Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
E.S. Radko Vlaykov, ambasadorul Bulgariei în România: Poporul bulgar va fi mereu recunoscător pentru contribuția României la eliberarea Bulgariei
Strategica
Data publicării:
Ieri, 3 martie 2025, prietenii și vecinii noștri bulgari și-au sărbătorit Ziua Națională.
Photo source: Bulgarian MoD
Photo source: Bulgarian MoD

De Ziua Națională a Bulgariei, 3 martie, la sala de concerte a Ateneului Român din București, Filarmonica din Sofia a susținut un spectacol impresionant în prezența a numeroși ambasadori străini în România, precum și oficiali români politici și militari.

Concertul din România a avut loc la invitația ambasadorului bulgar Radko Vlaykov, în urma spectacolului de succes al Filarmonicii din Sofia la Ateneu în martie 2024.

Evenimentul a fost impecabil organizat de Ambasada Bulgariei la București. 

DefenseRomania transmite pe această cale din nou la mulți ani prietenilor și vecinilor noștri bulgari!

1. Excelența ... (radko-vlaykov_08455600.jpg)

Excelența Sa Radko Vlaykov, Ambasadorul Bulgariei în România, în timpul discursului de la Ateneu cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei. Photo: DefenseRomania

Redăm integral discrusul Excelenței Sale Radko Vlaykov, ambasadorul Bulgariei în România:

Nu există moment mai potrivit decât Sărbătoarea Națională a Republicii Bulgaria, 3 martie, pentru a ne aminti încă o dată că legăturile dintre bulgari și români durează de secole. Ne vom aminti mereu de eroismul și sacrificiul soldaților români din anii 1877-1878 la Pleven, Griviţa, Oryahovo, Smârdan, Vidin. Ne vom aminti mereu de protecția fără vreun interes, pe care poporul român a acordat-o în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, celor mai strălucite personalități din istoria noastră.

Poporul bulgar va fi mereu profund recunoscător și mulţumit poporului român, pentru contribuția sa la eliberarea Bulgariei și la restabilirea statului bulgar, a cărui aniversare cu ocazia împlinirii a 147 de ani, o sărbătorim astăzi.

Nu există loc mai potrivit decât clădirea de renume mondial a Ateneului Român, din centrul Bucureștiului, pentru a sărbători cu profundă satisfacție, marea diversitate a legăturilor vechi de secole dintre bulgari și români, mai ales în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Aici, în această sală, suntem mândri de contribuția semnificativă a donatorilor bulgari, a căror caritate merită recunoașterea din partea tuturor. În 1886 Evlogi Georgiev donează 200.000 de lei în aur, pentru construcția Ateneului. De asemenea, cu 200.000 de lei în aur, a finanțat crearea Fundației Universitare Carol I pe lângă Universitatea București, pentru „sprijinirea studenților săraci, dar muncitori”. Evlogi Georgiev a donat și 100.000 de lei spitalului din Galați, iar multe fonduri au fost donate altor organizații și instituții românești. Cu cel mai profund respect profesional, aș dori să remarc că din luna iulie 1879, Evlogi Georgiev este, de asemenea, primul ambasador al Bulgariei moderne în România. Este semnificativă și contribuția financiară la construirea Ateneului Român, făcută de Dimitar Hadjivasilev. De asemenea, el este onorat în România ca donator pentru construcția Școlii Comerciale de Stat din București, Adăpostul “Elena Doamna” și a altele.

Astăzi, „Orașul Vechi” al Bucureștiului este unul dintre simbolurile orașului și atrage milioane de turiști din întreaga lume. Construcția „Micului Paris” în a doua jumătate a secolului al XIX-lea este o intersectare importantă și un exemplu al legăturilor vechi de secole dintre bulgari și români.

Strămoșii noștri au profitat de libertatea și de progresul economic și, cu spirit antreprenorial, au pus împreună bazele solide ale capitalei române moderne.

