Partenerii occidentali încă nu au convenit asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
Partenerii occidentali încă nu au convenit asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
Polonia a anunțat oficial achiziționarea a două avioane de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Deși second hand, achiziția e una majoră în contextul în care multe state din regiune nu își permit nici să viseze la o astfel de capabilitate.
După ce și-a aprofundat cooperarea cu Statele Unite și și-a intensificat relațiile cu Israelul, Marocul încearcă vizează acum supremația militară în regiune. Israelul a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei marocane, iar următorul pas așteptat al Marocului este cumpărarea avioanelor de luptă F-35 americane. Achiziția de către Rabat a acestor avioane ar schimba definitiv echilibrul militar de putere din regiunea Magrebului în favoarea Marocului.
Expertul militar rus Yuri Lyamin a declarat (24.07.2023) pentru cotidianul Izvestia că Ministerul Apărării al Federației Ruse analizează posibilitatea dislocării în Extremul Orient a unui regiment de aviație de bombardament dotat cu bombardiere strategice de tip Tu-160. Această măsură vizează „descurajarea” SUA și a aliaților săi din regiune.
Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a confirmat că nu a fost finalizat contractul de cumpărare a avioanelor Suhoi-35 din Rusia, în pofida declarațiilor unor parlamentari iranieni privind încheierea procedurilor de achiziție a acestor aeronave.
După ce războiul din Ucraina a arătat că epoca confruntărilor militare de mare amploare nu a apus, tot mai multe armate șterg praful de pe manualele de tactică și artă operativă. Unul dintre principiile de bază ale operațiilor militare, mai ales în cele defensive, este dispersarea forțelor și mijloacelor, astfel încât să devii o țintă neeconomică pentru adversar, adică să-l pui să se întrebuințeze serios, dacă vrea să te lovească.
Compania Rheinmetall va trimite în curând un lot important de proiectile de Gepard.
Luni, 24 iulie, în jurul orei 07.30, echipajul unei aeronave C-27J Spartan, care efectua zbor de rutină pe traiectul Câmpia Turzii – Otopeni, a raportat o semnalizare la bord cu privire la funcționarea defectuoasă a motorului stâng.
România s-a alăturat oficial coaliției „F-16 pentru Ucraina”, formată din 11 state aliate. În cursul zilei de ieri, ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov a anunțat că antrenamentul piloților ucraineni va începe în august și a numit 4 state din coaliție, România nefiind printre ele.
Generalul Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a lansat recent un apel fervent pentru că statele occidentale să grăbească furnizarea de avioane F-16. Zalujnîi a comparat situația în care se afla acum Ucraina cu cea a țărilor occidentale, sugerând că acestea nu ar îndrăzni să inițieze o contraofensivă fără a-și asigura mai întâi superioritatea aeriană. Generalul ucrainean și-a exprimat nemulţumirea în timp ce Kievul încearcă să facă același lucru, dar așteaptă livrarea acestor avioane de luptă F-16.
Provocările continuă între piloții ruși și americani pe cerul Siriei. După ce Statele Unite au acuzat în ultimele săptămâni Rusia de manevrele periculoase ale avioanelor de luptă rusești deasupra Siriei, prezentând mai multe dovezi în acest sens, a venit rândul Moscovei să acuze Washingtonul.
Rușii au pictat imagini care semănau cu avioanele de luptă Sukhoi pentru a duce în eroare operatorii de sisteme de imagistică prin satelit. Aceste informaţii au fost publicate pe reţele de socializare ale mai multor analist OSINT. ''Desenele'' au fost realizate pe parcursul a mai multor luni la baza aeriană rusă din Yeisk. Imaginile din satelit au fost realizate pe 26 iunie și 16 iulie, diferența dintre ele arată progresul lucrărilor. În iunie, rușii au pictat cu vopsea albă conturul mai multor avioane de luptă Sukhoi, iar în iulie au adăugat culoarea albastră, care a adăugat volum imaginii.
Ucraina ar putea primi avioane de luptă occidentale F-16 până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de John Kirby, coordonatorul american pentru comunicare strategică din cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, într-un interviu acordat Fox News.
