Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
În programul de dotare a Armatei cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) statul român are două variante de achiziție - licitația aflată în derulare și negocierea directă printr-o achiziție comună condusă de Franța. România ar putea deține astfel de sisteme dacă se va alătura programului european de achiziție în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3 la care mai participă alte cinci națiuni europene.
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

DefenseRomania a participat la un media trip la facilitățile MBDA din Franța, Marea Britanie și Italia, unde publicația noastră a purtat discuții cu oficiali ai gigantului european MBDA inclusiv despre programele care ar putea înzestra Armata României.

România are nevoie să-și completeze „umbrela” antiaeriană, care, până acum, este modernizată doar  pe palierul sistemelor de apărare aeriană cu rază lungă pentru protecția forțelor și a obiectivelor critice (armata are deja în dotare patru sisteme antiaeriene Patriot. De asemenea, în următorii ani, România va primi încă trei sisteme Patriot).

Însă pe de altă parte programul SHORAD/VSHORAD este esențial pentru apărarea stratificată a României și va completa achiziția de sistemelor cu rază lungă de acțiune Patriot.

România are la dispoziție două instrumente prin care poate achiziționa sisteme SHORAD/VSHORAD: licitația competitivă organizată de MApN sau negocierile directe, unde Franța ne-a propus să facem parte dintr-o achiziție comună.

 

Soluția MBDA pentru sistemul antiaerian SHORAD/VSHORAD al României

Racheta VL MICA a companiei MBDA, propusă României ca parte a sistemului de apărare aeriană - componenta cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) 

Amintim că, MApN are deja în derulare o licitație pentru sisteme de apărare pe distanță scurtă și foarte scurtă. Programul vizează achiziţia a 18 sisteme, cu un cost estimativ de aproape 2 miliarde de euro.

Unul din principalii concurenți este grupul european  MBDA care vine cu soluția tip Mistral 3 (pentru apărare aeriană pe distanțe foarte scurte - VSHORAD), dublat de sistemul VL MICA (cu rază scurtă de acțiune SHORAD).

Zilele trecute, DefenseRomânia a vizitat principalele facilități din Europa, în care grupul MBDA dezvoltă, produce și testează produsele sale, inclusiv sistemele antiaeriene propuse României. Am avut oportunitatea de a vedea, practic, întreg procesul de producție al echipamentelor din portofoliul MBDA - de la producția părților metalice, până la componentele electronice care sunt utilizate de rachetele sau lansatoarele produse de gigantul european. În centrele de producție vizitate am putut observa că expertiza MBDA în dezvoltarea și fabricarea sistemelor avansate de rachete poate să răspundă cu brio nevoilor războiului modern.

MANPAD, ”Mistral 3” de la MBDA, sistemul cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) propus României

De altfel, se pare că soluția celor de la MBDA este foarte interesantă pentru Armata română, DefenseRomania având informații că, în paralel cu licitația pentru atribuirea contractului SHORAD VSHORAD (procedură la care participă mai multe companii), există discuții între MApN și guvernul francez privind posibilitatea achiziționării de sisteme Mistral 3.

Evident, oficialii MBDA nu au dorit să comenteze prea mult pe acest subiect, dar au subliniat că România a mai apelat la acest tip de achiziție prin încredințare directă chiar în cazul sistemelor sud-coreene Chiron (MApN a cumpărat, în decembrie 2023, din Coreea de Sud, sisteme Chiron tip MANPAD, primele sisteme urmând a fi livrate anul acesta).

In fapt, România ar putea primi sisteme SHORAD VSHORAD și prin intermediul mecanismului derulat de Uniunea Europeană - EDIRPA - program de achiziție comună. Până acum, cinci țări și-au anunțat participarea, dar există mai multe alte state europene interesate, printre care și România. Principalul avantaj al acestui mecanism comun de achiziții este faptul că se negociază un preț mai avantajos - fiind vorba de o achiziție majoră. În schimb, nu este clar dacă furnizarea sistemelor Mistral 3, efectuată prin intermediul acestui program, va include și un transfer de tehnologie către industria românească de profil, însă va implica industria română de apărare.

Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru sunt parte a acestui program de achiziție comună de sisteme Mistral 3. Pe lângă partea financiară un alt avantaj major ar fi livrarea rapidă a sistemelor.

2. Sistem de ... (mistra-3_49273200.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

 

România, între ciocanul achizițiilor de arme și nicovala investițiilor în industria de apărare

 

Nevoile Armatei României sunt mari. Achizițiile, efectuate fără implicarea industriei de apărare românești ar fi sinucidere curată pentru România, pe termen mediu și lung.

Cel mai bun exemplu de abordare integrată a achizițiilor îl putem găsi în Polonia. Spre exemplu, anul trecut, înțelegerea în valoare de 4 miliarde de lire sterline, dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (Romarm-ul polonez) și MBDA va include un transfer fără precedent de tehnologie către Polonia. Noul consorțiu va produce peste 1.000 de rachete antiaeriene CAMM-ER și peste 100 de lansatoare.

Pentru a putea susține achiziții majore pe termen mediu și lung, România trebuie să negocieze transferul de activități de producție către industria locală de armament.

De altfel, MBDA lucrează cu partea română la identificarea celor mai potrivite companii pentru procesul de producție al sistemelor MBDA.

