Parașutiștii moldoveni din Batalionul „Fulger” au efectuat salturi demonstrative în onoarea generalului român Grigore Baștan
Salturi demonstrative cu parașuta ale militarilor moldoveni în onoarea generalului român Grigore Baștan.
Salturi cu parașuta executate de militarii Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”
Exercițiul militarilor moldoveni a avut loc sub egida activității „Aripi de eroi înfrățiți sub tricolor”.
Militarii Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” al Armatei Naţionale a Republicii Moldova au efectuat, joi (23 mai), „salturi demonstrative cu parașuta dintr-o aeronavă AN-2 în vecinătatea satului Coșcodeni, raionul Sîngerei, baștina parașutistului român, general maior Grigore Baștan”, a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat de presă.
Potrivit comandantului batalionului, locotenent-colonel Constantin Cîșleanu, exercițiul de desant este desfășurat în cadrul activității „Aripi de eroi înfrățiți sub tricolor”, dedicat parașutiștilor militari.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Fundația „General Grigore Baştan” din România, Armata Națională a Republicii Moldova, Primăria Comunei Coșcodeni și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți.
Activitatea „Aripi de eroi înfrățiți sub tricolor” se află la cea de-a doua ediție, prima având loc exact în urmă cu un an, tot în satul Flămînzeni, com. Coșcodeni, raionul Sîngerei.
Activitatea desfășurată de parașutiștii moldoveni în amintirea generalului Grigore Baștan, pe lângă evidențierea unei istorii bogate și comune a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, a dat o și mai mare greutate vizitei oficiale (23 mai) în România a ministrului Apărării Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.
Cu ocazia acestei vizite, cei doi miniștri ai apărării au semnat un document de cooperare bilaterală care „va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operații în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat de presă al MApN.
Ziua de 23 mai în istoria românilor marchează începutul mișcării de ieșire a Republicii Moldova din URSS. Pe 23 mai 1991, numele țării s-a schimbat în Republica Moldova, acesta fiind primul pas oficial în procesul de obținere a independenței.
Câteva cuvinte despre generalul Baștan
Generalul-maior Grigore Baștan s-a născut la 23 ianuarie 1922 satul Flămînzeni, comuna Coșcodeni, jud. Bălți (azi în Republica Moldova) și a decedat la 8 februarie 1983 la București.
După absolvirea celor patru clase primare în localitatea natală, a urmat cursurile Şcolii tehnice agricole la Păstrăveni – Neamţ şi ale Liceului „Ion Creangă” din Bălţi, până în anul 1938.
A făcut parte din prima companie de parașutiști militari din armata română, subunitate înființată la 10 iunie 1941, în cadrul căreia a participat la luptele din nordul Bucureștiului în 1944.
În anul 1950 și-a adus o contribuție esențială la reînființarea primului batalion de parașutiști și a avut un aport valoros la dezvoltarea pe noi baze a acestei specialități militare, în pregătirea a mii de parașutiști militari.
A avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator și inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de parașute BG-7M (principală) și BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.
La 20 august 1970, stabilește un record național la saltul cu parașuta, executând un salt din aeronavă de la înălțimea de 10.000 m cu o cădere liberă de 7.000 m. A fost implicat în mod activ și în coordonarea parașutismului sportiv în România.
În anul 1971 devine primul general parașutist din armata română și va conduce destinele parașutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.
A scris o mare parte din manuscrisul cărții „Istoria parașutismului militar din România”, care a fost publicată postum prin grija familiei.
Batalionul cu destinație specială „Fulger”
Este o unitate din cadrul Forțelor Terestre ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, dislocată la Chișinău.
Programul de pregătire al batalionului include exerciții complexe, specifice forțelor speciale, precum antrenamentul alpin, salturile cu parașuta în condiții dificile, forțarea cursurilor de apă, supraviețuirea în condiții severe și pregătirea medico-militară. Militari ai unității au absolvit cursurile speciale „Ranger” şi „Special Forces” din SUA.
O subunitate a batalionului a participet la exercițiul JCET-2016 (Joint Combined Exchange Training), desfășurat la Buzău (perioada 20 august- 4 septembrie 2016) unde, împreună cu forțele speciale române, a desfășurat proceduri de luptă de apropiere, căutare specială, acțiuni directe (raiduri, căutare-salvare), asistență militară, antrenament pentru lansare din aer cu elicopterul, sărituri cu parașuta, evacuarea răniților, precum și tehnici avansate de tragere cu arme de infanterie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News