Iranul a prezentat cu fast un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) care este capabil să zboare non-stop timp de 24 de ore.
Iranul a prezentat cu fast un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) care este capabil să zboare non-stop timp de 24 de ore.
Suedia nu intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă JAS 39 Gripen, deoarece susţine că are nevoie de aceste aeronave pentru propria apărare, în condițiile în care nu este încă stat membru NATO (n.a. - nu toate ţări membre au ratificat protocoalele de aderare). Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la 21 august. Nu este prima dată când Suedia spune că nu are avioane de vânătoare "în plus" pentru Ucraina, dar în acest caz cuvântul cheie ar putea fi "deocamdată".
Belgia și Grecia vor contribui la antrenamentul pe F-16 a piloților ucraineni.
Ucraina vrea să primească de la SUA rachete de croazieră americane JASSM, care ar putea ajuta Kievul "să elibereze" Crimeea, transmite Rador care citează revista Forbes.
Danemarca va livra 19 avioane F-16 Fighting Falcon către Ucraina, dar pune o condiție. Totodată, Copenhaga a confirmat și momentul în care vor ajunge primele avioane F-16 în Ucraina. Se pare că primul transfer va fi format din 6 avioane de luptă.
Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează Agerpres, care citează AFP. Valoarea achiziției e estimată la 12 miliarde de dolari.
Utilizatorul canalului de Telegram “Mash” a informat că, pe 21.08.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să lovească aerodromul Shaykovka din Regiunea Kaluga, folosind un vehicul aerian fără pilot.
Guvernul australian a anunțat luni achiziționarea a peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk din SUA pentru nevoile Marinei Regale Australiane, pentru care va aloca circa 830 de milioane de dolari SUA.
Epopeea F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina pare să fi ajuns la final. După luni lungi în care Ucraina a insistat și a presat Occidentul pentru a livra avione de luptă, Danemarca și Olanda au anunțat oficial că au primit „undă verde” din partea SUA pentru a livra avioane F-16 Ucrainei.
Potrivit publicației norvegiene The Barents Observer, în cursul zilei de sâmbătă, 19.08.2023, cel puțin șase bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost relocate de la Baza Aeriană Soltsy-2 din Regiunea Novgorod pe aerodromul Olenya din Peninsula Kola.
După vizita în Suedia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică Țările de Jos în efortul de a consolida forțele aeriene ucrainene, la câteva zile după ce SUA au aprobat posibila desfășurare de către Țările de Jos și Danemarca a avioanelor de luptă americane F-16 pentru Kiev.
Minim 6 luni. Atât va dura instruirea pe F-16 a piloților ucraineni care au deja experiență de luptă la manșa aeronavelor sovietice MiG-29, Su-27 sau Su-24.
Cea mai recentă rachetă balistică intercontinentală Hwasong-18 dispune de o tehnologie matură, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind rapiditatea cu care Coreea de Nord a dezvoltat un proiect atât de sofisticat.
Fiind primul său ICBM care folosește combustibil solid pentru propulsie, Hwasong-18 a reaprins dezbaterea asupra posibilelor legături dintre Rusia și Coreea de Nord.
Avioanele F-16 vor fi trimise Ucrainei imediat după finalizarea pregătirii piloților ucraineni.
În dimineața zilei de 17.08.2023, un avion militar de transport de tip C-17 Globemaster a aterizat la Baza 22 Elicoptere a Forțelor Aeriene ale Cehiei din Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko), având la bord două elicoptere noi primite din SUA, de tip UH-1Y Venom și AH-1Z Viper.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au selectat, pe 16 august, compania JetZero pentru dezvoltarea și fabricarea unui prototip de aeronavă de transport care va avea aripile integrate cu fuzelajul (BWB).
Armata SUA plănuiește o extindere majoră a capacităților de apărare aeriană pe insula Guam, situată strategic, din Pacific, zonă care găzduiește echipamente navale și aeriene de vârf, care sunt instalații-cheie pentru capacitatea SUA de a-și proiecta puterea în regiune, scrie mass-media de specialitate Military Watch (MW) în editorialul său din 16 august.
Avioane Craiova ar trebui ca anul viitor, în 2024, să finalizeze modernizarea celor 10 avioane IAR-99, contract care i-a fost alocat în 2020. Acest lucru e cât se poate de clar azi că e imposibil de realizat.
Rusia crește frecvența atacurilor asupra bazelor aeriene din interiorul teritoriului ucrainean. Scopul Moscovei este de a împiedica Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe care le-a primit de la aliații occidentali. Potrivit fostului comandant al Armatei SUA pentru Europa, Ben Hodges, în spatele atacurilor rușilor se află o încercare disperată de a împiedica Ucraina să atace bazele rusești din Crimeea ocupată.
Sistemul portabil de apărare aeriană (MANPADS) RBS 70, conceput pentru a fi utilizat împotriva ţintelor aeriene care zboară la joasă altitudine, a fost oferit Forțelor Armate Ucrainene în luna aprilie a acestui an, dar nu au existat dovezi că ar fi fost utilizat pe câmpul de luptă, până astăzi. Pe reţele de socializare au fost publicat imagini cu momentul în care militarii ucraineni doboară un elicopter rusesc Ka-52, utilizând sistemul suedez RBS-70.
O știre privind un presupus acord al Serbiei cu Iranul privind livrarea a 20.000 de drone kamikaze iraniene de tip Shahed 136 a provocat valuri.
Pe măsură ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei - un blitzkrieg de 3 zile deja de 18 luni - se prelungește, situația devine tot mai grea din punct de vedere economic și militar nu doar pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă.
Portalul rusesc de propagandă topwar.ru a semnalat, pe 16.08.2023, că, pe cerul Siriei, continuă confruntările dintre Federația Rusă și Statele Unite. Deși nu s-a ajuns încă la ciocniri directe, avioanele Forțelor Aerocosmice ruse și cele ale coaliției internaționale aflate sub conducerea SUA efectuează manevre periculoase aproape în fiecare zi.
Aviația militară a SUA a trimis, pe 13 august, bombardiere strategice invizibile B-2 ”Spirit” în Islanda, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA).
Rusia testează intens viteza de reacție a Alianței Nord Atlantice. Incidentele privind interceptarea unor avioane ruse care se apropie provocator de spațiul aerian NATO, fără să îl încalce, sunt aproape zilnice, atât în nordul, cât și în sud-estul Europei.
Deși nu avem un anunț oficial din partea NATO cu privire la construirea hub-ului de F-16 Fighting Falcon în România, hub care va deservi pregătirii piloților ucraineni dar și aliați, România dă ca sigură această informație cu impact pozitiv uriaș asupra Forțelor Aeriene Române.
Toate tipurile de bombardiere au fost implicate în zboruri de patrulare în Arctica și în alte regiuni. Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 14.08.2023, avioane din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat mai multe zboruri planificate deasupra apelor neutre ale Mării Baltice, Mării Barents, Mării Norvegiei, Mării Siberiei de Est, Mării Chukchi, Mării Beaufort și Oceanului Arctic. (Video)
Livrarea sistemului anti-drone este finanțată prin Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU) condus de britanici, în care Norvegia este un contributor major.
Rusia susține că va echipa toate noile submarine nucleare, fregatele și corvetele cu rachete hipersonice Zircon.
Rușii anunță că primul zbor al primului prototip MiG-41, un program învăluit de controverse și mister, va avea loc în cursul acestui an.