În perioada 8-18 mai 2023, au avut loc, în poligonul complex de trageri de la Capu Midia, cele mai ample exerciții de artilerie antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române – AZUR 23.11 și ISTRIA 23.11.1.
În perioada 8-18 mai 2023, au avut loc, în poligonul complex de trageri de la Capu Midia, cele mai ample exerciții de artilerie antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române – AZUR 23.11 și ISTRIA 23.11.1.
SUA au decis să dea undă verde avioanelor occidentale pentru Ucraina. Un prim pas a fost făcut după ce Washingtonul și-a dat acordul pentru instruirea piloților de luptă ucraineni, decizie susținută și de aliații europeni. Dar poate acest lucru da peste cap planurile României?
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat, pe 23.05.2023, că SUA au început desfășurarea unei misiuni de tip Bomber Task Force în Europa, la care vor participa bombardiere strategice B-1B Lancer.
După ce în ultimii doi ani, a lansat un proces ambițios de înzestrare cu tehnică modernă de luptă a Forțelor sale Armate, acum Polonia este interesată de sisteme aeropurtate de avertizare împotriva atacurilor din aer și de pe mare.
Ucrainenii au confirmat oficial doborârea unui avion de luptă rusesc de tip Su-35 Flanker. Su-35, considerat de ruși de generația 4++, este cel mai promovat produs al aviației militare ruse.
Serviciul de informații al apărării din Marea Britanie a raportat că Rusia ar încerca să formeze un nou grup de avioane de atac "de elită", cu numele de cod ''Storm'', care să opereze deasupra teritoriului Ucrainei. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, unitatea ar putea include cel puțin o escadrilă de avioane de luptă Su-24 și Su-34, precum și escadrile de elicoptere de atac. Putem să presupunem că Moscova ar putea lua o astfel de decizie în contextul în care Statele Unite a dat undă verde statelor aliate europene să-şi doneze avioanele F-16 către Ucraina.
La câteva ore după ce a devenit clar că Statele Unite nu vor bloca reexportul de avioane F-16 de la aliații europeni către Ucraina, au început să apară primele speculaţii cu privire la cine vor fi donatorii. Astfel, Danemarca și Olanda sunt primele două ţări menţionate că ar urma să furnizeze 45 de avioane de luptă F-16.
Misiunea de supraveghere aeriană a NATO în statele baltice va avea sediul temporar în Letonia în loc de Estonia în 2024, au afirmat duminică miniştri ai apărării din ţări vecine membre ale UE, relatează DPA.
Retragerea din serviciu în această săptămână a avioanelor MiG-21 LanceR a închis o filă din istoria aviației militare a României.
Bazele une aşa-zise ''coaliţii F-16 pentru Ucraina'' au fost deja constituite, iar acest lucru indică în mod clar ce tip de aeronave este posibil să primească Ucraina, nu ca în cazul ''coaliţiei tancurilor'' unde tipul acestora diferă. După ce preşedintele american Joe Biden le-a spus vineri liderilor G7 că Statele Unite sprijină programe comune ale unor state europene de formare a piloţi ucraineni pe avioane F-16, ucrainenii au început să facă evaluări cu privire la ce versiune de F-16 ar urma să primească Forțele Aeriene Ucrainene şi câte state vor da curs acestui sprijin.
Încă un mit a fost spulberat, Ucraina urmând să primească avioane de luptă F-16, după ce piloții săi vor finaliza programul de pregătire.
Potrivit oficialilor din Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a epuizat mare parte din stocul de rachete , iar industria rusă s-ar părea că nu reușește să țină pasul cu nivelul consumului de muniție, în special în cazul rachetelor care încorporează un nivel ridicat de tehnologie.
Administrația Biden a semnalat aliaților europeni în ultimele săptămâni că SUA le-ar permite să exporte avioane de luptă F-16 în Ucraina, au declarat mai multe surse pentru CNN, în timp ce Casa Albă este supusă unor presiuni tot mai mari din partea membrilor Congresului și a aliaților pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioanele pe fondul intensificării atacurilor aeriene rusești.
Statele Unite au evaluat doi piloți ucraineni pentru a vedea cum se descurca în pilotarea avioanelor F-16. Documentele relevante cu rezultatele testelor piloților ucraineni au fost publicate de Yahoo News. Antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 americane va dura doar 4 luni, cel puţin aşa reiese din aceste documente. Trebuie precizat că este vorba despre pregătirea de bază şi nu despre pregătirea pentru condiţii de luptă reală.
