Luni, 16 octombrie, NATO va începe exercițiul anual de descurajare nucleară „Steadfast Noon” cu durata de 10 zile, în care vor fi implicate până la 60 de avioane ce vor desfășura misiuni aeriene de antrenament deasupra sudului Europei.
Luni, 16 octombrie, NATO va începe exercițiul anual de descurajare nucleară „Steadfast Noon” cu durata de 10 zile, în care vor fi implicate până la 60 de avioane ce vor desfășura misiuni aeriene de antrenament deasupra sudului Europei.
Statele Unite au început dislocarea în Europa a patru bombardiere strategice B-1B Lancer, pentru îndeplinirea unei noi misiuni de tip Bomber Task Force. Prima pereche de aeronave a aterizat la baza aeriană Fairford din Marea Britanie, în cursul zilei de joi, 12.10.2023, urmând ca cea de-a doua pereche să sosească sâmbătă.
Olanda va disloca trei drone de tip MQ-9 Reaper în România, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Concomitent, amintim că ieri, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollengren, a declarat că Olanda intenționează să trimită în România, în săptămânile următoare, între 12 și 18 avioane de vânătoare F-16, pentru pregătirea piloților ucraineni.
Olanda intenționează să trimită la viitorul centru de pregătire al piloților F-16 din România, între 12 și 18 avioane de vânătoare.
Televiziunea de stat din Siria a declarat că Israelul a lansat joi atacuri asupra principalelor aeroporturi din capitala Damasc și orașul nordic Alep, relatează Reuters.
Statele Unite au donat miercuri, 11 octombrie, șapte drone Poliției din Kosovo, urmând ca acestea să fie utilizate pentru misiuni de supraveghere și observare tactică, după cum a anunțat ambasadorul american la Priștina, Jeffrey Hovenier.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.10.2023, o delegație condusă de ministrul apărării, general de armată Serghei Șoigu, a efectuat o vizită de lucru la întreprinderea Ilyushin-Aviastar din cadrul Corporației întrunite constructoare de aviaoane (OAK), parte a corporației de stat Rostec, unde a verificat modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare.
Președintele Volodimir Zelenski participă pentru prima oară la o reuniune a Formatului Ramstein, Grupul de Contact pentru sprijinirea Ucrainei, format în care au fost agreate, până acum, mai toate deciziile majore privind furnizarea de armament pentru Kiev, inclusiv decizia istorică din ianuarie de livrare a tancurilor Leopard și Abrams.
Piloții ucraineni vor face parte din "primul val" de pregătire pentru F-16 în noile centre de pregătire din România. În cadrul unei conferințe de presă comune de ieri cu președintele României, Klaus Iohannis, la București, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "există o decizie extrem de importantă de a antrena piloți F-16 în România".
Un nou radar de supraveghere de înaltă tehnologie de la General Atomics Aeronautical Systems, denumit ”Eagle Eye”, va spori capacitatea forțelor armate americane de a urmări și doborî toate categoriile de drone, în special pe cele mici.
Un bombardier B-1B Lancer modificat a efectuat zborul inaugural - aeronava modernizată, care se află în serviciul Escadrilei a 7-a de Bombardament a U.S. Air Force, a zburat pentru prima dată pe 8 septembrie anul acesta, în timp ce evenimentul a fost anunțat la începutul lunii octombrie. Aeronava a primit o serie de îmbunătățiri ca parte a programului militar ''BEAST'' ,derulat de Forțele Aeriene ale SUA, de modernizare a flotei de B-1B Lancer, potrivit Air and Space Forces Magazine.
Forțele de Apărare Israeliene se bazează pe aviație pentru a lovi țintele din Fâșia Gaza, deși potrivit fostului prim-ministru Yair Lapid, o incursiune terestră „nu este exclusă”.
România va avea propriul satelit militar. Achiziția satelitului va fi demarată cel târziu în 2024.
Cea mai mare companie producătoare de avioane din Ucraina, Antonov, s-a alăturat Asociației Europei a Industrielor Aerospațiale, Securității și Apărării (ASD), după cum a anunțat asociația pe 6 octombrie.
