Momentul în care piloți ucraineni vor fi pregătiți la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România e o chestiune de timp. Subiectul a fost abordat de către ministrul Apărării român Angel Tîlvăr și omologul său.
Bugetul planificat pentru F-22 al USAF până în anul fiscal 2029 (FY29) include 4,7 miliarde USD pentru achiziții și 3,1 USD pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare (RDT&E), ajungându-se la un total de 7,8 miliarde USD. În timp ce linia RDT&E se închide în FY29, achizițiile după această dată – etichetate „până la finalizare” în documentele bugetare – ajung la 1,2 miliarde de dolari, precizează Revista Air&Space Forces.
În urmă cu un an, liderii înalți ai USAF au descris programul F-22 până în 2030 ca o „punte” către avionul NGAD (Next Generation Air Dominance) și familia sa de sisteme, dar mai mulți au spus că tehnologiile dezvoltate pentru F-22 vor fi aplicabile direct NGAD.
Bugetul presupune că flota de F-22 va fi redusă cu 32 de avioane, la aproximativ 153 de aeronave, dar documentele spun că doar 142 vor primi întregul set de îmbunătățiri.
Cele 32 de avioane pe care USAF doresc să le cedeze au configurația Block 20, iar secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall a spus că ar costa mai mult de 50 de milioane de dolari fiecare pentru a le aduce la Block 30, cel mai recent standard. USAF preferă să cheltuiască acești bani făcând modelele noi mai capabile împotriva amenințării anticipate; în principal pe provocarea aer-aer reprezentată de avioanele de vânătoare din generația a cincea și rachetele avansate aer-aer ale Chinei.
Motoare, rezervoare suplimentare stealth, senzori, comunicații, EW, arme și sisteme secrete de misiune, toate de ultimă generație, vor fi pe F-22 modernizate și foarte probabil aceleași și pe NGAD.
Potrivit documentelor justificative bugetare, alocările din următorii cinci ani pentru F-22 vor face upgrade la „vehiculul aerian, motor, Programul Operațional de Zbor (OFP) și sistemele de instruire, arme, comunicații, navigație, suita de război electronic și interfața om-mașină.”
Un F-22 Raptor, lansând o rachetă AIM-120. Sursă foto: USAF via The Drive
Concret, unele modernizări vor viza dotarea F-22 cu rezervoare stealth de combustibil, care vor extinde raza de acțiune, senzori în infraroșu (IR), sisteme îmbunătățite de identificare (inclusiv privind discriminarea amic-inamic), comunicații (inlcusiv prin Link 16), războiul electronic și navigație, precum și upgrade de software și noi arme și modificări hardware pentru a-l face mai fiabil și mai disponibil.
Rezervoarele stealth de combustibil și sistemele în infraroșu au fost dezvăluite la jumătatea anului 2022, fără explicații la momentul respectiv. Avioanele de testare care au noile rezervoare sub aripi și senzori IR au fost fotografiate de atunci în apropierea zonelor de testare din vest, dar Forțele Aeriene au refuzat să discute despre acestea.
Printre noile capabilități pregătite pentru F-22 Raptor se numără racheta tactică avansată comună (JATM) AIM-260, deocamdată clasificată. Dezvoltată de Lockheed Martin, JATM este o armă aer-aer concepută pentru a ataca ținte dincolo de raza vizuală, fiind necesară pentru a contracara racheta aer-aer PL-15 de nouă generație a Chinei.
Potrivit documentelor bugetare, revizuirea critică a designului pentru rezervoarele stealth de combustibil a avut loc la începutul anului 2023, iar în continuare s-au desfășurat demonstrațiile tehnologice. „Activele necesare disponibile” echipate cu rezervoare, care de obicei se traduce prin capabilitatea operațională inițială, este stabilită pentru al doilea trimestru al anului fiscal 2026.
Sistemul de detectare în infraroșu (IRDS), montat probabil la exteriorul aripilor, va intra în testul de zbor complet în primul trimestru al anului fiscal 2026. Producția este planificată să debuteze la începutul lui 2028, cu livrările în anul următor.
