Forțele rusești au raportat explozii în Crimeea, în dimineața de 6 mai, și susțin că „sistemul de apărare antiaeriană a funcționat”.
Forțele rusești au raportat explozii în Crimeea, în dimineața de 6 mai, și susțin că „sistemul de apărare antiaeriană a funcționat”.
România se pregătește să renunțe definitiv la MiG-21, după ce informații privind retragerea treptată a aeronavelor sovietice au apărut în spațiul public încă de la începutul anului. MApN a anunțat data retragerii: 15 mai 2023.
Forțele Armate ucrainene ar fi doborât o rachetă balistică, în noaptea de 4 mai, deasupra Kievului, potrivit publicației ucrainene Defense Express. Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mîkola Olesciuk, a confirmat că în timpul atacului nocturn din 4 aprilie, armata ucraineană a reușit pentru prima dată să doboare o rachetă inamică de tip „Kinzhal”.
Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunţat joi că livrarea a 66 de noi avioane avansate de luptă F-16 Block 70 Viper din Statele Unite a fost amânată din cauza unor întreruperi în lanţul de aprovizionare şi că ministerul lucrează pentru a minimiza daunele şi "compensa deficienţele", relatează Agerpres și Reuters. F-16 Block 70 Viper e cea mai modernă versiune a celebrelor F-uri americane.
O dronă americană de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune specifică în zona litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre, potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 04.05.2023, Este pentru a doua oară după incidentul cu prăbușirea dronei americane MQ-9 Reaper, când un aparat de zbor fără pilot al NATO sau SUA iese deasupra acvatoriului Mării Negre.
Problemele întâmpinate de aviația rusă în Ucraina sunt evidente, iar Statele Unite pare să înțeleagă situația și amână livrarea aeronavelor americane, în ciuda cererilor repetate ale Kievului de a primi F-15, F-16 sau F/A-18. Cazul Rusiei, care a trecut de la succesele din Siria (acolo unde spațiul aerian era dominat de forțele ruse) la dezastrul din Ucraina, cauzat de eșecul Moscovei în a neutraliza sistemul antiaerian ucrainean, nu trebuie repetat de Ucraina.
Ucraina a anunțat că nu are dovezi despre utilizarea avionoelor Su-57 de generația a 5-a ale Federației Ruse în invazia declanșată în urmă cu mai bine de un an, dar nu exclude ca aceste avioane să fi lansat rachete asupra teritoriului ucrainean de la distanță. Totodată, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a ironizat avioanele Su-57.
Rusia a crezut că va putea folosi în Ucraina tactica siriană, unde succesul și implicarea aviației militare au fost decisive. Dar în ciuda superiorității evidente a aviație militare ruse, atât tehnologic cât și cantitativ, eșecul a fost unul de proporții.
Avioanele de luptă Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice și avioanele de luptă norvegiene au interceptat un avion de recunoaștere militar rusesc Tu-142 deasupra Mării Norvegiei. Aeronava Federației Ruse se afla în spațiul aerian al Marii Britanii la nordul Scoției.
Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra teritoriilor din Ucraina, dar rezultatele obținute s-ar putea spune că sunt sub așteptări, care nu fac decât să confirme calitatea scăzută atât a echipamentelor, afectată grav de penuria de semiconductori.
F-35-urile pot intra, din câte se pare, în spaţiul aerian al Iranului fără să fie detectate de radarele rusești sau iraniene. Mass-media israeliană precizează că avioanele F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene au pătruns în mod repetat în spațiul aerian iranian în timpul unor exerciții militare, dar fără să fie interceptate. O agenție de presă saudită cu sediul la Londra afirmă că drone, avioane de luptă și aeronave de realimentare în aer au participat la aceste exerciții militare, reușind să evite radarele ruseşti și iraniene.
În mai puțin de două săptămâni vor ieși din serviciu bătrânele avioane MiG-21 LanceR. Până atunci, americanii au publicat imagini cu MiG-21 românești, efectuând manevre cu aeronavele U.S. Air Force.
Pe 1 mai, de Ziua Internațională a Muncii, mii de turci au fost prezenţi la un show aviatic organizat de compania Turkish Aerospace Industries (TAI) pentru a luat parte la prezentarea oficială a celui mai nou produs al industriei aeronautice turce - avionul de luptă de generaţia a V-a TF-X, prezentat acum cu noul nume pe care îl va purta - KAAN.