Mai multe postări ale unor utilizatori ruși de pe rețelele de socializare X (Twitter) și Telegram au semnalat faptul că, pe 06.10.2023, apărarea antiaeriană rusă a doborât în urma unui incident de tip “friendly fire” un avion de luptă din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, în apropierea localității Nikolske de lângă Mariupol din Republica Populară Donețk.
Rusia a declanșat noi atacuri aeriene asupra Ucrainei vineri dimineața, ucigând un băiețel de 10 ani în orașul Harkiv, din nord-estul orașului, și distrugând cerealele și infrastructura portuară din regiunea Odesa au spus oficialii ucraineni.
O dronă turcească a fost doborâtă de un avion de vânătoare american F-16 în nord-estul Siriei, în apropierea unei instalații a coaliției. Această acțiune a fost întreprinsă deoarece drona a fost percepută ca o amenințare la adresa forțelor americane din regiune.
Nu mai e niciun fel de dubiu cu privire la direcția din care vine pericolul pe termen mediu, iar graba Japoniei spune multe despre cât de reală este amenințarea chineză.
Avioanele de luptă F-16 nu sunt considerate "gloanțe magice" pentru Ucraina, dar pot joaca un rol semnificativ în strategia de apărare a țării. F-16 singure nu pot garanta securitatea Ucrainei. Ele nu reprezintă un panaceu pentru provocările complexe reprezentate de agresiunea Rusiei în regiune.
În viitorul imediat, se pare că Germania nu intenționează să aprovizioneze Ucrainei cu rachete de croazieră Taurus, pe care armata ucraineană le cere cu insistență de câteva luni.
Ucraina spune că dronele sale au lovit miercuri un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400. De data aceasta, sistemul vizat era amplasat chiar pe teritoriul Federației Ruse, în regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina. Se presupune că este al doilea S-400 ”Triumf” afectat în decurs de doar o lună de zile, după ce ucrainenii au lovit la mijlocul lunii septembrie un S-400 dislocat în Crimeea, la Eupatoria.
Ruşii şi-au doborât din greșeală unul dintre propriile avioane de vânătoare Su-35. La 28 septembrie 2023, este "foarte probabil" ca apărare aeriană rusă să fi doborât un avion de luptă multi-rol Su-35S Flanker M deasupra orașului Tokmak din Ucraina, după cum au raportat serviciile secrete britanice și oficialii britanici din domeniul apărării.
Un pilot ucrainean aflat în programul de pregătire pentru trecerea pe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon a făcut, într-un moment rar, declarații cu privire la cum e trecerea de pe avioane MiG-29 sovietice pe F-16.
Potrivit presei ucrainene, șeful companiei Baykar Defense din Turcia, Haluk Bayraktar, a declarat că armata ucraineană ar putea primi noua dronă de atac de tip Bayraktar Akinci.
Luni, 2 octombrie, prima aeronavă de luptă multifuncțională Rafale va fi livrată către Croația. Predarea aeronavei va avea loc la baza forțelor aeriene franceze, a anunțat duminică ministrul apărării Mario Banožić.
Duminică, Danemarca a primit oficial primele avioane de vânătoare F-35 pe care le-a comandat de la producătorul american Lockheed Martin.
Potrivit portalului The Warzone, pe aerodromurile rusești, au început să apară desene la sol ale unor siluete de avioane, în special bombardiere strategice de tip Tu-95MS. În acest fel, armata rusă intenționează să inducă în eroare dronele ucrainene.
În urma atacurilor majore asupra obiectivelor militare din Crimeea ocupată și a pierderilor suferite de Rusia, analiștii ruși insinuează că Armata rusă și serviciile de informații ar trebui să recurgă la practici teroriste și să-i asasineze pe viitorii și actualii piloți ucraineni. În special sunt vizați piloții de Su-24, avioane pe care au fost integrate rachetele Storm Shadow, dar și viitorii piloți de F-16.
”Nu sunt o țintă ușoară”, recunosc oficialii ucraineni - atunci când vorbesc despre dronele iraniene lansate de ruși - ceea ce înseamnă că, în realitate, Shahed e o adevărată pacoste pentru antiaeriana ucraineană.
Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău.