Comandantul Forțelor Întrunite ale Armatei ucrainene, generalul-locotenent Serhi Naev, a explicat cum funcționează dronele kamikaze Shahed și care arme sunt cele mai eficiente împotriva lor.
Comandantul Forțelor Întrunite ale Armatei ucrainene, generalul-locotenent Serhi Naev, a explicat cum funcționează dronele kamikaze Shahed și care arme sunt cele mai eficiente împotriva lor.
Așa cum au anunțat la începutul lunii martie, Forțele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe în scurt timp la nu mai puțin 310 aeronave, pentru a redirecționa bugetul alocat începând cu anul fiscal 2024 către programele sale de modernizare.
SUA au o prezență militară masivă în România, prezență care a fost accelerată ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, invazie generată pe 24 februarie 2022 care a generat cea mai mare criză de securitate din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
A trecut mai bine de un secol de la înființarea primului comandament militar românesc care avea ca misiune să acționeze în spațiul aerian pentru a proteja interesele naționale.
Asociația Fly Again a prezentat la Paris un proiect ambițios născut din pasiune: Visul de a realiza un IAR-80 FA (Fly Again) la scară 1:1 în condiții de zbor.
Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat recent că doar jumătate din flota sa de 540 de avioane de luptă F-35 Lightning II este pregătită de luptă. Situaţia ar fi mult mai gravă, susţine Michael J. Schmidt, general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care ocupă şi funcţia de director al Biroului Programului Comun PEO F-35 Lightning. Generalul precizează că numărul de aeronave capabile să utilizate pentru toate tipurile de misiuni este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], din totalul celor 540 de avioane F-35 care alcătuiesc întreaga flotă. Cu toate acestea, înainte ca unii cârcotaşi să jubileze cu privire la ''probleme din interiorul armatei SUA'', trebuie precizat că aici vorbim strict de flota de avioane F-35, fără a lună în considerare F-15, F-16, F-18 şi F-22. Chiar şi cu doar 160 de avioane F-35 gata de luptă, Statele Unite au cea mai mare flotă de avioane de generaţia a V-a pe care o poate ridica de la sol cu un singur pocnit din degete.
Un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale. Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. Toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.
Armata ucraineană a finalizat instruirea privind sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Statele Unite.
Subiectul aeronavelor de luptă moderne pentru Ucraina nu este nici pe departe tranșat. La începutul invaziei ruse a Ucrainei, majoritatea analiștilor militari se așteptau ca în curând forțele aeriene ruse să domine complet cerul deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, Forțele Aeriene ale Ucrainei continuă să efectueze misiuni de luptă, deși cu pierderi grele, iar Kievul caută la aliații săi occidentali noi avioane de luptă pentru a contracara forțele aeriene ruse.
După succesul demonstrat în lupte de vehiculul aerian fără pilot Bayraktar TB2, căruia ucrainenii i-au compus inclusiv o melodie, Turcia, a cărei producție de drone reprezintă deja o industrie în plină dezvoltare, a lansat primele imagini cu noua versiune din această serie, Bayraktar TB3.
Cele două elicoptere Black Hawk HH-60 ale Diviziei 101 Aeropurtate s-au prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament de rutină în statul american Kentucky.
Detașamentul Forțelor Aeriene care va afectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns în Lituania. Detașamentul e format din militari care vor opera 4 avioane F-16.
Se pare că zvonurile apărute acum câteva săptămâni privind existența unui sistem Patriot poziționat în Ucraina erau adevărate, așa cum putem deduce din interviul acordat agenției AP de către Volodimir Zelenski.
Cele patru avioane de luptă MiG-29 pe care Slovacia le-a donat Ucrainei execută deja misiuni de zbor în apropierea liniei frontului.
Testarea avionului de luptă KF-21 Boramae, dezvoltat de Coreea de Sud, continuă. Testul sistemelor de armament, care reprezintă o parte importantă a testelor efectuate înainte de intrarea avionului de luptă KF-21 Boramae în producția de serie, a fost efectuat la 28 martie. Astfel, avionul KF-21 Boramae a lansat o rachetă ghidată aer-aer Meteor de la MBDA.
