Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nici vorbă de retragere. SUA au planuri mari cu F-22: Rază de acțiune mai mare la viteze supersonice și noile rachete AIM-260 de ultimă generație
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele Aeriene americane (USAF) par să regândească planul de a începe retragerea avioanelor de luptă F-22 în jurul anului 2030 cum era preconizat, deoarece planurile de cheltuieli depășesc cu mult acea dată, conform cererii bugetare a serviciului pentru anul fiscal 2025.
F-22, sursă foto: US Air Force
F-22, sursă foto: US Air Force

Bugetul planificat pentru F-22 al USAF până în anul fiscal 2029 (FY29) include 4,7 miliarde USD pentru achiziții și 3,1 USD pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare (RDT&E), ajungându-se la un total de 7,8 miliarde USD. În timp ce linia RDT&E se închide în FY29, achizițiile după această dată – etichetate „până la finalizare” în documentele bugetare – ajung la 1,2 miliarde de dolari, precizează Revista Air&Space Forces.

În urmă cu un an, liderii înalți ai USAF au descris programul F-22 până în 2030 ca o „punte” către avionul NGAD (Next Generation Air Dominance) și familia sa de sisteme, dar mai mulți au spus că tehnologiile dezvoltate pentru F-22 vor fi aplicabile direct NGAD.

 

SUA vor păstra 153 de F-22 Raptor din care 142 vor fi modernizate

 

2. -imagine fara descriere- (avioane-f-22-raptor_54267700.jpg)

Bugetul presupune că flota de F-22 va fi redusă cu 32 de avioane, la aproximativ 153 de aeronave, dar documentele spun că doar 142 vor primi întregul set de îmbunătățiri.

Cele 32 de avioane pe care USAF doresc să le cedeze au configurația Block 20, iar secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall a spus că ar costa mai mult de 50 de milioane de dolari fiecare pentru a le aduce la Block 30, cel mai recent standard. USAF preferă să cheltuiască acești bani făcând modelele noi mai capabile împotriva amenințării anticipate; în principal pe provocarea aer-aer reprezentată de avioanele de vânătoare din generația a cincea și rachetele avansate aer-aer ale Chinei.

Motoare, rezervoare suplimentare stealth, senzori, comunicații, EW, arme și sisteme secrete de misiune, toate de ultimă generație, vor fi pe F-22 modernizate și foarte probabil aceleași și pe NGAD.

Potrivit documentelor justificative bugetare, alocările din următorii cinci ani pentru F-22 vor face upgrade la „vehiculul aerian, motor, Programul Operațional de Zbor (OFP) și sistemele de instruire, arme, comunicații, navigație, suita de război electronic și interfața om-mașină.”

 

Ce aduc concret nou modificările: Raza de acțiune mai mare, război electronic sau armamanet nou precum rachetele AIM-260 de ultimă generație

 

3. Un F-22 Ra... (f-22-aim-120_12054300.jpg)

Un F-22 Raptor, lansând o rachetă AIM-120. Sursă foto: USAF via The Drive

Concret, unele modernizări vor viza dotarea F-22 cu rezervoare stealth de combustibil, care vor extinde raza de acțiune, senzori în infraroșu (IR), sisteme îmbunătățite de identificare (inclusiv privind discriminarea amic-inamic), comunicații (inlcusiv prin Link 16), războiul electronic și navigație, precum și upgrade de software și noi arme și modificări hardware pentru a-l face mai fiabil și mai disponibil.

Rezervoarele stealth de combustibil și sistemele în infraroșu au fost dezvăluite la jumătatea anului 2022, fără explicații la momentul respectiv. Avioanele de testare care au noile rezervoare sub aripi și senzori IR au fost fotografiate de atunci în apropierea zonelor de testare din vest, dar Forțele Aeriene au refuzat să discute despre acestea.

Printre noile capabilități pregătite pentru F-22 Raptor se numără racheta tactică avansată comună (JATM) AIM-260, deocamdată clasificată. Dezvoltată de Lockheed Martin, JATM este o armă aer-aer concepută pentru a ataca ținte dincolo de raza vizuală, fiind necesară pentru a contracara racheta aer-aer PL-15 de nouă generație a Chinei.

