Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras
Forțele aeriene
Data publicării:
Un expert militar a efectuat un top interesant cu cele mai bune avioane americane pe care SUA le pot ridica azi în cazul unui ipotetic conflict.
Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com
Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com

SUA dețin un număr uriaș de avioane de toate generațiile. Azi, aviația militară de luptă americană e în continuare cea care domină la nivel mondial, în ciuda faptului că state precum China investesc enorm. Potrivit estimărilor China va avea capacitatea să conteste dominația americană în următorii douăzeci de ani.

În acest sens SUA au inițiat un program de dezvoltare pentru un avion de luptă de generația a 6-a. E vorba de Next Generation Air Dominance (NGAD), care ar trebui să înlocuiască avioanele F-22 Raptor. Așa cum a arătat și publicația noastră soarta NGAD însă atârnă de un fir de ață, fiind oficiali care iau în calcul abandonarea programului din considerente financiare, în timp ce alții atrag atenția că o asemenea decizie va duce la pierderea dominației în fața Chinei - care investește enorm și ea într-un avion de generația a 6-a - și, probabil, la înfrângerea în cazul unui ipotetic viitor conflict.

Dar revenind la avioanele pe care azi SUA le dețin, un expert militar a făcut în celebra revistă National Interest un Top 5 al celor mai bune avioane pe care americanii le au în dotare. Maya Carlin, analist la Center for Security Policy și fost colaborator al Jerusalem Post și Times of Israel, a ales în Top 5 inclusiv un avion pe care americanii se pregătesc să îl retragă din serviciu. E vorba de legendarul A-10 Warthog. Iar pe prima poziție se află F-35, nu F-22. 

 

TOP 5 cele mai bune avioane pe care SUA le dețin în 2024

 

1. F-35 Lightning II în versiunea F-35A

 

2. Avion de l... (f-35-sua_03643700.jpg)

F-35 e cel mai modern avion de luptă de generația a 5-a, fiind considerată aeronava care domină U.S. Air Force în prezent. Avionul stealth e dificil de identificat pe radar, e construit de gigantul Lockheed Martin și deține capacități formidabile în ceea ce privește informțaiile, războiul electronic, supraveghere și recunoaștere, precum și sisteme moderne de armament.

Există 12 state care au atins operaționalizarea avioanelor F-35 și folosesc avioanele în diferite configurații pentru a-și îndeplini misiunile. Lockheed produce avioane F-35 la o impresionantă rată de 156 de avioane pe an.

Echipat cu motorul Pratt & Whitney F135, Lightning II poate atinge o viteză maximă de Mach 1,6. În plus, avionul de vânătoare deține o avionică avansată, senzori și contramăsuri care îi permit să identifice rapid amenințările. Cel mai important, sistemele digitale integrate ale platformei și conectivitatea legăturii de date îi vor permite să integreze tehnologiile viitoare pe măsură ce acestea apar.

 

2. F-22 Raptor

 

3. F-22, surs... (f-22_90753800.jpg)

Deși F-22 Raptor e cel mai vechi avion de luptă din a cincea generație, F-22 are capacități de neegalat și specificații care nu sunt depășite nici măcar de F-35.

F-22 are o secțiune transversală radar mai mică decât Lightning II, ceea ce face și mai dificilă detectarea. În plus, F-22 este mai rapid decât F-35, fiind capabil să atingă viteze care depășesc Mach 2,2. F-22 Raptor dispune de moatoare Pratt & Whitney F119.

Nu puțin sunt experții care sunt de părere că într-o confruntare aeriană de tip dogfight, F-22 e cel mai bun avion din lume.

Costul uriaș al programului a făcut ca SUA să achiziționeze doar 186 de F-22. În prezent, estimările sugerează că mai puțin de o sută sunt în stare operațională. Potrivit unor date publice 17 F-22 s-au prăbușit de-a lungul timpului.

F-22 urmează să fie înlocuit de NGAD.

 

3. A-10 Thunderbolt II

 

4. A-10, surs... (a_10_sua_61853800.jpg)

Legendarul A-10 Thunderbolt II este surpriza din top, un avion de aproape 50 de ani.

Aflat pe poziția a treia în topul ales de expertul militar, A-10 va fi retras treptat din serviciul Forțelor Aeriene până la sfârșitul deceniului. Deși platforma a avut odată o contribuție semnificativă la războaiele de contrainsurgență ale Americii în Irak și Afganistan, oficialii americani consideră că aeronava nu mai este la fel de utilă azi.

Tunul său uriaș și impresionant GAU-8/A Avenger Gatling e capabil să lanseze diferite tipuri de muniție.

A-10 Thunderbolt este o aeronavă de atac subsonică produsă în Statele Unite, care este în serviciu încă din anii 1970.

Avionul A-10 Thunderbolt II de fabricație americană, cunoscut sub numele de „Warthog”, este o aeronavă legendară a perioadei Războiului Rece, conceput special pentru a distruge tancurile care atacă unitățile de infanterie.

 

4. F-16 Fighting Falcon

 

5. F-16 Fight... (f-16-sua_24030200.png)

F-16 nu avea cum să lipsească din top. În ciuda vârstei, F-16 a beneficiat de numeroase programe de modernizare. Mai mult, F-16 încă se produce iar cea mai nouă versiune Block 70 Viper include elemente ale generației a 5-a.

De aproape patru decenii în serviciul U.S. Air Force, F-16 e în continuare o componentă critică a aviației militare americane. 

F-16 poate integra o serie de rachete aer-aer performante precum AIM-9 Sidewinder, Raytheon AMRAAM și Raytheon Sparrow.

România dispune și ea de o escadrilă completă formată din 17 avioane F-16. Au mai fost achiziționate încă 32 de avioane F-16 din Norvegia, din care nouă livrate. Ultimul lot livrat, livrare care a fost anunțată în exclusivitate la începutul lunii de DefenseRomania, a avut loc chiar în aceste zile.

F-16 e fără îndoială cel mai popular și performant avion de generația a 4-a construit vreodată.

 

5. F-15 Eagle

 

6. -imagine fara descriere- (prezentare-f-15ex_74358700.jpg)

McDonnell Douglas F-15  Eagle își face datoria de aproape jumătate de secol și el. Avionul bimotor, care are capacitatea de a fi utilizat în orice tip de condiții meteorologice, a fost inițial planificat ca un avion de luptă „pur” pentru a dobândi superioritatea aeriană, dar platforma s-a dovedit flexibilă având inclusiv capacitatea secundară de atac la sol.

În tim ce F-15 nu poate ține pasul cu timpul, cea mai recentă versiune e un adevărat „monstru”. F-15EX II dispune de avionică de ultimă generație, de sisteme de armament îmbunătățite, precum și de sisteme de război electronic toate adaptate anului 2024. Eagle II poate transporta 13.6 tone de armamanet ș a doborât deja recorduri în privința cantității și tonajului de arme transportate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Lovitură de precizie: Avion ucrainean Su-27 folosește rachete HARM împotriva sistemelor rusești Buk/Tor (Video)
De ce bombardierele Tu-95, Tu-22 și Tu-160 făcute scrum de Ucraina cu drone lansate din camioane civile nu pot fi înlocuite. Într-un gest rar rușii recunosc dezastrul
Rusia scoate de la naftalină o dronă de acum 50 de ani: Dan-M este ”o jucărie periculoasă”, cu o altitudine de zbor de până la 9 kilometri
O companie rusă plătește o recompensă de 165.000 de dolari pentru doborârea primului avion de luptă F-16 al Ucrainei
„Primele vor putea fi desfășurate în doar câteva săptămâni”. Germania și Ucraina vor coopera în producția de drone și rachete cu rază lungă de acțiune
India și Pakistan, cursă a înarmărilor cu drone. Ultima confruntare militară a expus și cea mai mare problemă a UAV-urilor. „A fost de zece ori mai bine decât mă așteptam”
Au fost în aer peste 100 de avioane. De ce s-au oprit la timp India și Pakistanul?
Mai multe avioane F-16 ajung în Ucraina: Un impuls de putere dat forţelor aeriene ucrainene în contextul escaladării conflictului declanşat de Rusia
Ucraina are Mirage și F-16, viitoarea ei coloană vertebrală, dar un alt avion s-ar plia cel mai bine pe nevoile ei. E însă suspendat transferul
Atac de precizie efectuat de ucraineni în Kursk (Video): Un avion MiG-29 lovește cu o bombă AASM Hammer locul de unde ruşii lansau drone
NATO aduce cercetarea aeriană mai aproape de granițele Rusiei: În această vară, va fi testată lansarea dronelor strategice de la o bază militară din Finlanda
Provocări pe cerul european: Avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rus Su-24 care efectua „manevre periculoase”. Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Rușii pot detecta F-35, dar e oare suficient? SUA, urmărită încă de „norocul chior” al Serbiei care a doborât un F-117 Nighthawk „invizibil”
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
Încep să vină avioanele pentru Escadrila 571 Aviație Vânătoare. Încă două F-16 au aterizat în România
Turcii accelerează dezvoltarea ”Kaan” care ar trebui să țină loc de F-35: Primele informații despre motorul autohton care va fi integrat pe avionul de generația a cincea
De ce bombardierul american B-52, care a debutat în perioada Războiul Rece, îngrijorează China mai mult decât avioanele stealth F-22 şi F-35?
O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea unui avion F-16 şi oferă noi detalii: În timpul unei misiuni de luptă, pilotul a doborât trei ţinte inamice
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit 

Ştiri Recomandate

Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
O ameninţare de securitate pe care nu avem voie să o ignorăm| Cum au ajuns România şi Ucraina ţinte ale unui război hibrid planificat la Budapesta
Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)
Viitorul ,,avionului de luptă european'' FCAS este pus sub semnul întrebării: De ce nu reuşesc Franţa şi Germania să ajungă la un numitor comun?
O navă chineză din Mare Roșie, atac cu laser asupra unei aeronave germane. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul chinez
Ce înseamnă să fii jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO: Polonia a inaugurat oficial ,,Academia de sisteme HIMARS''
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Mesajul de descurajare al NATO pentru Rusia: Avioane de luptă de au transformat Finlanda în vârful de lance al fancului nordic
Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța
Un război mult mai complicat. Petr Pavel: E imposibil ca Ucraina să câștige acest război doar pe câmpul de luptă. Dar și Rusia și-a atins limita
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Rebelii yemeniți reiau atacurile în Marea Roșie. O navă a fost scufundată de un atac combinat, cu rachete, drone navale și UAV-uri
Rușii își cresc prezența în Armenia? Presat de pierderile din Ucraina, Ministerul rus al Apărării ”umflă” numerele de la Baza 102 de la Gyumri
Benjamin Netanyahu l-a nominalizat oficial pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace
Avioanele F-35 ale NATO vor proteja ajutorul militar destinat Ucrainei: „În acest fel, ținem literalmente la distanță amenințarea rusă”
Goana Poloniei după obuze de 155mm: Varșovia pompează peste o jumătate de miliard de euro pentru a deveni o ,,fortăreață a producţiei de muniții''
Marea Britanie oprește producția avionului Eurofighter Typhoon din cauza lipsei comenzilor, punând la îndoială angajamentul sau faţă de apărarea europeană
Încă o moarte suspectă în Rusia: Ministrul transporturilor s-a sinucis la scurt timp după ce a fost demis din funcție. Anterior, acesta a fost guvernator al regiunii Kursk
Noua eră a artileriei americane (Foto/Video): Pentagonul mizează pe racheta de precizie PrSM pentru a reconfigura sistemele HIMARS
Războiul ,,hibrid al avioanelor'', purtat pe frontul comerţului cu armament: Franța acuză China de sabotarea reputației avionului Rafale
Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
pixel