În încercarea de a-și consolida capacitățile de apărare, Ministerul japonez al Apărării lucrează la echiparea aeronavelor de transport de producție internă Kawasaki C-2, ale Forței Aeriene de Autoapărare, cu rachete cu rază lungă de acțiune.
În încercarea de a-și consolida capacitățile de apărare, Ministerul japonez al Apărării lucrează la echiparea aeronavelor de transport de producție internă Kawasaki C-2, ale Forței Aeriene de Autoapărare, cu rachete cu rază lungă de acțiune.
Armata ucraineană și-a exprimat în ultimul an dorința de a primi avioane de luptă F-16, o componentă critică pe care o consideră esențială pentru un contraatac de succes. Cu toate acestea, din cauza limitărilor actuale, Republica Cehă a furnizat în schimb Ucrainei simulatoare de zbor. Această informație a fost transmisă de către purtătorul de cuvânt oficial al biroului președintelui ucrainean, care a detaliat în ce constă transferul acestor echipamente către personalul Forțelor Aeriene Ucrainene.
Turcia manifestă o determinare demnă de toată lauda atunci când vine vorba despre proiectele care au în centru industria militară autohtonă.
Deși nu există încă o decizie oficială cu privire la crearea centrului de F-16 Fighting Falcon în România, centru unde ar trebui să fie pregătiți și piloții români nu doar cei aliați, România ar trebui să se gândească încă de acum ca dezvoltarea viitorului centru să aibă ca obiectiv inclusiv pregătirea piloților de F-35.
Aviația militară a Ucrainei e net inferioară din toate punctele de vedere față de cea a Rusiei, însă chiar și așa, cel puțin în primele etape ale invaizei, rușii nu au reușit să fructifice acest avantaj. La aproape un an și jumătate de la invadarea Ucrainei, Kievul a primit în cele din urmă acordul pentru a primi avioane F-16 Fighting Falcon, însă aviația militară ucrineană încă zboară.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat, pe 05.08.2023, că un avion de vânătoare Su-30SM a escortat deasupra Mării Negre o dronă americană de cercetare MQ-9A Reaper.
Aviația militară a SUA a decis retragerea avioanelor de recunoaștere U-2 Dragon Lady. Zborul inaugural al U-2 a avut loc în 1955. Până la retragerea din serviciu, o ultimă misiune a legendarelor avioane va fi în folosul F-35, F-22 și viitoarelor avioane americane de generația a VI-a.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, continuă să se opună furnizării de rachete de croazieră Taurus către Ucraina. „Nu este prioritatea noastră principală în acest moment”, a spus politicianul SPD, joi, în timpul unei vizite la Brigada de Munte din Bad Reichenhall, Bavaria.
Armata poloneză mută elicoptere de luptă la granița cu Belarus, ca răspuns la presupusa încălcare de marți a spațiului aerian polonez de către două elicoptere belaruse, ceea ce, desigur, Minsk neagă vehement.
Turcia a lansat a doua fază a programului local Ozgur 2 pentru a-și moderniza flota de avioane de luptă F-16 de fabricație americană, a relatat Inder Singh Bisht, într-un raport al site-ului american The Defense Post. Sub conducerea președinției pentru industriile de apărare, Ankara își propune să modernizeze F-16 Block 30/40/50 din dotarea forțelor sale aeriene. Bisht a precizat că acest program este în curs de implementare din 2022, iar Turcia are în prezent 30 de avioane F-16 Block 30 C, 117 avioane Block 40 și 110 avioane Block 50.
Iranul continuă să construiască fabrici de drone în Belarus și Rusia, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului.
România și Portugalia au predat Italiei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 2 august, în Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania, conducerea celei de-a 63-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice, desfășurată sub comandă NATO.
Forțele ruse au folosit rachete hipersonice Kinzhal pentru a distruge avioane de luptă ucrainene de tip Su-24 aflate la sol. Obiectivul principal al Rusiei era distrugerea acestor avioane în contextul în care rachetele britanice Storm Shadow sunt integrate pe Su-24.
Ceremonia dedicată încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene, dislocate în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană întărită, va avea loc joi, 3 august, începând cu ora 12.00, în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. La activitate vor participa reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, ai Ministerului Apărării din Italia, precum și ai Ambasadei Italiei la București.
SUA nu au primit încă planul final din partea aliaților europeni cu privire la pregătirea piloților ucraineni pentru avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Decizia și planul final vor fi decisive și pentru hub-ul de F-16 care ar trebui să fie găzduit de România.