Pachetul îmbunătățit de senzori va include, pe lângă mijloacele în infraroșu, radarul precum și alte sisteme de detectare. Acest pachet va „îmbunătăți detectarea și urmărirea țintelor pentru F-22, asigurând superioritatea aeriană prin păstrarea superiorității privind capabilitățile de primul care vede, primul care trage și primul care distruge ținta pentru 142 de aeronave Block 30/35 F-22”, conform justificărilor.
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force
Rezervoarele stealth și stâlpii „sunt modele tehnologice avansate” care vor „crește în mod minim rezistența” (la frecarea cu aerul precum și amprenta radar – nota autorului) în timp ce permit o rază de acțiune mai mare, chiar și la viteză supersonică, pentru F-22.
„Stâlpii sunt echipați cu tehnologie pneumatică inteligentă pentru a controla cu precizie performanța de ejecție și pentru a menține rezistența minimă fără rezervoare”, se arată în documente.
Programul prevede câte 286 de rezervoare și stâlpi, suficient pentru a echipa complet 143 de avioane, câte două pentru fiecare avion. Trebuie să lucreze la o viteză de cel puțin 1,2 Mach. Testele în tunelul de vânt și la sol au fost finalizate în anul fiscal 2023, iar testele de zbor urmează să înceapă în al doilea trimestru al anului fiscal 2024. Loturile inițiale vor fi cumpărate ulterior, dar tot în FY24. Testele de dezvoltare și operaționale sunt programate să se încheie la jumătatea anului 2026.
F-22 va primi, de asemenea, o nouă antenă de recepție pentru a zbura precis într-un „mediu GPS degradat”. Modernizările vor fi efectuate pe 142 de avioane F-22, dintre care 27 vor fi operate de Garda Națională Aeriană. Va exista o evaluare a pregătirii producției în iunie 2024, iar testele de zbor vor debuta la începutul lui 2025.
O serie de inițiative ale programului de fiabilitate, disponibilitate și întreținere (RAMP) menite să facă F-22 mai pregătit atunci când este necesar, sunt, de asemenea, în planul de finanțare. Au fost selectați candidați pentru activități care să reducă semnificativ volumul de muncă pentru întreținere sau să asigure durabilitate sporită a caracteristicilor stealth ale F-22.
Avion de tip F-22 Raptor, dislocat de SUA în Orient. Foto: U.S. Ari Force
O mare parte din cererea RDT&E pentru F-22 este ca software-ul să integreze și să exploateze toți noii senzori și echipamentele pe care le va primi flota. Alte eforturi RDT&E includ actualizări criptografice, demonstrații tehnologice, „suport pentru modelarea amenințărilor”, îmbunătățirea motorului, securitatea cibernetică și integrarea sistemului de misiune deschisă (OMS). Software-ul urmează să fie livrat „folosind o cadență programată pe măsură ce capabilitățile deservite se maturizează”.
Programul RDT&E include, de asemenea, „Proiect Geyser”, descris ca o „capabilitate avansată” care va fi evaluată pentru „opțiuni de configurare a misiunii” (fielding configuration options). Nu s-au oferit detalii despre acest proiect, dar vor continua „demonstrațiile de zbor și … modificarea flotei de testare în configurația de producție planificată”, în anul fiscal 2025.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Momentul în care piloți ucraineni vor fi pregătiți la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România e o chestiune de timp. Subiectul a fost abordat de către ministrul Apărării român Angel Tîlvăr și omologul său.
Nu mai e niciun secret avionul de generația a 5-a F-35 Lightning II s-a transformat într-o poveste de succes în Europa. Multe state au semnat deja contracte pentru F-35, în timp ce altele se pregătesc să o facă. Inclusiv România.
Militarii unei unități de forţe pentru operaţii speciale din cadrul Serviciului de Informații pentru Apărare (GUR) al Ucrainei au distrus un avion de vânătoare multi-rol rusesc Su-30SM prin lovirea acestuia cu un sistem MANPADS. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a raportat serviciul de presă al Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR).
