China a anunţat luni că a mobilizat avioane de vânătoare ce "transportă muniţii reale" pentru a întreprinde "lovituri simulate" lângă Taiwan, precum şi port-avionul său Shandong, informează AFP.
China a anunţat luni că a mobilizat avioane de vânătoare ce "transportă muniţii reale" pentru a întreprinde "lovituri simulate" lângă Taiwan, precum şi port-avionul său Shandong, informează AFP.
Avioanele F-22 Raptor sunt dislocate la Baza Aeriană poloneză Powidz, situată la aproximativ 250 km SV de enclava rusă Kaliningrad, și au început operațiile de descurajare pe 6 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE).
Prima misiune de interceptare a avioanelor de vânătoare F-16 românești în Țările Baltice. În data de 7 aprilie 2023, la numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice, două avioane de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania.
Unitățile de aviație rusești își schimbă tactică pe linia frontului din Ucraina. Posibilele motive ar putea fi pierderea de avioane și epuizarea rachetelor de precizie de care dispune armata rusă. Acest lucru este menționat într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA. Analiștii se referă în special la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat.
Sistemele de apărare aeriană NASAMS ale Spaniei au sosit în Estonia și vor fi staționate acolo timp de patru luni.
Dacă ar fi să dăm crezare anunțului companiei de stat ruse Ruselectronics, care este responsabilă de producția de sisteme și componente electronice, se pare că s-au înregistrat progrese importante în industria aeronautică a Federației Ruse. Într-un stat în care aproximativ 35% dintre cheltuielile bugetare au un regim clasificat ca secret, este greu să ne imaginăm cum inginerii ruși ne anunță că au descoperit un material revoluționar, care va face ca avioanele de luptă de generația a cincea ale Rusiei să fie practic imune la sistemele de detecție adverse.
Forțele ucrainene au fost văzute trăgând cu arme antiaeriene din anii 1940, de calibru 100 mm, care sunt folosite împotriva țintelor de la sol, în special vehiculelor blindate ușoare.
Jurnalul Gândirea Militară al Ministerului rus al Apărării a publicat un material privind crearea și perfecționarea sistemelor de luptă antisatelit în Federația Rusă. Acesta face referire, în special, la complexele aviatice de acest tip.
U.S. Air Force nu renunţa la demersul de a retragere din serviciu 32 de avioane de luptă F-22 Raptor, de generația a V-a. Pe acesta tema au existat mai multe dispune de natură politică între Congresul Statelor Unite ale Americii și U.S. Air Force care solicită renunţarea la aceste avioane. Cu toate acestea F-22 Raptor rămâne un avion cu adevărat impresionant. SUA mai dețin 186 de avioane, programul interzicând vânzările externe ale F-22. Păstrarea capacității F-22 Raptor până la sfârșitul anului 2030 va costa peste 9 miliarde de dolari, iar această sumă depinde de faptul că legislatorii americani vor permite U.S. Air Force să renunțe la 32 dintre cele mai vechi avioane de luptă F-22.
O aeronavă de patrulare maritimă ”Atlantic 2” a Marinei franceze a fost dislocată, în premieră, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, potrivit Le Figaro (3 aprilie) citat de Zone Militare (Opex 360).
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 06.04.2023, cele trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, au părăsit teritoriul Republicii Belarus și au revenit pe aerodromul de dislocare permanentă din Federația Rusă.
Polonia oferă Ucrainei jumătate din toate MiG-29 disponibile și acesta este maximul de ajutor pe termen scurt pe care îl poate acorda. În timpul întâlnirii de la Varșovia dintre președinții Ucrainei și Poloniei, Volodimir Zelenski și Andrzej Duda, a fost anunțat numărul de avioane de vânătoare MiG-29 care sunt deja transferate de Varşovia către Forțele Aeriene Ucrainene.
Este clar pentru toată lumea că, deși au existat ezitări din partea unor state, sprijinul european și transatlantic pentru Ucraina este un angajament tratat cu mare seriozitate de partenerii Kievului. Menținerea și adaptarea sprijinului militar la nevoile concrete rezultate din evoluția în teren a luptelor i-au dat acestuia un caracter de stabilitate și continuitate, esențial pentru moralul trupelor ucrainene greu încercate în lupta de apărare.
Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat că folosesc acum rachetele ghidate cu precizie Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), furnizate de SUA, împotriva forțelor ruse de ocupaţie. Anunțul vine după ce oficialii americani au confirmat că versiunea JDAM-ER cu rază lungă de acțiune a fost furnizată Ucrainei, oferind capacitatea de a lovi ținte aflate la o distanță de până la 70 de km.