Este foarte probabil ca ucrainenii să fi folosit drone kamikaze ”Bober” / ”Бобер” (trad. castor) pentru cele mai recente lovituri împotriva țintelor din Moscova, relatează Newsweek, care citează experți și informații din surse deschise.
Compania turcă Baykar Makina va construi un centru de service pentru întreținerea și repararea dronelor în Ucraina.
Forțele Aeriene Turcești dețin un total de 270 de aeronave F-16C/D, toate încadrate în modelele Block 30/40/50. În cadrul celui de-al 16-lea Târg Internațional al Industriei de Apărare (IDEF) de la Istanbul, care a avut loc la 26 iulie, după cum a relatat agenția de presă Anadolu, s-a ajuns la un acord conform căruia Turcia va finaliza modernizarea avioanelor de luptă de tip F-16 Block-30 și F-16 Block-40/50 până în 2025. Modernizare acestor aeronave va fi realizată de către Turkish Aerospace Industries (TAI).
Piloții ruși și americani continua seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei. După ce Statele Unite au acuzat în ultimele săptămâni Rusia de manevrele periculoase ale avioanelor de luptă rusești deasupra Siriei, prezentând mai multe dovezi în acest sens, a venit iar rândul Moscovei să acuze Washingtonul. Potrivit unor rapoarte ale unor surse militare ruse, o dronă a coaliției conduse de Statele Unite în Siria s-a apropiat periculos de mult de un avion Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) care opera vineri în spaţiul aerian sirian. Recent, Casa Albă a raportat că, pentru a doua oară într-o săptămână, o aeronavă militară rusă a zburat periculos de aproape de o dronă americană pe cerul deasupra Siriei.
În urmă cu un an, fondul de asistență pentru armata ucraineană, deschis de fundația ''Come Back Alive'', a oferit sistemul aerian fără pilot Bayraktar TB2 Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest timp, dronele au reușit să distrugă o mulțime de echipamente militare rusești.
Avem într-un final o confirmare oficială de la cel mai înalt nivel al SUA cu privire la faptul că România va antrena piloți ucraineni.
Casa Albă a raportat că, pentru a doua oară într-o săptămână, o aeronavă militară rusă a zburat periculos de aproape de o dronă americană pe cerul deasupra Siriei.
Rușii au avut mai bine de jumătate de an pentru a se pregăti de contraofensiva ucraineană.
Vasili Dandikin, veteran al armatei ruse şi expert militar, și-a împărtășit opiniile cu privire la implicațiile pe care le-ar avea, pentru derularea aşa-zisei ''operații militare speciale'', desfășurarea avioanelor de vânătoare americane F-16 în Ucraina.
Partenerii occidentali încă nu au convenit asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
Polonia a anunțat oficial achiziționarea a două avioane de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Deși second hand, achiziția e una majoră în contextul în care multe state din regiune nu își permit nici să viseze la o astfel de capabilitate.
După ce și-a aprofundat cooperarea cu Statele Unite și și-a intensificat relațiile cu Israelul, Marocul încearcă vizează acum supremația militară în regiune. Israelul a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei marocane, iar următorul pas așteptat al Marocului este cumpărarea avioanelor de luptă F-35 americane. Achiziția de către Rabat a acestor avioane ar schimba definitiv echilibrul militar de putere din regiunea Magrebului în favoarea Marocului.
Expertul militar rus Yuri Lyamin a declarat (24.07.2023) pentru cotidianul Izvestia că Ministerul Apărării al Federației Ruse analizează posibilitatea dislocării în Extremul Orient a unui regiment de aviație de bombardament dotat cu bombardiere strategice de tip Tu-160. Această măsură vizează „descurajarea” SUA și a aliaților săi din regiune.
Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a confirmat că nu a fost finalizat contractul de cumpărare a avioanelor Suhoi-35 din Rusia, în pofida declarațiilor unor parlamentari iranieni privind încheierea procedurilor de achiziție a acestor aeronave.
După ce războiul din Ucraina a arătat că epoca confruntărilor militare de mare amploare nu a apus, tot mai multe armate șterg praful de pe manualele de tactică și artă operativă. Unul dintre principiile de bază ale operațiilor militare, mai ales în cele defensive, este dispersarea forțelor și mijloacelor, astfel încât să devii o țintă neeconomică pentru adversar, adică să-l pui să se întrebuințeze serios, dacă vrea să te lovească.