Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări a sistemului de apărare aeriană NASAMS, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări a sistemului de apărare aeriană NASAMS, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene.
Gen. (r.) Igor Romanenko, fost locțiitor al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, este de părere că Rusia are o istorie lungă de minciuni cu privire la capacitatea sa de a efectua operațiuni de recuperare de acest tip.
Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au prezentat noul avion de antrenament „Yasin” de producție internă, cu care speră să rezolve multe dintre problemele pe care le au în asigurarea pregătirii piloților.
În urma unei întâlniri cu omologul său ceh, Petr Pavel, aflat într-o vizită oficială la Varșovia, președintele polonez, Andrei Duda, a anunțat, pe 16.03.2023, că, în zilele următoare, Polonia va transfera Ucrainei primele patru avioane de vânătoare de tip MiG-29.
Conform informațiilor publicate de publicația poloneză Defence24, ministrul adjunct și secretar de stat polonez, Wojciech Skurkiewicz, a confirmat că forțele armate vor avea în curând în dotare sistemul PIRAT, cea mai recentă generație de rachete ghidate antitanc (ATGM).
Comandamentul militar american pentru Europa [EUCOM] a publicat o înregistrare video, realizată de drona MQ-9 Reaper, care arată momentul în care un avion de luptă rusesc Su-27 s-a ciocnit cu aceasta după ce a încercat să arunce combustibil pentru a o forţa să aterizeze.
În cadrul unui interviu acordat realizatorului emisiunii “Moscova. Kremlin. Putin” de la postul de televiziune Rusia-1, Pavel Zarubin, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat, pe 15.03.2023, că partea rusă va încerca să găsească epava dronei americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră.
Generalul (r.) Ștefan Dănilă, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major, a comentat incidentul din Marea Neagră unde un avion militar rusesc de tip Su-27 a provocat prăbușirea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper.
Ce s-a întâmplat mai exact când o dronă de tip MALE [Medium Altitude Long Endurance] a Forțelor Aeriene ale SUA a fost interceptată de două avioane de vânătoare rusești Su-27 Flanker deasupra Mării Negre pe 14 martie, în jurul orei 7 dimineața? Comandamentul militar american pentru Europa [EUCOM] a avut nevoie de 12 ore pentru a emite o declarație în care să prezinte versiunea sa asupra evenimentelor. Acest lucru sugerează că fiecare cuvânt a fost atent cântărit pentru a evita orice interpretare greșită a intențiilor rusești.
Un grup de senatori de americani face presiuni asupra șefului Pentagonului pentru a oferi mai multe informații despre ce condiţii ar trebui îndeplinite pentru a trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina.
Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper din Marea Neagră nu va provoca un conflict direct între SUA și Rusia, sunt convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). După cum ştim, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, generalul James B. Hecker, a declarat că două avioane Su-27 Flanker care operau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre au zburat intenționat în fața dronei americane de tip MQ-9 Reaper, eliberând combustibil pentru a afecta drona. În plus, unul dintre avioanele rusești a lovit cu aripa elicea dronei americane, care este montată pe spatele aeronavei. Avariile au dus la prăbușirea UAV-ului american în Marea Neagră. În schimb, Ministerul rus al Apărării a declarat că drona s-a prăbușit din cauza unor "manevre bruște".
Potrivit presei ucrainene, Comandamentul Operativ Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că, pe 14.03.2023, Aviația Tactică a Federației Ruse a executat atacuri cu rachete asupra teritoriului Regiunii Odesa.
Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru-șase săptămâni, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că statele occidentale care susţin Ucraina sunt tot mai aproape să ajungă la un acord comun privind următorul sprijinul militar acordat acesteia.
Avem prima reacție oficială a Rusiei după ce un avion de luptă Su-27 a provocat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper deasupra apelor neute ale Mării Negre.
E agitație mare la Pentagon după ce un avion Su-27 al Rusiei a provocat intenționat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper, deasupra apelor internaționale ale Mării Negre.
