Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roskosmos), Iuri Borisov, a anunțat, pe 01.09.2023, că cel mai nou sistem de rachete bazat pe racheta grea RS-28 Sarmat a fost introdus în serviciul de luptă.
Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roskosmos), Iuri Borisov, a anunțat, pe 01.09.2023, că cel mai nou sistem de rachete bazat pe racheta grea RS-28 Sarmat a fost introdus în serviciul de luptă.
Avioanele de antrenament IAK-52 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor intra în reparații capitale.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării din România, în cadrul unui interviu, a vorbit de noul centru de pregătire pentru piloții de F-16 care va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași. Ministrul român a ținut să „sublinieze apăsat” că prioritatea o vor avea piloții români, dar aici vor fi pregătiți și piloți ucraineni. Totodată, Angel Tîlvăr a dezvăluit și contribuția României la noul centru de F-16 care va fi ridicat pe teritoriul țării noastre.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că armata ucraineană, folosind arme cu rază lungă de acţiune de producţie autohtonă, a reuşit să lovească o ţintă aflată la o distanţă la 700 de kilometri.
Probabil că vorbim despre aerodromului Kresty de lângă Pskov, unde patru aeronave Il-76 au fost distruse în urma atacurilor.
În recenta duminică de 27 august 2023, Ministerul ucrainean al Apărării din Ucraina a făcut un anunț pe care conducerea armatei ruse nu l-ar fi vrut probabil auzit. Oficialii armatei ucrainene au raportat că întreaga lor flotă de avioane de luptă a înregistrat cumulativ un număr impresionant de 14.000 de ore în operațiuni aeriene împotriva forțelor rusești invadatoare.
Ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, şi-a exprimat sprijinul pentru politica UE cu privire la Ucraina şi pentru acordarea de ajutor militar şi instruirea forţelor armate ucrainene, în cadrul întâlnirii informale a miniştrilor apărării din statele uniunii, desfăşurată în Spania.
Centrul regional de pregătire a piloţilor pentru avioanele de luptă F-16 va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași
Arsenalul Rusiei numără în prezent cel puțin 585 de rachete cu o rază de acțiune de peste 500 km, fără a număra rachetele mai vechi Kh-22, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), Vadim Skibițki, pe 28 august.
Pe 25 august, trei piloți militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei și-au pierdut viața, în urma coliziunii dintre două avioane de instrucție de tip L-39, în regiunea Jîtomîr, aflată la vest de Kiev.
Bulgaria începe negocierile cu cinci dintre cele mai mari companii militare din lume pentru achiziționarea de noi radare pentru aviația bulgară, dintre care trei sunt europene, a anunțat joi Ministerul bulgar al Apărării. Oferte pentru aceste sisteme radar 3D au fost depuse de Lockheed Martin (SUA), Leonardo (Italia), Elta (Israel), Indra (Spania) și Thales (Franța). Acest contract, în valoare de 400 de milioane de leva [221,7 milioane de dolari], se referă la producția de radare avansate de supraveghere militară pentru Bulgaria.
Portalul rusesc de propagandă topcor.ru a anunțat că, în cursul nopții de 25.08.2023, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un atac cu arme de înaltă precizie asupra unor obiective militare amplasate în partea controlată de autoritățile de la Kiev a regiunii Zaporojie. Pentru prima dată, în timpul atacului a fost întrebuințată noua rachetă de croazieră cu aer-sol de tip H-50.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că, pe 27.08.2023, un avion de vânătoare de tip Su-30SM a fost ridicat în aer pentru escortarea unei drone de cercetare americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.
F-16, unul din cele mai populare și performante avioane de generația IV-a care au fost construite vreodată, vor ajunge în cele din urmă sub comanda Ucrainei.
Potrivit presei ucrainene, care citează oficiali de la Kiev, trei piloți militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei și-au pierdut viața, pe 25.08.2023, în urma coliziunii dintre două avioane de instrucție de tip L-39, în regiunea Jytomyr. În discursul său zilnic, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a promis că toate cauzele accidentului vor fi elucidate.
