General Atomics vrea să vând Ucrainei, pentru a doua oară, două drone MQ-9 Reaper, dar are nevoie de aprobare de la Pentagon
Compania americana General Atomics vrea sa vand Ucrainei, pentru a doua oară, două drone MQ-9 Reaper. Din 2022, mass-media a urmărit povestea achiziționării sau transferului de arme precum dronele MQ-9 Reaper către Ucraina, cel mai important moment fiind oferta făcută Kievului de producătorul acestor drone, General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), la începutul acestui an.
La vremea respectivă, General Atomics Aeronautical Systems s-a oferit să vând cele două drone MQ-9 Reaper pentru doar un dolar, dar, în același timp, Ucraina ar fi trebuit să aloce alte 10 milioane de dolari pentru instruirea și livrarea echipamentului și alte 8 milioane de dolari pe an pentru întreținere și asistență tehnică.
În același timp, s-a aflat recent că producătorul american de drone a propus un nou acord - pentru aceeași sumă simbolică de 1 dolar, Ucraina poate primi o serie de echipamente și servicii conexe, pe lângă cele două UAV-uri - această informație a fost oferită pentru Breaking Defence la expoziția AUSA-2023 de către Mark Brinkley, director principal de comunicare strategică la General Atomics.
"Am relaxat această [condiție] pentru a acoperi piesele de schimb, suportul tehnic și chiar pentru a oferi prioritate la transmiterea de date", a spus Brinkley.
Pentagonul rebuie să dea undă verde pentru transferul dronelor
Ca și data trecută, principalul obstacol în calea acordului este poziția Departamentului american al Apărării, care trebuie să dea undă verde pentru transferul dronelor - Brinkley spune că, în ciuda "numeroaselor discuţii" între cele două părți, nu a existat încă niciun rezultat.
În același timp, potrivit lui Jaime Walters, vicepreședintele GA-ASI pentru dezvoltare strategică, având în vedere că Ucraina va primi în cele din urmă avioane F-16, ''scuzele sau motivele pentru care MQ-9 nu poate fi transferat către Ucraina încep să nu mai stea în picioare".
Publicația Breaking Defence citează, de asemenea, un purtător de cuvânt al Pentagonului care a declarat că "nu avem alte informații sau detalii în acest moment" și că departamentul de apărare al SUA colaborează cu Ucraina pentru a furniza armele și alte echipamente necesare atât pentru nevoile curente, cât și pentru apărarea pe termen lung.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News