Una dintre multele din centrul istoric al Bucureștiului, dar cea mai emblematică clădire construită de bulgari în această perioadă, este „Hanul Solacolu”. Hanul a fost sediul pentru organizarea luptei revoluționare a bulgarilor și în diferite perioade a fost locuit de cele mai marcante personalități din istoria Bulgariei, Vasil Levski, Hristo Botev, Georgi Rakovski, acolo a fost situată și tipografia lui Lyuben Karavelov. Salutăm cu căldură inițiativa Municipiului București de a restaura „Hanul Solacolu” și de a-l transforma într-un „Spațiu Cultural Municipal”. Exprim o recunoștință deosebită primarului Bucureștiului, Nicușor Dan, pentru acordul său de a dedica o parte semnificativă din viitorul „Hanul Solacolu” istoriei prezenței bulgare la Han, la București și în România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum și pentru oportunitatea oferită reprezentanților Ambasadei Republicii Bulgaria de a participa la comisia municipală specială care pregătește proiectul de reconstrucție a „Hanul Solacolu”. Acest fapt este cel mai convingător exemplu că bulgarii și românii respectă și păstrează împreună moștenirea noastră comună culturală și istorică.

Mulțumesc, domnule Primar!

În aceste zile se împlinesc doi ani de când Bulgaria și România, am ridicat relațiile noastre la nivelul de „parteneriat strategic”. În pofidă limitelor relative, impuse de seria de alegeri parlamentare anticipate din Bulgaria și de organizarea a patru diferite alegeri din România în anul 2024, cele două țări au reușit să obțină cel mai mare dinamism, diversitate și profunzime în relațiile noastre.

Mulțumesc politicienilor de frunte din Bulgaria și România, pentru că au plasat relațiile bilaterale ca prioritate de cea mai importanţă, ceea ce duce la rezultate excelente.

Securitatea și apărarea sunt domeniul de cooperare cel mai dezvoltat, în relațiile dintre Bulgaria și România, din ultimă vreme. În calitate de state membre NATO, ambele țări, atât bilateral, cât și în cadrul Alianței, poartă cu mândrie responsabilitatea pentru stabilitatea Flancului de Sud-Est al NATO.

Aș dori să remarc cu satisfacție, în special, cooperarea noastră excelentă în domeniul securității în regiunea Mării Negre. În această seară, alături de noi este Șeful Statului Major al Apărării, Generalul Gheorghiță Vlad, comandanții și locţiitorii comandanților diferitelor tipuri de forțe armate, mulți generali și ofițeri militari superiori ai Armatei Române. Vă mulțumim, dragi prieteni, pentru această cooperare, care face că NATO și țările noastre să fie mai puternice și mai protejate, iar poporul bulgar și poporul român să trăiască în pace.

Bulgaria și România au întâmpinat anul 2025 cu o realizare istorică pentru țările și popoarele noastre. Controalele la granițele noastre terestre au fost, în cele din urmă, înlăturate și, astfel, am devenit o parte integrală a spațiului Schengen. Am dovedit că atunci când suntem împreună suntem mai puternici! Datele din primele două luni ale anului 2025 subliniază deja impactul pozitiv imens asupra afacerilor, turismului și contactelor dintre bulgari și români.

Permiteți-mi să vă dau un alt exemplu pentru impactului benefic, în urmă apartenenţei Bulgariei și al României ca membri cu drepturi depline la Schengen. De mai bine de 20 de ani, există ideea de a se deschide o linie de feribot, între orașele dunărene Tutrakan și Olteniţa. Datorită eliminării necesității punctelor de trecere ale frontierei, lansarea acestei linii de feribot este înlesnită. Sunt impresionat de inițiativa și cooperarea primărilor din Tutrakan, Dr. Dimitar Stefanov, și Olteniţa, d-ul Mihăiță Constantin Beștea, alături de care am lansat proiectul. Sunt optimist că dacă toate procedurile birocratice vor fi finalizate, linia de feribot Tutrakan - Olteniţa ar putea începe să funcționeze la începutul verii. În acest fel, pe harta conectivității dintre Bulgaria și România, 409 km de-a lungul graniței Dunării, pe lângă cele două poduri și 5 feriboturi în funcțiune, va mai apărea unul. Un mic, dar important pas spre rezolvarea problemei cronice a conectivității dintre Bulgaria și România.

