Avioanele de luptă stealth, F-22 și F-35, vor avea de-acum înainte un set comun de aplicații software, care vor putea fi actualizate rapid, chiar în mai puțin de 24 de ore de la certificare.
Avioanele de luptă stealth, F-22 și F-35, vor avea de-acum înainte un set comun de aplicații software, care vor putea fi actualizate rapid, chiar în mai puțin de 24 de ore de la certificare.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Un anumit număr de țări au confirmat că vor furniza Ucrainei propriile avioane de luptă F-16. Numele țărilor sunt ținute la secret, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
Agenția de presă cehă ČTK a anunțat, pe 06.06.2023, că, după 45 de ani, armata Republicii Cehe, renunță la utilizarea elicopterelor de proveniență sovietică Mi-24/35. Piloții Escadrilei 221 Elicoptere din cadrul Bazei Aeriene Náměště nad Oslavou au executat ultimele trageri cu acestea în poligonul Boletice.
Iranul spune că a dezvoltat racheta hipersonică Fattah, capabilă să zboare cu o viteză de 15 ori mai mare decât sunetul.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?
Fake news: Ucraina va folosi avioane F-16 de pe aerodromurile României. Propaganda rusă înaintează agresiv scenariul privind folosirea de către ucraineni a avioanelor F-16 Fighting Falcon de pe teritoriul mai multor state NATO, inclusiv României, cu intenția de a arăta implicarea Alianței în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Preocupările privind rolul pe care inteligența artificială (AI) ar putea ajunge să îl joace la un moment dat în evoluția umanității sunt tot mai mari. La scurt timp după ce sute de oameni de știință, cercetători și oameni de afaceri din domeniul AI au semnat o scrisoare în care avertizează că aceasta reprezintă pentru umanitate un risc de nivelul pandemiilor sau al războaielor nucleare, o întâmplare care îl are ca protagonist pe șeful Forței de Testare și Operații AI din cadrul Forțelor Aeriene din SUA a făcut senzație.
Rusia și-a întețit atacurile asupra Ucrainei, lovind în ultimele zile intens cu zeci de rachete și drone infrastructură civilă. Atacurile masive asupra Kievului au continuat chiar și ieri, când doi copii au fost uciși la Kiev după ce rachete rusești au lovit zone rezidențiale, chiar de ziua internațională a copilului.
Pe fondul celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), care s-a desfășurat în Republica Moldova, pe 01.06.2023, în cercetarea aeriană executată de statele membre NATO în zona Mării Negre a fost înregistrată o premieră absolută.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 01.06.2023, că ''Întreprinderea de Aviație Chkalov'' din Novosibirsk a predat Forțelor Aerocosmice Ruse un nou lot de avioane de vânătoare-bombardament Su-34. ,,Aeronavele au fost supuse unui complex de teste statice și de zbor, după care au fost predate Ministerului Apărării”, se arată într-un comunicat de presă al OAK, preluat de agenția de presă Interfax.
În timpul atacurilor executate pe 29.05.2023 asupra unor obiective militare de pe teritoriul ucrainean, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lovit aerodromul Starokonstantinov din Regiunea Khmelnitsky.
Un pas uriaș în ceea ce privește livrarea de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina s-a făcut după ce SUA au decis să susțină oficial decizia statelor aliate de a pregăti piloți ucraineni. Procesul se desfășoară pe „repede înainte”.
O înregistrare video realizată din cabina de pilotaj a unui avion de recunoaștere RC-135 al U.S. Air Force a devenit rapid virală pe internet. Înregistrarea video a surprins momentul în care unui avion de vânătoare J-16 al Forţelor Aeriene Chineze efectuează mai multe manevre, într-un mod provocator şi neprofesionist, în apropierea aeronavei RC-135. Incidentul a avut loc săptămâna trecută, în timp ce aeronava americană RC-135 zbura deasupra Mării Chinei de Sud.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit la Forumul de securitate globală de la Bratislava despre necesitatea reducerii decalajului pe frontul din Ucraina, în ceea ce privește raza de acțiune a armelor de care dispun cele două țări.
Avioane F-16 Fighting Falcon Mid-Life Update (MLU) Block 15, versiuni aflate și în dotarea Forțelor Aeriene Române, sunt modernizate la cel mai modern stadard Block 70 Viper în Portugalia, la uzinele companiei OGMA.
Coreea de Nord a anunţat miercuri că a lansat o rachetă care transporta un satelit militar de observare, care însă a "căzut în mare" din cauza unui incident tehnic, potrivit agenţiei de stat KCNA.
Potrivit rapoartelor din ultimele săptămâni, avionul de luptă F-15EX va avea un rol special în Orientul Mijlociu. Interesul Israelului pentru acest avion de luptă crește deja pe fondul unei probleme pe care Tel Aviv nu o poate rezolva - cum să distrugă instalațiile nucleare iraniene ascunse bine în zonele montane.
Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul de brigadă Serhi Holubtsov, a explicat de ce Ucraina are nevoie de luptători F-16. Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă și a explicat o declarație anterioară a forțelor ucrainene conform căreia 48 de avioane F-16 erau necesare pentru a elibera țara. Potrivit lui Holubtsov, avioanele pot ajuta în mod semnificativ la menținerea aviației rusești la distanță, ușurând astfel sarcina apărării aeriene ucrainene.
Președintele Biden s-a alăturat celorlalți șefi de stat care l-au felicitat pe președintele turc Tayyip Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia de duminică.
După ce Statele Unite au confirmat că nu se mai opun furnizării aeronavelor F-16 pentru Ucraina au apărut o serie întreagă de estimări cu privire la momentul în care avioanele americane ar putea ajunge efectiv în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene.
Coreea de Nord a informat Tokyo despre lansarea unui satelit în săptămânile următoare, a anunţat luni paza de coastă japoneză, un proiect care, potrivit guvernului nipon, ar trebui, totuşi, să implice lansarea unei rachete balistice, notează Agerpres.
Avionul fără pilot (UAV) MQ-9 Reaper poate executa, acum, misiuni ”de la pol la pol”, în timp ce operatorii umani se află în Statele Unite.
Un bărbat a murit la Kiev după un atac "masiv" cu drone ruseşti, din cauza căderii de resturi ale acestor dispozitive asupra capitalei, a anunţat duminică primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, notează AFP.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în ultimele 24 de ore, NATO a efectuat o monitorizare continuă a situației din vestul Mării Negre. În acest interval, în zonă s-au rotit trei mijloace de cercetare aeriană, respectiv o dronă RQ-4B, un avion P-8A și o aeronavă EP-3E.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.