Pentru prima dată în adâncimea Mării Negre: O dronă americană de cercetare MQ-4C a scanat coastele Peninsulei Crimeea
Sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 14.06.2024, o dronă de cercetare de tip MQ-4C Triton aparținând Forțelor Navale americane a zburat pentru prima dată în adâncimea apelor neutre ale Mării Negre. Drona americană, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio BLKCAT6, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, la sud de Burgas.
Traiectul de zbor al dronei americane a fost unul relativ simetric, aceasta executând mai multe treceri de la vest la est prin jumătatea Mării Negre. Forma acestuia indică faptul că aparatul de zbor fără pilot al Marinei americane a scanat coastele Peninsulei Crimeea.
Trebuie precizat faptul că drona a fost vizibilă pe radare doar la extremitățile traiectului, în restul timpului zburând, probabil, cu transponderul de la bord oprit.
După cum rezultă din datele aflate la dispoziție din sursele deschise, două drone americane MQ-4C Triton au fost aduse din Florida (SUA) la Baza Aeriană Sigonella din Italia, în perioada martie-aprilie 2024. Prima dronă de acest tip, cu numărul de înregistrare 169659, a sosit pe 30 martie, iar cea de-a doua, cu numărul de înregistrare 169660, pe 19 aprilie.
Până în prezent, cele două aparate de zbor fără pilot au zburat aproape exclusiv deasupra Mării Mediterane, în apropierea coastelor Libiei și Siriei. O singură dată, pe 29.04.2024, drona cu numărul de înregistrare 169659 (aceeași cu cea prezentă astăzi în regiune), a ieșit ușor deasupra Mării Negre, în apropierea litoralului bulgăresc, în ceea ce poate fi considerat un zbor de recunoaștere a zonei Mării Negre.
Drona de cercetare cu rază lungă de acțiune MQ-4C Triton este o dezvoltare a celebrei drone americane RQ-4B Global Hawk. Aceasta poate rămâne în aer mai mult de 30 de ore, la altitudini de până la 17.000 de metri și cu viteze de până la 610 kilometri pe oră. MQ-4C Triton poate inspecta până la șapte milioane de kilometri pătrați de suprafață pe zi.
Drona folosește un mod de deschidere sintetică inversă, datorită căruia radarul poate identifica țintele în orice condiții meteorologice. În plus, este capabilă să recunoască și să clasifice țintele, fără participarea unui operator. UAV-ul folosește sisteme moderne de pilotare, astfel încât operatorii nu trebuie să-i dea comenzi directe de zbor. Este suficient să i se indice zona de zbor, viteza, altitudinea și ținta.
Spre deosebire de RQ-4B Global Hawk, MQ-4C Triton este proiectată cu posibilitatea unei scăderi puternice a altitudinii, ceea ce îi permite să reziste la grindină și lovituri cu diverse tipuri de păsări. În același timp, aceasta dispune de un sistem anti-îngheț și echipamente de protecție împotriva trăznetului.
La altitudini reduse, MQ-4C Triton este capabilă să utilizeze sistemul electro-optic și infraroșu multispectral Raytheon MTS-B, care este întrebuințat și de dronele MQ-9 Reaper și include un laser și un telemetru cu sistem automat de urmărire a țintelor detectate de radarul principal. Sistemul optic poate să transmită la sol imagini video în timp real.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News