Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forțele britanice doresc să fie mai puțin dependentă de capacitățile militare ale SUA
16 ian, 18:35
În iunie 2018, șeful Pentagonului, secretarul american al apararii,  James Mattis , venise în ajutorul omologului său britanic, Gavin Williamson, care, la vremea respective, făcea eforturi considerabile pentru a  obține o mărire a bugetului dedicat ministerului britanic al Ap ă r ă rii, precizând că Regatul Unit trebuie să-și crească cheltuielile militare dacă dorește să-și păstreze statutul de „cel mai apropiat aliat" al Statelor Unite, se arata într-o analiză elaborata a Opex 360.

Generalul american Mattis a ţinut să-i precizeze lui Williamson că „este în interesul ambelor țări ca Marea Britanie să rămână partenerul privilegiat al Statelor Unite''.

Dar pentru a se întâmpla asta, Gavin Williamson trebuia să aibă o strategie clară a modului în care profetizează principalele obiective, acoperite de bugetul apărării, iar atunci Marea Britanie va fi în măsură să împărtășească cu Statele Unite un plan de apărare clar și complet finanțat, care să permită planificarea unui viitor angajament, plecând de la o poziție de forță și de încredere.

Cu puțin timp înainte ca James Mattis să aibă acest dialog cu Gavin Williamson, Comitetul Apărării din Camera Comunelor publicase un raport în care pleda aducerea nivelului cheltuielilor militare britanice la 2,5-3% din PIB pentru a menține „legătura militară specială" pe care Regatul Unit o are cu Statele Unite, descrisă drept „unul dintre pilonii relației bilaterale" dintre cele două state.

,,Forțele armate britanice și Trezoreria beneficiază de relația noastră strânsă cu Statele Unite. Cu toate acestea, acest lucru va rămâne valabil numai dacă armatele britanice își păstrează capacitățile și interoperabilitatea cu omologii lor americani. Pentru ca acest lucru să fie viabil, Ministerul Apărării trebuie să fie finanțat în mod adecvat'', se preciza în raport, în timp ce oficialii armatei americane erau îngrijorați în mod deosebit de viitorul armatei britanice.

După cum şi publicaţia Opex 360 precizează, cam aşa arata situaţia acum aproximativ 18 luni, dar ea s-a mai schimbat, deoarece James Mattis a părăsit Pentagonul, iar ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a fost nevoit să demisioneze în urma unei scurgeri de informaţii legate de o serie de discuţii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate (NSC) cu privire la compania chineză Huawei care dorea să participe la dezvoltarea rețelei 5G în regat. Anchetă în acest caz a început după ce publicaţia Daily Telegraph a dezvăluit că Marea Britanie ar urma să ofere Huawei acces la o parte din reţeaua 5G a ţării, în pofida unor avertismente privind securitatea lansate de mai mulţi miniştri, dar şi de către Statele Unite.

Actualul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat că Washingtonul nu va mai face transfer de informații cu Londra dacă compania chineză Huawei nu va fi exclus din rețeaua 5G britanică, în condițiile în care Marea Britanie face parte din alianța „Five Eyes" o alianţă specializată în monitorizare şi schimb de informaţii, creată cu peste 70 de ani în urmă între cinci state aliate care vorbesc limba engleză. În prezent, alianţa este formată din agenţia americană NSA, agenţia britanică de spionaj GCHQ, agenţia canadiană CSEC (Communications Security Establishment), Australian Signals Directorate (ASD) şi Biroul Guvernamental neozeelandez pentru Securitatea Comunicaţiilor (GCSB).

 

Marea Britanie trebuie să investească mai mult în apărare pentru a fi mai puţin dependentă de capacitățile militare americane


Într-un interviu acordat cotidianului The Times, Wallace a susţinut că forțele britanice trebuie să investească mai mult pentru a fi mai puțin „dependente de capacitățile militare americane", totul pe fondul „tendinței izolaționiste" afișată de administrația Trump. Ceea ce, potrivit lui Wallace, „ar fi dăunător pentru lume și rău pentru noi". „Ne pregătim pentru ce-i mai rău și sperăm la mai bine", a precizat actualul ministru britanic al Apărării.