Aș dori să subliniez pe scurt cooperarea excelentă dintre Bulgaria și România în domeniul energiei. Pe lângă proiectele existente care sunt importante pentru transportul purtătorilor de energie în Republica Moldova, importantă este viteza cu care Bulgaria și România, împreună cu Grecia, vor reuși să construiască un coridor multimodal între noi. Pe lângă transportul de purtătorul de energie, acesta oferă șansa de a se construi un drum rutier, cale ferată. și infrastructură digitală, care va fi importantă nu numai pentru Bulgaria, România și Grecia, ci și pentru NATO și UE.

Turiştii români continuă să fie pe primul loc în rândul turiştilor străini care vizitează Bulgaria, iar bulgarii – pe primul loc în rândul cetăţenilor străini care vizitează România. România se află pe locul doi în rândul partenerilor comerciali externi ai Bulgariei, iar Bulgaria este printre primii 4-5 parteneri străini ai României. Sunt convins că, a mei colegi – ambasadorii diferitelor țări, vor aprecia de ce raportez aceste fapte cu atâta satisfacție.

La sfârșit, permiteți-mi să mă adresez compatrioților mei bulgari. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru a păstra bulgaritatea, limba bulgară, traiul, obiceiurile și tradițiile! Vă mulțumim că va folosiţi din plin de toate condițiile pe care statul român le oferă minorităților naționale, inclusiv celei bulgare. Vă mulțumim că sunteți o parte preţioasă din societatea României europene!

Printre noi este și reprezentantul minorității naționale bulgare în Camera Deputaților a România, domnul Gheorghe Nacov. Domnule Nacov, reprezentați compatrioții noştri în Parlamentul României în cel mai demn mod! Mulţumesc!
Și încă un lucru. Domnul Gheorghe Nacov este de mulți ani, un consul onorific excelent al Bulgariei la Timișoara.

În acest sens, am plăcerea să vă anunț că avem deja acordul părților bulgară și română și în doar două zile la Cluj-Napoca vom deschide un al doilea consulat onorific al Bulgariei în România. Îi urez bun venit în mijlocul nostru noului Consul Onorific, doamna Ștefania Berciu. Vă urez, stimată doamnă Berciu, cu entuziasmul și energia foarte pozitivă cu care intrați în această importantă funcție, să contribuiți mulți ani la dezvoltarea relațiilor economice, culturale, academice și interpersonale dintre

Bulgaria și județele din România care se află în circumscripția dumneavoastră consulară. Succes!

Aș dori să mulțumesc în mod specială sponsorului evenimentului de astăzi, fără al cărui ajutor generos nu ar fi putut avea loc această seară!

În numele soției mele Yoana și în numele meu, vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră de a fi împreună de Ziua Națională a Bulgariei, 3 martie.

Să ne bucurăm împreună de măiestria Orchestrei Filarmonicii din Sofia sub conducerea maestrului Nayden Todorov și cu participarea solistului Georgi Cherkin.

 

Premierul României a transmis și el un mesaj

 

Discursul transmis în numele prim-ministrului României cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei subliniază importanța relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Se marchează doi ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, care a consolidat cooperarea în multiple domenii, inclusiv în procesul de aderare la Schengen. Discursul a fost transmis de doamna Ruxandra Ivan, consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu.

De asemenea, se evidențiază necesitatea îmbunătățirii interconectivității regionale, în special prin proiecte comune privind transportul pe Dunăre, cum ar fi inițiativa Fast Danube și construcția unui al treilea pod peste fluviu.

România și Bulgaria sunt parteneri de încredere în cadrul UE și NATO, împărtășind viziuni comune asupra securității regionale, în special în zona Mării Negre. Ambele țări susțin Ucraina și Republica Moldova, contribuind activ la gestionarea efectelor războiului.

Mesajul transmis de Guvernul român prietenilor bulgari subliniază și rolul comunităților românești și bulgare ca punți de prietenie între cele două națiuni, iar mesajul se încheie cu urări de pace și prosperitate pentru Bulgaria.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?

Ştiri Recomandate

Trupurile a 600 de militari nord-coreeni s-au întors din Rusia sub formă de cenușă
O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22
Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa costă mai puțin decât a anunțat SUA. România confirmă că el va fi achitat de state aliate
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
SUA amenință din nou că vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac „propuneri concrete”
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
pixel