Emmanuel Macron şi Hassan Rouhani s-au erijat în contraponderi la Donald Trump şi au iritat SUA la ONU
Şeful statului francez, Emmanuel Macron, cu pledoaria sa în favoarea multilateralismului, şi preşedintele iranian Hassan Rouhani, care a acuzat SUA că vor ''instituţii internaţionale ineficiente'', s-au erijat marţi în contraponderi la ''patriotismul'' promovat de preşedintele american Donald Trump, fapt ce a iritat Washingtonul, transmite EFE.
În sesiunea de deschidere a dezbaterilor celei de-a 73-a Adunări Generale a ONU, Macron a rostit un discurs înflăcărat, în care s-a delimitat în mod evident de unilateralismul lui Trump şi în care le-a cerut liderilor prezenţi la discuţii ''să nu mai semneze acorduri comerciale cu ţări care nu respectă acordul de la Paris'' privind schimbările climatice.
Întrebat ulterior, în conferinţă de presă, dacă a dorit să transmită mesajul că liderii lumii nu ar trebui să mai semneze acorduri cu SUA, Macron a răspuns că este dispus să continue să lucreze cu Washingtonul în chestiuni comerciale punctuale, dar a adăugat: ''Am vrut să spun că nu vor mai exista acorduri importante care să nu fie conforme cu Acordul de la Paris şi cu propriile noastre obiective''.
Discursul lui Macron a fost interpretat în mass media americane drept o mustrare la adresa politicilor lui Trump şi drept o nouă tentativă a liderului francez de a ocupa spaţiul în leadership-ul global pe care de obicei îl revendică liderul de la Casa Albă.
Macron a cerut chiar o reformă a G7, grupul statelor puternic industrializate, care să includă Africa, într-o formă sau alta, ca ''prioritate'' în lupta împotriva inegalităţilor. Liderul francez s-a demarcat punct cu punct de Trump şi de cei care ''agită suveranitatea ca mod de a-i ataca pe alţii'', criticând retragerea SUA din acordul de la Paris privind schimbarea climatică, respingerea unui acord privind imigraţia, abordarea situaţiei din Orientul Mijlociu de către preşedintele american, precum şi atitudinea lui Trump faţă de acordul nuclear cu Iranul.
''Ce va permite soluţionarea reală a situaţiei din Iran? (...) Legea celui mai puternic? Presiunea unei singure părţi? Nu!'', a spus Macron, făcând apel la ''dialog şi la multilateralism'' pentru ieşirea din impas.
Legat de acest ultim punct, preşedintele iranian Hassan Rouhani l-a acuzat pe Trump că face eforturi pentru ca ''toate instituţiile internaţionale să fie ineficiente'' şi a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că în lume există lideri cu ''apucături xenofobe similare regimului nazist''.
Rouhani a răspuns astfel, chiar în Adunarea Generală a ONU, declaraţiilor făcute tot marţi de la aceeaşi tribună de Trump, care a cerut comunităţii internaţionale să izoleze Iranul şi a promis că va impune şi mai multe sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, apărând totodată decizia sa de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.
''Este paradoxal că SUA nici măcar nu încearcă să-şi ascundă planul care vizează răsturnarea guvernului (iranian) invitând în acelaşi timp la negocieri'', a acuzat Rouhani. ''Cum putem noi să purtăm negocieri cu o administraţie care se comportă astfel?'', s-a întrebat liderul iranian, care a denunţat ''terorismul economic'' reprezentat de sancţiunile americane şi care a insistat că singurele negocieri posibile trebuie să aibă loc la ONU şi pe baza acordului ''făcut praf'' de către Washington.
Rouhani a criticat SUA pentru că se opune ''multilateralismului'', fiind singura ţară care a decis să se retragă din acordul nuclear cu Iranul, şi a comentat că o astfel de atitudine este ''un simptom al unei debilităţi mintale'' şi a ''incapacităţii de a înţelege lumea interconectată în care trăim''. ''Cei care caută dominaţia şi hegemonia sunt duşmani ai păcii şi vinovaţi de războaie'', a insistat Rouhani în plenul Adunării Generale a ONU.
Preşedintele iranian a mai acuzat SUA că înţelege relaţiile internaţionale ''dintr-o perspectivă autoritară'' care se reflectă prin ''intimidare şi impunere'' şi a subliniat că ''niciun stat nu poate fi adus cu forţa la masa negocierilor''. ''Cel mai bun este dialogul, însă acesta trebuie să se desfăşoare bidirecţional şi să aibă la bază egalitatea, justiţia, integritatea, onoarea şi normele comunităţii internaţionale'', a insistat Rouhani, care a cerut administraţiei Trump să renunţe la sancţiunile impuse Iranului, deoarece prin aceste sancţiuni ''poporului (iranian) i se refuză dreptul la viaţă şi prosperitate''.
''Prins'' între Macron şi Rouhani, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu a stat mult pe gânduri pentru a răspunde şi a declarat că administraţia americană este ''profund decepţionată'' de mecanismul pe care îl va crea Uniunea Europeană pentru a permite ţărilor şi companiilor străine să scape de sancţiunile Statelor Unite contra Iranului. ''Din nefericire, noaptea trecută, am fost îngrijorat şi profund decepţionat să aud că unele părţi semnatare ale acordului (nuclear cu Iranul) creează un sistem special de plăţi pentru a ocoli sancţiunile SUA'', a declarat Pompeo în cadrul unui eveniment care a avut loc la New York.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News