Luni, 19 iunie 2023, miniștrii apărării din state UE se vor reuni la Paris, la invitația lui Emanuel Macron, pentru a discuta perspectivele apărării aeriene a Europei.
Luni, 19 iunie 2023, miniștrii apărării din state UE se vor reuni la Paris, la invitația lui Emanuel Macron, pentru a discuta perspectivele apărării aeriene a Europei.
Ucraina va primi din Canada un avion Ruslan An-124, "fratele mai mic" al celui mai mare avion cargo din lume, Mriya, distrus de Rusia în februarie 2022.
Informații apărute în presa locală din Craiova indică faptul că facilitatea Avioane Craiova nu ar fi modernizat încă niciun avion IAR-99. DefenseRomania amintește că în 2020 a fost alocat un contract pentru modernizarea a 10 avioane.
Ministrul interimar al Apărării al Danemarcei, Troels Lund Poulsen, a declarat că țara sa este gata să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina , cu condiția ca SUA să aprobe aceste livrări.
Viceministrul apărării de la Kiev, Volodimir Havrilov, susţine că armata ucraineană preia iniţiativa pe front. Totuși, pentru a obține victoria asupra invadatorilor, Forțele de Apărare au nevoie de arme cu rază mai lungă de acțiune, de înaltă precizie, spune oficialul.
După ce, în luna mai, ministrul suedez al apărării declara că este posibil ca piloții ucraineni să înceapă antrenamentele pe avioanele Gripen, zile acestea a apărut un Comunicat de presă al Ministerului suedez al Apărării, care oficializează decizia.
Oricâtă importanță ar avea planificările strategice și concepțiile operative privind ducerea războiului, acestea ajung întotdeauna să fie dependente de dinamica realitatății tactice din teren. După o laborioasă planificare, Ucraina continuă cu contraofensiva sa în sud și est, făcând însă progrese mult mai lente decât în toamna anului trecut, iar unul dintre principalii factori de “rezistență la înaintare” pare să fie faptul că forțele ruse se bucură de mai multă libertate de acțiune aeriană în zonele critice din apropierea liniei frontului.
România se află în proces de achiziție a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, anunțându-și intenția ca ulterior să facă trecerea pe avioane de generația a V-a și să achiziționeze F-35 Lightning II.
Comandamentul Central al SUA a anunțat, pe 14 iunie, că avioanele de vânătoare stealth F-22 Raptor au fost desfășurate în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și Rusia pe cerul Siriei, dar și legat de războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Air&Space Forces Magazine.
Şeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, a declarat că Ucraina folosește deja avioane de luptă MiG-29 donate de Polonia și de Slovacia.
SUA și Europa discută intens cu privire la programul de pregătire al piloților ucraineni pentru avioane de luptă occidentale. Devine tot mai clar că va fi vorba de F-16 Fighting Falcon și avem și o confirmare oficială la nivel guvernamental cu privire la centrul de pregătire pentru piloții ucraineni.
După ce în al Doilea Război Mondial am avut de-a face cu cel mai mare pod naval din istorie, cel peste Atlantic, când SUA au transferat în Marea Britanie o cantitate de mărfuri și alimente, în zilele noastre un amplu exercițiu al NATO prilejuiește cel mai mare pod aerian de până acum din istorie.
SUA se află în plin proces de a dezvolta un avion de generația a VI-a. E vorba despre programul NGDA (Next Generation Air Dominance), avioane care vor înlocui în cele din urmă F-22 Raptor.
Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 12.06.2023, două bombardiere strategice de tip B-1B Lancer aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au aterizat, pentru scurt timp, pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.
În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei au în serviciu doar două astfel de baterii complete - Germania și Statele Unite fiind primele state care au anunțat furnizarea echipamentelor antiaeriene. Ulterior, s-a adăugat Olanda, care a ”lipit” elemente din Patriot (în special lansatoare și rachete) la sistemele furnizate de două state.
Su-34 este principalul avion de vânătoare/bombardier al Rusiei, dar flota sa s-a redus de la începutul războiului Ucraina-Rusia. Su-34 este proiectat să funcționeze în orice condiții meteorologice, fie zi, fie noapte.
Pe rețelele de socializare a apărut un videoclip cu un bombardier stealth B-2 Spirit făcând o întoarcere rapidă peste Miami. Este o manevră foarte dinamică și dramatică pentru un avion atât de mare.
Kievul este cu gândul la contraofensivă, dar face pregătirile și pentru următoarea etapă - integrarea avioanelor F-16 în sistemul Forțelor Aeriene ucrainene.
Dronele fabricate în Iran, pe care Rusia le folosește în Ucraina, continuă să fie o problemă pentru Forțele Aeriene, spun militarii ucraineni.
Ucraina a primit rachete aer-sol britanice moderne de tip Storm Shadow pe care a început deja să le folosească după integrarea pe aviația militară de luptă, în special pe avioane de tip Su-24.
Comandorul Nicolae Creţu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în cadrul unui interviu acordat recent, a vorbit despre tehnica de luptă dislocată de aliații României în baza aeriană.
NATO va lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare. În total vor participa la manevre 250 de avioane, iar Forțele Aeriene Române vor lua parte și ele la Air Defender 2023.
Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică pentru producția de drone, arată oficialii de la Casa Albă.
Experții în apărare au sugerat că exportul Italiei de arme și echipament militar va fi reluat în curând, după ce Roma a ridicat oficial interdicția de a exporta arme în Arabia Saudită, în special sistemele navale și de apărare antiaeriană.
Avem confirmată a treia misiune de poliție aeriană la care avioanele F-16 Fighting Falcon ale României au luat parte în contextul misiunii de Poliție Aeriană întărită, pe care o desfășoară sub comandă NATO în Țările Baltice.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
Norvegia că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România, după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Patriot rămâne ținta principală a ultimelor atacuri aeriene rusești asupra Kievului.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.