Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.04.2023, că două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor de mai multe ore deasupra Mării Barents și Mării Norvegiei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.04.2023, că două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor de mai multe ore deasupra Mării Barents și Mării Norvegiei.
Comandamentul suprem al Forțelor Aeriene americane din Orientul Mijlociu a publicat în urmă cu câteva zile mai multe înregistrări video care arată două întâlniri între avioane americane F-16 și aeronave Su-35 Flanker-E rusești complet înarmate deasupra Siriei.
Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a prezentat, pe 21.04.2023, un nou sistem de comunicații pentru cele mai moderne avioane de vânătoare rusești de tip Su-57. Potrivit centrului de presă al dezvoltatorului, modernizarea complexului de comunicații va îmbunătăți calitatea transferului de informații între aeronave și sistemele terestre.
Decizia, de a oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, este una care aparține de liderii politici, a precizat, vineri, la Ramstein, președintele Comitetului șefilor de state majore al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.
Comandamentul Central al Statelor Unite ale Americii (CENTCOM ) a confirmat oficial că un sistem antiaerian rusesc de tip Pantsir-S1 a lansat o rachetă către o dronă americană de tip MQ-9 Reaper. Incidentul a avut loc anul trecut.
Germania a anunțat oficial că nu ia în calcul transferul de avioane de tip Eurofighter Typhoon sau Tornado din dotarea Luftwaffe, către forțele armate ucrainene.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins vineri posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei, în cursul reuniunii aliaţilor occidentali desfăşurate la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania), a precizat DPA.
Germania intenţionează să retragă sistemele sale de apărare aeriană Patriot, desfășurate în prezent în Polonia și Slovacia pentru protecția spațiului lor aerian, a precizat Ministerul german al Apărării. Cele două state au fost deja informate cu privire la acest demers. Desfășurarea sistemelor Patriot germane în Polonia urmează să se încheie în iunie, în timp ce acordul similar din Slovacia va expira la sfârșitul anului. Ministerul Apărării din Germania a explicat luarea unei unei astfel de decizie prin faptul că resursele Bundeswehr-ului (armata germană) sunt limitate, iar militarii încearcă să le utilizeze cât mai bine.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ţările membre NATO şi partenerii lor vor discuta la întâlnirea de la Ramstein a Grupului de Contact pentru Ucraina problema acordării Kievului de diferite tipuri de avioane. Declarația a fost făcută de Stoltenberg la sosirea la Ramstein.
Un avion supersonic de vânătoare și bombardament de tip Su-34 „a pierdut muniție” deasupra orașului rusesc Belgorod, aflat la granița cu Ucraina.
Livrarea primelor avioane de vânătoare F-35A către Polonia este întârziată cu câteva luni, precizează publicația poloneză Defence24. Avioanele F-35A din loturile programate să fie livrate Forțelor Aeriene Poloneze în 2026 și 2027 vor ajunge mai târziu decât era planificat anterior. Publicația poloneză susține că a aflat, din surse neoficiale, că situația este generată de livrarea componentelor pentru primele F-35 poloneze care e întârziată.
În cadrul unui briefing susținut pe 19.04.2023, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a declarat că, în ultimele 24 de ore, militarii ruși au doborât două avioane de vânătoare MiG-29 și două avioane de atac Su-25 din dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Peste doi ani, în 2025, Bulgaria ar trebui să primească primul avion de vânătoare F-16 Block 70/72. Acesta se află deja pe linia de producție la uzina din Greenville, Carolina de Sud. Bulgaria a plasat o comandă pentru opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 în 2019. La sfârșitul aceluiași an, guvernul condus de Boyko Borisov a făcut atunci o plată în avans pentru această comandă.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 18.04.2023, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat un zbor în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre din acvatoriile Mărilor Bering și Okhotsk.
Cu patru zile înainte de cea de-a patra reuniune a grupului de contact de la Ramstein, un alt expert în probleme de aviație argumentează în favoarea sprijinirii Ucrainei cu avioane de luptă F-16.