„Am observat că Statele Unite se retrag din Siria, am auzit o declarație a lui Donald Trump cu privire la Irak în care solicită NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu", a spus Wallace, precizând că Marea Britanie, precum Franța și Germania, „vor rămâne o țintă pentru teroriștii ISIS și Al-Qaeda".

Potrivit Opex 360, declarațiile ministrului britanic al Apărării nu sunt întâmplătoare și au fost făcute în contextul în care Marea Britanie se pregătește să părăsească Uniunea Europeană (Brexit), dar mai ales în contextul în care dorește o nouă revizuire a strategiei de apărare și securitate. Care, potrivit BBC, ar trebui să fie „cea mai importantă" de la sfârșitul Războiului Rece.

„Ipotezele din 2010 conform cărora încă vom face parte dintr-o coaliție condusă de SUA nu mai sunt valabile, iar guvernul trebuie să planifice în consecință", a precizat Wallace, argumentând că „suntem foarte dependenți de acoperirea aeriană americană și de informațiile, supravegherea și recunoașterea americane. Trebuie să ne diversificăm activele.''

Ştiri Recomandate

Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite
Ministrul Apărării din Slovacia vrea reevaluarea plății ratelor pentru avioanele F-16
EXCLUSIV
Armele de la Țăndărei, ridicate în baza ordonanței militare, deținute legal. Armele vor fi înapoiate după starea de urgență
Primul deces cauzat de noul coronavirus în Armata Ucrainei
Un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene Române duce în Italia cadre medicale române
US Navy a anunțat intrarea în serviciu a noului submarin nuclear USS Delaware
Boeing a folosit drona S-100 Camcopter pentru a livra trupelor US Army muniții și provizii
Trump anunță că se va 'implica' după demiterea comandantului de pe USS Roosevelt
75 de aeronave vor participa la parada din Piața Roșie din Moscova
Care ar fi cifra reală a morților de COVID-19 în China, ascunsă de propaganda chineză
Iranul vrea să construiască o navă distrugător
Coreea de Sud vrea să modernizeze tancurile de luptă K1A2
Avioanele F-35B de la bordul USS America au efectuat misiuni în Marea Filipine
Japonia cumpără încă două elicoptere H225 pentru Paza de Coastă
Coronavirus. Premierul britanic Boris Johnson, transferat la terapie intensivă
Ucraina a dat asigurări că nivelul radiațiilor la Cernobîl nu a crescut
Cornel Popa: Cadrele militare în rezervă aşteaptă un simplu apel al MApN pentru a deveni voluntari
Coronavirus | MApN: Peste 2.000 de militari au participat la acţiuni în întreaga ţară
SUA respinge acuzaţiile Berlinului: Nu am împiedicat furnizarea de măşti către Germania
Cel mai mare avion de tip cargo din lume ajunge în România încărcat cu echipamente medicale
Forţele armate de pe tot cuprinsul Europei, în luptă cu noul coronavirus. Testarea personalului militar este de importanţă critică
Inginerii militari sprijină medicii în efortul de a combate COVID-19
Trustul de presă al MApN: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât COVID-19
Ucraina a doborât o dronă rusească în regiunea Donețk
Peste 100 de mercenarii ruși din Grupul Wagner ar fi fost uciși în Libia
Președintele Iohannis va decreta prelungirea stării de urgență în România
Militarii români, competiție de tragere cu arma de asalt M4, alături de soldații US Army
Un avion cargo ce transporta muniție trupelor lui Haftar, doborât în Libia
Iordania a fost acuzată la ONU că a vândut drone forțelor mareșalui Khalifa Haftar
CERT-RO avertizează în legătură cu e-mail-uri potenţial maliţioase. Utilizatorii ar fi notificaţi că au devenit subiectul unei anchete
Boeing va produce drone 'cisternă' pentru alimentarea aeronavelor US Navy