Întrebarea e dacă F-16 vor putea acționa pe teritoriul rus? De ce chiar și cu patru escadrile de F-16, Ucraina e obligată să lovească Rusia
Ucraina se pregătește să primească primele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, dar ele vor ajunge etapizat, programul de pregătire pentru piloții ucraineni e de durată și nimeni nu se așteaptă ca F-16 să fie un „game changer” pe front. Însă există o condiție pentru ca ucrainenii să poată obține supremația aeriană.,
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina
Recent Statele Unite au autorizat Danemarca, Norvegia și Olanda să transfere Ucrainei 65 de avioane de luptă F-16, precum și piese de schimb, simulatoare de antrenament și alte echipamente. Mai mult, Belgia s-a angajat și ea să furnizeze Ucrainei, până în 2028, 30 de avioane de luptă F-16, potrivit ministrului belgian de externe Hadja Lahbib.
Pe hârtie Ucraina ar putea beneficia de un număr mare de avioane. Practic situația e mai dificilă, avioanele vor ajunge treptat. Însă chiar și în cazul în care Ucraina ar dispune „peste noapte” de patru escadrile ea ar avea nevoie să lovească teritoriul rus și infrastructura aviației militare ruse pentru a putea obține supremația aeriană.
Acest lucru a fost explicat de colonelul (r.) Gabriel Toma, fost şef de Stat Major al Comandamentului Multinaţional NATO al Diviziei de Sud-Est, în cadrul emisiunii Euroatlantica realizată de Radu Dobrițoiu la Radio România Actualități.
De ce chiar și cu patru escadrile de F-16, Ucraina e obligată să lovească teritoriul rus
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force via Unian
Subiectul emisiunii a fost summitul NATO de luna viitoare care se va desfăşura la Washington. Un summit NATO aniversar, la 75 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord. Iar colonelul (r.) Toma a subliniat că în cadrul summitului se va pune accent și pe fondurile destinate înzestrării și ajutorul acordat Ucrainei.
„Vedem că Ucraina are în continuare nevoie de sprijin şi nu poate fi abandonată, iar cu atât mai mult sprijinul pentru Ucraina nu poate să fie redus. (...) Ceea ce vreau să subliniez este acest minus pe componenta aeriană a Ucrainei; Ucraina e în căutare de sisteme Patriot, de rachete, pentru că Ucraina este în dezavantaj şi trebuie să reziste.
Vorbeam despre avioanele F-16 mai acum vreo lună de zile, când se punea problema să fie livrate vreo 80 de avioane, o aripă de aviaţie, patru escadrile în final. Dar ei nu pot acţiona în afara spaţiului aerian al Ucrainei. De aceea au nevoie şi încearcă să echilibreze situaţia pe front. Controlul sprijinului aerian e o problemă mare pentru Ucraina. Nu va putea câştiga supremaţia aeriană asupra spaţiului aerian dacă nu va lovi infrastructura de aviaţie de pe teritoriul Rusiei; asta înseamnă bani”, a precizat colonelul (r.) Gabriel Toma.
Un F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene ale SUA se pregăteşte pentru decolare. Sursa foto: Department of Defense.
Amintim că recent Olanda a anunțat că nu se opune utilizării de către Ucraina a avioanelor de luptă F-16 transferate pentru efectuarea de atacuri pe teritoriul rusesc.
Hanke Bruins Slot, ministrul olandez al Afacerilor Externe, e cel care a confirmat oficial acest lucru.
Aceasta a precizat că Ucraina are tot dreptul de a folosi avioanele de luptă F-16 donate de Olanda împotriva unor ținte din Rusia pentru a-și apăra teritoriul.
Hanke a mai adăugat că guvernul olandez este ocupat cu negocierile cu Statele Unite și Belgia pentru a obține permisiunea de a folosi întreaga flotă de avioane de luptă transferate împotriva unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse.
La Washington D.C. nu va fi un summit de sărbătoare
Distrugeri urbane provocate de ocupantul rus în Ucraina. Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
Prezent în cadrul emisiunii Euroatlantica de la Radio România Actualități, Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania, a subliniat și el că la Washngton nu va fi un summit de sărbătoare, ci unul care va fi dominat de realitatea războiului în Europa.
„Cred că va fi un summit care va consimţi realitatea în care ne aflăm, a unui război major în Europa. Ne aflăm în faţa celei mai mari crize de securitate de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi, tocmai din această perspectivă, nu cred că va fi un summit de celebrare, de sărbătoare ai celor 75 de ani de Alianţă Nord-Atantică. Ne confruntăm cu un război major, cu o Federaţie Rusă tot mai agresivă, cu o Federaţie Rusă care reprezintă nu doar o ameninţare pentru Alianţa Nord-Atlantică ci şi un factor de destabilizare al dreptului internaţional, care, în cazul unei victorii în Ucraina, cred că ar echivala cu aplicarea legii junglei în dreptul internaţional şi în alte regiuni ale globului.
Deci ceea ce se întâmplă în Ucraina depăşeşte Ucraina, şi cred că summitul de la Washington de luna următoare, din luna iulie, va avea în centru modalitatea în care NATO va răspunde. Cred că va fi după summitul de la Vilnius şi o concretizare a modului în care pot fi implementate şi mai bine cele trei planuri de apărare adoptate în Lituania”, a conchis acesta.
CITEȘTE ȘI: Calendarul livrărilor: Ajung încă 4 avioane F-16. România va avea completă în 2024 a doua escadrilă de avioane de luptă F-16
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News