SUA se pregătește să accepte vânzarea către Turcia a echipamentelor pentru modernizarea avioanelor de vânătoare F-16, pe care Ankara le are deja în serviciu.
În perioada 3-6 aprilie 2023 au avut loc noi runde de negocieri privind condițiile în care Cehia ar putea achiziționa aeronave F-35 din Statele Unite. Negocierile, conduse de directorul principal al secției economice a Ministerului Apărării al Republicii Cehe, Blanka Cupáková, au acoperit toate aspectele potențialei achiziții și au avut loc în SUA atât la Washington, unde au sediul agențiile guvernamentale interesate (inclusiv Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării - DSCA și Joint Program Office - JPO), cât și la sediul Lockheed Martin (LM) din Fort Worth, Texas.
Slovacia a finalizat cu succes transferul celor 13 avioane de tip MiG-29 către Ucraina.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că o dronă de cercetare americană de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune mai puțin obișnuită în zona de sud-est a României.
Adjunctul ministrului polonez al apărării naţionale dezvăluie că Polonia putea intra în programul F-35 încă de acum 12 ani dacă conducătorii de atunci ar fi profitat de oportunitățile ivite atunci.
În perioada februarie – mai 2022, SUA au dislocat avioane F-35A la baza aeriană Spangdahlem din Germania pentru a întări flancul estic al NATO. Cele 12 avioane și aproximativ 300 de aviatori au sosit la Spangdahlem pe 16 februarie 2022, cu opt zile înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 14.04.2023, că militari din Republica Belarus sunt gata să întrebuințeze în practică muniții nucleare pentru asigurarea securității militare a Statului unional.
Coreea de Nord a anunțat testarea cu succes a primei sale rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid, un obiectiv cheie al planului liderului Kim Jong Un de a dezvolta arme mai avansate și mai puternice. Testul a fost dezvăluit joi de Coreea de Sud și Japonia.
Polonia a cerut oficial Germaniei să îi dea acordul pentru a transfera Ucrainei avioane de tip MiG-29 care au fost în dotarea fostei Republici Democrate Germane (RDG) și care au fost ulterior după prăbușirea comunismului și reunificare achiziționate de polonezi.
Un pilot american care a pilotat F-16 Fighting Falcon a explicat de ce avioanele Su-35 pleacă cu un dezavantaj major într-o ipotetică confruntare cu F-16 de producție americană, în ciuda manevrabilității superioare de care se bucură aeronava rusească.
Cu doar câteva zile în urmă, un pilot american, un ofițer de rang înalt al Forțelor Aeriene ale SUA, s-a urcat la bordul unui avion de vânătoare cu dubla comada Su-30MKI de origine rusă. Comandantul Forțelor Aeriene americane din Pacific a participat la executarea unei misiuni de antrenament, pilotând un avion Su-30MKI. S-ar putea spune că un pilot american a cunoscut îndeaproape capacitățile de zbor și avionica unui avion de vânătoare modern rusesc.
Oficialul moldovean al apărării Valeriu Mija confirmă că abordarea Chișinăului, referitor la apărarea teritoriului, s-a schimbat radical în ultimul an.
Avioanele poloneze F-35 se află deja pe linia de producție și vom primi steagul alb și roșu pe fuzelajele lor la mijlocul anului viitor. Cu toate acestea, cum rămâne cu piloții? În urmă cu două zile, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak sa întâlnit cu mai mulți piloți polonezi care au finalizat prima etapă de pregătire pentru operarea aviației de generație a Va. Aceștia vor fi primii care vor zbura în Statele Unite pentru a se antrena direct . pe avioanele F-35.
Ucraina cere cu disperare avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, ori o altă soluție occidentală. Până în prezent, fără succes încă. Kievul susține că are nevoie mare de avioane moderne, ajungând la soluții de avarie, precum folosirea avioanelor MiG-29 în versiunea de antrenament, versiune care nu include nici măcar radar.
În cadrul ședinței care a avut loc ieri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) s-a stabilit realizarea înzestrării cu avioane de generația a V-a de tip F-35. Acordul CSAT are nevoie de aprobarea Parlamentului.