Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Strategica
Data publicării:
Luptele aflate în curs de desfășurare în Ucraina dau naștere unei adevărate revoluții în ceea ce privește ducerea războiului modern. Astfel, dronele devin nu numai principalul instrument de cercetare, ci și principala forță de lovire a Forțelor Terestre, înlocuind treptat artileria în această calitate. Specialiștii militari ruși apreciază că aceste evoluții vor determina constituirea în viitorul apropiat a unor brigăzi de infanterie moto de tip nou, în care subunitățile de drone să joace un rol determinant.

În mod tradițional, se consideră că artileria este principala forță de lovire a Forțelor Terestre. În multe privințe, acest lucru este valabil și în prezent, fapt ce a fost demonstrat și pe timpul operației militare speciale din Ucraina. Cu toate acestea, chiar acum practica operațiunilor de luptă arată că artileria este înlocuită rapid de un nou tip de arme, respectiv dronele. Desigur, vehiculele aeriene fără pilot au fost întrebuințate în operațiunile militare de multe decenii, însă, în Ucraina, utilizarea lor a ajuns la un nivel fundamental nou.

 

Trecerea de la cantitate la calitate

 

De la începutul conflictului, armata ucraineană a folosit în mod masiv nu numai quadcopterele dotate cu camere pentru cercetare și cu facilități pentru reglarea focului de artilerie, ci și drone mai grele, care transportă diferite tipuri de muniții. De asemenea, trupele ruse întrebuințează acum în mod activ nu numai dronele de tip aeronavă, ci și quadcoptere și așa-numitele “muniții rătăcitoare” (dronele kamikaze). Cea mai faimoasă și mai eficientă dintre acestea este drona rusească de tip Lancet.

Forțele Armate ale Federației Ruse au deja o experiență de succes în utilizarea unor astfel de arme de lovire la scară considerabilă. În schimb, armata ucraineană, nedispunând de drone precum Lancet sau similare, a învățat să folosească repetitoare de semnal radio aeropurtate, montate pe aeronave, și, prin intermediul lor, controlează dronele FPV (first person view) și dronele grele, care poartă arme, de exemplu mine cu calibru de 82 și 120 de milimetri. Releele aeriene le oferă astfel posibilitatea de a-și folosi dronele la distanță de 15-17 kilometri de punctul de lansare.

La prima vedere, se pare că dronele FPV semi-artizanale nu reprezintă a aemnințare atât de serioasă. Însă, aceste aparate de zbor fără pilot, chiar dacă sunt primitive, pot fi livrate pe front într-o cantitate de câteva zeci de mii pe lună. În cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au fost formate și testate în cadrul confruntărilor grupuri de luptă dotate cu drone, care au fost integrate în companii și batalioane. Acum, acestea sunt aduse în formațiunile de tip regiment, fapt ce le va crește în mod semnificativ eficiența.

În ultimul timp, pe lângă sarcinile de cercetare și corectare a focului artileriei, precum și a misiunilor de lovire cu drone de diferite tipuri, au apărut și alte tendințe interesante. Atât trupele ruse, cât și forțele ucrainene recurg la instalarea câmpurilor de mine cu ajutorul dronelor, dar și la selectarea și evacuarea de pe câmpul de luptă a quadcopterelor doborâte.

Trupele ucrainene se plâng acum că dronele rusești de tip FPV sunt dotate cu camere termice și pot lovi ținte pe timp de noapte, precum și de faptul că militarii ruși au început să folosească drone de atac ce pot viza ținte fără controlul operatorului. Se pare că, în curând, vor exista zone de “pământ ars” pe câțiva kilometri lângă linia de contact de luptă, în care sistemele robotizate ale părților aflate în conflict vor distruge toate ființele vii.

 

Noi unități de atac 

 

În conflictul din Ucraina, există precedente din partea Forțelor Armate ucrainene și a trupelor ruse în care loviturile masive ale dronelor FPV au dus rapid la pagube mai grave decât focul prelungit de artilerie. O dronă FPV sau “ceva în formă de lance” are o mulțime de avantaje față de un obuz de artilerie, iar principalul dintre acestea constă în probabilitatea mult mai mare de a lovi ținta. Esixtă, de asemenea, posibilitatea de a urmări o țintă care se sustrage atacului. Numai acești doi factori oferă dronelor FPV superioritate în ceea ce privește capacitatea de a provoca pierderi inamicului față de artileria clasică.

Însă, apariția unor armamente noi necesită și implementarea de forme noi de organizare a utilizării lor. În cercurile de experți ruși, au apărut deja propuneri în ceea ce privește necesitatea formării de unități sau formațiuni speciale, de exemplu, de tip brigadă, în care subunitățile de drone să interacționeze cu infanteria pe baze noi.