Aviația militară a României va face o demonstrație în cursul acestei zile publicului larg.
Țările de Jos își vor transfera toate avioanele de luptă F-16 Forțelor Armate ale Ucrainei, dar vor păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni.
Forțele aeriene ale NATO și SUA destinate misiunilor de poliție aeriană se vor antrena de acum pentru perfecționarea tacticilor specifice luptelor aeriene, pe care le vor exersa în majoritatea ieșirilor-avion efectuate în cadrul acestor misiuni.
Primul F-15EX Eagle II și-a făcut apariția. Acest eveniment important, anunțat pe conturile oficiale de socializare ale companiei Boeing, semnifică faptul că aeronava este pregătită pentru livrarea către o escadrilă a Forțelor Aeriene ale SUA. Problemele din lanțul de aprovizionare au făcut ca Boeing să nu livreze nici măcar un singur avion de vânătoare F-15EX Eagle II modernizat către Forțele Aeriene ale SUA în aproximativ doi ani și jumătate. Livrarea primului avion după această pauză este programată pentru sfârșitul anului 2023.
Un elicopter de luptă Mi-8rusesc a aterizat pe aerodromul Poltava din estul Ucrainei, iar echipajul s-a predat militarilor ucraineni. Este primul caz de la începutul războiului, când o aeronavă rusească se predă de bunăvoie forțelor ucrainene. Informația a fost confirmată de Direcția Principală de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 22.08.2023, două avioane de vânătoare au fost ridicate în aer pentru a nu permite încălcarea frontierei de stat de către două drone de tip MQ-9 Reaper și TB2 Bayraktar, care îndeplineau misiuni de cercetare aeriană în proximitatea Peninsulei Crimeea.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 22 august că va dura cel puțin șase luni pentru ca personalul și infrastructura ucraineană să fie gata să opereze avioanele de luptă F-16 promise de aliații occidentali.
Iranul a prezentat cu fast un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) care este capabil să zboare non-stop timp de 24 de ore.
Suedia nu intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă JAS 39 Gripen, deoarece susţine că are nevoie de aceste aeronave pentru propria apărare, în condițiile în care nu este încă stat membru NATO (n.a. - nu toate ţări membre au ratificat protocoalele de aderare). Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la 21 august. Nu este prima dată când Suedia spune că nu are avioane de vânătoare "în plus" pentru Ucraina, dar în acest caz cuvântul cheie ar putea fi "deocamdată".
Ucraina vrea să primească de la SUA rachete de croazieră americane JASSM, care ar putea ajuta Kievul "să elibereze" Crimeea, transmite Rador care citează revista Forbes.
Belgia și Grecia vor contribui la antrenamentul pe F-16 a piloților ucraineni.
Utilizatorul canalului de Telegram “Mash” a informat că, pe 21.08.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să lovească aerodromul Shaykovka din Regiunea Kaluga, folosind un vehicul aerian fără pilot.
Danemarca va livra 19 avioane F-16 Fighting Falcon către Ucraina, dar pune o condiție. Totodată, Copenhaga a confirmat și momentul în care vor ajunge primele avioane F-16 în Ucraina. Se pare că primul transfer va fi format din 6 avioane de luptă.
Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează Agerpres, care citează AFP. Valoarea achiziției e estimată la 12 miliarde de dolari.
Guvernul australian a anunțat luni achiziționarea a peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk din SUA pentru nevoile Marinei Regale Australiane, pentru care va aloca circa 830 de milioane de dolari SUA.
Epopeea F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina pare să fi ajuns la final. După luni lungi în care Ucraina a insistat și a presat Occidentul pentru a livra avione de luptă, Danemarca și Olanda au anunțat oficial că au primit „undă verde” din partea SUA pentru a livra avioane F-16 Ucrainei.