Surse de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, în seara zilei de 10.09.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30SM s-a prăbușit în Marea Neagră, într-un raion maritim situat la jumătatea distanței dintre localitatea ucraineană Odesa și coastele Peninsului Crimeea (aproximativ 70 de kilometri vest de Cap Tarhankut).
Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul regiunii Murmansk din nordul Federației Ruse, Andrei Chibis, a anunțat, pe 11.09.2024, că regiunea a fost supusă unui atac al dronelor ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.09.2024, în cadrul exercițiului strategic de comandament și stat major Ocean-2024, două bombardiere strategice Tu-160 au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei.
Deși nu a prezentat date exacte, unul dintre oficialii Raytheon confirmă ceea ce se presupunea de ceva timp: ultima dezvoltare a cunoscutei rachete aer-aer AMRAAM ar fi zburat 200 de km.
La finalul săptămânii trecute o cel puțin o dronă rusească a intrat aproximativ 30 de kilometri în adâncimea spațiului aerian al României, preț de mai bine de 30 de minute, după care a reintrat în spațiul aerian al Ucrainei. Incidentul a fost confirmat de Ministerul Apărării și a avut loc în contextul atacurilor masive ale ocupantului rus împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, aflate în imediata vecinătate a României.
Potrivit informațiilor din media de specialitate, Egiptul a plasat prima comandă pentru avioanele de vânătoare chinezești J-10C, devenind astfel a doua țară după Pakistan care achiziționează această aeronavă de luptă.
La una dintre bazele aeriene aparținând Brigăzii 831 de Aviație Tactică din Ucraina, un avion de vânătoare Su-27 a fost observat recent în timpul pregătirilor pentru zbor și în timpul zborului. O caracteristică deosebit de evidentă a acestei aeronave este integrarea armamentului occidental, în special a rachetei americane AGM-88 HARM.
Suedia a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 443 de milioane de dolari. Noul pachet de sprijin include o gamă largă de mijloace, de la muniție până la echipamente navale și anunță, de asemenea, pregătirile pentru un potențial transfer al aeronavelor de luptă JAS 39 Gripen în Ucraina.
Sancțiunile occidentale au răcit dorința multor țări din întreaga lume de a coopera cu Federația Rusă în domeniul tehnico-militar, de teama să nu fie lovite de “un ricoșeu” al acestor măsuri.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și o delegație a Congresului SUA, la o întâlnire care a avut loc pe 06 septembrie în Italia, au discutat, printre altele, despre posibila implicare a piloților de avioane F-16 pensionați în țările membre NATO în pregătirea piloților ucraineni.
Aterizarea și decolarea de pe o autostradă sunt, poate, cele mai critice momente pentru o aeronavă militară în misiuni non-combat.
Forțele Aeriene Ucrainene testează un echivalent intern al kitului rusesc UMPK, ataşat bombelor FAB-500, permițând aeronavelor ucrainene să efectueze bombardamente cu rază lungă de acțiune asupra facilitaţilor militare ruse. În special, acest tip neidentificat de bombă aeriană ghidată are o componentă în secțiunea cozii care seamănă fie cu un propulsor cu combustibil solid, fie cu un motor turboreactor, ceea ce, teoretic, ar putea extinde semnificativ raza de acțiune a utilizării sale, în special sub amenințarea constantă a sistemelor rusești de apărare aeriană.
Pentru prima dată ucrainenii au reușit să doboare o drona rusă de tip Orlan-10, la mare altitudine. Din imaginile video prezentate se poate observa cum cele două drone se duelează la mare înălțime. Orlan-10 e vânat de drona kamikaze ucraineană, care reușește să o lovească de deasupra cu mare putere.
Avioanele de luptă au cunoscut un progres fantastic de la introducerea lor în războaie în urmă cu peste 100 de ani. De la biplanele simple din Primul Război Mondial la avioanele supersonice, ultra-manevrabile și stealth de generația a cincea, avionul de luptă este un concept în continuă evoluție.
China își intensificî prezența pe piețele internaționale de apărare prin promovarea activă a produselor sale militare, inclusiv a sistemului avansat de arme cu laser OW5-A50, în Orientul Mijlociu.
