Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan: Achiziționarea de sisteme ruseşti S-400 merită costul agravării relațiilor cu Statele Unite
30 sep, 13:32
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lăudat legăturile țării sale cu Rusia, declarând că achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la Moscova merită costul agravării relațiilor cu Statele Unite.

Erdogan și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit miercuri la Soci, pe coasta Mării Negre, timp de trei ore, timp în care au discutat despre Siria, vânzările de armament, un reactor nuclear pe care Rusia îl construiește pentru Turcia și consolidarea legăturilor comerciale.

„Cred că a meritat”, a spus Erdoğan despre cumpărarea de către Turcia a rachetelor S-400 în 2019, ceea ce a determinat Statele Unite să impună sancțiuni industriei de apărare a țării în decembrie, potrivit New York Times. „Ne putem întări apărarea după bunul plac”.

"Ne cumpărăm propriile arme", a spus Erdogan. Potrivit New York Times, liderul turc a subliniat că secretarul general NATO Jens Stoltenberg și fostul președinte american Donald Trump au reafirmat dreptul Turciei de a-şi alege furnizori de arme. Potrivit acestuia, dacă SUA ar fi vândut catre Turcia sisteme de apărare antirachetă Patriot, Ankara „nu ar fi fost nevoită să cumpere S-400”.

Săptămâna trecută, Erdogan a declarat reporterilor că Turcia are în vedere să cumpere mai multe sisteme de rachete din Rusia, chiar și după ce Statele Unite au amenințat că sunt dispuse să impune şi mai multe sancţiuni Ankarei.

G Ad:

Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

Pe lângă această excludere, cea ’’mai puternică lovitură’’ pe care Washington a dat-o Ankarei a fost anularea contractului de achiziţie pentru cele 100 de avioane F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce – decizie care a determinat industria turcă de apărare să investească masiv în construirea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X.

 

Administrația Trump a sancționat Turcia pentru cumpărarea de sisteme S-400

 

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, de acum înainte, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei. Sancţiunile au venit la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Talibanii cer ajutor umanitar internațional și spun că Afganistanul vrea relații pașnice cu toată lumea
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro