Noi detalii despre cum va arăta Baza 57 Kogălniceanu după investiția colosală. Când va fi gata noua pistă care va fi de fapt conectată cu cea veche
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu trece printr-un amplu proces de modernizare, care se va întinde în etape pe o perioadă de 20 de ani, urmând ca la finele acestui proces la Kogălniceanu să fie una din cele mai moderne și mari baze aliate din Europa.
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
În contextul în care e estimat ca la finalizarea proiectului baza va putea găzdui aproximativ 10.000 de militari, lucrările demarate sunt de anvergură.
Infrastructura vizează și construcția unei noi piste pentru avioanele de luptă dislocate aici, și, desigur, clădiri auxiliare inclusiv hangare.
Amintim că în urmă cu mai bine de o săptămână, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu a fost marcată oficial începerea lucrărilor de construcție a unei noi piste de decolare-aterizare, în prezența ministrului Apărării Naționale Angel Tîlvăr.
Întregul proiect de investiții pentru modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafața bazei va fi de circa 2800 de hectare.
Detalii despre construirea noii piste de la Kogălniceanu. Noua pistă va fi gata în 2027 și va fi conectată cu vechea pistă
Avion de luptă Eurofighter Typhoon dislocat la Mihail Kogălniceanu. Foto: MApN
Comandor Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în cadrul emisiunii Pro Patria a Ministerului Apărării, a confirmat că până în 2027 pista trebuie finalizată. Noua pistă va fi conectată cu vechea pistă. Vor fi construite și structuri auxiliare, proiectul fiind unul major și se va întinde pe o perioadă de 20 de ani. Însă pe măsură ce fiecare element contractul e implementat, se dorește și utilizarea lui.
„Pista pentru care am marcat începerea lucrărilor e conform contractului, planificată să fie finalizată într-o perioadă de cinci ani începând cu momentul semnării contractului, și anume anul 2022. Contractul prevede atât partea de proiectare cât și execuție. S-a finalizat proiectarea, s-au finalizat emiterea tuturor autorizațiilor și cele necesare iar din această săptămână am început lucrările la pistă urmând ca la finalul anului 2027 să fie gata.
În acest moment în afară de lucrările la pistă ne concentrăm eforturile să conectăm noua pistă cu pista existentă, astfel încât utilizând capabilitățile existente în bază să putem opera la capacitate maximă pista imediat după finalizarea ei. Vom continua cu bretele de rulaj, suprafețe de parcare, hangare și tot ce e necesar deservirii noii piste. Proiectul este de o amploare complexitate mare. În totalitatea lui proiectul urmează să fie implementat pe o perioadă de 20 de ani. În prezent am demarat lucrările la împrejmuire, urmează să le demarăm și la drumul de securitate perimetral, astfel că progresiv, pe măsură ce fiecare element din contract e implementat să putem să îl și utilizăm”, a precizat comandatul Bazei 57 de la Mihail Kogălniceanu.
Acesta a salutat și prima prezență în misiune NATO pe teritoriul aliat a Finlandei, noul membru al Alianței. E vorba de șapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze care au aterizat pe 3 iunie în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Detașamentul finlandez, constituit din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) și aeronavele F-18 Hornet, va executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni.
F-18 Hornet finlandez
Comandor Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, subliniază faptul că misiunea partenerilor finlandezi e o „încununare a efoturilor pe care le facem pentru a putea găzdui noi capabilități intrate în inventarul NATO”.
„Este un element care vine să încununeze eforturile pe care Armata României și Ministerul Apărării le fac în sensul consolidării polului de securitate pe care doresc să și-l asume în zonă. E o încununare a eforturilor pe care le facem pentru a putea găzdui noi capabilități intrate în inventarul NATO.
Fără foarte multă experiență noi dovedim azi că îi sprijinim să se integreze, le acordăm tot sprijinul necesar pentru ca împreună cu partenerii britanici și colegii de la Baza 86 Aeriană să execute misiunile de poliție aeriană în spațiul României ca parte a spațiului aerian al NATO”, a conchis comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
CITEȘTE ȘI: Bază militară permanentă a SUA în România? Ambasadorul Fried: Suntem deja aici. România nu va trebui să lupte ca Ucraina
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News