Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mîkola Oleșciuk, a anunțat, pe 22.12.2023, pe canalul său de Telegram, că trei avioane de bombardament rusești de tip Su-34 au fost doborâte de apărarea antiaeriană pe frontul din sudul țării.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mîkola Oleșciuk, a anunțat, pe 22.12.2023, pe canalul său de Telegram, că trei avioane de bombardament rusești de tip Su-34 au fost doborâte de apărarea antiaeriană pe frontul din sudul țării.
În urma unei conversații telefonice cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, primul-ministru olandez, Mark Rutte, a scris, pe 22.12.2023, pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter), că Olanda a decis să pregătească 18 avioane de vânătoare de tip F-16 pentru transferul ulterior către partea ucraineană.
România va juca un rol esențial în așa-numitul program „F-16 pentru Ucraina”, în contextul în care în centrul de pregătire de F-16 din țara noastră de la Fetești se vor antrena și piloți ucraineni. Deși toată lumea vorbește de dificultatea pregătirii piloților, problemele mari, consideră experții, vor fi de fapt în ceea privește infrastructura și pistele care vor trebui să fie cu adevărat netede pentru a deservi F-16 Fighting Falcon.
Comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din Federația Rusă, general colonel Serghei Karakaev, a confirmat retragerea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) Topol din serviciul de luptă al Forțelor Armate ruse.
Alianța Nord-Atlantică a informat, pe 20.12.2023, că dronele de cercetare aeriană ale NATO au efectuat cu 30% mai multe ore de zbor în Europa în acest an, față de anul 2022.
Franța se va alătura, la începutul anului 2024, programului de pregătire destinat piloților ucraineni pentru avioane de luptă occidentale. Acest lucru este menționat în raportul Ministerului francez al Apărării privind asistența militară acordată Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Această fază inițială de pregătire va fi urmată de o colaborare continuă cu partenerii europeni ai Franţei.
Rachetele Kinjal au fost ani la rândul mândria complexului militaro-industrial rusesc.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 18.12.2023, citând surse din cadrul departamentului militar, că Ministerul rus al Apărării a adoptat decizia de a crește mobilitatea trupelor pe toate direcțiile strategice. În acest scop, a început formarea mai multor regimente noi în compunerea Aviației Militare de Transport.
Racheta lansată de Coreea de Nord luni dimineață ar fi putut avea o rază de acțiune de peste 15.000 km. km, ceea ce înseamnă că ar putea lovi oriunde în Statele Unite, a declarat adjunctul ministrului japonez al apărării Shingo Miyake, făcând referire la constatările preliminare ale ministerului.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat pe YouTube un material video de pe unul dintre aerodromurile militare, operaționale în acest moment, în care un pilot de avion de vânătoare MiG-29 vorbește despre utilizarea acestui tip de aeronavă pe câmpul de luptă. "În prezent, avem suficiente aerodromuri operaționale ca acesta pentru a ne permite să desfășurăm operațiuni de luptă în mod eficient", spune un pilot ucrainean pe nume Oleksandr.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.12.2023, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale acvatoriului Mării Baltice.
În ultimele două zile, pe rețelele socializare X (fostă Twitter) și Telegram, a fost promovat un videoclip înregistrat pe frontul din Ucraina, unde un lansator multiplu de proiectile reactive de tip BM-21 Grad aparținând armatei ruse a fost foarte aproape să lovească un avion de asalt Su-25 al trupelor proprii, care a trecut la altitudine extrem de mică, prin raza de acțiune a acestuia.
Ucraina a primit un al doilea sistem de apărare antiaeriană Patriot din rezervele Bundeswehrului, conform listei oficiale de armament pe care Germania îl furnizează Ucrainei, actualizată joi, 14 decembrie. Sistemul include o stație de control, o instalație radar, opt lansatoare și peste 60 de rachete.
Parchetul german a percheziționat sediul unei companii care se pare că aproviziona Rusia cu electronice folosite și la fabricarea armelor.
Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) au desfășurat, miercuri, în Europa, o misiune surpriză cu bombardierele strategice B-2 Spirit. ”Bombardierele B-2 Spirit de la Baza Aeriană (AFB) Whiteman, Missouri, au efectuat, pe 13 decembrie, un zbor dus-întors de la stația lor de origine la o zonă de antrenament deasupra Mării Nordului, unde s-au întâlnit cu F-35 Lightning II ale Regatului Unit (UK) în timpul unei misiuni Bomber Task Force (BTF) planificate anterior”, au informat Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE).
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 14.12.2023, că bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat patrule aeriene comune deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei și Mării Chinei de Est, fără să încalce spațiile aeriene ale statelor străine.
