În ultima zi a turneului său în ţările baltice, care l-a adus până la graniţa cu Rusia, papa Francisc i-a criticat marţi pe cei care recurg la 'ameninţarea armelor' şi la 'desfăşurarea de trupe', relatează France Presse.
Suveranul Pontif, care a inserat acest avertisment în predica pronunţată în timpul slujbei religioase ţinute în aer liber în centrul Tallinnului, a evitat orice referire directă la politica Moscovei. Dar tocmai Rusia este cea care, după anexarea Crimeii şi conflictul din estul Ucrainei, generează îngrijorări liderilor şi populaţiei din Lituania, Letonia şi Estonia, comentează AFP.
,,Relaţiile între Rusia, Estonia şi NATO oferă o posibilitate de a interpreta acest discurs. Dar eu cred că papa a evocat mai degrabă libertatea personală, întrucât a vorbit şi despre sclavia consumismului şi a individualismului'', a declarat pentru AFP Erkki Bahovski, expert eston în relaţiile internaţionale şi redactor-şef al revistei lunare Diplomaatia.
Totuşi, în opinia expertei estoniene în probleme strategice, Evelyn Kaldoja, este ,,clar că (papa) s-a referit la Rusia''.
Rusia desfăşoară cu regularitate exerciţii militare în apropierea frontierelor ţărilor baltice, iar avioanele sale de luptă se apropie de spaţiul lor aerian, ceea ce face ca aparatele NATO care asigură 'securitatea aeriană' să fie ridicate de la sol.
'Unii' cred uneori că puterea unui popor se măsoară prin alţi parametri decât căutarea unui 'pact de iubire' creştin, a spus Papa în Estonia. 'Este unul care vorbeşte cel mai tare (...), unul care adaugă la strigăte ameninţarea armelor, desfăşurarea de trupe, strategii... I se pare cel mai solid. Această atitudine ascunde în sine o respingere a eticii şi, împreună cu ea, o respingere a lui Dumnezeu', a denunţat papa Francisc.
În cursul unei conferinţe în avionul care îl ducea din Estonia la Roma, papa a evitat să răspundă la întrebarea dacă afirmaţiile sale au vizat direct Rusia, preferând să lărgească dezbaterea.
,,Cred că pentru a organiza o ţară, trebuie să existe o armată de apărare rezonabilă şi neagresivă'', a comentat el.
,,Problema este când ea devine agresivă, nerezonabilă şi declanşează războaie la frontieră. Cât priveşte războaiele de frontieră, avem atât de multe exemple, nu numai în Europa la Est, ci şi pe alte continente. Lupta se duce pentru putere, pentru a coloniza o ţară'', a adăugat papa Francisc.
În toate intervenţiile sale publice în Lituania, Letonia şi Estonia, papa nu a pronunţat numele Rusiei, notează AFP.
Catolici au venit şi din Rusia pentru a se întâlni cu el la Kaunas (Lituania) şi, marţi, după un cântec estonian, un alt cântec rusesc a răsunat pentru papă în catedrala luterană unde s-a întâlnit cu tineri.
Eforturile perseverente ale diplomaţiei Vaticanului au dus deja la întâlnirea papei cu preşedintele Vladimir Putin la Roma şi cu patriarhul ortodox al Bisericii Ruse, Kirill, în Cuba. Rusia însă nu se grăbeşte să-l primească pe papă pe teritoriul său.
Indirect, acest fapt confirmă neîncrederea creştinilor din ţările baltice faţă de Moscova.
În a doua zi a vizitei papei la Vilnius, capitala Lituaniei, arhiepiscopul emerit Sigitas Tamkevicius, care a stat timp de mai mulţi ani într-un lagăr sovietic, nu-şi ascunde sentimentele în această privinţă. 'Suntem foarte aproape de Rusia, imposibil să nu-ţi fie frică. Frica este prezentă', le-a spus el ziariştilor.
Un alt înalt prelat lituanian a exprimat sentimentul, pe care mulţi par să-l împărtăşească, inclusiv în Letonia şi Estonia, că vizita papei va consolida spiritul patriotic în ţările baltice.
,,Am trecut prin ocupaţie. Ştim ce înseamnă să stai în faţa tancurilor în rugăciune, ce înseamnă să stai unul lângă altul în mod baltic... Astăzi avem nevoie de încurajare, speranţă pentru ca proiectul nostru de libertate să nu se oprească la jumătate de drum'', a declarat la Kaunas arhiepiscopul de Telsiai, Kestutis Kevalas.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News