”Vizita este un semn al recunoașterii României ca un aliat apreciat al NATO și promovează relația bilaterală puternică și durabilă în domeniu apărării”, au precizat Forțele Aeriene americane într-un comunicat de presă din 30 iunie.
”Vizita este un semn al recunoașterii României ca un aliat apreciat al NATO și promovează relația bilaterală puternică și durabilă în domeniu apărării”, au precizat Forțele Aeriene americane într-un comunicat de presă din 30 iunie.
Israelul a aprobat achiziţionarea unei a treia escadrile de avioane de vânătoare F-35, în cadrul unui contract în valoare de 3 miliarde de dolari, a anunţat duminică Ministerul Apărării israelian, informează Reuters.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 01.07.2023, la ora 13:45 (ora Europei Centrale), o aeronavă de tip Boeing WC-135 aparținând Forțelor Aeriene americane a aterizat la Baza Aeriană Souda Bay (Chanya) de pe Insula Creta, venind direct din SUA.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat joi posibila vânzare a avioanelor de luptă F-35 către armata cehă, a anunțat Pentagonul.
Războiul neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a adus în prim-plan punctele forte, dar și slăbiciunile industriilor de apărare ale statelor occidentale. Dacă în cazul Federației Ruse am asistat cu toții la spulberarea mitului ”armelor fără egal”, echipamentele occidentale își dovedesc, în bună măsură, eficacitatea pe câmpul de luptă, asa cum este cazul și rachetelor Storm Shadow. Totuși, potențialul complexului militaro-industrial al Rusiei nu trebuie desconsiderat, în special când vorbim de capacitatea de a produce volume mari de muniție - capitol la care Moscova încă domină.
Polonia își închide cerul. Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzarea către Polonia a unor sisteme Patriot în ce mai modernă versiune, contract care se ridică la o sumă uriașă.
Lockheed Martin și Aerostar S.A. vor deschide la Bacău un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru elicopterele Black Hawk din regiune, iar planurile par să includă extinderea procesului și către alte tipuri de echipamente de la Lockheed Martin.
Franța a testat pentru prima dată un vehicul care atinge viteze hipersonice, un focos care evită interceptarea apărării antirachetă datorită traiectoriei sale imprevizibile, a declarat marți o sursă pentru Reuters.
Mai multe bombardiere chinezești H-6K, echipate rachete hipersonice YJ-21, au inceput sa efectueze misiuni de patrulare în jurul Taiwanului.
O aeronavă Ilyushin Il-96 aparținând ''Escadrilei Special de Aviație'' a Federației Ruse a zburat marți dimineață spre Washington. Aeronava de stat Il-96-300 a dispărut de două ori de pe radar deasupra Mării Norvegiei, pentru a reapare câteva momente mai târziu. Este cel mai popular zbor în rândul utilizatorilor aplicaţiei Flightradard24.com. Până marți la prânz, zborul aeronavei era urmărit de peste 3.000 de utilizatori.
Deși raportul de forțe între armatele Federației Ruse și Ucrainei s-a mai echilibrat, în favoarea Kievului, în ultimele 16 luni de război, Forțele Aeriene ucrainene rămân încă extrem de vulnerabile.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat, într-o declarație făcută pentru TV Pink, că țara sa nu va cumpăra drone Bayraktar din Turcia, deoarece partea turcă a furnizat Forțelor de Securitate din Kosovo aceste aeronave.
Ministerul rus al Apărării a declarat marți dimineața că efectuează exerciții tactice cu avioane de luptă deasupra Mării Baltice.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat, pe 26.06.2023, că două avioane de vânătoare de tip Su-27 au fost ridicate în aer pentru identificarea a trei ținte aeriene, care au fost descoperite deasupra acvatoriului Mării Negre și care se apropiau de frontiera rusească.
Avioanele daneze F-16 vor fi scoase din uz în 2025, potrivit Ministerului danez al Apărării. Anunţarea unui transfer de aeronave de luptă către Ucraina este tot mai aproape, spune ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.
Forțele Aeriene americane au anunțat, recent, punerea la punct a unei tehnologii revoluționare de direcționare a fasciculelor laser în condiții de zbor la viteze mari, aducând proiectul armelor cu laser foarte aproape de realitate.
Un reprezentant al companiei Pratt & Whitney, furnizoarea motoarelor de propulsie pentru F-35, a făcut recent o declarație neașteptată în care atacă dezvoltatorul aeronavei, concernul Lockheed Martin, pentru că a continuat să susțină o propunere controversată de remotorizare subminând astfel planurile armatei americane de a lansa „generația a șasea de avioane de vânătoare” și urmărind doar maximizarea profiturilor prin extinderea producției de Lightning II.
Presa internațională a avansat scenariul potrivit căruia România s-ar afla pe lista scurtă de state unde piloții ucraineni ar putea fi pregătiți pe trecerea pe avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon. Dar un asemenea scenariu pare destul de îndepărtat în momentul actual.
DefenseRomania a fost invitată pe aerodromul Milly-la-Forêt, din apropierea Parisului, pentru o nouă demosnstrație cu drona Spy'Ranger 350, cea mai nouă generație de mini-drone (UAS) tactice, care pot asigura forțelor armate și serviciilor de securitate un avantaj tactic pe câmpul de luptă.Dronele Spy'Ranger, o soluție a Thales pentru războiul modern. UAV-urile au fost deja testate în condiții de luptă reale
Statele Unite au primit o cerere oficială din partea Danemarcei prin care solicita aprobare pentru începerea etapei de pregătire a piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a făcut această declarație în timpul unui briefing.
Doi piloți ucraineni, sub protecția anonimatului, au discutat în presa din SUA despre provocările cu care se confruntă zilnic pe cerul Ucrainei, precizând că avioanele ucrainene fac cu greu față Su-35 rusești și au făcut un nou apel pentru transferul de F-16 Fighting Falcon occidentale.
O coaliție formata din mai multe state occidentale ia în considerare România ca un posibil loc pentru pregătirea piloților ucraineni care vor opera avioanele de vânătoare F-16, au declarat trei oficiali occidentali anonimi pentru Politico.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat o imagine cu un avion de vânătoare de tip MiG-29 aflat în zbor, dar la o analiză mai detaliată se poate observa integrarea unui nou sistem de armament.
Primele rachete Sarmat vor fi puse în serviciu de luptă „în viitorul apropiat”, a spus Putin.
Detașamentul român Carpathian Vipers format din patru avioane F-16 Fighting Falcon, care se află în misiune pentru protejarea spațiului aerian al statelor balitce, a participat la cele mai mari manevre aeriene din istoria NATO.
Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun a sistemelor franceze de apărare aeriană Mistral.
În noaptea trecută mai multe drone kamikaze iraniene Shahed 136 și Shahed 131 operate de invadatorii ruși au ajuns inclusiv în vestul Ucrainei, la Liov, oraș situat doar 70 de kilometri de frontiera cu Polonia.
Forțele Aeriene Române au reacționat azi după ce în presa generală au apărut informații și imagini cu momente în care, în Buzău, geamurile caselor s-au spart ca urmare a unei unde de șoc puternice.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 20.06.2023, că SUA au dislocat două bombardiere strategice de tip B-1B Lancer în Suedia. Este pentru prima dată în istorie, când bombardierele americane aterizează pe teritoriul Suediei, care încă nu a devenit membru NATO.
Patria și Lockheed Martin au semnat primul acord în cadrul programului de participare industrială directă al Finlandei la fabricarea avionului F-35.