Armata ucraineană a lovit un obiect strategic al sistemului rus de apărare aeriană în Crimeea în noaptea de luni, 30 octombrie, iar pe 25 octombrie a distrus sistemul de rachete antiaeriene S-400 din apropierea Luhanskului ocupat.
Armata ucraineană a lovit un obiect strategic al sistemului rus de apărare aeriană în Crimeea în noaptea de luni, 30 octombrie, iar pe 25 octombrie a distrus sistemul de rachete antiaeriene S-400 din apropierea Luhanskului ocupat.
Iordania, un aliat stabil al SUA în regiune, a cerut Washingtonului să desfășoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale și conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei țării, citat de Reuters.
Bombardiere supersonice B-1B Lancer ale Aviației americane au desfășurat o nouă misiune vitală în Europa de Est.
Săptămâna aceasta americanii au publicat imagini video cu o interceptare extrem de periculoasă efectuată de un J-11 chinez, care s-a apropiat la doar 3 metri de un bombardier american de tip B-52 Stratofortress.
Perspectivele ajutorului militar pentru Ucraina devin tot mai incerte.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat că, pe 24.10.2023, Întreprinderea de aviație Y.A. Gagarin din Komsomolsk pe Amur a produs și a livrat Ministerului Apărării un nou lot de avioane de vânătoare multirol de tip Su-35S.
În timpul atacurilor asupra infrastructurii ucrainene, pe lângă dronele Shahed 131/136 de fabricație iraniană, Rusia și-a desfășurat și drone proprii, și mai ieftine decât variantele originale.
Avioanele de luptă multirol F-16 vin cu siguranță să apere Ucraina și unele estimări optimiste indică primul trimestru al anului viitor ca perioada când vor ajunge pe front. Deși specialiștii, inclusiv cei occidentali, spun că F-16 nu va fi ”glonțul de argint” (a se înțelege ”arma decisivă”), conducerea politico-militară rusă este îngrijorată și caută soluții pentru contracararea aeronavei occidentale.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 24.10.2023, că un avion de vânătoare de tip Su-27 a fost ridicat în aer din cauza apropierii de frontiera de stat a Federației Ruse din Marea Baltică a două bombardiere B-1B Lancer aparținând Forțelor Aeriene ale SUA.
Moment important pentru programul F-35 Lighting II. Azi a fost înaintat raportul către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR), urmând ca ulterior BPR să trimită raportul către cele două comisii de apărare.
Ucrainenii au reușit să transforme rachetele aer-aer AIM-9 Sidewinder furnizate de SUA în rachete sol-aer.
Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională (INSS) a publicat evaluarea sa privind arsenalul de rachete al organizației șiite pro-iraniene libaneze Hezbollah, relatează publicația The Jerusalem Post.
Radarele LTAMDS vor putea fi integrate într-o rețea unică de detecție a amenințărilor aeriene. Astfel, un sistem Patriot își va putea lansa rachetele pe baza datelor furnizate de alt sistem Patriot aflat la mare distanță.
Turcia a efectuat primul zbor de testare al dronei Bayraktar TB-3.
Un număr neprecizat de bombardiere B-52 Stratofortress, din cadrul Aripii 2 Bombardiere din Barksdale, Louisiana, au aterizat zilele trecute la Baza Aeriană Andersen din Guam.
Germania a trimis un alt lot de ajutor militar Ucrainei. Deși lipsesc mult-doritele rachete de c roazieră Taurus, pachetul de asistență de securitate conține, printre altele, sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, precum și drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun și Vector.
Departamentul Apărării din SUA intenționează să trimită cele două sisteme de apărare antirachetă Iron Dome pe care le cumpărase anterior de la Israel înapoi acestei țări, pentru a se apăra mai bine împotriva rachetelor, după cum a declarat un oficial american și un consilier al Congresului.
Statele Unite vor furniza Ucrainei rachete suplimentare ATACMS cu rază lungă de acțiune, iar livrările vor fi regulate. Acest lucru a declarat Dmytro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, potrivit ziarului Ukrainska pravda.
Informațiile britanice au evaluat consecințele atacului surpriză, efectuat marți de forțele armate ucrainene; Armata rusă are acum noi probleme pe cap.
Rusia a anunțat că avioane de tip MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, „imposibil de interceptat”, vor patrula și opera deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Dezvoltatorii ucraineni au demonstrat că dronele lor pot efectua acum lovituri autonome asupra forțelor ruse, fără operare umană. Este pentru prima dată când se cunoaște că astfel de drone au fost folosite în luptă, dacă nu luăm în calcul acuzațiile ONU privind atacurile autonome din Libia, din 2020, care au rămas nedovedite.
Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a declarat că avioanele de luptă F-16 ar putea apărea în Ucraina în prima jumătate a anului 2024. Kuleba a precizat că, în prezent, piloții ucraineni urmează cursuri de pregătire în străinătate, în timp ce Ucraina pregătește infrastructura necesară.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 19.10.2023, două avioane de vânătoare de tip Su-27 au fost ridicate în aer din cauza apropierii de granițele Federației Ruse a unui grup de aeronave britanice, format dintr-un avion de cercetare radiotehnică și război electronic RC-135 și două avioane de vânătoare Typhoon.
Armata ucraineană a doborât cel de-al cincilea avion de atac Su-25 în ultimele 10 zile.
Guvernul suedez pregătește cu prudență terenul pentru un potențial transfer de avioane de luptă Gripen către Ucraina, precizează publicația Politico. În articol se spune că decizia Norvegiei, Danemarcei, Belgiei și Olandei de a transfera avioane de luptă F-16 către Kiev a făcut ca furnizarea de avioane Gripen Ucrainei să devină un subiect mai intens discutat de către autorităţile suedeze.
"Numărul mic" de rachete ATACMS, promis de SUA, a ajuns pe front, iar noul tip de rachete permite forțelor ucrainene să atingă ținte rusești care anterior erau inaccesibile.
În cursul nopții de 16.10.2023, trupele ruse au întrebuințat din nou mijloace de război electronic pentru crearea de ținte false, în timpul unor atacuri executate în Regiunile Dnepropetrovsk și Poltava.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.10.2023, militarii ruși au ridicat în aer un avion de vânătoare de tip Su-27 pentru a nu permite încălcarea graniței de stat a Federației Ruse de către o dronă americană Global Hawk, aflată deasupra Mării Negre.
Compania americana General Atomics vrea sa vand Ucrainei, pentru a doua oară, două drone MQ-9 Reaper. Din 2022, mass-media a urmărit povestea achiziționării sau transferului de arme precum dronele MQ-9 Reaper către Ucraina, cel mai important moment fiind oferta făcută Kievului de producătorul acestor drone, General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), la începutul acestui an.
În cursul zilei de sâmbătă, 14.10.2023, alte două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au sosit la baza aeriană Fairford din Marea Britanie. Cu două zile înainte, alte două aeronave de acest tip au fost aduse în Europa de la baza aeriană Dyess din Texas.