Conducerea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF) consideră că unitățile sale au nevoie de o mobilitate și mai mare pentru a lupta „de la egal la egal” cu China.
Conducerea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF) consideră că unitățile sale au nevoie de o mobilitate și mai mare pentru a lupta „de la egal la egal” cu China.
România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanță și Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București, în prezența ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea. Memorandumul a fost semnat între compania norvegiană KONGSBERG și ROMAERO S.A.
După cum au anunțat mai multe surse ucrainene de pe rețelele de socializare, dar și o serie de corespondenți militari ruși, pe 12.09.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un nou atac aerian asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Primul grup de piloți ar putea fi antrenat pe avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite până la sfârșitul anului, dar vor putea efectua misiuni de luptă mai târziu, a precizat comandantul Gărzii Naționale Aeriene a SUA, general-locotenentul Michael Lo, citat de AP.
Subiectul Gripen pentru Ucraina, considerat închis de mulți, rămâne de actualitate mai ales prin prisma declarațiilor dătătoare de speranță ale oficialilor suedezi.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.09.2023, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice. (Video)
Ajunsă într-o vizită surpriză la Kiev, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a venit cu mai multe mesaje pentru Ucraina.
Subiectul transferului către Ucraina a rachetelor aeropurtate cu rază lungă de acțiune de tip Taurus germane s-a aflat în centrul atenției media în ultimele săptămâni.
În comparație cu Gripen suedez, avioanele franceze Rafale au început să se „miște” pe piața externă. Departe însă de ajunge din urmă SUA cu F-35 Lightning II, francezii au însă cadrul politic perfect pentru a rupe dominația SUA în Orientul Mijlociu.
Șeful serviciului de informații Mossad al Israelului, David Barnea, a avertizat duminică că Rusia ar putea furniza Iranului arme avansate care ar putea amenința existența statului Israel.
Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și ca ”Satan 2”, ar fi trebuit să fie noua mândrie a complexului militaro-industrial rusesc. Cu toate acestea lucrurile nu par așa cum lasă Federația Rusă să se înțeleagă.
Statele Unite vor include probabil rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în viitorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Cotidianul britanic The Daily Telegraph a informat, pe 08.09.2023, citând surse din biroul premierului Rishi Sunak, că Forțele Aeriene ale Marii Britanii s-au angajat să protejeze navele cu cereale ucrainene din Marea Neagră, după încetarea acordului privind cerealele.
Secretarul de stat american Antony Blinken a avut o discuție cu șefa diplomației române Luminița Odobescu după incidentul cu drona rusă identificată pe teritoriul României. SUA vor trimite în țara noastră avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.
Șeful Statului Major al Armatei Poloniei, generalul Rajmund Andrzejczak, în cadrul unui interviu, a criticat modul în care NATO - cea mai puternică alianță militară din istorie - gestionează provocările și agresiunea Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Mária Precner, a declarat, pe 07.09.2023, citată de agenția națională de presă TASR, că primul avion de vânătoare de tip F-16 Block 70 destinat Forțelor Aeriene ale Slovaciei a ieșit de pe linia de producție din SUA, iar construcția celorlalte 13 aeronave de acest tip contractate decurge conform planului.
Producătorul german de armament Diehl Defense urmărește să intensifice semnificativ producția sistemului său de apărare antiaeriană IRIS-T pentru a satisface cererea în creștere din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat marți directorul de programe Harald Buschek.
Potrivit portalului rusesc topwar.ru, care citează corespondenții de război, pe 06.09.2023, un avion de vânătoare din cadrul Forțelol Aerocosmice ale Federației Ruse a distrus o dronă de producție turcească de tip Bayraktar, aflată în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, în apropierea Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Viitorul avion de generația a 6-a, denumit neoficial Godzilla, proiect care ar putea unifica două alte mari proiecte, începe să prindă contur.
Armata belgiană a spus că avioanele de luptă în serviciul Bruxelles-ului sunt atât de uzate încât Ucraina nu le poate folosi în niciun fel.
Până la sfârșitul acestui an, Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă F-16 de la statele occidentale. Aceste 6-12 aparate nu vor fi probabil folosite pe linia frontului, dar vor juca un rol extrem de important în consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, în special datorită F-16 va fi posibilă interceptarea rachetelor inamice ("Kalibr", X-101, X-555), care pot trece de primul și al doilea scut de apărare aeriană.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 04.09.2023, citând o sursă din mediul militar, că un avion multifuncțional de vânătoare-bombardament de tip Su-34 a întrebuințat o rachetă hipersonică Kinzhal în timpul operației militare speciale din Ucraina.
Protecția împotriva amenințărilor aeriene este principala slăbiciune a Armatei ucrainene în această perioadă. Dacă cele mai importante orașe și obiective militare sunt apărate împotriva rachetelor rusești, o parte din centrele logistice rămân în continuare vulnerabile, mai ales împotriva dronelor kamikaze, care au avantajul de a fi multe și ieftine.
Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din mai multe state nordice, într-o versiune similară cu avioanele F-16 achiziționate de România din Portugalia și Norvegia. Concomitent, ucrainenii nu au abandonat deloc pista Gripen suedeze.
În peste 18 luni de invazie militară totală asupra Ucrainei, Rusia a aruncat în luptă forțe impresionante, însă prima etapă a invaziei s-a soldat cu un eșec usturător, blitzkrieg-ul ocupantului prin ocuparea Kievului și schimbarea rapidă a conducerii politice ucrainene, eșuând.
Guvernul portughez a autorizat Forțele Aeriene Portugheze să achiziționeze o întreagă flotă germană de avioane de patrulare maritimă P-3C Orion, pentru convenabila sumă de 45 de milioane de euro. Acordul, a cărui finalizare este așteptată la începutul anului 2024, include șase avioane, seturi de extindere a duratei medii de viață MLU (Mid-Life Upgrade), piese de schimb, echipamente de suport și bancuri de testare, precum și simulatoare de zbor și proceduri tactice.
Un bombardier american B-2 Spirit a făcut o oprire istorică în Norvegia săptămâna aceasta, marcând prima aterizare a acestui tip de aeronavă nu doar în țara scandinavă, ci și în Europa continentală. Pe 29 august, avionul a sosit la Baza Aeriană Orland din Norvegia pentru realimentare la cald, o procedură care reduce timpul petrecut la sol și permite completarea rapidă a rezervelor de carburant fără a opri motoarele, astfel încât să se asigure o revenire operativă în aer.
Mai multe sisteme de apărare antiaeriană desfășurate, în 2020, de Rusia pe două insule disputate cu Japonia au fost redislocate în afara insulelor, potrivit imaginilor din satelit.
Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roskosmos), Iuri Borisov, a anunțat, pe 01.09.2023, că cel mai nou sistem de rachete bazat pe racheta grea RS-28 Sarmat a fost introdus în serviciul de luptă.
Avioanele de antrenament IAK-52 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor intra în reparații capitale.