Erdogan profită de condiționarea aderării Finlandei și Suediei la NATO. Turcia va lansa noi atacuri la granița cu Siria
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.
"Suntem profund îngrijorați de rapoartele și discuțiile cu privire la potențialul de creștere a activității militare în nordul Siriei, în special de impactul acesteia asupra populației civile de acolo", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"Suntem conștienți de preocupările legitime de securitate ale Turciei la granița sa de sud, dar orice nouă ofensivă ar submina stabilitatea în regiune și ar pune în pericol forțele americane și campania coaliției împotriva ISIS". Condamnăm orice escaladare și sprijinim menținerii liniilor de încetare a focului existente", a concluzionat Ned Price.
Erdogan a declarat luni că Ankara va lansa în curând noi operații militare la granițele sale de sud pentru a stabili zone sigure la 30 de kilometri adâncime, în efortul de a combate ceea ce el a descris drept amenințări teroriste din aceste zone.
Este posibil ca ofensiva să vizeze nordul Siriei, unde Turcia a lansat mai multe operații militare din 2016 împotriva unităților de protecție a Poporului kurd (YPG), aripa armată siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Ankara a executat trei incursiuni în nordul Siriei din 2016, controlând sute de kilometri de teritoriu și pătrunzând la aproximativ 30 de kilometri în adâncimea țării, în operații care vizează în principal Unitățile de protecție a poporului kurd sirian susținute de SUA.
De asemenea, în ultimii ani, Turcia și-a intensificat operațiile militare împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului. Turcia consideră cele două grupuri ca fiind o singură entitate teroristă, în timp ce aliații săi din NATO consideră doar Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) un grup terorist, nu însă și YPG.
De remarcat că intențiile lui Erdogan vin pe fondul obiecției Turciei față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO, anunțul său brusc reflectând foarte probabil convingerea sa că Occidentul nu se va opune unor astfel de operații într-un moment în care are nevoie de sprijinul Ankarei pentru integrarea celor două țări în Alianță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News