Ceremonia de schimbare a comenzii detașamentului Forțelor Aeriene Italiene dislocat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană întărită a avut loc marți, 4 aprilie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Activitatea s-a desfășurat în prezența secretarului de stat din MApN Eduard Bachide, a comandantului Comandamentului Forțelor de Operații Întrunite Italiene, generalul-locotenent Francesco Paolo Figliuolo, precum și a ambasadorului Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni.
Rusia și-a prezentat noile elicoptere de atac Ka-52 ca fiind „invincibile” înainte de războiul împotriva Ucrainei. Doar că eșecul aviației militare ruse de a stabili superioritatea aeriană în zona așa-zisei „operațiuni militare speciale” se vede în cifre: 25% din flota „invincibilelor” Ka-52 a fost pusă la pământ de ucraineni.
Avionul de luptă F-16, după ce a devenit cel mai important punct de referință la nivel mondial în evoluția aeronavelor tactice multirol, urmează să fie folosit și pentru dezvoltarea dronelor de luptă de generație următoare.
Polonia a predat deja Ucrainei primul lot de avioane MiG-29, promise anterior. Numărul de avioane trimise Forțelor Armate ale Ucrainei la Varșovia nu a fost specificat momentan.
Comandantul Forțelor Întrunite ale Armatei ucrainene, generalul-locotenent Serhi Naev, a explicat cum funcționează dronele kamikaze Shahed și care arme sunt cele mai eficiente împotriva lor.
Așa cum au anunțat la începutul lunii martie, Forțele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe în scurt timp la nu mai puțin 310 aeronave, pentru a redirecționa bugetul alocat începând cu anul fiscal 2024 către programele sale de modernizare.
SUA au o prezență militară masivă în România, prezență care a fost accelerată ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, invazie generată pe 24 februarie 2022 care a generat cea mai mare criză de securitate din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
A trecut mai bine de un secol de la înființarea primului comandament militar românesc care avea ca misiune să acționeze în spațiul aerian pentru a proteja interesele naționale.
Asociația Fly Again a prezentat la Paris un proiect ambițios născut din pasiune: Visul de a realiza un IAR-80 FA (Fly Again) la scară 1:1 în condiții de zbor.
Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat recent că doar jumătate din flota sa de 540 de avioane de luptă F-35 Lightning II este pregătită de luptă. Situaţia ar fi mult mai gravă, susţine Michael J. Schmidt, general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care ocupă şi funcţia de director al Biroului Programului Comun PEO F-35 Lightning. Generalul precizează că numărul de aeronave capabile să utilizate pentru toate tipurile de misiuni este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], din totalul celor 540 de avioane F-35 care alcătuiesc întreaga flotă. Cu toate acestea, înainte ca unii cârcotaşi să jubileze cu privire la ''probleme din interiorul armatei SUA'', trebuie precizat că aici vorbim strict de flota de avioane F-35, fără a lună în considerare F-15, F-16, F-18 şi F-22. Chiar şi cu doar 160 de avioane F-35 gata de luptă, Statele Unite au cea mai mare flotă de avioane de generaţia a V-a pe care o poate ridica de la sol cu un singur pocnit din degete.
Un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale. Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. Toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.
Armata ucraineană a finalizat instruirea privind sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Statele Unite.
Subiectul aeronavelor de luptă moderne pentru Ucraina nu este nici pe departe tranșat. La începutul invaziei ruse a Ucrainei, majoritatea analiștilor militari se așteptau ca în curând forțele aeriene ruse să domine complet cerul deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, Forțele Aeriene ale Ucrainei continuă să efectueze misiuni de luptă, deși cu pierderi grele, iar Kievul caută la aliații săi occidentali noi avioane de luptă pentru a contracara forțele aeriene ruse.
După succesul demonstrat în lupte de vehiculul aerian fără pilot Bayraktar TB2, căruia ucrainenii i-au compus inclusiv o melodie, Turcia, a cărei producție de drone reprezintă deja o industrie în plină dezvoltare, a lansat primele imagini cu noua versiune din această serie, Bayraktar TB3.
Cele două elicoptere Black Hawk HH-60 ale Diviziei 101 Aeropurtate s-au prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament de rutină în statul american Kentucky.
Detașamentul Forțelor Aeriene care va afectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns în Lituania. Detașamentul e format din militari care vor opera 4 avioane F-16.