Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sebastien Lecornu, a recunoscut că sunt în desfășurare negocieri relevante cu Kievul.
Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sebastien Lecornu, a recunoscut că sunt în desfășurare negocieri relevante cu Kievul.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 01.03.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit, pentru a doua zi consecutiv, o misiune specifică de zbor în zona Norvegiei.
După ce a obținut o decizie istorică de a primi tancuri occidentale, Ucraina pune presiune tot mai mare pentru a fi dotată și cu avioane de luptă. Doar că o asemenea decizie nu e deloc ușoară iar oficialii americani au oferit perspective sumbre cu privire la livrarea de avioane de luptă.
Diviziile de apărare antiaeriană ale armatei iraniene și Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) au început, marți, în zonele de nord-vest, vest și centru ale țării manevre comune de apărare antiaeriană, cu numele de cod "Modafean Aseman Velayat 1401" (Gardienii cerului "Velayat" 1401), folosind sisteme de apărare antiaeriană, radare, sisteme de război electronic, sisteme de comunicații și o rețea integrată de apărare antiaeriană.
SUA intenționează să înlocuiască vechile aeronave E-3 de avertizare timpurie și control AWACS, cu o variantă modernă - avionul E-7A. Producția unei versiuni a avionului, adaptată nevoilor Forțelor Aeriene ale SUA, va începe în 2025, iar estimările privind intrarea în serviciu indică cu aproximație anul 2027, au anunțat Forțele Aeriene.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 28.02.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit o misiune specifică în nordul Europei, respectiv în zona Bazei Aeriene Erlan din Norvegia.
Posibila distrugere a avionului A-50U - aeronavă de supraveghere a Forțelor Aeriene ruse, de tip AWACS, ar fi o lovitură puternică dată Moscovei, dar asta nu va împiedica Rusia să continue atacurile, susțin oficialii ucraineni. Între timp a fost publicată și prima imagine din satelit cu aeronava A-50U lovită.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.02.2023, citând două surse apropiată departamentului militar, că Trupele de Apărare Antiaeriană au fost scoase din subordinea Forțelor Terestre și resubordonate comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat pe contul său de Twitter că, potrivit locuitorilor locali, în dimineața zilei de 26.02.2023, între orele 08:00-09:30 (ora Minskului), în zona aerodromului Machulishchi din Regiunea Minsk s-au auzit două explozii puternice.
Portalul rusesc Topwar.ru a informat, pe 26.02.2023, că autoritățile din Croația se pregătesc să transfere în Ucraina un lot de elicoptere de fabricație sovietică din dotarea Forțelor Aeriene croate. Aparatele au fost deja retrase din serviciul operativ și este în curs de pregătire înainte de a fi trimis în Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat publicației Daily Star, generalul britanic Richard Barrons a declarat, pe 25.02.2023, că Rusia dispune de un atu pe care nu l-a folosit până acum și l-a păstrat pentru ofensiva de primăvară. Potrivit precizărilor sale, acesta ar putea schimba cursul conflictului din Ucraina.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a declarat, pe 25.02.2023, că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse participante la „operația militară specială” au doborât un avion de bombardament Su-24 și un avion de vânătoare MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei în Republica Populară Donețk, precum și un avion de asalt Su-25 în Regiunea Herson.
Președintele american Joe Biden a declarat, în ziua în care se împlinea un an de la începutul agresiunii ruse, că exclude "deocamdată" trimiterea de avioane de luptă americane în Ucraina.
Patru bombardiere strategice B-52H ”Stratofortress” din Aripa 5 Bombardament staționată la Baza Aeriană Minot, Dakota de Nord, au fost dislocate, pe 24 februarie, la Baza Aeriană Moron din Spania în cadrul unei desfășurări din categoria Bomber Task Force (BTF).
Eveniment excepțional în zona baltică. La fix un an după ce Rusia a început invadarea militara la scară largă a Ucrainei, bombardiere strategice americane B-52H împreună cu avioane tactice Rafale franceze, F-16 poloneze și Eurofighter germane vor survola zona baltică, foarte aproape de Rusia, cu ocazia Zilei Independenței Estoniei.
Potrivit agenției de presă poloneze PAP, Ministerul olandez al Apărării a anunțat, pe 23.02.2023, că avioane de vânătoare olandeze de tip F-35 dislocate în Polonia au interceptat în spațiul aerian internațional situat deasupra Mării Baltice două avioane militare rusești.
