot ucrainene în noaptea de 5 septembrie. Sirenele au început să sune la 1:20 dimineața.
În cadrul unui interviu acordat postului propagandistic de televiziune Zvezda al Ministerului rus Apărării, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Alexander Moiseev, a declarat, pe 02.09.2024, că în Marea Azov va fi creată o mare unitate operativă, care va fi responsabilă de situația din regiune.
Babcock International Group și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la programul polonez de submarine ORKA, care este în plină ascensiune. Compania afirmă că este pregătită să își valorifice competențele pentru a contribui la această inițiativă importantă în domeniul apărării.
În India, a avut loc ceremonia oficială de acceptare în Forțele Navale a unui nou submarin echipat cu rachete nucleare. Ministerul indian al Apărării a anunțat că submarinul „INS Arighaat”, cu propulsie nucleară, al doilea clasa Arihant, a fost pus în funcțiune în Marina Indiei, pe 29 august 2024.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au anunțat că, pe 29.08.2024, un submarin rusesc din clasa Kilo a părăsit Marea Baltică, fiind însoțit de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Industria militară din Turcia avansează cu ambiție de ienicer către pozițiile deținute de puterile mondiale ultratehnologizate.
Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui exercițiu comun al grupărilor navale NATO cu nave ale Marinei Militare Japoneze. Pe 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” din Forțele Navale Române, în calitate de navă comandant a SNMCMG2, alături de fregata „Charlottetown” a Marinei Regale Canadiene, nava comandant a SNMG2 și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Japoneze de Autoapărare Maritimă, în estul Mării Mediterane.
Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Atacurile periodice ale Ucrainei asupra punctului de trecere cu feribotul dintre Rusia și Crimeea au efectul dorit. Se pare că forțele armate ucrainene au finalizat operațiunea de distrugere a punctului de trecere cu feribotul a strâmtorii Kerch, după cum reiese din numeroasele înregistrări video și din criticile active ale rușilor cu privire la un incendiu masiv în portul Kavkaz și la exploziile de la bordul feribotului Conro Trader.
Un al doilea portavion al Marinei americane, USS Abraham Lincoln, a sosit miercuri în Orientul Mijlociu, potrivit Comandamentului Central al SUA.
În ultima perioadă, armata poloneză a făcut și continuă să facă un salt impresionant de modernizare, achiziționând deja sau încheind contracte pentru cumpărarea de tancuri, transportoare blindate, echipamente individuale, mijloace de apărare antiaeriană, elicoptere și avioane de luptă. Cu toate acestea există un program în care politicienii și militarii polonezi au eșuat. Este vorba despre programul ORKA privind achiziția de submarine noi.
Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a informat că în seara zilei de vineri, 20 decembrie, au fost efectuate lovituri majore împotriva centrelor de comandă și control ale grupării Houthi și a instalațiilor de depozitare a rachetelor din vestul Yemenului.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Polonia a dat undă verde atât avioanelor de luptă de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Armatei poloneze, precum și sistemelor de apărare antiaeriene să doboare drone sau rachete rusești.
Drone explozive ucrainene au lovit un depozit de petrol situat lângă orașul Orel, Federația Rusă.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Șeful Guvernului de Unitate Națională Libian, Abdul Hamid Al-Dabaiba, și-a exprimat joi temerile că țara sa va deveni o arenă pentru conflicte între țări, în urma informațiilor despre transferul de arme rusești din Siria după căderea președintelui acestei țări, Bashar al-Assad, în timp ce Națiunile Unite urmăresc retragerea forțelor străine și prevenirea ingerințelor externe, ca o condiție necesară pentru progresul către o soluție politică care să ducă la unificarea instituțiilor țării și la organizarea alegerilor.
Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Zborurile au fost suspendate temporar pe aeroportul din oraşul rus Kazan, a anunţat sâmbătă autoritatea rusă pentru aviaţia civilă, Rosaviatsia, transmit Agerpres și Reuters. Anunţul vine după un atac ucrainean cu drone asupra oraşului.
Decenii la rând investițiile Germaniei în apărare au fost inexistente, în ciuda faptului că discutăm despre cea mai puternică economie a Europei. Moștenirea celui de-al Doilea Război Mondial și arhitectura geo-strategică de după Războiul Rece încheiat cu înfrângerea URSS au contribuit la lipsa de investiții militare a Berlinului.
Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie Agerpres care citează Financial Times (FT).
Diplomații austrieci, inclusiv numărul doi din Ministerul de Externe de la Viena, au vizitat localitatea Bucha în regiunea Kiev și au onorat memoria victimelor agresiunii ruse.
Fondatorul Armatei Siriene Libere, generalul de brigadă Riad Al-Asaad, a făcut public faptul că din 2017 s-au făcut eforturi mari pentru a se pregăti răsturnarea guvernului Assad și a se ajunge la acest moment crucial.
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă, notează Agerpres și AFP.
Membri ai delegaţiei Statelor Unite la Adunarea Parlamentară a NATO au apreciat vineri într-un comunicat "rolul României de aliat ferm al NATO şi membru deplin al Uniunii Europene" şi în acest context şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu "eforturile ruse de a submina şi influenţa procesul electoral" din ţara noastră.