Viper Shield este un sistem avansat de război electronic proiectat de compania L3Harris pentru avioanele F-16 în configuraţia Block 70/72, îmbunătățind capacitatea de supravieţuire pentru aceste avioane în timpul unei misiuni de luptă. Introdus în 2021, Viper Shield oferă capacități de război electronic atât defensive, cât și ofensive, trecând testele de integrare pentru F-16 Block 70/72. Suita de senzori cu care vine acest sistem este adaptată pentru a răspunde amenințărilor moderne de război electronic, îmbunătățind capacitățile de detectare a radarelor inamice pentru utilizatorii de avioane F-16.
Avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II ale Israelului iau parte la misiuni ale IDF (forțele de apărare israeliene) în Fâșia Gaza, ca urmare a războiului generat de masacrul fără precedent al comandourilor Hamas în teritoriile israeliene.
Șeful delegației ruse la forumul OSCE privind cooperarea în domeniul securității militare, care se desfășoară la Viena, Konstantin Gavrilov, a declarat, pe 13.12.2023, că Rusia va considera posibila utilizare a bazelor aeriene din statele vecine ale Ucrainei pentru întrebuințarea avioanelor de vânătoare F-16 drept o participare a acestora la conflictul armat.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 06.12.2023, citând surse din cadrul corporației de stat Rostec, că în Federația Rusă au fost finalizate lucrările științifice pentru crearea unor bancuri de probe destinate testării bombardierului strategic de nouă generație PAK DA (Advanced Long-Range Aviation Complex). În cadrul acestora, este planificată testarea tuturor pieselor și componentelor noii aeronave.
În noaptea de miercuri, 13 decembrie, la Kiev au tunat explozii puternice. Rusia a atacat cu rachete balistice pentru a doua oară în trei zile. Toate cele zece ținte au fost doborâte, dar atacul a generat distrugeri și victime civile, probabil în urma căderii resturilor de rachete doborâte.Rușii au atacat aerian Kievul. Fragmente de rachete au căzut peste un spital și un bloc de locuințe
Ministerul Apărării din Norvegia se confruntă cu critici din partea Oficiului Național de Audit, care spune că au fost subevaluate costurile totale pentru ciclul de viață ale avioanelor F-35 Lightning II de generația a cincea.
Portalul rusesc topcor.ru a anunțat, citând surse publice locale din capitala Ucrainei, că, în dimineața zilei de 11.12.2023, trupele ruse au lansat cel puțin șapte lovituri asupra unor ținte din Kiev. Alerta de raid aerian a fost anunțată abia după primele sosiri ale rachetelor rusești.
Ucraina intenționează să-și înlocuiască întreaga flotă de avioane de luptă de producție sovietică cu aeronave occidentale Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a declarat că Ucraina ar dori să primească suficiente avioane de luptă de la aliații săi occidentali pentru a înlocui complet întreaga flotă de aeronave sovietice.
În cursul acestei săptămâni Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că au doborât un avion rusesc de tip Su-24M Fencer, în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Astfel de misiuni sunt extrem de riscante pentru ruși.
România a fost numită direct la Moscova, ca potențial țintă pentru rachetele rusești, în cazul în care avioanele F-16 Fighting Falcon donate Ucrainei vor efectua misiuni împotriva ocupantului rus de pe aeroporturile din țara noastră.
Avioane de luptă belgiene aflate în misiune NATO au interceptat miercuri, 6 decembrie 2023, avioane de luptă rusești deasupra Mării Baltice. Radarele NATO au detectat aeronave necunoscute care plecau din Kaliningrad și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Belgiene au decolat de la baza din Siauliai, aflată în Lituania, pentru a efectua interceptarea. Acestea au urmărit și identificat două avioane de luptă rusești Su-30 care nu erau în contact cu controlul traficului aerian civil.
În ciuda faptului că în cel mai fericit scenariu avioanele de producție americană F-16 Fighting Falcon ar ajunge sub comanda Ucrainei abia în primăvara - vara anului viitor, Rusia își reiterează teoria cu privire la faptul că F-16 vor fi „victime sigure” și ținte ușoare pentru apărarea antiaeriană rusă.
Forța Spațiala a Statelor Unite își trimite din nou în Cosmos naveta spațială fără echipaj X-37B, deși se credea că aceasta va fi retrasă. O rachetă SpaceX Falcon Heavy este programată să decoleze pe 10 decembrie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, propulsând X-37B în spațiu pentru a șaptea oară. În schimb, este pentru prima dată când naveta este dusă în spațiu de puternicul Falcon Heavy al companiei SpaceX.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.