Avioane F-16 pentru Ucraina | De ce acestea nu vor deveni un "glonț de argint": Succesul depinde de factori precum armamentul şi coordonarea cu alte forțe
Avioanele de luptă F-16 nu sunt considerate "gloanțe magice" pentru Ucraina, dar pot joaca un rol semnificativ în strategia de apărare a țării. F-16 singure nu pot garanta securitatea Ucrainei. Ele nu reprezintă un panaceu pentru provocările complexe reprezentate de agresiunea Rusiei în regiune.
Eficacitatea unui avion F-16 depinde de armamentul şi sistemele de arme cu care vine. Pentru a lovi eficient țintele terestre, Ucraina are nevoie de rachete cât mai performante pentru aceste avioane.
Deoarece desfășurarea de avioane F-16 în Ucraina va fi efectuată în etape, gama de misiuni în care vor fi implicate aceste avioane de luptă va fi, de asemenea, extinsă treptat.
În timp ce piloții ucraineni învață deja să piloteze avioane F-16 și vorbesc despre primele lor impresii despre avioanele de vânătoare de generația a IV-a, unii ar putea crede că, odată ce vor apărea pe cerul Ucrainei, va veni și victoria Ucrainei împotriva Rusiei. Cu toate acestea, orice armă nu este un așa-numit "glonț de argint" care poate rezolva de la sine un război, o spun chiar analiştii militari ucraineni de la Defense Express.
Totuşi, avioanele F-16 pot reprezenta un avantaj crucial în favoarea Ucrainei, în special prin furnizarea de sprijin aerian trupelor terestre. Deși nu reprezintă o soluție magică, ele pot spori capacitățile Ucrainei, în special în combinație cu alte mijloace militare, se arăta într-un recent raport al RAND Corporation - un cunoscut grup de reflecție şi un institut de cercetare din SUA.
Primul lot de avioane F-16 care ajunge în Ucraina ar putea fi format dintr-o singură escadrilă de 12 aeronave de luptă, iar prima sarcină pe care acestea ar urma să o îndeplinească va fi probabil să consolideze capacitatea de apărarea aeriană pentru a intercepta rachetele ruseşti de croazieră.
Și chiar și un număr relativ mic (n.a. după standardele americane) de avioane de luptă va reduce deja povară asupra componentei de apărare aeriană de la sol.
Abia apoi Forțele Aeriene Ucrainene vor trece treptat la desfăşurarea de misiuni de luptă pe linia frontului. Iar una dintre sarcini va fi aceea de a distruge sistemele de apărare aeriană rusești folosind rachete AGM-88 HARM.
Și, în ciuda faptului că aceste rachete sunt deja folosite de pe vechile avioane de tip sovietic, lansarea lor de pe F-16 va fi mult mai eficientă, deoarece sistemele ruseşti de apărare aeriană vor mai uşor de lovit.
Distrugerea acestor sisteme este esențială pentru ca Ucraina să obțină superioritatea aeriană locală, îmbunătățind în acest proces capacitatea de utilizare a dronelor și a forțelor sale terestre. De asemenea, sistemele rusești distruse sunt costisitoare și este puțin probabil să fie înlocuite rapid.
Cele două misiuni descrise sunt posibile cu avioanele F-16 angajate inițial. Din cele aproximativ 60 de F-16 promise, doar aproximativ 12 sunt așteptate până la începutul anului viitor. Pe măsură ce sosesc mai multe, devin posibile misiuni cu impact mai mare.
Câteva avioane F-16 nu sunt suficiente pentru Ucraina în acest moment
Ca să fie cu adevărat eficiente pe câmpul de luptă, avioanele au nevoi de piloţi bine pregatiti, personal tehnic bine instruit, interoperabilitate cu sistemele de comunicații şi avertizare timpurie, avionică și sisteme de arme de ultimă generaţie.
Dezvoltarea acestei infrastructuri durează ani de zile și este puțin probabil ca aceasta să fie complet pusă în funcțiune în perioada de desfășurare a conflictului. Până în prezent, există puține informaţii publice cu privire la ce anume vor avea F-16 promise în ceea ce privește capacitățile și infrastructura de sprijin.
Dincolo de o probabilitate ridicată ca Ucraina să primească mai multe rachete AGM-88 și muniții de tip JDAM, nu au fost anunțate alte tipuri de rachete şi bombe care pot fi utilizate pe avioanele F-16.
Cele mai capabile rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune (AAM) din NATO sunt AIM-120D din SUA și Meteor din Marea Britanie. Acestea sunt necesare pentru a intercepta rachetele AAM cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, însă niciuna dintre ele nu a fost promisă până acum Ucrainei.
Pe scurt, deși F-16 sunt active valoroase pentru Ucraina, ele nu reprezintă o soluție de sine stătătoare. Succesul acestor aeronave depinde de factori precum armamentul, coordonarea cu alte forțe și strategia de apărare pe care Kievul o va lua.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News