Un astfel de început a fost semnalat în timpul celui de-al doilea atac al trupelor ruse asupra depozitului de deșeuri din apropierea fabricii de cocs din Avdeevka, când trupele ucrainene au fost literalmente exterminate de loviturile masive ale dronelor FPV. În urma atacului, unitățile rusești au ocupat depozitul de deșeuri fără să înregistreze pierderi. Mai mult, chiar au reușit să ocupe poziții favorabile, înainte de contraofensiva ucraineană.

Există mai multe astfel de exemple, ceea ce reprezintă un motiv să se creadă că unitățile de atac propuse pot fi utilizate în mod eficient.

Pe baza experienței atacurilor asupra depozitului de deșeuri, se poate aprecia că noile unități ar trebui să reprezinte o combinație de infanterie bine echipată și subunități dotate cu drone. Experiența arată că, odată cu utilizarea masivă a dronelor de atac, nu mai este nevoie de atât de multă infanterie. De exemplu, depozitul de deșeuri a fost cucerit pentru a doua oară cu o companie de infanterie.

Potrivit experților militari ruși, baza noii formațiuni de luptă ar putea fi reprezentată de un batalion de infanterie moto bine înarmat și mai multe (2-3) batalioane de drone de atac, dotate atât cu UAV-uri scumpe de lovire (Lancet sau similare), precum și cu o mulțime de drone FPV. La rândul său, fiecare batalion de drone ar trebui să dispună de subunități de securitate, care să-l protejeze în fața diversiunilor inamicului.

În plus, brigada ar trebui să aibă și un batalion de cercetare puternic, care să dispună de drone cu rază lungă de acțiune, echipate nu numai cu camere video, ci și cu capabilități de cercetare radioelectronică. Este necesar și un batalion de război electronic, ce poate interfera cu mijloacele de cercetare radioelectronică ale inamicului. În comandamentul brigăzii ar trebui să existe un serviciu de analiză, capabil să prelucreze o cantitate imensă de date și informații și un fel de analog al serviciului de control al traficului aerian, deoarece numărul de drone aflate în aer va fi întotdeauna foarte mare.

În același timp, la sol este nevoie de o rezervă mobilă antitanc, formată din mai multe companii înarmate atât cu rachete ghidate antitanc, precum și cu drone FPV, o companie de tancuri și, neapărat, un divizion de rachete antiaeriene, capabile să acopere trupele de amenințările convenționale din aer, precum și alte subunități.

Principiul tactic al întrebuințării unei astfel de unități ar trebui să fie următorul: dronele distrug inamicul, iar infanteria ocupă poziții și menține apărarea acestora.

Pentru a efectua lovituri rapide cu foc masiv împotriva unor concentrări de forțe inamice identificate brusc, prea numeroasă pentru a putea fi distrusă cu drone, este nevoie și de un divizion de artilerie reactivă, dotat cu lansatoare multiple de rachete. Atunci când este necesar, acesta poate fi folosit și pentru minarea de la distanță. Prezența lansatoarelor multiple de proiectile reactive va oferi brigăzii flexibilitatea necesară pentru utilizare, iar aceasta va avea cu ce să execute un atacat masiv asupra zonelor în care este necesar acest lucru.

 

Drone, artilerie și viitor

 

De ce ar trebui să fie mai eficientă o brigadă dotată cu drone de atac decât una echipată cu artilerie? Experții ruși afirmă că aritmetica militară vorbește despre acest lucru.

Astfel, pentru a distruge un batalion de artilerie de tip NATO, cu trei baterii cu 24 de tunuri remorcate, artileria trebuie să consume 1.620 de obuze explozive nedirijate, dacă tunurile sunt amplasate în adăposturi. Folosirea acestora durează mult timp, cel puțin câteva ore, iar inamicul are șansa de a retrage o parte din forțele aflate sub atac. Astfel de dueluri de artilerie au loc tot timpul în cadrul operației militare speciale, dar, cu toate acestea, Forțele Armate ale Ucrainei nu au rămas încă fără arme.

Un batalion de drone de atac, pentru a finaliza o astfel de misiune, are nevoie de o singură ridicare în aer a unui grup de 24 de drone. Desigur, dacă acestea sunt contracarate de la sol, va fi nevoie de mai multe drone, respectiv 30-35. Timpul pentru a zbura la destinație este de numai o jumătate de oră.

Cel mai important avantaj al unei astfel de brigăzi, în comparație cu o brigadă tradițională de infanterie moto, constă în asigurarea logistică. Pentru livrarea dronelor mici de atac este nevoie de aproape de zece ori mai puțin transport decât pentru obuzele necesare în vederea provocării unor pierderi similare în rândul inamicului.

Toate cele prezentate mai sus nu anulează însă artileria. Numai că, aceasta devine un mijloc de întărire a brigăzilor de tip nou și poate fi concentrată pe direcții decisive sau poate sprijini unitățile atunci când întrebuințarea dronelor este îngreunată de vremea nefavorabilă.

În războiul modern, crearea de unități în care rolul principal de lovire este jucat de diverse sisteme robotizate pare inevitabilă. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla și în Ucraina, unde partea rusă este hotărâtă să acționeze mai rapid decât inamicul.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
pixel