Forțele armate egiptene au anunțat la Salonul Aeronautic Internațional din Egipt vor primi două avioane tactice C-130J-30 Super Hercules. Aeronavele au fost achiziționate prin mecanismul FMS cu U.S. Air Force.
Dubla lovitură primită de Ucraina în accidentul F-16 este, treptat, compensată de aliați. Țările de Jos au anunțat că transferă Ucrainei echipamente de întreținere și rachete aer-aer pentru avioanele multifuncționale F-16, în timp ce primul grup de piloți ucraineni a ajuns în Canada pentru antrenament.
Forțele Aeriene Belaruse au doborât două drone de atac rusești pe 5 septembrie în apropierea orașului belarus Homel, a afirmat grupul de monitorizare Belarusian Hajun. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima dovadă reală a unei interceptări reușite a unor drone rusești de către forțele belaruse deasupra spațiului aerian al țării.
În timp ce Iranul amenință că va ataca Israelul ca răspuns la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în interiorul Teheranului, programul său de rachete mult lăudat rămâne una dintre puținele sale modalități de a răspunde direct, dar sunt serioase întrebări despre cât de periculos este cu adevărat acesta.
Programul s-a aflat în spatele atacului fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului în aprilie, când Iranul a devenit prima țară care a lansat un astfel de atac de când fostul regim irakian al lui Saddam Hussein a tras cu rachete Scud asupra Israelului în mijlocul războiului din Golf din 1991.
Dar puține rachete iraniene și-au atins țintele. Multe dintre ele au fost doborâte de forțele coaliției conduse de SUA, în timp ce alte rachete aparent nu au reușit să se lanseze sau s-au prăbușit în zbor. Chiar și cele care au ajuns în Israel păreau să-și fi ratat ținta.
Guvernul german a confirmat derularea procesului de livrare a nu mai puțin de 12 sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM către Ucraina. Sistemele avansate fac parte din angajamentul mai larg al Germaniei de a consolida capacitatea de apărare a Ucrainei în faţa invaziei în curs a trupelor ruse, după cum a informat Reuters.
La sfârșitul lunii august, avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, care desfășoară în prezent misiuni NATO de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, au sprijinit operatia ''Aigle'' condusă de Franța, în timpul unor exerciții de coordonare aer-sol.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David Allvin, a sugerat renunțarea la programele de luptă costisitoare și de lungă durată, cum ar fi avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), în favoarea unor aeronave modulare mai adaptabile, mai mici și mai ieftine.
O dronă RQ-4B Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUA care efectua un zbor de recunoaștere în apropiere de Estonia în cursul nopții de vineri spre sâmbătă a început brusc să se comporte ciudat după ce se pare că a fost tinta atacului unui sistem rusesc de război electronic (EW). Drona decolase de la baza britanică Fairford a Royal Air Force (RAF).
O serie de experți americani și ucraineni investighează cauza doborârii avionului de vânătoare F-16. Deși ancheta nu a fost făcută publică, doi înalți oficiali ai Pentagonului au declarat sâmbătă pentru New York Times că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16. Alte cauze posibile ale prăbușirii includ o defecțiune tehnică sau o eroare de pilotaj.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 02.09.2024, că Întreprinderea de aviație din Novosibirsk a predat Ministerului rus al Apărării încă un lot de avioane de bombardament și vânătoare de tip Su-34.
La momentul zborului luptătorului, pe lângă Patriot, Stinger și Starstreak erau active împotriva țintelor inamice.
Turcia dorește mult să-și dezvolte puterea aeriană și, în pofida avântului fără precedent al industriei sale militare, analizează diferite opțiuni pentru a achiziționa deocamdată din afară capabilitățile necesare acoperirii deficiențelor sale aeriene actuale, propunând inclusiv o perspectivă mai conciliantă asupra posibilității de obținere a aeronavei americane F-35.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Tancurile israeliene au intrat în baza misiunii ONU de menținere a păcii din Liban la primele ore ale dimineții de duminică. Misiunea a anunțat acest lucru după-amiaza pe rețeaua de socializare X. În incident, tancurile au distrus poarta principală a bazei, iar soldații israelieni au cerut membrilor bazei să stingă luminile.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.
