După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Într-un interviu acordat Diario de Noticias la 12 aprilie 2024, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din Portugalia, generalul Joao Cartaxo Alves, a confirmat că avionul de luptă Lockheed Martin F-35 Lightning II va fi înlocuitorul lui F-16M Fighting Falcon. Decizia face parte dintr-un efort de se menţine la acelaşi nivel, din punct de vedere al capabilităţilor militare, cu majoritatea aliaților europeni care au inițiat deja tranziția către F-35, potrivit generalului.
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Ca o comparație: România deține o escadrilă operațională de F-16, formată din 17 avioane achiziționate în urmă cu ceva ani din Portugalia. Ulterior, România a achiziționat recent alte 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, dar de aceasta data din Norvegia. Costul a fost de 388 de milioane de euro, iar avioanele vor asigura tranziția către avioanele F-35 pe care noi le aşteptăm să sosească începând cu anul 2030.
Generalul Alves a clarificat poziția Portugaliei, declarând că, în timp ce alte națiuni europene au trecut de la F-16 la F-35, Portugalia nu a donat niciun avion F-16 către Ucraina, deoarece are încă nevoie de flota sa de 28 de avioane, după ce anterior a vândut 12 avioane României. Această decizie este aliniată la necesitatea de a menține disponibilitatea operațională a Forțelor Aeriene portugheze până la finalizarea tranziției la F-35.
Portugalia considera ca înlocuirea avioanelor F-16M este necesară pentru a păstra credibilitatea operațională și relevanța strategică a Forțelor Aeriene Portugheze, deoarece F-35 Lightning II prezintă mai multe avantaje în comparație cu F-16 Fighting Falcon. F-35 dispune de tehnologie stealth, care îi reduce vizibilitatea pe radar, spre deosebire de F-16, care nu dispune de această capacitate.
În plus, F-35 este echipat cu senzori mai avansați și cu un sistem de avionică sofisticat care oferă o mai bună cunoaștere a situației prin integrarea si colectarea datelor din mai multe surse.
De asemenea, F-35 poate efectua o gamă mai largă de misiuni, inclusiv lupte aer-aer, lovituri aer-sol și culegere de informații, supraveghere și recunoaștere, toate acestea cu ajutorul sistemelor de ultima generație cu care este echipat.
În schimb, deși F-16 se remarcă prin agilitate și a fost o aeronavă fiabilă pentru diverse misiuni de-a lungul anilor, nu oferă același nivel de integrare a senzorilor sau capacități stealth ca F-35. De asemenea, F-35 transportă, în general, o încărcătură utilă mai mare și are o rază de acțiune mai mare decât F-16, ceea ce îi poate spori flexibilitatea operațională în funcție de mediul de luptă.
În ultimii doi ani, Forțele Aeriene Portugheze au început un proces profund de transformare, modificându-și strategia și abordarea pe mai multe direcții. Acest efort include schimbări de natură operațională și organizațională, împreună cu implementarea unei filosofii centrate pe oameni, care se concentrează pe recrutarea și formarea personalului calificat, esențiale pentru eficientizarea misiunilor.
Această transformare se aplică, de asemenea, și la modernizările de natură tehnologică, întrucât Forțele Aeriene Portugheze se pregătesc să integreze sisteme avansate și să consolideze măsurile de securitate cibernetică vitale pentru protocoalele de comunicare moderne. Această ajustare aliniază Portugalia cu aliații săi europeni în tranziția de la o forță aeriană tradițională la o forță aeriană mai avansată din punct de vedere tehnologic. În plus, Forțele Aeriene Portugheze se pregătesc pentru adoptarea aeronavelor de generația a cincea, ceea ce include actualizarea sistemelor și proceselor pentru a răspunde cerințelor actuale și viitoare în materie de apărare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News