Un avion de luptă rusesc SU-25 s-a prăbușit joi în regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, iar pilotul a fost ucis, a anunțat ministerul rus al Apărării.
Ca parte a pachetului de ajutor militar, americanii trimit Ucrainei, printre altele, muniție de tip JDAM-ER, ghidată prin GPS, relatează Bloomberg.
Forțele Aeriene Ucrainene exclud posibilitatea că Rusia să efectueze un atac masiv cu avioane de luptă asupra Ucrainei, la momentul împlinirii unui an de la declasarea agresiunii militare, a precizat Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
La finalul anului trecut Ucraina a reușit cu succes să lovească baze militare ruse, adânc în teritoriul Federației Ruse. E vorba de bazele aeriene Engels și Dyagilevo, în urma atacurilor ucrainenii reușit să avarieze un număr mare de avioane de luptă rusești, dar și să rănească mai mulți militari ruși.
Canalul rusesc de Telegram Linia operativă a informat, pe 21.02.2023, că unul dintre locuitorii Regiunii Arhangelsk, care locuiește în imediata vecinătate a Cosmodromului Plesetsk, a declarat că, în după-amiaza zilei de 18 februarie, el și vecinii săi au observat ceva bâzâind în aer și lăsând o urmă în atmosferă, ceea ce amintește de lansarea unui anumit tip de rachetă.
Serbia confirmă de la cel mai înalt nivel politic intenția sa de a achiziționa avioane de luptă franceze Rafale, o surpriză în contextul în care Rusia, aliatul tradițional al Serbiei, a „forțat” oferind avioane produse de industria rusă.
Vizita lui Joe Biden în Ucraina a devenit cu adevărat neașteptată. Și, bineînțeles, a fost neanunțată din cauza tuturor măsurilor de securitate. Aceste măsuri au fost luate, de asemenea, la cel mai înalt nivel, strategic. Iar desfăşurarea de forţele aeriene merită o atenție deosebită.
Un avion de vânătoare KF-21 cu dublă comandă, produs în Coreea de Sud, a efectuat primul său zbor. Acesta este cel de-al doilea zbor pe care un avion de luptă multirol KF-21 Boramae în efectuează, după zborul inaugural de la începutul lunii ianuarie 2023.
Premierul italian Giorgia Meloni va efectua marți, 21 februarie, o vizită de mult planificată în Ucraina, în cadrul căreia se va întâlni cu președintele ucrainean.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării, șeful companiei de stat Rostec, Serghei Chemezov, a declarat, pe 18.02.2023, că întreprinderile de apărare din Rusia au crescut producția de rachete și muniții de toate calibrele, inclusiv de rachete hipersonice cu bazare aeriană de tip Kinzhal (H-47M2).
Deși președintele SUA și aliații declarau săptămânile acestea că nu se pune încă problema furnizării de avioane de luptă în Ucraina, discuțiile pe acest subiect duc spre un singur final - avioane de luptă occidentale (cel mai probabil F-16) vor ajunge anul acesta pe frontul din Ucraina.
Rusia intenționează să încheie un contract major privind furnizarea și producția sub licență a sistemelor portabile de apărare antiaeriană 9K338 Igla-S în India. Informația a fost lansată la finalul celei de-a 14-lea ediții a expoziției internaționale Aero India 2023, care s-a desfășurat la Bangalore în perioada 13-17 februarie. Expoziția are loc o dată la doi ani, Rusia fiind un participant constant și activ la acest eveniment de referință în Asia.
În cursul acestei săptămâni Ministerul Apărării Naționale a anunțat că pe radarele Forțelor Aeriene Române a fost identificat un obiect zburător. Imediat două avioane MiG-21 LanceR au fost direcționate în zona respectivă.
Ca parte a unui program militar, derulat în mare secret la mijlocul anilor 1990, Israelul a pus pentru scurt timp mâna pe un număr mic de avioane de luptă MiG-29 Fulcrum din epoca sovietică, la acea vreme aproape sigur cel mai capabil avion de luptă cu care s-ar putea confrunta. Deși sursa acestor avioane nu a fost niciodată dezvăluită în mod oficial, acestea au fost testate de Forțele Aeriene Israeliene, inclusiv în lupte aeriene, iar efortul a dus la obținerea unor informații importante despre punctele forte și punctele slabe ale MiG-29.