Două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, au sosit luni la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american.
Între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, ministrul Apărării Naţionale şi şeful Statului Major General.
Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania. Potrivit datelor furnizate de Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, şi oferă alimentare pentru dislocarea în România. În România, avioanele F-22 vor zbura şi se vor antrena cu avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza Aeriană Câmpia Turzii, precum şi cu avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate la baza Aeriană Borcea.
'Această dislocare înaintată, realizată cu cooperarea deplină a României, aliat NATO, demonstrează angajamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa de a disloca şi folosi aeronave de generaţia a cincea în zona de responsabilitate a Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa. Această dislocare evidenţiază şi angajamentul SUA faţă de apărarea colectivă a Alianţei şi dorinţa SUA de a disloca şi folosi cele mai avansate echipamente pentru a descuraja orice potenţială agresiune. Interacţiunea dintre piloţii americani şi români va creşte interoperabilitatea Aliaţilor şi va spori securitatea regională', mai precizează sursa citată.
Unul dintre cei doi piloţi americani care au sosit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii la manşa unui F-22 Raptor, Jekyll Etheridge, a declarat că această aeronavă este cel mai puternic avion din lume. Pilotul a subliniat că prezenţa acestor avioane F-22 în spaţiul european este o descurajare a posibilelor acţiuni agresive. Potrivit lui Jekyll Etheridge, pentru a pilota un astfel de aparat este nevoie de pregătirea de pilot militar de bază, care durează aproximativ un an, iar apoi e nevoie de încă un an pentru a învăţa să zbori pe F-22.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News