DefenseRomania vă invită să urmăriți luni, 15 mai 2023, de la ora 12.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Președintele belarus Oleksandr Lukașenko și președintele chinez Xi Jinping au semnat la 1 martie un pachet de 16 documente care ar putea facilita eludarea sancțiunilor rusești prin canalizarea ajutorului chinez către Rusia prin Belarus”.
Documentele includ o strategie pentru dezvoltarea industrială comună belarusă-chineză, un document privind cooperarea științifică și tehnică belarusă-chineză pentru 2023-2024 și un memorandum de înțelegere privind proiectele comune care utilizează împrumuturi guvernamentale chinezești.
Lukașenko a declarat că Belarus este interesat de aprofundarea cooperării cu China în domeniul dezvoltării tehnologice, inclusiv crearea de întreprinderi mixte, modernizarea întreprinderilor din Belarus cu ajutorul tehnologiilor moderne chineze, precum și comerțul cu bunuri și servicii.
Lukașenko a spus că producătorii din Belarus sunt interesați să studieze „competențele și tehnologiile companiilor chineze în formarea bazei de componente, producția de motoare, transmisii, poduri, alte unități și agregate”.
ISW evaluează că China ar putea transfera în secret echipamente militare sau cu dublă utilizare în Rusia prin Belarus.
Lukașenko poate fi folosit oricând ca acoperire pentru cooperarea Chinei cu Rusia lui Putin, inclusiv privind furnizarea de arme. Conducerea chineză ar putea să se teamă de cooperarea directă cu Moscova pentru a nu se confrunta cu sancțiuni occidentale, iar Minskul este partenerul perfect pentru tranzitarea echipamentelor chineze.
”Cred că, desigur, tema cooperării în sfera militaro-industrială a fost discutată în timpul vizitei lui Lukașenko, ca și în toate vizitele anterioare. Doar contextul situației este complet diferit atunci când există război, agresiune împotriva Ucrainei.
Știm că anterior exista producția comună de arme. De exemplu, sistemele de rachete cu lansare multiplă ”Polonez” sunt ceva similar cu omologul HIMARS. Aceste MLRS sunt de producție comună belarusă-chineză. Cred că s-a discutat și acest subiect, poate mai larg”, crede unul dintre opozanții regimului de la Minsk, Pavlo Latushko, într-un interviu acordat NV.
***
ISW sugerează că Lukașenko ar putea urmări și o oarecare independență față de Moscova, în sprijinul eforturilor sale de lungă durată de a construi influența economică chineză în Belarus, pentru a respinge presiunile de integrare a Rusiei, deși „aceste măsuri cel mult vor întârzia campania în curs a Rusiei pentru a asigura deplinul control economic asupra Belarusului”.
Mai multe documente se referă, de asemenea, la comerțul și cooperarea economică chino-belarusă.
Lukașenko a vorbit în sprijinul extinderii prezenței economice a Chinei în Belarus în februarie 2021, când „Lukașenko și-a intensificat eforturile de a amâna preluarea Belarusului de către Rusia prin statul Uniunii”, a menționat ISW.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania vă invită să urmăriți luni, 15 mai 2023, de la ora 12.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministerul de Externe al Africii de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul SUA din cauza acuzațiilor pe care le-a făcut cu o zi mai devreme, potrivit cărora statul african a furnizat Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina.
Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Agerpres și AFP. Preşedintele Zelenski se află la Paris, în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.
Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar nu a reușuit să atingă 50%+1 și vom avea turul II.
Turcia votează. Azi sunt așteptați la urne peste 60 de milioane de turci care își vor alege președintele din trei candidați: Recep Tayyip Erdogan, longevivul președinte turc, Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției și Sinan Ogan, reprezentantul extremei drepte. Principalii actori vor fi fără îndoială Erdogan și Kilicdaroglu.
Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat sâmbătă că un obiect neidentificat a pătruns în spaţiul aerian polonez, din direcţia Belarusului, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, nu exclude posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din noiembrie 2024.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a luat apărarea vineri omologului său rus, Vladimir Putin, împotriva acuzaţiilor de ingerinţă în apropiatele alegeri prezidenţiale din Turcia, notează Agerpres, care citează AFP.
Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida a vizitat Coreea de Sud. Aceasta este prima vizită oficială a unui lider japonez la Seul în ultimii 12 ani.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, anunță că UE va investi masiv în industria de apărare, ca răspuns la războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează Agerpres, care citează Reuters.
NATO elaborează o nouă strategie care să răspundă la noua realitate geopolitică generată de războiul declanșat de Putin în Ucraina, scrie ElPais. Acest nou plan este de așteptat să fie aprobat la un summit de la Vilnius, în iulie.
Într-o întâlnire dintre ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani și omologul său sirian, general locotenentul Ali Abbas, desfășurată cu ocazia vizitei recente a președintelui iranian Ibrahim Raisi la Damasc, Ashtiani a declarat că țara sa este pregătită să coopereze cu Siria în construirea de fabrici și lansarea liniilor de producție pentru produse strategice de apărare, pentru a întări securitatea poporului sirian, înființarea infrastructurii multilaterale de apărare și consolidarea bazei de arme a Siriei.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a numit pe adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Ryabkov, în funcția de reprezentant oficial în problema denunțării Tratatului privind Forțele Armate convenționale din Europa (CFE).
În deschiderea reuniunii de miercuri a comandanţilor armatelor din statele membre NATO, Rob Bauer, şeful Comitetului Militar, a făcut câteva declarații privind situația forțelor ruse în Ucraina.
În unele zone ale frontului, pe direcția Bahmut, după un contraatac al Forțelor Armate ucrainene, o brigadă rusă de infanterie s-a retras la o distanță de până la 2 kilometri.
Gruparea teroristă Jihadul Islamic a lansat un atac masiv asupra Israelului. Au fost lansate din Gaza 270 de rachete, inclusiv una spre Tel Aviv.
Şefii Guvernelor României şi Coreei de Sud au convenit miercuri, la Bucureşti, asupra consolidării relaţiilor în domenii precum investiţiile, industria, inclusiv cea de apărare sau securitatea cibernetică. Partea coreeană şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la construcţia noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi la dezvoltarea reactoarelor modulare mici, relatează RadioRomânia.
Obiectul militar găsit într-o pădure poloneză în aprilie a fost o rachetă rusească Kh-55, relatează Reuters, care citează publicațiile poloneze RMF FM și Polsat News.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit pe 9 mai la Kiev, despre furnizarea a „un milion de obuze de artilerie”.
Pentru al doilea an consecutiv, Forțele Armate elvețiene desfășoară un exercițiu de amploare, considerat unul dintre cele mai mari după încheierea Războiului Rece.
Duminică seara, prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman i-a primit pe consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, pe consilierul pentru securitate națională din Emiratele Arabe Unite, șeicul Tahnoun bin Zayed, și pe consilierul indian pentru securitate națională, Ajit Doval.
Avioane de luptă, despre care se presupune că ar aparține Forțelor Aeriene Iordaniene, au lansat un atac aerian în noaptea de duminică spre luni, asupra mai multor fabrici de producție de droguri din apropierea graniței siriano-iordaniene, soldat cu morți și răniți.
Diplomația chineză a fost foarte activă de când s-a oficializat noul guvern, în martie, după alegerea oficială a lui Xi Jinping ca lider al celei mai populate țări din lume (acum, depășită de India).
Khan a fost arestat în timp ce se prezenta în instanță pentru a fi acuzat într-un caz de corupție.
Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în Piața Roșie din Moscova, cu ocazia paradei Zilei Victoriei, după care a asistat la parada a câtorva mijloace tehnice ale Armatei ruse. Totuși, în ciuda ”penuriei” de echipamente militare, văzută astăzi la paradă, armata Moscovei are încă resurse uriașe și nu trebuie desconsiderată.
Rusia dispune de o bază militară în Kârgâzstan, compusă dintr-un aerodrom, o instalaţie navală pe lacul Issîk-kul şi mai multe alte amplasamente și intenționează să o completeze cu elemente adiționale, arată Agerpres.
Primele opt elicoptere de transport croate MI-8 au sosit luni în Ucraina, relatează presa croată. Livrarea face parte din lotul de 14 elicoptere pe care Croația l-a donat Ucrainei.
Operațiunile de la centrala nucleară Zaporijjia sunt suspendate pentru a preîntâmpina eventuale „provocări” din partea forțelor ucrainene, a informat agenția de presă de stat TASS.
Unităţile de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel superior de alertă, după ce un avion de vânătoare rus SU-35 a interceptat periculos vineri deasupra Mării Negre un avion polonez L410 Turbolet care efectua o misiune în cadrul misiunii Frontex, a declarat un oficial din cadrul NATO, citat luni de Reuters și Agerpres.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
6 iunie 1944 - Debarcarea Aliaților din Normandia, cunoscută ca Ziua-Z. Simbolistica atât de dragă lui Vladimir Putin s-ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, nevoit acum să găsească soluții în fața unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. Dacă contraofensiva va reuși plenar, statele occidentale ar trebui să pregătească planul de salvare al statului rus. Totuși, momentul pare departe, iar ucrainenii au în față o armată rusă pregătită pentru defensivă.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Nouăsprezece aliați NATO, o țară parteneră NATO (Suedia), 50 de nave, peste 45 de avioane și aproximativ 6.000 de militari au dat startul, duminică, la Tallinn în Estonia, celei de-a 52-a iterații a Operațiilor Baltice 2023 (BALTOPS 23).
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite în timpul administrației lui Donald Trump, Mike Pence, a depus luni documente pentru participarea la alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit ultimelor informații publicate în baza de date a Institutului SIPRI, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Statele Unite intenționează să livreze Arabiei Saudite, șapte sisteme de rachete de apărare antiaeriană THAAD și 360 de rachete, în perioada 2023-2027.
În ultima perioadă, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat atacuri zilnice asupra unor obiective militare și de infrastructură de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone kamikaze și diverse tipuri de rachete.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Armata ucraineană a declarat luni că nu are informaţii despre o ofensivă majoră despre care Rusia a spus că a lansat-o Kievul în cinci puncte de-a lungul liniei frontului în regiunea ucraineană Doneţk.
Armata ucraineană a negat că a lansat o contraofensivă majoră, deși ministerul rus al apărării a declarat dimineață că s-a confruntat cu un atac major la granița dintre regiunile Donețk și Zaporije, dar progresul ucrainean a fost oprit.
Ucraina a reușit să construiască o rețea de agenți și simpatizanți în Rusia care desfășoară atacuri de sabotaj împotriva regimului de acolo. Se crede că serviciile de informații de la Kiev furnizează drone grupării de partizani, relatează CNN care citează mai multe surse din comunitatea de informații.
Săptămâna trecută, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a suspenda Tratatul START, Statele Unite anunțaseră că vor suspenda notificările către Moscova, privind poziționarea rachetelor și a lansatoarelor sale. „Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite nu mai trimit Rusiei notificările cerute în temeiul tratatului, inclusiv actualizări privind starea sau locația echipamentelor care fac obiectul tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele”, se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.
Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?
Compania privată de mercenari Wagner Group a publicat un raport oficial în care precizează că în zona Bahmutului Armata Rusiei a deschis focul împotriva mercenarilor ruși.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 05.06.2023, că militarii ruși ar fi oprit ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Donețk de Sud.