Rusia intenționează să mărească livrările pentru avioanele de luptă Su-57, considerate de ruși ca fiind de generația a cincea.
Cu ocazia Zilei Aviației Române sărbătorită azi, aviația militară primește o veste bună: Primele avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia ar trebui să înceapă să ajungă în țară la finalul acestui an.
Sistemele moderne furnizate de partenerii internaționali nu sunt suficiente pentru a „închide cerul” deasupra Ucrainei, a constatat Volodimir Zelenski, miercuri, la o conferință de presă, prilejuită de întâlnirea cu prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar.
Lockheed Martin a anunțat că va livra anul acesta mult mai puține avioane de luptă F-35 de generația a cincea decât planificase. Lockheed va livra între 100 și 120 de avioane, în loc de cele aproximativ 150 de F-35, cât erau planificate pentru acest an.
Potrivit CEO-ului Lockheed, Jim Taiclet, întârzierea e cauzată de problemele legate de certificarea noului software.
Subiectul bombelor cu dispersie e unul central în presa de propagandă din Rusia, în contextul deciziei SUA de a transfera muniție cu dispersie în Ucraina.
Ministrul saudit al Apărării Prințul Khalid bin Salman a anunțat, marți, 18 iulie 2023, semnarea a două contracte de achiziție de drone turcești, pe lângă un "plan executiv de cooperare în domeniul apărării" între cele două țări, înțelegere descrisă de compania turcă Baykar ca cea mai mare afacere de export în domeniul apărării și aviației din istoria Republicii Turce.
SUA plănuiesc efectuarea unor lucrări de modernizare a facilității Aegis Ashore de la Deveselu, România.
România așteaptă primele avioane din cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia. La finalul livrărilor și după operaționalizare, România va avea în serviciul de luptă trei escadrile de F-16 Fighting Falcon.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 17.07.2023, că noul avion de vânătoare cu un singur motor Su-75 Checkmate, dezvoltat de Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), va fi produs în trei versiuni. Acest lucru reiese din documentele Serviciului Federal Rus de Proprietate Intelectuală (SFRPI).
Președintele român Klaus Iohannis a declarat că antrenarea piloților ucraineni de F-16 în România ar putea începe în luna august, dar nu există o dată stabilită. Șeful statului a menționat însă că obiectivul României e ca acest centru de pregătire pentru F-16 să fie pe termen lung.
Un avion de atac Su-25 s-a prăbuşit luni în Marea Azov, în apropiere de oraşul Eisk, dar pilotul a reuşit să se catapulteze, au indicat responsabili locali într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, iar primele informaţii relevă că a fost vorba de o defecţiune tehnică, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi TASS.
Kosovo a cumpărat o serie de drone Bayraktar fabricate în Turcia, a declarat duminică prim-ministrul Albin Kurti, în condiţiile în care se confruntă cu tulburări în nordul ţării, relatează Reuters.
Pregătirile pentru centrul de instrucție al piloților de F-16 din România prind viteză - compania americană Draken International, un subcontractor al Lockheed Martin (fima producătoare a avioanelor F-16), a publicat deja anunțuri de angajare pentru instructori de piloți de F-16.
Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a făcut câteva referiri cu privire la decizia ca România să devină un hub regional pentru F-16.
În anul și luna în care se aniversează 100 de ani de la prima realimentare aer-aer, Forțele Aeriene americane realizează o premieră la nivel mondial: avioane cisternă comerciale au realimentat în aer aeronave militare americane în cadrul unui exercițiu recent.
Serviciul de presă al corporației ruse de stat Rostec a anunțat că, pe 13.07.2023, Întreprinderea de aviație din Komosmolsk pe Amur, parte a Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK), a predat Ministerului Apărării al doilea lot de avioane de vânătoare de tip Su-35S produs în acest an.
Ținta României anunțată de decidenții politici în ceea ce privește aviația militară e fără îndoială F-35 Lightning II, existând în acest sens și o intenție de tranziție de la F-16 la F-35, anunțată de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).