Potrivit documentelor bugetare, revizuirea critică a designului pentru rezervoarele stealth de combustibil a avut loc la începutul anului 2023, iar în continuare s-au desfășurat demonstrațiile tehnologice. „Activele necesare disponibile” echipate cu rezervoare, care de obicei se traduce prin capabilitatea operațională inițială, este stabilită pentru al doilea trimestru al anului fiscal 2026.

Sistemul de detectare în infraroșu (IRDS), montat probabil la exteriorul aripilor, va intra în testul de zbor complet în primul trimestru al anului fiscal 2026. Producția este planificată să debuteze la începutul lui 2028, cu livrările în anul următor.

Pachetul îmbunătățit de senzori va include, pe lângă mijloacele în infraroșu, radarul precum și alte sisteme de detectare. Acest pachet va „îmbunătăți detectarea și urmărirea țintelor pentru F-22, asigurând superioritatea aeriană prin păstrarea superiorității privind capabilitățile de primul care vede, primul care trage și primul care distruge ținta pentru 142 de aeronave Block 30/35 F-22”, conform justificărilor.

 

Rază de acțiune mai mare pentru F-22 Raptor, chiar și la viteză supersonică

 

4. F-22 Rapto... (f-22-raptor-sua_83550000.jpg)

F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force

Rezervoarele stealth și stâlpii „sunt modele tehnologice avansate” care vor „crește în mod minim rezistența” (la frecarea cu aerul precum și amprenta radar – nota autorului) în timp ce permit o rază de acțiune mai mare, chiar și la viteză supersonică, pentru F-22.

„Stâlpii sunt echipați cu tehnologie pneumatică inteligentă pentru a controla cu precizie performanța de ejecție și pentru a menține rezistența minimă fără rezervoare”, se arată în documente.

Programul prevede câte 286 de rezervoare și stâlpi, suficient pentru a echipa complet 143 de avioane, câte două pentru fiecare avion. Trebuie să lucreze la o viteză de cel puțin 1,2 Mach. Testele în tunelul de vânt și la sol au fost finalizate în anul fiscal 2023, iar testele de zbor urmează să înceapă în al doilea trimestru al anului fiscal 2024. Loturile inițiale vor fi cumpărate ulterior, dar tot în FY24. Testele de dezvoltare și operaționale sunt programate să se încheie la jumătatea anului 2026.

F-22 va primi, de asemenea, o nouă antenă de recepție pentru a zbura precis într-un „mediu GPS degradat”. Modernizările vor fi efectuate pe 142 de avioane F-22, dintre care 27 vor fi operate de Garda Națională Aeriană. Va exista o evaluare a pregătirii producției în iunie 2024, iar testele de zbor vor debuta la începutul lui 2025.

O serie de inițiative ale programului de fiabilitate, disponibilitate și întreținere (RAMP) menite să facă F-22 mai pregătit atunci când este necesar, sunt, de asemenea, în planul de finanțare. Au fost selectați candidați pentru activități care să reducă semnificativ volumul de muncă pentru întreținere sau să asigure durabilitate sporită a caracteristicilor stealth ale F-22.

5. Avion de t... (screenshot-2023-06-16-080148_05063000.png)

Avion de tip F-22 Raptor, dislocat de SUA în Orient. Foto: U.S. Ari Force

O mare parte din cererea RDT&E pentru F-22 este ca software-ul să integreze și să exploateze toți noii senzori și echipamentele pe care le va primi flota. Alte eforturi RDT&E includ actualizări criptografice, demonstrații tehnologice, „suport pentru modelarea amenințărilor”, îmbunătățirea motorului, securitatea cibernetică și integrarea sistemului de misiune deschisă (OMS). Software-ul urmează să fie livrat „folosind o cadență programată pe măsură ce capabilitățile deservite se maturizează”.

