Rusia își achită datoria față de aliatul ei Iran, stat care furnizează numeroasă muniție și UAV-uri forțelor ruse de ocupație pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.
Rusia își achită datoria față de aliatul ei Iran, stat care furnizează numeroasă muniție și UAV-uri forțelor ruse de ocupație pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.
Unul din motivele pentru care forțele ruse de ocupație au invadat brutal și neprovocat Ucraina, unul din motivele care au contribuit la eșecul major al Rusiei în prima etapă a invaziei a fost faptul că aviația militară rusă nu a reușit să-și fructifice superioritatea și să ofere sprijin trupelor de la sol. În pofida faptului că superioritatea aviației ruse, cel puțin pe hârtie, era covârșitoare.
Freedom of Russia Legion (Legiunea „Libertatea Rusiei") este o legiune a Forțelor Armate ale Ucrainei, formată în martie 2022 pentru a proteja Ucraina împotriva invaziei ruse din 2022. Legiunea „Libertatea Rusiei" este formată din dezertori din Forțele Armate Ruse, precum și din alți voluntari ruși și belaruși care luptă de partea Ucrainei. În urmă cu câteva ore, Legiunea „Libertatea Rusiei a publicat pe reţele de socializare un material video cu un membru al legiunii care incendiază un avion Su-27 al Forţelor Aeriene Ruse.
După ce anterior au îndeplinit misiuni specifice în zona Norvegiei și în Regiunea Mării Baltice, pe 09.03.2023, bombardierele strategice americane de tip B-52H Stratofortress staționate în Europa au desfășurat exerciții comune cu aliații din flancul estic al NATO. Bulgaria, România și Ungaria au fost survolate în timpul zborului de aproximativ 12 ore.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 09.03.2023, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în poligoane de aviație din sudul Bulgariei.
Pilotul care a acționat în calitate de lider al mișcării de protest a fost suspendat, în așteptarea unei contestații la șeful Statului Major.
Polonia acceptă oficial să trimită avioane de avioane de luptă de tip MiG-29 în Ucraina, dar transferul se va efectua doar „la pachet” cu avioanele oferite de Slovacia.
Agenția de presă Tass și portalul rusesc topwar.ru au informat că, în cursul nopții de 09.03.2023 și dimineața devreme, trupele ruse au efectuat două valuri de atacuri cu drone și rachete de croazieră asupra unor obiective militare și ale infrastructurii energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei.
2023 va fi un an important pentru aviațiile militare din Polonia și România, principalele state pilon ale Flancului Estic al NATO, de la nord din zona Baltică până în sud în Marea Neagră. În contextul în care flancul se află în imediata proximitate a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, rolul celor două state devine crucial în cadrul Alianței.
Armata americană ar analiza în momentul de faţă dacă este posibil să integreze rachete aer-aer occidentale AIM-120 pe avioanele de luptă din epoca sovietică ale Ucrainei. Acest demers se înscrie pe lista lungă de obiective a statelor occidentale de a ajuta Ucraina să-şi echipeze vechile avioane sovietici de tip MiG cu sisteme de arme moderne, precizează publicaţia Politico. Cu alte cuvinte, Statele Unite analizează dacă avioanele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene vor putea doborî avioanele rusești, utilizând racheta aer-aer AIM-120.
Pe fondul cooperării militare tot mai mari dintre Iran și Rusia, oficialii israelieni se tem că posibila achiziție de către Iran a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 ar îngusta fereastra pentru o eventuală lovitură asupra facilităților nucleare ale Teheranului.
După ce Occidentul a „deblocat” transferul de tancuri pentru Ucraina, care va primi Abrams americane, dar și Leopard germane, presiunea tot mai mare pusă de Kiev e pentru a obține și avioane de luptă. Și, evident, toți ochii sunt pe F-16 Fighting Falcon, poate cel mai de succes produs al aviației militare americane.
Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în urma sabotajului asupra unui avion militar rusesc de recunoaştere care era staţionat luna trecută pe un aerodrom din apropiere de Minsk, a anunţat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează agenţia Belta, citată de Agerpres și AFP.
