F-16 second hand, lecție pentru România. De ce Polonia regretă avioanele F-16 Block 50/52 noi
Achiziționarea avioanelor F-16 Fighting Falcon de către România a născut multe controverse.
F-16, România. Sursă: MApN
Faptul că țara noastră a achiziționat, și va continua să o facă, avioane F-16 second hand, deși upgradate, a stârnit unele critici, dar și nemulțumiri.
Totul în contextul în care Polonia spre exemplu a achiziționat F-16 Block 50/52 noi, iar vecinii de la sud de Dunăre, Bulgaria, tocmai au finalizat tranzacția pentru opt avioane noi F-16 Block 70, e adevărat, pentru o sumă mare, de 1,12 miliarde de euro.
Prezent la DefenseRomania, generalul Virgil Bălăceanu ne-a transmis că, deși la un moment dat vor trebui achiziționate aparate noi, în acest moment se exagerează asupra subiectului, avioanele F-16 fiind upgradate la standarde foarte apropiate de cele noi.
În acest sens, țara noastră ar trebui să investească într-o flotilă de UAV-uri (aeronave fără pilot), aparate esențiale care ar aduce un echilibru în ceea ce privește achiziția F-16 second hand.
De ce regretă Polonia avioanele F-16 noi. O lecție pentru România
Generalul Bălăceanu a dat exemplul Poloniei care a cumpărat aparate F-16 Block 50/52 noi și a dezvăluit pentru DefenseRomania o discuție pe care a purtat-o, în vremea când se afla în activitate, cu regretatul general Franciszek Gągor, fost șef al Statului Major al Armatei Poloneze, trecut în neființă în urma tragediei aviatice de la Smolensk în aprilie 2010.
Astfel, într-o discuție deschisă, șeful Statului Major al Armatei poloneze i-a mărturisit generalului român că polonezii au regretat achiziția avioanelor F-16 Block 50/52 noi, precizând că Varșoviei i-ar fi fost mult mai bine dacă ar fi luat aparate upgradate iar de banii economisiți ar fi preluat o flotilă de UAV-uri. Iată cum decizia Poloniei, ar putea fi o lecție pentru România.
„I-am spus în urmă cu ani (n.r. - generalului polonez Franciszek Gągor) că au luat o decizie bună și cu avioanele F-16 pentu că au mers pe varianta Block 50/52, care atunci era cea mai modernă. Știți ce răspuns mi-a dat? Mi-a spus: 'cred că trebuia să luăm altă decizie. Ar fi trebuit să luăm F-16 second hand pe care să le modernizăm iar de banii pe care îi economiseam trebuia să dezvoltăm nevoile de UAV (n.r. – avioane fără pilot) care sunt extrem de necesare la ora actuală'", a povestit generalul Bălăceanu.
Acesta a mai subliniat importanța unei flotile de UAV, aparate ce pot fi folosite atât pentru cercetare cât și pentru misiuni de lovire și care sunt „extrem de utilizate și absolut necesare în tot ceea ce înseamnă o acțiune militară modernă”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News