Trebuie să alegem companiile românești care pot avea cea mai mare valoare adăugată la producția echipamentelor MBDA, precizează Arnaud Rousset, oficial al MBDA.

***

Așa cum a demonstrat și războiul din Ucraina, pentru o protecție eficace împotriva amenințărilor aeriene, e nevoie de o apărare stratificată, adaptată fiecărui tip de amenințări.  În acest sens, bateriile Patriot cu bătaie lungă trebuie completate cu sisteme rază scurtă de acțiune.

Astfel, sistemul SHORAD/VSHORAD cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune este obligatoriu pentru un sistem complet de apărare aeriană, capabil sa reziste oricărui tip de amenințare care vine din aer.

Armata română suferă pe acest palier, având în dotare fie sisteme sovietice, fie câteva sistemele americane Hawk, model carea demonstrat în Ucraina că își face treaba, dar care e destul de vechi, fiind produs încă din anii 60. Între timp, până la finalizarea procedurilor de achiziție, în decembrie 2023, MApN a cumpărat, din Coreea de Sud, sisteme Chiron de tip MANPAD. Primele sisteme, achiziționate în sistem G2G, vor fi livrate anul acesta.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Turcii de la Otokar au rămas singuri în competiția privind achiziția de blindate 4x4 a României. Motivele pentru care ceilalți grei au spus „pas”
Bacăul, capitala industriei de apărare din România. Ministrul Tîlvăr a vizitat centrele de mentenanță F-16 și HIMARS, dar și fabricile unde se produc drone Watchkeeper X
Premieră pentru Ucraina, dezvăluită de o fotografie: Avioane MiG-29 ucrainene pot lansa bombe ghidate franceze AASM (Hammer)
WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi
Barracuda pentru Olanda. Noul model de submarin francez Blacksword Barracuda a fost selectat de olandezi pentru înlocuirea clasei Walrus
Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”
România are planuri mari: Drone maritime de suprafață și drone submarine. Lecția predată de Ucraina în Marea Neagră, învățată
Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică
Norocul României vine tot de la UE: Finanțare pentru o fabrică de pulberi construită în România de nemții de la Rheinmetall alături de ROMARM
„Triunghiul Weimar” s-a angajat să obțină mai multe arme pentru Ucraina
Noutăți și vești bune pentru Armata României. Momentul livrării primelor sisteme antiaeriene portabile KP-SAM Chiron din Coreea a fost anunțat
Dovadă că ajutorul din partea SUA este crucial pentru Ucraina: Opt obuziere americane M777 au fost dezmembrate pentru a repara unul singur
Au deschis șampania la Avioane Craiova. A avut loc primul zbor al unui avion IAR-99 SM modernizat din lotul celor 10 (Video)
Compania germană Rheinmetall intenționează să deschidă cel puțin 4 fabrici de armament în Ucraina
Numitor comun pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei: Rachete de ultimă generație AIM-120 și AIM-9X. Diferențe însă într-un acord gigant anunțat de SUA
Statele Unite anunță o producție la capacitate maximă pentru programul F-35 Lightning II
La ce altitudine și cu ce viteză a zburat Kaan, avion turc de generația a 5-a. După ce euforia a trecut turcii se confruntă cu prima problemă mare
Germania nu este împotriva trimiterii de rachete Taurus în Marea Britanie dacă Londra trimite Storm Shadows în Ucraina
Europa nu e încă pregătită de un război cu Rusia. Airbus propune unificarea proiectelor avioanelor de generația a 6-a Tempest și FCAS și renunțarea la rivalități
Europa contraatacă în încercarea de a rupe hegemonia industriei SUA pe piața de armament. România poate sparge gheața printr-o achiziție comună condusă de Franța
Rusia lansează producția în serie a bombelor M54 de 1,5 tone. Ucraina trebuie să se pregătească pentru momentul în care Forțele Aerospațiale Ruse vor utiliza intens aceste arme
Cehia a colectat fondurile necesare pentru achiziționarea unui prim lot de 300.000 de obuze de artilerie destinate armatei ucrainene
Marea Britanie încearcă să motiveze tot mai mult Germania pentru a ajuta substanţial Ucraina: Trimiterea rachetelor Taurus nu va duce la escaladarea războiului
US Army testează un prototip de mortier autopropulsat foarte avansat tehnologic
Serviciile lituaniene dezvăluie că Rusia are resurse pentru încă doi ani în Ucraina. SUA: Rușii sunt contracronometru, ”își consumă lichiditățile”
Când ajung dronele Bayraktar achiziționate de România? TB2 vor fi operaționalizate de un batalion din vestul țării, pregătirea fiind în desfășurare
Dacă accesul Rusiei la componente occidentale este blocat, Putin va fi obligat să oprească maşinăria de război
O gură de oxigen pentru Armata Ucrainei. Cehia este aproape de un mare succes cu inițiativa de a procura muniție de artilerie pentru Kiev
Investigație: Un traficant de arme estonian a furnizat echipamente Ucrainei la prețuri supraevaluate
Un sistem NASAMS a lansat în premieră, cu succes, nouă rachetă modernizată cu rază lungă de acțiune AMRAAM-ER

Ştiri Recomandate

Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
pixel