Un avion de vânătoare al Rusiei, de tip Su-27, a lovit intenționat o dronă MQ-9 Reaper a SUA deasupra apelor internaționale ale Mării Negre. Drona americană s-a prăbușit în Marea Neagră. E cel mai grav incident militar între SUA și Rusia de la finalul Războiului Rece.
Ceremonia de predare-primire a comenzii operaționale a detașamentului Forțelor Aeriene Române care vor proteja spațiul aerian al statelor baltice, aflate în imediata vecinătate a Rusiei.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa ar putea furniza Ucrainei luptători MiG-29 în următoarele 4-6 săptămâni.
Compania israeliană Elbit Systems a primit patru contracte de la Ministerului Apărării Naționale din România pentru modernizarea unor aeronave și pentru instalarea de echipamente de război electronic, sisteme optoelectronice în infraroșu (EOIR) și sisteme BrightNite pentru elicopterele IAR 330.
Cu ocazia unei vizite oficiale la Kiev, la 10 martie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare care se anunță strânse, șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a dorit fără îndoială să își sporească cota de popularitate declarând că Finlanda ar fi dispusă să ofere Ucrainei avioanele de vânătoare F/A-18 Hornet pe care Forțele Aeriene Finlandeze sale se pregătesc să le înlocuiască în curând cu F-35A Lightning II. Cu toate acestea, declaraţiile premierului sunt criticate de partidele de opoziţie şi chiar de către partenerii săi politici, precum și de o parte a presei.
Forțele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe la 310 aeronave, inclusiv 42 de avioane de atac A-10 Warthogs, ca parte a bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2024. Renunţarea la aceste aceste aeronave face că bugetul U.S. Air Force să fie alocat către programele sale de modernizare.
Armata elvețiană a achiziționat aceste sisteme în anii 1980.
Ambițiile de apărare ale Poloniei au fost dezvăluite de The Telegraph într-un infografic cu echipamentele noi pe care armata poloneză speră să le primească în curând: în câțiva ani, Polonia va avea, în plus față de ce dispune în prezent, peste 1200 de tancuri noi, 1.000 de vehicule de sprijin ale infanteriei, 600 de obuziere, peste 300 de lansatoare de rachete (de tip MRL K239 Chunmoo și HIMARS). De asemenea, Forțele de Apărare Teritorială vor ajunge la efectivele pe care le are Armata română în prezent.
Decizia Iranului de a achiziționa avioane de luptă rusești Su-35 a provocat extaz în presa de specialitate rusă. În fond, Su-35 e cel mai promovat produs al aviației militare ruse. Însă e Su-35 capabil să se ia la „trântă” cu F-35, așa cum susțin rușii?
Coreea de Sud știe că are nevoie să-și consolideze capacitatea de descurajare în faţa ameninţării militare crescânde nord-coreene. Astfel, autoritățile sud-coreene au dat luni undă verde unor noi achiziţii de avioane de luptă F-35 şi rachete interceptoare SM-6.
În același timp, primarul Seulului cere arme nucleare sud-coreene pentru a contracara amenințarea nordului.
Renuntarea de catre U.S. Air Force la 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II înseamnă începutul sfârșitului pentru avionul care a fost botezat "Warthog".
Norvegia va furniza Ucrainei două unități complete de rachete antiaeriene NASAMS, în cooperare cu Statele Unite. Ucraina are o nevoie critică de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete, iar Norvegia va ajuta, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Oslo.
Oficialii din SUA, Bahrain și ai companiei Lockheed Martin au sărbătorit pe 12 martie finalizarea primei aeronave F-16V Block 70 pentru Forțele Aeriene Regale din Bahrain, la facilitatea Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud.
Potrivit sursei de monitorizare a situației aeriene FlightRadar24, pe 11.03.2023, un bombardier strategic american de tip B-52H Stratofortress a efectuat o serie de manevre aeriene deasupra Mării Baltice, apropiindu-se la o distanță de 200 de kilometri de localitatea rusă Sankt Petersburg.
Rusia își achită datoria față de aliatul ei Iran, stat care furnizează numeroasă muniție și UAV-uri forțelor ruse de ocupație pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.