În dimineața zilei de 20.12.2024, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Kievului, în urma căruia cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite. De asemenea, mai multe clădiri au fost avariate. O serie de incendii au izbucnit în mai multe locuri din capitală, care, potrivit autorităților locale, au fost cauzate de fragmente de la rachetele doborâte.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a recunoscut în timpul unei conferințe de presă de joi, 19 decembrie, că numărul de trupe americane în Siria este mult mai mare decât a raportat anterior administrația Biden-Harris. În timp ce Pentagonul a susținut luni de zile că în Siria mai sunt dislocați doar aproximativ 900 de militari americani, în realitate numărul acestora este de aproximativ 2.000.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi trebuit să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei mai devreme și să fie mai bine pregătită pentru război.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat că Statele Unite ar trebui să desfășoare sistemul de rachete anti-balistic THAAD în Ucraina pentru a-l testa împotriva noii rachete ruseşti ,,Oreshnik'', argumentând că acest sistem este inferior sistemului rusesc S-400. Deși Ucraina a solicitat acest sistem în contextul agresiunii ruse, Pentagonul a respins desfășurarea sa în țară, menționând diferențele dintre conflictele din Ucraina și cele din Orientul Mijlociu. Putin a adăugat că observațiile legate de utilizarea sistemului ar putea aduce soluții tehnice valoroase pentru Rusia.
Polonia își intensifică pregătirile pentru a contracara o posibilă agresiune rusă în Europa. De la consolidarea apărării sale aeriene la construirea unui ''scut de apărare estic'' în valoare de 2,5 miliarde de euro, Polonia se pregătește pentru orice, de la pătrunderea rachetelor în spaţiul său aerian până la un posibil conflict major la frontierele sale. Ministrul polonez al Apărării, Wladislaw Kosiniak-Kamisz, a vorbit despre toate aceste într-un interviu exclusiv acordat redacţiei radioului Voice of America (VOA) pentru Europa de Est.
În apropierea bazei din Severomorsk a Flotei ruse de Nord au avut loc mai multe explozii puternice. O înregistrare video, postată miercuri seara pe rețelele de socializare din Murmansk, arată o explozie masivă la orizont.
Prim-ministrul Republicii Portugheze, Luis Montenegro, însoțit de reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării, a efectuat o vizită de lucru în România, vineri, 20 decembrie, în garnizoana Caracal, unde sunt dislocate trupe portugheze.
Belgia și-a amânat planurile de a transfera avioane de luptă F-16 către Ucraina, invocând o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale. Primele două aeronave, programate inițial pentru livrare până la sfârșitul anului 2024, nu vor fi transferate în acest an, a confirmat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, la 19 decembrie 2024.
Armata SUA a desfășurat oficial noul sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 la Brigada 41 de Artilerie de Câmp desfășurată în Germania, ceea ce este esențial pentru consolidarea capacităților sale europene în materie de artilerie. Această măsură vine în contextul în care tensiunile cu Rusia continuă să crească, ca urmare a războiului din Ucraina, unde eficiența versiunilor anterioare ale MLRS-ului american a fost demonstrată în mod constant pe câmpul de luptă.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri Uniunea Europeană cu taxe vamale dacă blocul comunitar nu îşi reduce excedentul comercial în relaţiile cu SUA prin cumpărarea de mai mult gaz şi petrol american, transmite Agerpres și AFP
La 18 decembrie 2024, două avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au aterizat la baza aeriană Murted de lângă Ankara, Turcia, pentru a fi evaluate de autoritățile turce. Acest lucru survine ca urmare a interesului exprimat de Turcia de a achiziționa 40 de avioane Eurofighter Typhoon pentru a-și moderniza forțele aeriene, ca soluție provizorie în așteptarea pregătirii operaționale a TAI KAAN, avionul de vânătoare de generația a V-a pe care îl construiește industria aeronautică turcă.
Departamentul american al Apărării (DoD) a publicat, la 18 decembrie 2024, raportul său anual privind evoluțiile militare și de securitate referitoare la China. Raportul oferă o prezentare detaliată a progreselor militare ale Chinei, cu un accent deosebit pe Forța de Rachete a Armatei Populare de Eliberare (PLARF), unitate care a fost înființată în 2015 pentru a gestiona arsenalul de rachete terestre deținut de aceasta. Potrivit raportului, China are în prezent sub comanda PLARF un total de 3 100 de rachete balistice.
La 35 de ani de la Revoluția română care a debutat la Timișoara în 16 decembrie 1989 DefenseRomania difuzează două episoade speciale ale podcastului Obiectiv EuroAtlantic în care invitat este procurorul Dan Voinea, cel care a instrumentat Dosarul Revoluției și care a trimis în judecată lotul implicat în represiunea de la Timișoara, proces încheiat cu condamnări.
În regiunea Kursk, armata rusă a reușit să recucerească jumătate din teritoriul care a fost ocupat de Ucraina în timpul invaziei de la începutul lunii august, a recunoscut maiorul ucrainean și comandantul Brigăzii 82 de asalt aerian, Ivan Bakrev.
Un sistem Rheinmetall pentru combaterea dronelor la distanță foarte apropiată a fost testat într-un exercițiu comun cu reprezentanții Comandamentului Central al Armatei SUA și ai Forțelor Armate din Arabia Saudită.
Putin a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei.