Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, premierul slovac, Robert Fico, a avertizat, pe 02.03.2024, că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T dislocat temporar în Slovacia.
Sistemul Samp/T (MAMBA) este contribuția comună a Italiei și Franței pentru apărarea antiaeriană ucraineană; Foto: Forțele Aeriene Franceze, via NATO Allied Air Command - facebook
Informația privind retragerea din Slovacia a bateriei antiaeriene a Forțelor armate italiene a fost readusă în prim-plan de premierul slovac Robert Fico:
,,Am primit o notificare din partea Guvernului italian din care rezultă că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană, care ne-a fost împrumutat pentru o perioadă de un an, pentru că au nevoie de el în altă parte”, a declarat sâmbătă premierul.
Fără să facă nicio referire la faptul că Slovacia este parte din teritoriul alianței NATO, Robert Fico s-a întrebat retoric: cine va mai proteja centralele nucleare și alte obiective strategice de pe teritoriul slovac?
,,Guvernul anterior a donat Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană rusesc de tip S-300. Apoi am avut aici pentru o vreme sisteme americane Patriot, care au fost ulterior retrase, iar acum vor pleca și italienii”, a precizat premierul slovac.
În cadrul Bazei Aeriene Malacky-Kuchyňa din Slovacia se află dislocat un sistem italian de apărare antiaeriană de tip SAMP/T Mamba și un contingent format din 145 de militari. Sistemul tactic italian a înlocuit anul trecut un sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Anterior, Slovacia a furnizat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană S-300, în reacție la declanșarea invaziei militare a Rusiei.
Comentariul autorului: Sistemul de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune de tip SAMP/T a fost desfășurat în Slovacia în primăvara anului trecut și a intrat în serviciul de luptă în luna aprilie 2023. Acum italienii se pregătesc să trimită sistemul de rachete antiaeriene în altă parte, posibil chiar în Ucraina. Astfel, Slovacia va rămâne fără sisteme de apărare antiaeriană și va fi obligată să ceară sprijinul statelor vecine pentru acoperirea spațiului aerian.
Trebuie precizat faptul că același lucru se întâmplă și în ceea ce privește Aviația de Vânătoare. După ce a transferat Ucrainei avioanele MiG-29 din dotarea Forțelor Aeriene, misiunile de poliție aeriană din spațiul aerian al Slovaciei sunt îndeplinite de avioane de vânătoare din statele vecine. Spijinul inițial a fost acordat statului slovac de către Polonia și Cehia, după care la aceste eforturi s-au alăturat Ungaria și Germania.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News