Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a publicat o fotografie pe fundalul sistemului de apărare aeriană Patriot.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a publicat o fotografie pe fundalul sistemului de apărare aeriană Patriot.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul locotenent Mîkola Olesciuk a testat sistemul de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina.
Resturi ale unui obiect asemănător cu o rachetă aer-sol au fost găsite în nordul Poloniei. Resturile au fost găsite la aproximativ 15 km de orașul Bydgoszcz. Aceste informatii au fost comunicate la 27 aprilie de către serviciul de presă al Ministerului polonez al Apărării pe rețelele sale de socializare.
Aviația militară e încă un subiect tabu pentru Occident, în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, deși Kievul pune o presiune tot mai mare pe aliați pentru ca aceștia să deblocheze pachete de ajutor militar care să includă avioane de luptă occidentale.
Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov va pregăti studenţii pentru a putea pilota avioanele militare de generaţia a V-a, pe care România le va cumpăra din anul 2030.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.04.2023, că un avion de vânătoare-interceptare de tipă MiG-31 s-a prăbușit în Regiunea Murmansk, în timp ce efectua un zbor de antrenament.
Trei avion militar ruse au fost interceptate deasupra Mării Baltice. După cum precizează forțele aeriene germane (Luftwaffe), într-un scurt comunicat de presă publicat pe Twitter, în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice a fost efectuată o interceptare a trei avion militar ruse, dintre care două erau Su-27 Flanker și unul era IL-20. Avioane militare rusești interceptate deasupra Mării Baltice zburau din nou fără a avea transponderele pornite.
Forțele Armate Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări bombelor ghidate JDAM. O înregistrare video cu modul în care Brigada 77 de Asalt Aerian a Forțelor Armate Ucrainene, împreună cu aviația tactică, a distrus un depozit de muniții și au lovit poziţiile unui grup de forţe ruse aflat într-un sector din oraşul Bahmut. De asemenea, dronele au jucat un rol esenţial în culegerea de informaţii pentru stabilirea coordonatelor poziţiilor forţelor ruse, iar aviația tactică ucraineană a dispus lovirea acestora.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.04.2023, că două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor de mai multe ore deasupra Mării Barents și Mării Norvegiei.
Comandamentul suprem al Forțelor Aeriene americane din Orientul Mijlociu a publicat în urmă cu câteva zile mai multe înregistrări video care arată două întâlniri între avioane americane F-16 și aeronave Su-35 Flanker-E rusești complet înarmate deasupra Siriei.
Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a prezentat, pe 21.04.2023, un nou sistem de comunicații pentru cele mai moderne avioane de vânătoare rusești de tip Su-57. Potrivit centrului de presă al dezvoltatorului, modernizarea complexului de comunicații va îmbunătăți calitatea transferului de informații între aeronave și sistemele terestre.
Decizia, de a oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, este una care aparține de liderii politici, a precizat, vineri, la Ramstein, președintele Comitetului șefilor de state majore al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.
Comandamentul Central al Statelor Unite ale Americii (CENTCOM ) a confirmat oficial că un sistem antiaerian rusesc de tip Pantsir-S1 a lansat o rachetă către o dronă americană de tip MQ-9 Reaper. Incidentul a avut loc anul trecut.
Germania a anunțat oficial că nu ia în calcul transferul de avioane de tip Eurofighter Typhoon sau Tornado din dotarea Luftwaffe, către forțele armate ucrainene.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins vineri posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei, în cursul reuniunii aliaţilor occidentali desfăşurate la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania), a precizat DPA.
Germania intenţionează să retragă sistemele sale de apărare aeriană Patriot, desfășurate în prezent în Polonia și Slovacia pentru protecția spațiului lor aerian, a precizat Ministerul german al Apărării. Cele două state au fost deja informate cu privire la acest demers. Desfășurarea sistemelor Patriot germane în Polonia urmează să se încheie în iunie, în timp ce acordul similar din Slovacia va expira la sfârșitul anului. Ministerul Apărării din Germania a explicat luarea unei unei astfel de decizie prin faptul că resursele Bundeswehr-ului (armata germană) sunt limitate, iar militarii încearcă să le utilizeze cât mai bine.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ţările membre NATO şi partenerii lor vor discuta la întâlnirea de la Ramstein a Grupului de Contact pentru Ucraina problema acordării Kievului de diferite tipuri de avioane. Declarația a fost făcută de Stoltenberg la sosirea la Ramstein.
Un avion supersonic de vânătoare și bombardament de tip Su-34 „a pierdut muniție” deasupra orașului rusesc Belgorod, aflat la granița cu Ucraina.
Livrarea primelor avioane de vânătoare F-35A către Polonia este întârziată cu câteva luni, precizează publicația poloneză Defence24. Avioanele F-35A din loturile programate să fie livrate Forțelor Aeriene Poloneze în 2026 și 2027 vor ajunge mai târziu decât era planificat anterior. Publicația poloneză susține că a aflat, din surse neoficiale, că situația este generată de livrarea componentelor pentru primele F-35 poloneze care e întârziată.
În cadrul unui briefing susținut pe 19.04.2023, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a declarat că, în ultimele 24 de ore, militarii ruși au doborât două avioane de vânătoare MiG-29 și două avioane de atac Su-25 din dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Peste doi ani, în 2025, Bulgaria ar trebui să primească primul avion de vânătoare F-16 Block 70/72. Acesta se află deja pe linia de producție la uzina din Greenville, Carolina de Sud. Bulgaria a plasat o comandă pentru opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 în 2019. La sfârșitul aceluiași an, guvernul condus de Boyko Borisov a făcut atunci o plată în avans pentru această comandă.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 18.04.2023, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat un zbor în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre din acvatoriile Mărilor Bering și Okhotsk.
Cu patru zile înainte de cea de-a patra reuniune a grupului de contact de la Ramstein, un alt expert în probleme de aviație argumentează în favoarea sprijinirii Ucrainei cu avioane de luptă F-16.
SUA se pregătește să accepte vânzarea către Turcia a echipamentelor pentru modernizarea avioanelor de vânătoare F-16, pe care Ankara le are deja în serviciu.
În perioada 3-6 aprilie 2023 au avut loc noi runde de negocieri privind condițiile în care Cehia ar putea achiziționa aeronave F-35 din Statele Unite. Negocierile, conduse de directorul principal al secției economice a Ministerului Apărării al Republicii Cehe, Blanka Cupáková, au acoperit toate aspectele potențialei achiziții și au avut loc în SUA atât la Washington, unde au sediul agențiile guvernamentale interesate (inclusiv Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării - DSCA și Joint Program Office - JPO), cât și la sediul Lockheed Martin (LM) din Fort Worth, Texas.
Slovacia a finalizat cu succes transferul celor 13 avioane de tip MiG-29 către Ucraina.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că o dronă de cercetare americană de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune mai puțin obișnuită în zona de sud-est a României.
În perioada februarie – mai 2022, SUA au dislocat avioane F-35A la baza aeriană Spangdahlem din Germania pentru a întări flancul estic al NATO. Cele 12 avioane și aproximativ 300 de aviatori au sosit la Spangdahlem pe 16 februarie 2022, cu opt zile înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Adjunctul ministrului polonez al apărării naţionale dezvăluie că Polonia putea intra în programul F-35 încă de acum 12 ani dacă conducătorii de atunci ar fi profitat de oportunitățile ivite atunci.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 14.04.2023, că militari din Republica Belarus sunt gata să întrebuințeze în practică muniții nucleare pentru asigurarea securității militare a Statului unional.