Programul RDT&E include, de asemenea, „Proiect Geyser”, descris ca o „capabilitate avansată” care va fi evaluată pentru „opțiuni de configurare a misiunii” (fielding configuration options). Nu s-au oferit detalii despre acest proiect, dar vor continua „demonstrațiile de zbor și … modificarea flotei de testare în configurația de producție planificată”, în anul fiscal 2025.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Piloții ucraineni de F-16 sunt așteptați la 86 Borcea. România a transmis ucrainenilor că antrenarea piloților lor în țara noastră e o chestiune de timp
Avioane F-35 cu rachete Meteor, dintr-un capăt în altul al Flancului? O soluție ce ar putea fi aleasă nu doar de România
Ucrainenii confirmă cu imagini (Video): Avionul rusesc Su-30SM a fost doborât de forţele pentru operaţii speciale, utilizând un sistem MANPADS
Un avion rusesc de tip Su-30SM a fost lovit în Marea Neagră, după ce a lansat rachete Kh-31P asupra Insulei Șerpilor
Dronele ucrainene au încercat din nou să atace baza aeriană Olenya din Murmansk, aflată la 1.800 de kilometri de Ucraina
Aglomerație de bombardiere rusești și americane în nordul Europei: Două Tu-160 au survolat Marea Norvegiei, SUA au răspuns cu B-52 în apropiere de Kaliningrad
Performanță în SUA: Ultima versiune a AMRRAM lovește la 200 km. În viitor AMRAAM va fi racheta „accesibilă” în timp ce noile AIM-260, „arma foarte scumpă”
De ce avioanele F-16 românești nu doboară drone rusești deși au capacitatea? România nu e singura care se găsește în această situație
Deși deține o flotă uriașă de F-16, Egiptul alege să cumpere J-10C din China în loc să modernizeze avioanele americane
Forțele Aeriene Ucrainene au prezentat un avion Su-27 înarmat cu rachete occidentale AGM-88 HARM (Video)
Suedia pregătește discret terenul pentru un viitor transfer de avioane Gripen în Ucraina
Rusia speră ca Su-57 să spargă gheața și să poată fi vândut și în lume. În două țări își pun rușii toate speranțele pentru posibili cumpărători
Plan pentru ca ucrainenii să „stăpânească” cât mai rapid F-16. Există discuții ca piloți aliați la pensie să antreneze tinerii piloți ucraineni
F-urile Ucrainei decolează de pe autostrăzi, în ciuda criticilor care cereau piste curate. Între timp, F-35A face și el o demonstrație rară pe autostrăzile Europei
Ucraina își dezvoltă propria bombă de aviație cu rază lungă de acțiune (Foto/Video): Primul test a fost efectuat de pe un bombardier Su-24
Dog fight între drone: Ucraina vânează și doboară în premieră un Orlan-10 rus la mare altitudine. Imagini spectaculoase inclusiv cu momentul impactului
TOP 5 cele mai proaste avioane de luptă din istorie. Cele 5 eșecuri numite de experți adevărate „sicrie zburătoare”
China vânează piața de armament din Orientul Mijlociu și propune arme cu laser, eficiente și împotriva dronelor kamikaze iraniene
Egiptul primește 2 Super Hercules. Aeronavele C-130 sunt calul de bătaie pentru transportul militarilor și al tehnicii de luptă ale României
Proiectul F-16 pentru Ucraina continuă. Canada începe pregătirea primului grup de piloți, în timp ce Olanda transferă Kievului rachete pentru F-16
Doborârea de către Belarus a unor drone rusești deasupra spațiului său aerian a fost confirmată oficial
Cât de fiabile sunt rachetele Iranului: În atacul din aprilie asupra Israelului, jumătate din munca apărării IDF au făcut-o chiar iranienii
Ucraina e prioritară. Germania confirmă că va transfera cele 12 sisteme IRIS-T SLM, deși Bundeswehrul abia acum primește primul sistem
Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, a desfăşurat alături de avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole exerciții de coordonare cu operatori JTAC
Renunță SUA la generația a 6-a în detrimentul unor „avioane de luptă ușoare” pe modelul F-16? Situația e mult mai complicată decât pare
A devenit Marea Baltică un nou front pentru războiul electronic al Rusiei? Misiunea unei drone americane RQ-4B Global Hawk a fost perturbată
Este posibil ca F-16 să nu fi fost doborât în urma unei erori a militarilor ucraineni: Vor fi sau nu afectate viitoarele livrări de aeronave?
Rusia își compensează din pierderi: Forțele Aeriene au primit un nou lot de avioane Su-34, folosite intensiv pe frontul din Ucraina
SUA nu cred că „focul prietenesc” de la Patriot a provocat pierderea F-16 în Ucraina. Cum funcționează sistemul de identificare a aeronavelor prietene?
„Vom pune S-400 în depozite”. Renunță Turcia la sistemele rusești S-400 pentru a cumpăra F-35 americane?