Armata israeliană a ordonat sâmbătă locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze în zonele de la nord de râul Awali. Armata israeliană a anunțat că este necesar să se efectueze evacuarea pentru siguranța populației, având în vedere activitatea sporită a Hezbollah.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, pe 12.10.2024, un bombardier de front de tip Su-34 a fost doborât în timp ce îndeplinea o misiune specifică în apropierea frontului din Ucraina.
Rusia lovește în constant localitățile ucrainene aflate în zona Deltei Dunării, iar localnicii sunt nevoiți să se adăpostească în locuințe, întrucât casele nu au beciuri, iar în zonă nu există adăposturi antiaeriene.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
În seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, Rusia a lansat un atac din nord, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni, printre care Sumi, Cernihiv și Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, Zaporijia, Herson, Mîkolaiv și Odesa.
Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.
Donald Tusk a declarat sâmbătă că, din cauza situației de la granița cu Belarus, urmează să suspende dreptul la azil în țară. Mișcarea face parte din strategia sa de a reduce migrația ilegală. El este pe cale să ceară aprobarea Uniunii Europene.
Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Rușii nu își opresc avansul în estul Ucrainei, unde se apropie de Kurachov și Pokrovsk. Ei își folosesc superioritatea în numărul de oameni și principal, dar superioritatea în numărul de obuze de artilerie trase este în scădere, scrie The Economist.
Staful de campanie al candidatului republican la funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a depus vineri o cerere de furnizare a vehiculelor armatei și a unui avion al armatei. Se teme de o tentativă de asasinat din partea Iranului.
NATO lucrează la definirea unei noi strategii față de Rusia, pentru a reflecta schimbările din relațiile cu aceasta.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Ambasada SUA la București a emis o alertă de securitate privind riscul unor atentate teroriste care ar putea viza instituții religioase, în acest weekend.
Premierul ungar Viktor Orbán susține că a fost atacat cu ură de la tribuna Parlamentului European, fără a ține cont de fapte. Potrivit acestuia, Bruxelles vrea să instaleze un alt guvern la Budapesta. Așa a răspuns prim-ministrul Ungariei criticilor care i-au fost adresate miercuri la Strasbourg.
Într-o rară intervenție pe acest subiect, probabil chiar în premieră, un oficial militar ucrainean publică informații sensibile despre unele avarii suferite de un sistem Patriot și confirmă inclusiv locația sa de tragere.
De la începutul invaziei ruse din februarie 2024, ucrainenii au provocat mari pierderi agresorului nu doar în materie de tehnologie, ci și în privința personalului. Un înalt oficial militar american a declarat pe 9 octombrie că peste 600.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkyan, în timpul vizitei sale în Turkmenistan.
La câteva zile după ce a fost făcută publică informația privind cutremurul din provincia iraniană Semnan, pe rețelele de socializare continuă speculațiile că aceste cutremure ar fi fost provocate de primul test nuclear din Iran.
Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.
Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.
Postul TV israelian Canal 14 a prezentat fotografii cu Al-Sistani, liderul Houthi, Abdul-Malik Al-Houthi, șeicul Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, șeful biroului politic Hamas, Yahya Al-Sinwar, comandantul Forței Quds din Garda Revoluționară Iraniană, Ismail Qaani, și liderul spiritual iranian, Ali Khamenei. Pe capul fiecăruia dintre ei apărea semnul de țintă, fără ca postul israelian să explice de ce Al-Sistani a fost introdus în această listă.
Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Producția Rusiei de avioane Su-57 devine aproape invizibilă, după ce fabricile rusești nu reușesc să crească producția anuală a programului Su-57, deși au trecut 14 ani de la primul zbor.
Sunt raportate atacuri aeriene din centrul capitalei libaneze Beirut. Reuters, citând o sursă de securitate libaneză, a declarat că districtul Nuwajri, care nu fusese încă bombardat, a fost lovit.