Un bang supersonic s-a produs duminică la Washington, când două avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon au încercat să intercepteze o aeronavă care nu răspundea înainte de a se prăbuşi în statul american Virginia, potrivit unor responsabili citaţi de AFP, scrie Agerpres.
Defense and Security Monitors, un site care se ocupă de afaceri militare, a informat că China a reușit să profite de toate oportunitățile care i s-au prezentat, pentru a apărea recent ca un important furnizor de arme pentru țările din Orientul Mijlociu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cât mai curând posibil", transmite Agerpres, care citează AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat că, în perioada 05-20.06.2023, în Marea Japoniei și Marea Okhoțk, vor fi desfășurate exerciții navale de amploare, cu lansări practice de rachete și trageri de artilerie.
Cooperarea militară dintre Rabat și Beijing, în special în ceea ce privește sistemul antiblindat HJ-9A, arată că Marocul se străduiește să-și îmbunătățească capacitatea de apărare și să beneficieze de tehnologia militară avansată.
Fake news: Ucraina va folosi avioane F-16 de pe aerodromurile României. Propaganda rusă înaintează agresiv scenariul privind folosirea de către ucraineni a avioanelor F-16 Fighting Falcon de pe teritoriul mai multor state NATO, inclusiv României, cu intenția de a arăta implicarea Alianței în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Apărarea antiaeriană rusă a doborât în noaptea de sâmbătă spre duminică până la nouă drone deasupra peninsulei Crimeea, a declarat şeful prorus al peninsulei anexate, Serghei Axionov, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Donald Trump și principalul său contracandidat la alegerile primare republicane au avut o primă încleștare cu mânuși, de la distanță, în statul american Iowa. Republicanii au dat startul campaniei pentru alegerea liderului care îl va înfrunta pe democratul Joe Biden în 2024 la alegerile prezidențiale de la finalul anului viitor.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a adresat un mesaj de mulţumire preşedintelui României, Klaus Iohannis, şefului guvernului, Nicolae Ciucă, precum şi postului public de televiziune TVR pentru ajutorul acordat autorităţilor de la Chişinău în cadrul organizării Summitului Comunităţii Politice Europene care s-a desfăşurat joi, 1 iunie, la Bulboaca, transmite Agerpres, care citează portalul Deschide.md.
Operațiile militare din secolul XXI se vor baza pe informație aproape totală și pe scenarii de genul ”ce se va întâmpla dacă”. În plus, noile tehnologii digitale vor aduce aminte și de secolul XX, cel al vitezei, cu deosebirea că viteza de prelucrare a informației va fi de ordinul nanosecundelor, decizia se va lua în câteva minute, iar durata îndeplinirii primelor ordine de luptă va fi de la secunde până la zeci de minute, dar mai puțin de o oră.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti piloţi ai forţelor aeriene germane (Luftwaffe) pentru instruirea piloţilor chinezi, acţiune prin care Beijingul ar putea obţine secrete ale NATO, consemnează Agerpres, care citează AFP.
Nu mai e niciun secret că industria rusă nu poate ține pasul cu producerea de tancuri moderne la nivelul necesar războiului brutal purtat de Armata Rusiei împotriva Ucrainei. Pierderile mari de tehnică de luptă, blindate și tancuri din primele 15 luni ale invaziei, cu greu pot fi substituite de industria rusă, chiar dacă aceasta se află cu motoarele turate la maximum.
Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, ca urmare a tulburărilor din nordul ţării, a anunţat Ministerul turc al Apărării.
Azi se împlinesc 34 de ani de la Masacrul din Tiananmen, încă un subiect aflat sub cenzură totală de către regimul comunist de la Beijing. Masacrul de la Piața Tiananmen, cunoscut și sub numele de Incidentul din Piața Tiananmen, a avut loc în China în 1989. A fost un eveniment major în care guvernul chinez a reprimat brutal mișcarea pentru democrație și reformă politică, care avea loc în Piața Tiananmen din Beijing.