Ucraina are nevoie de F-16 pentru a contracara utilizarea de către Rusia a noilor bombe ghidate FAB-3000
Ucraina are nevoie de avioane de luptă F-16 pentru a contracara noile arme utilizate pe Rusia pe front. Rușii au găsit o modalitate de a lansa bombe cu o greutate de câteva tone, dispunând de un modul de ghidate și control, pentru a ataca teritoriul ucrainean, de la o distanță dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană. Astfel de bombe, conform rapoartelor mass-media, au un timp de zbor scurt și o serie de alte caracteristici, cum ar fi amprentă radar scăzută şi posibilitate de schimbare a traiectorie, ceea ce le face să fie dificil de interceptat.
Analiștii militari spun că potențialul extrem de distructiv al bombei FAB-3000 M-54, care are o greutate de trei tone, "ar putea fi o mare problemă pentru forțele ucrainene", relatează Business Insider.
Rusia a lansat această bombă asupra satului Liptsi din nordul regiunii Harkov, relatează Radio Liberty, citând Radio France Internaţionale (RFI). Canalele rusești de Telegram au publicat în urmă cu două zile un material video și au susținut că aceasta a fost "prima utilizare a unei astfel de bombe în istoria omenirii".
În general, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că lansarea bombei indică faptul că trupele ruse vor putea provoca daune și mai mari infrastructurii critice și pozițiilor avansate ale Ucrainei.
Bomba a căzut la 15 metri de clădire, dar a provocat totuși pagube grave, relatează Radio Liberty. Bomba este echipată cu un kit de ghidare, care o transformă într-o bombă ghidată, adică una care nu este lansată de un avion deasupra unui obiect, ci lansată de la o distanță mult mai mare, relatează Business Insider.
După impact, menționează publicația, bomba creează o uriașă minge de foc care, atunci când explodează, distruge aproape totul în calea sa pe o rază de mai multe zeci de metri.
În martie, Ministerul rus al Apărării a anunțat o creștere a producției de bombe FAB-3000, FAB-500 și FAB-1500. Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să lupte împotriva acestor arme cu avioane de luptă F-16, notează RFI.
Publicația mai adaugă că aviația rusă cu rază lungă de acțiune s-a reorientat spre lovituri asupra bazelor aeriene ucrainene. Serviciile secrete britanice atribuie acest lucru succesului aviației ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News