Deși a pierdut mai multe aeronave în ultimele luni, armata rusă continuă să lanseze aproximativ 130 de bombe de aviație asupra teritoriului Ucrainei în fiecare zi
Într-un interviu acordat publicației occidentale The Economist, comandantul Forțelor Terestre din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Oleksandr Pavliuk, a declarat, pe 10.05.2024, că, în următoarele două luni va exista o fază critică a ostilităților de pe teritoriul ucrainean.
Potrivit precizărilor acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei vor putea rezista atacului armatei ruse numai dacă vor primi rapid armele necesare. Însă, ajutorul militar american abia începe să ajungă pe linia frontului și, în continuare, armata rusă întrebuințează de opt ori mai multe obuze decât artileriștii ucraineni.
În plus, Pavliuk a făcut referire la superioritatea completă a aviației rusești în aer. În opinia sa, Ucraina are nevoie urgentă de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, precum și de avioanele de vânătoare F-16 promise.
Generalul ucrainean a menționat că bombardierele Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse operează nestingherite în aer și aruncă zilnic un număr mare de bombe de aviație cu module universale de planare și corecție asupra pozițiilor ucrainene.
“Ucraina trebuie să-și consolideze urgent apărarea antiaeriană, iar livrarea așteptată a avioanelor de vânătoare F-16 la începutul lunii iulie va reprezenta un stimulant psihologic semnificativ. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă Ucraina va primi noile versiuni ale aeronavelor F-16, care sunt necesare pentru a lupta împotriva bombardierelor rusești. Acestea se află la distanță mare, în afara razei de acțiune a apărării antiaeriene ucrainene, și lanzează bombe dirijate grele pe linia frontului, într-o cantitate de aproximativ 130 de unități pe zi”, a menționat generalul ucrainean.
Pavlyuk a sugerat că Rusia se va concentra în continuare pe eliberarea completă a republicilor din Donbas, dar nu a exclus nici o nouă ofensivă în Regiunile Harkov și Sumy. Generalul a adăugat că eliberarea localității Ocheretino din Republica Populară Donețk și avansarea permanentă a trupelor rusești se datorează “presiunii nebunești” și a superiorității copleșitoare a armatei ruse în aer. În plus, Pavliuk a spus că, în opinia sa, pierderea localității Chasiv Yar “nu va fi decisivă”.
Comentariul autorului: Cu toate că, în ultimele luni, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut în conflictul din Ucraina mai multe bombardiere Su-34 și avioane de vânătoare Su-35S, care asigură sprijinul aerian al acestora, partea rusă dispune în continuare de câteva sute de aeronave de acest tip, capabile să lovească ținte de pe teritoriul ucrainean.
Armamentul principal întrebuințat de bombardierele de front rusești de tip Su-34 sunt bombele de aviație de tip FAB-250, FAB-500 și FAB-1500. Acestea au greutăți de 250, 500 și, respectiv, 1.500 de kilograme. Bombele, din care cea mai mare parte provin din perioada sovietică și există în cantități impresionante, au fost adaptate prin montarea de module universale de planare și corecție, care le transformă din bombe cu cădere liberă în arme dirijate de mare precizie.
În același timp, acest fapt le permite platformelor purtătoare să execute lansările de la distanță, fără să mai intre în raza de acțiune a mijloacelor de apărare antiaeriană a adversarului.
Recent, reprezentanții ruși au anunțat și reluarea producerii bombelor de aviație grele de tip FAB-3000, cu o greutate de 3.000 de kilograme. Deocamdată, acestea nu au fost folosite în cadrul conflictului din Ucraina, dar nu este exclus ca, în perioada următoare, pe timpul ofensivei de vară a trupelor ruse, noile bombe de aviație să apară în zona frontului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News