Statele Unite ale Americii au înaintat recent Israelului o propunere prin care se stipulează că cele două părți se angajează într-o planificare militară comună cu privire la Iran, dar Tel Aviv-ul tratează problema o doză de suspiciune, se arată într-un raport american.
F-16 Fighting Falcon e unul din cele mai populare și performante avioane multirol de luptă de la nivel mondial.
În ciuda dorinței exprimate de mai multor state europene ca Ucraina să primească avioane F-16, situația continuă să nu fie în favoarea Kievului. În ultimele doua zile, au aparut informatii că Marea Britanie și Olanda vor încerca să convingă Statele Unite să permită reexportul unor avioane F-16 către Ucraina.
Forțele Aeriene Române ar putea avea primii piloți de F-35 în pregătire, în SUA, peste 7 ani, însă numai dacă actualele planuri se respectă, a precizat generalul Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene, în exclusivitate pentru Știrile TVR. Pentru ca acest demers să fie dus la bun sfârşit, contractul în valoare de multe miliarde de dolari cu compania Lockheed Martin ar trebui semnat anul acesta.
Marea Britanie nu intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă Eurofighter Typhoon, a precizat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în timpul unei conferințe de presă transmise de Sky News.
Conducerea guvernului britanic a anunțat, marți, că Londra intenționează să construiască o "coaliție internațională" pentru a ajuta Ucraina să obțină avioane de luptă F-16. Anunțul a survenit după o întâlnire între prim-ministrul Rishi Sunak și omologul său olandez Mark Rutte.
Mai mulți experți ruși au analizat posibilitatea ca Ucraina să primească avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon.
Coreea de Sud intenționează să acorde prioritate avionului său de luptă KF-21 Boramae. Potrivit unor publicații din presa internațională, precum Airfoce-Technology, oficialii de la Seul ar intentiona sa achizitioneze pentru fortele aeriene 120 de avioane de luptă KF-21 Boramae.
Rusia a lansat în această noapte unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, un atac „excepțional prin densitatea sa”, așa cum l-a caracterizat șeful administrației militare de la Kiev. Atacul a inclus și lansarea a 6 rachete hipersonice Kinzhal de pe avioane MiG-31K.
Avioanele MiG-21 au ajuns ieri la final de drum. În cadrul mai multor ceremonii la bazele aeriene din țară, bătrânele MiG-21 au fost retrase din serviciul Forțelor Aeriene Române care se vor baza exclusiv pe F-16 Fighting Falcon, avioane ce vor asigura tranziția către generația a V-a - F-35 Lightning II.
Aeronave de luptă de generația a cincea, F-22 Raptor, ale Aviaței SUA au fost dislocate la baza aeriană Amari din Estonia, la aproximativ 200 de km de spațiul aerian al Rusiei.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că, pe 15.05.2023, un avion de vânătoare Su-27 din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană ale Flotei din Marea Baltică a interceptat un avion P-3C Orion aparținând Forțelor Navale ale Germaniei și o aeronavă Atlantic-2 din cadrul Forțelor Navale ale Franței deasupra acvatoriului Mării Baltice.
În această vară, piloții ucraineni vor urma un curs de zbor de bază în Marea Britanie, pentru a adapta programele actuale de pregătire la nevoile ucrainene. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul britanic Rishi Sunak în timpul unei întâlniri cu Volodimir Zelenski la Londra.
Ziua de 13 mai a fost cu ghinion pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse, care au primit o lovitură neașteptată: au pierdut 2 elicoptere militare și două avioane de luptă Su-34 și Su-35, cele mai moderne avioane militare aflate în dotarea armatei ruse (exceptând, bineînțeles, cele câteva unități de Su-57, prezentat de Rusia ca avion de generația a cincea, dar care nu a fost utilizat până acum în apropiere de linia frontului din Ucraina).
Potrivit publicației norvegiene The Barents Observer, Rusia a redislocat în nordul țării un număr mare de bombardiere strategice, capabile să poarte arme nucleare.
Forțele pentru Operații speciale ale Rusiei (Spetsnaz) urmează să fie dotate cu avioane de luptă, dar și elicoptere în încercarea de a face diferența pe frontul ucrainean.