Ştiri Recomandate

A fost sau n-a fost? Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”
Sonar Captas 4 Thales / Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Aflate pe lista de priorități ale Marinei României, viitoarele nave de patrulare și fregate ar putea fi echipate cu sonare Thales
Tancurile israeliene au intrat în baza misiunii de menținere a păcii din Liban, relatează ONU
Rezultatele vizitei lui Zelenski în capitalele europene: Ajutoare militare, instructori militari și proiecte de investiții în industria ucraineană de apărare
Sistemul american THAAD ar putea fi dislocat în Israel. Bateria antiaeriană cu rază foarte lungă de acțiune vizează rachetele balistice iraniene
O nouă armată sosește în Ucraina. Rușii antrenează mii de soldați nord-coreeni pentru front. Phenianul vrea să capete experiență de luptă
Sikorski anunță că ”Deveselul polonez” va intercepta și rachetele rusești, nu doar iraniene. Scutul antirachetă Redzikowie, operaționalizat în câteva săptămâni
Iranul interzice pagerele, walkie-talki-urile la bordul aeronavelor / IDF a cerut locuitorilor din sudul Libanului să efectueze evacuarea
Prima lovitură reușită a F-16 ucrainene asupra unui avion rus? Su-34, posibil doborât cu o rachetă aer-aer AIM-9X Sidewinder
În Delta ucraineană, la doi pași de România, dronele rusești terorizează noapte de noapte: Din cauza lipsei adăposturilor antiaeriene, localnicii nu au unde să se ascundă
Moscova nu vrea un război pe două fronturi: Evacuarea bruscă a pozițiilor sale în Golan, un semnal că Rusia execută o retragere "tactică" din unele zone ale Siriei
Rusia profită de lăsarea serii și lansează valuri de drone și rachete balistice. Jumătate din Ucraina, sub alertă aeriană
SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?
Din cauza situației de la granița cu Belarus, Polonia va suspenda dreptul la azil, a anunțat Tusk
Ungaria înoată împotriva curentului: Budapesta și Gazprom convin să mărească aprovizionarea cu gaze rusești prin Turkish Stream
Rușii avansează, dar problemele lor cresc. Brigada rusă de elită a capturat Vuhledar cu 80% pierderi
Echipa lui Trump a cerut un avion al armatei. Iranul are pe lista sa de asasinate mai mulți foști colaboratori ai lui Trump
NATO regândește strategia pentru Rusia. Miniștrii apărării vor discuta noua abordare. Care ar putea fi modificările importante
Moscova a încercat o nouă ofensivă în regiunea Kursk. Rușii au acolo 50.000 de militari, iar situația pentru Ucraina se poate complica
După disputele diplomatice ascuțite cu Mali, Algeria încearcă să se apropie de Niger
Ambasada SUA la București emite o alertă de securitate, privind posibile acțiuni împotriva unor instituții religioase. SRI nu are date despre o amenințare iminentă
Orban cântă câteva dintre ariile favorite ale propagandei ruse. După ce a fost pus la zid în Parlamentul European, liderul ungar acuză: Mercenarii de la Bruxelles vor să ne bage în război
Într-o rară intervenție pe acest subiect Ucraina confirmă avarierea unui sistem Patriot. Sistemul nu a fost însă distrus
Pentagonul vorbește despre pierderile istorice ale Rusiei: Cei 600.000 de militari reprezintă dublul forțelor mobilizate la începutul invadării Ucrainei
Putin s-a întâlnit cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkyan
Primul test nuclear iranian din istorie sau un cutremur de 4,4 grade? Experții recomandă prudență
Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze
Ambasada Rusiei în România reia mai vechea temă a propagandei ruse privind armele chimice. Rușii acuză un „complot mondial” împotriva lor pentru ca Ucraina să folosească arme chimice
Israelul include cea mai înaltă autoritate șiită din Irak pe lista țintelor sale. Este, însă, doar o stratagemă
Reconstrucția Ucrainei. Italia a anunțat că va găzdui o conferință despre reconstrucția Ucrainei
Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Israelul a lovit centrul Beirutului. A fost vizat Wafiq Safa, unul dintre ultimii lideri din vechea gardă a grupării Hezbollah
pixel