Ucrainei îi este din ce în ce mai greu să contracareze avioanele de luptă rusești, deoarece nu are suficiente sisteme moderne de apărare antiaeriană. Noua generație de avioane de luptă rusești, în special Su-35, face o diferență uriașă în ceea ce privește superioritatea aeriană. Forței Aeriene Ruse au început să aibă o abordare diferită în zona de conflict, deoarece vor să-şi impună superioritatea aeriană, precizează Ukrainska Pravda.
Inițiativa, condusă de Germania, reunește alte 16 state: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria.
Armata franceză a Aerului și Spațiului (AAE) a lansat prima etapă de implementare a planului ALTAÏR de restructurare a forței, în scop de creștere a eficacității și letalității.
Macedonenii au ”repatriat” o parte din echipamentele militare cumpărate de la Ucraina în 2001.
Germania intenționează să achiziționeze până la 28 de obuziere autopropulsate pentru a înlocui armele transportate în Ucraina din stocurile armatei anul trecut, potrivit unui proiect de buget văzut de Reuters luni.
După primirea tancurilor, următorul pas în ajutorul militar pentru Ucraina părea să fie livrarea avioanelor de luptă occidentală. Totuși, procesul este mult mai complicat decât pare, chiar dacă opinia generală este că trecerea la F-16 sau alt avion similar este mai mult o problemă de ”când”.
Rusia a început să primească, di nou, în mod regulat, loturi mici de drone de atac Shahed de fabricație iraniană.
Forțele Aeriene ucrainene confirmă creșterea numărului de lovituri rusești cu bombe ghidate lansate cu aviația. Utilizarea lor poate deveni o provocare serioasă pentru Ucraina.
Într-o mișcare istorică, Finlanda și-a deschis spațiul aerian pentru misiunile de supraveghere și informații ale NATO, permițând Alianței să monitorizeze mai îndeaproape activitățile Rusiei în regiune.
Țările scandinave, plus Danemarca vor avea o apărare aeriană comună, ca răspuns la amenințarea rusă. Inițiativa anticipează un foarte probabil refuz al Turciei de a accepta Suedia în Alianța Nord-Atlantică, statele din regiune încercând astfel să creeze un ”NATO nordic”, pe componenta aeriană.
După ce joi teroriştii au folosit o dronă kamikaze iraniană pentru un atac la joasă altitudine asupra bazei americane din Siria, Statele Unite au efectuat trei atacuri asupra a două facilități ale teroriștilor din estul Siriei.
Potrivit serviciului special de monitorizare a zborurilor Flightradar, pe 24.03.2023, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint a îndeplinit o misiune de culegere de informații deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Ca de obicei în ultima perioadă, acesta a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon FGR.4. La asigurarea zborului a participat și un avion-cisternă Airbus KC2 Voyager.
Slovacia a predat Ucrainei primele patru dintre cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 retrase din serviciul Forțelor Aeriene naționale în cursul anului trecut, după cum informat joi Agenția Cehă de Știri (CTK).
Ucraina a înaintat o cerere pentru purtarea unor negocieri trilaterale între Kiev, Washington și Helsinki, având ca subiect principal pe agendă transferul unor avioane de luptă F/A-18 Hornet din Finlanda, potrivit unor surse citate de ziarul Helsingin Sanomat la 23 martie. Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a vorbi public despre această cerere, precizând că nu doreşte ca ţara să să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privinţă din partea Kievului.
Statele Unite intenționează să desfășoare în Orientul Mijlociu avioane de atac mai vechi, de tip A-10, ca înlocuitor pentru avioanele de luptă mai avansate, care vor fi mutate în Pacific și Europa, pe măsură ce tensiunile cu China și Rusia se intensifică, se arată într-un raport al Wall Street Journal, citat de Reuters.