Oficial, cel mai mare bombardier din lume Tu-160 s-a alăturat deja războiului din Ucraina. Pe 1 mai, la primele ore ale dimineții, în jurul orei 2:30, nouă bombardiere Tu-95 și două bombardiere Tu-160 au atacat Ucraina. Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a anunțat acest lucru pe canalul sau oficial Telegram și ulterior și printr-un comunicat de presă. Alte conturi de Telegram cunoscute pentru că promovează conținut pro Armata rusă au confirmat, de asemenea, implicarea bombardierelor Tu-160 în recentul atac cu rachete asupra Ucrainei.
Aviația de luptă ucraineană folosește rachete aer-sol Zuni americane pentru a lovi poziţiile forţelor ruse de ocupaţie. O fotografie a unui avion de atac Su-25 înarmat cu aceste rachete a fost prezentată de general-locotenentul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene. O altă fotografie a fost, de asemenea, publicată pe rețelele de socializare.
Statele Unite continuă programul F-35 Lightning II Joint Strike Fighter cu un contract suplimentar pentru o nouă tranșă de aeronave ge generația a cincea. 77 de avioanele vor fi produse pentru Forțele Aeriene (43 de bucăți - F35A), Marina (13 unități - F-35C) și Pușcașii Marini ai SUA (21 de unități - 16 F-35B și 6 F-35C). Restul de 49 de aeronave sunt produse pentru statele partenere.
Forțele Aeriene Române se pregătesc să primească anul aceste primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.
Potrivit celor mai recente informații apărute în mass-media turcă, Turcia se concentrează acum pe dezvoltarea avionului său de luptă autohton TF-X, deoarece excluderea industriei turce de apărare din programul de avioane de luptă stealth F-35 condus de SUA a dat o lovitură grea Ankarei estimată la aproape 1,5 miliarde de dolari, dar mai ales Forţelor Aeriene Turce care au nevoie de un nou avion de luptă, pe lângă flota actuală de F-16.
Ucraina a primit un semnal din partea unor țări cu privire la disponibilitatea lor de a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, a anunțat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe.
Pentru prima dată, armata americană a instalat bombe "bunker buster" pe aeronavele de atac trimise în Orientul Mijlociu, pentru a oferi piloților șanse mai mari de succes în distrugerea depozitelor de muniție și a țintelor din Siria și Irak.
Compania britanică MBDA, unul din jucătorii importanți ai industriei europene de apărare, care produce și sisteme de rachete, semnează un acord de 2,37 miliarde de dolari cu Polonia pentru livrarea de rachete CAMM și iLaunchers pentru programul polonez PILICA+ de modernizare a apărării aeriene.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, consideră că recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra unor orașe pașnice reprezintă o altă dovadă a necesității de a înarma Ucraina cu F-16.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a publicat o fotografie pe fundalul sistemului de apărare aeriană Patriot.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul locotenent Mîkola Olesciuk a testat sistemul de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina.
Resturi ale unui obiect asemănător cu o rachetă aer-sol au fost găsite în nordul Poloniei. Resturile au fost găsite la aproximativ 15 km de orașul Bydgoszcz. Aceste informatii au fost comunicate la 27 aprilie de către serviciul de presă al Ministerului polonez al Apărării pe rețelele sale de socializare.
Aviația militară e încă un subiect tabu pentru Occident, în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, deși Kievul pune o presiune tot mai mare pe aliați pentru ca aceștia să deblocheze pachete de ajutor militar care să includă avioane de luptă occidentale.
Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov va pregăti studenţii pentru a putea pilota avioanele militare de generaţia a V-a, pe care România le va cumpăra din anul 2030.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.04.2023, că un avion de vânătoare-interceptare de tipă MiG-31 s-a prăbușit în Regiunea Murmansk, în timp ce efectua un zbor de antrenament.
Trei avion militar ruse au fost interceptate deasupra Mării Baltice. După cum precizează forțele aeriene germane (Luftwaffe), într-un scurt comunicat de presă publicat pe Twitter, în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice a fost efectuată o interceptare a trei avion militar ruse, dintre care două erau Su-27 Flanker și unul era IL-20. Avioane militare rusești interceptate deasupra Mării Baltice zburau din nou fără a avea transponderele pornite.
Forțele Armate Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări bombelor ghidate JDAM. O înregistrare video cu modul în care Brigada 77 de Asalt Aerian a Forțelor Armate Ucrainene, împreună cu aviația tactică, a distrus un depozit de muniții și au lovit poziţiile unui grup de forţe ruse aflat într-un sector din oraşul Bahmut. De asemenea, dronele au jucat un rol esenţial în culegerea de informaţii pentru stabilirea coordonatelor poziţiilor forţelor ruse, iar aviația tactică ucraineană a dispus lovirea acestora.