Ucraina a primit deja sisteme de apărare aeriană Patriot, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.
Forțele Aeriene Ucrainene ar putea probabil să folosească deja bombe JDAM-ER împotriva invadatorilor ruși. Potrivit publicației The War Zone, generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), precum și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, a afirmat că bombele ghidate cu precizie Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 72 km, au fost transferate în Ucraina.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 06.03.2023, două bombardiere strategice B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit o misiune complexă de zbor în regiunea Mării Baltice. Aceasta a inclus un exercițiu specific deasupra Danemarcei și realimentarea în aer în nordul Poloniei.
Ucraina a extins cererea de bombe cu dispersie din partea Statelor Unite, potrivit informațiilor dezvăluite de doi parlamentari americani. Bombele cu dispersie din SUA sunt așadar în continuare pe lista Ucrainei. Ucrainenii spun că armele ar fi folosite pentru a opri „mareea umană” aruncată de Rusia în luptă.
Statele Unite și Arabia Saudită au planificat să înceapă, în ultima săptămână a lunii martie, primul exercițiu experimental antidronă. Exercițiul cu numele de cod "Nisipurile roșii" va include sisteme de apărare antiaeriană deținute de Statele Unite și Arabia Saudită, iar în lunile următoare, la acest gen de exerciții vor fi invitate și alte armate din Orientul Mijlociu.
Turcia se afla acum la o răscruce de drumuri în ceea ce privește viitorul forțelor sale aeriene. După ce a fost exclusă din programul F-35 al Lockheed Martin, speranțele Ankarei s-au îndreptat către dezvoltarea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X. În același timp, Turcia are nevoie de noi avioane de luptă, iar ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 a cerut ca SUA să aprobe vânzarea mai multor avioane F-16 Block 70/72 , deoarece era cea mai fezabilă opțiune pentru Forţele Aeriene Turce.
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut câteva referiri importante în ceea ce privește achiziția de către România a avioanelor de luptă de generația a V-a - F-35 Lightning II.
Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial prezența a doi piloți militari în SUA. Informația vine în contextul zvonurilor cu privire la F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.
Trupele Federației Ruse au folosit recent pentru prima dată noile bombe ghidate UPAB-1500 V, care cântăresc o tonă și jumătate, scrie presa din Ucraina.
Doi piloți ucraineni se află în prezent în Statele Unite pentru a-și evalua capacitatea de a învăța să piloteze avioane de atac, inclusiv avioane de luptă F-16, pentru care se vor antrena în simulatoare.
În termen de 90 de zile, toate avioanele de luptă F-35 noi produse până în prezent vor fi supuse unei intervenții tehnice menite să rezolve problema vibrațiilor motorului, a anunțat joi Biroul Programului Comun (JPO) pentru F-35.
Până acum, Germania a trimis în Ucraina o singură unitate IRIS-T. Eficacitatea sistemului în Ucraina a depășit toate așteptările, fiind deja desfășurat pentru a doborî rachetele de croazieră cu care Moscova a atacat centralele electrice, avioanele, dar și dronele Shahed fabricate de Iran.
Forțele armate ale Ucrainei au anunțat că au doborât la Donețk un avion de luptă rus de tip Su-34, considerat de Rusia ca fiind de generația 4 ++.
Detașamentul Forțelor Aeriene se pregătește pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice.
Luni, în Emiratele Arabe Unite au început manevrele militare aeriene cu denumirea de cod "Desert Flag". Acestea sunt primele manevre la care participă în comun forțe aeriene din Maroc și Spania, după sfârșitul crizei diplomatice dintre Rabat și Madrid în martie 2022.
Beijingul a anunțat că până la sfârșitul anului 2023, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) va „retrage” din serviciu toate avioanele Chengdu J-7, relatează agenția de știri de stat chineză Global Times.
În pofida cererii Turciei din 2021 de a achiziționa un model modern al avioanelor americane de luptă F-16, negocierile sunt astăzi încă în desfășurare, pe fondul încercărilor membrilor Congresului de a impune condiții acordului.