Avioanele daneze F-16 vor fi scoase din uz în 2025, potrivit Ministerului danez al Apărării. Anunţarea unui transfer de aeronave de luptă către Ucraina este tot mai aproape, spune ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.
Avioanele daneze F-16 vor fi scoase din uz în 2025, potrivit Ministerului danez al Apărării. Anunţarea unui transfer de aeronave de luptă către Ucraina este tot mai aproape, spune ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.
Forțele Aeriene americane au anunțat, recent, punerea la punct a unei tehnologii revoluționare de direcționare a fasciculelor laser în condiții de zbor la viteze mari, aducând proiectul armelor cu laser foarte aproape de realitate.
Un reprezentant al companiei Pratt & Whitney, furnizoarea motoarelor de propulsie pentru F-35, a făcut recent o declarație neașteptată în care atacă dezvoltatorul aeronavei, concernul Lockheed Martin, pentru că a continuat să susțină o propunere controversată de remotorizare subminând astfel planurile armatei americane de a lansa „generația a șasea de avioane de vânătoare” și urmărind doar maximizarea profiturilor prin extinderea producției de Lightning II.
Presa internațională a avansat scenariul potrivit căruia România s-ar afla pe lista scurtă de state unde piloții ucraineni ar putea fi pregătiți pe trecerea pe avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon. Dar un asemenea scenariu pare destul de îndepărtat în momentul actual.
DefenseRomania a fost invitată pe aerodromul Milly-la-Forêt, din apropierea Parisului, pentru o nouă demosnstrație cu drona Spy'Ranger 350, cea mai nouă generație de mini-drone (UAS) tactice, care pot asigura forțelor armate și serviciilor de securitate un avantaj tactic pe câmpul de luptă.Dronele Spy'Ranger, o soluție a Thales pentru războiul modern. UAV-urile au fost deja testate în condiții de luptă reale
Statele Unite au primit o cerere oficială din partea Danemarcei prin care solicita aprobare pentru începerea etapei de pregătire a piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a făcut această declarație în timpul unui briefing.
Doi piloți ucraineni, sub protecția anonimatului, au discutat în presa din SUA despre provocările cu care se confruntă zilnic pe cerul Ucrainei, precizând că avioanele ucrainene fac cu greu față Su-35 rusești și au făcut un nou apel pentru transferul de F-16 Fighting Falcon occidentale.
O coaliție formata din mai multe state occidentale ia în considerare România ca un posibil loc pentru pregătirea piloților ucraineni care vor opera avioanele de vânătoare F-16, au declarat trei oficiali occidentali anonimi pentru Politico.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat o imagine cu un avion de vânătoare de tip MiG-29 aflat în zbor, dar la o analiză mai detaliată se poate observa integrarea unui nou sistem de armament.
Detașamentul român Carpathian Vipers format din patru avioane F-16 Fighting Falcon, care se află în misiune pentru protejarea spațiului aerian al statelor balitce, a participat la cele mai mari manevre aeriene din istoria NATO.
Primele rachete Sarmat vor fi puse în serviciu de luptă „în viitorul apropiat”, a spus Putin.
Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun a sistemelor franceze de apărare aeriană Mistral.
În noaptea trecută mai multe drone kamikaze iraniene Shahed 136 și Shahed 131 operate de invadatorii ruși au ajuns inclusiv în vestul Ucrainei, la Liov, oraș situat doar 70 de kilometri de frontiera cu Polonia.
Forțele Aeriene Române au reacționat azi după ce în presa generală au apărut informații și imagini cu momente în care, în Buzău, geamurile caselor s-au spart ca urmare a unei unde de șoc puternice.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 20.06.2023, că SUA au dislocat două bombardiere strategice de tip B-1B Lancer în Suedia. Este pentru prima dată în istorie, când bombardierele americane aterizează pe teritoriul Suediei, care încă nu a devenit membru NATO.
Patria și Lockheed Martin au semnat primul acord în cadrul programului de participare industrială directă al Finlandei la fabricarea avionului F-35.
Luni, 19 iunie 2023, miniștrii apărării din state UE se vor reuni la Paris, la invitația lui Emanuel Macron, pentru a discuta perspectivele apărării aeriene a Europei.
Ucraina va primi din Canada un avion Ruslan An-124, "fratele mai mic" al celui mai mare avion cargo din lume, Mriya, distrus de Rusia în februarie 2022.
Informații apărute în presa locală din Craiova indică faptul că facilitatea Avioane Craiova nu ar fi modernizat încă niciun avion IAR-99. DefenseRomania amintește că în 2020 a fost alocat un contract pentru modernizarea a 10 avioane.
Ministrul interimar al Apărării al Danemarcei, Troels Lund Poulsen, a declarat că țara sa este gata să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina , cu condiția ca SUA să aprobe aceste livrări.
Viceministrul apărării de la Kiev, Volodimir Havrilov, susţine că armata ucraineană preia iniţiativa pe front. Totuși, pentru a obține victoria asupra invadatorilor, Forțele de Apărare au nevoie de arme cu rază mai lungă de acțiune, de înaltă precizie, spune oficialul.
După ce, în luna mai, ministrul suedez al apărării declara că este posibil ca piloții ucraineni să înceapă antrenamentele pe avioanele Gripen, zile acestea a apărut un Comunicat de presă al Ministerului suedez al Apărării, care oficializează decizia.
România se află în proces de achiziție a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, anunțându-și intenția ca ulterior să facă trecerea pe avioane de generația a V-a și să achiziționeze F-35 Lightning II.
Oricâtă importanță ar avea planificările strategice și concepțiile operative privind ducerea războiului, acestea ajung întotdeauna să fie dependente de dinamica realitatății tactice din teren. După o laborioasă planificare, Ucraina continuă cu contraofensiva sa în sud și est, făcând însă progrese mult mai lente decât în toamna anului trecut, iar unul dintre principalii factori de “rezistență la înaintare” pare să fie faptul că forțele ruse se bucură de mai multă libertate de acțiune aeriană în zonele critice din apropierea liniei frontului.
Comandamentul Central al SUA a anunțat, pe 14 iunie, că avioanele de vânătoare stealth F-22 Raptor au fost desfășurate în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și Rusia pe cerul Siriei, dar și legat de războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Air&Space Forces Magazine.
Şeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, a declarat că Ucraina folosește deja avioane de luptă MiG-29 donate de Polonia și de Slovacia.
SUA și Europa discută intens cu privire la programul de pregătire al piloților ucraineni pentru avioane de luptă occidentale. Devine tot mai clar că va fi vorba de F-16 Fighting Falcon și avem și o confirmare oficială la nivel guvernamental cu privire la centrul de pregătire pentru piloții ucraineni.
După ce în al Doilea Război Mondial am avut de-a face cu cel mai mare pod naval din istorie, cel peste Atlantic, când SUA au transferat în Marea Britanie o cantitate de mărfuri și alimente, în zilele noastre un amplu exercițiu al NATO prilejuiește cel mai mare pod aerian de până acum din istorie.
SUA se află în plin proces de a dezvolta un avion de generația a VI-a. E vorba despre programul NGDA (Next Generation Air Dominance), avioane care vor înlocui în cele din urmă F-22 Raptor.
Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 12.06.2023, două bombardiere strategice de tip B-1B Lancer aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au aterizat, pentru scurt timp, pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.