Comandorul Nicolae Creţu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în cadrul unui interviu acordat recent, a vorbit despre tehnica de luptă dislocată de aliații României în baza aeriană.
Comandorul Nicolae Creţu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în cadrul unui interviu acordat recent, a vorbit despre tehnica de luptă dislocată de aliații României în baza aeriană.
În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei au în serviciu doar două astfel de baterii complete - Germania și Statele Unite fiind primele state care au anunțat furnizarea echipamentelor antiaeriene. Ulterior, s-a adăugat Olanda, care a ”lipit” elemente din Patriot (în special lansatoare și rachete) la sistemele furnizate de două state.
Kievul este cu gândul la contraofensivă, dar face pregătirile și pentru următoarea etapă - integrarea avioanelor F-16 în sistemul Forțelor Aeriene ucrainene.
Su-34 este principalul avion de vânătoare/bombardier al Rusiei, dar flota sa s-a redus de la începutul războiului Ucraina-Rusia. Su-34 este proiectat să funcționeze în orice condiții meteorologice, fie zi, fie noapte.
Pe rețelele de socializare a apărut un videoclip cu un bombardier stealth B-2 Spirit făcând o întoarcere rapidă peste Miami. Este o manevră foarte dinamică și dramatică pentru un avion atât de mare.
Ucraina a primit rachete aer-sol britanice moderne de tip Storm Shadow pe care a început deja să le folosească după integrarea pe aviația militară de luptă, în special pe avioane de tip Su-24.
Dronele fabricate în Iran, pe care Rusia le folosește în Ucraina, continuă să fie o problemă pentru Forțele Aeriene, spun militarii ucraineni.
NATO va lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare. În total vor participa la manevre 250 de avioane, iar Forțele Aeriene Române vor lua parte și ele la Air Defender 2023.
Patriot rămâne ținta principală a ultimelor atacuri aeriene rusești asupra Kievului.
Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică pentru producția de drone, arată oficialii de la Casa Albă.
Experții în apărare au sugerat că exportul Italiei de arme și echipament militar va fi reluat în curând, după ce Roma a ridicat oficial interdicția de a exporta arme în Arabia Saudită, în special sistemele navale și de apărare antiaeriană.
Avem confirmată a treia misiune de poliție aeriană la care avioanele F-16 Fighting Falcon ale României au luat parte în contextul misiunii de Poliție Aeriană întărită, pe care o desfășoară sub comandă NATO în Țările Baltice.
Avioanele de luptă stealth, F-22 și F-35, vor avea de-acum înainte un set comun de aplicații software, care vor putea fi actualizate rapid, chiar în mai puțin de 24 de ore de la certificare.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
Norvegia că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România, după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Un anumit număr de țări au confirmat că vor furniza Ucrainei propriile avioane de luptă F-16. Numele țărilor sunt ținute la secret, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
Agenția de presă cehă ČTK a anunțat, pe 06.06.2023, că, după 45 de ani, armata Republicii Cehe, renunță la utilizarea elicopterelor de proveniență sovietică Mi-24/35. Piloții Escadrilei 221 Elicoptere din cadrul Bazei Aeriene Náměště nad Oslavou au executat ultimele trageri cu acestea în poligonul Boletice.
Iranul spune că a dezvoltat racheta hipersonică Fattah, capabilă să zboare cu o viteză de 15 ori mai mare decât sunetul.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?
Fake news: Ucraina va folosi avioane F-16 de pe aerodromurile României. Propaganda rusă înaintează agresiv scenariul privind folosirea de către ucraineni a avioanelor F-16 Fighting Falcon de pe teritoriul mai multor state NATO, inclusiv României, cu intenția de a arăta implicarea Alianței în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Preocupările privind rolul pe care inteligența artificială (AI) ar putea ajunge să îl joace la un moment dat în evoluția umanității sunt tot mai mari. La scurt timp după ce sute de oameni de știință, cercetători și oameni de afaceri din domeniul AI au semnat o scrisoare în care avertizează că aceasta reprezintă pentru umanitate un risc de nivelul pandemiilor sau al războaielor nucleare, o întâmplare care îl are ca protagonist pe șeful Forței de Testare și Operații AI din cadrul Forțelor Aeriene din SUA a făcut senzație.
Rusia și-a întețit atacurile asupra Ucrainei, lovind în ultimele zile intens cu zeci de rachete și drone infrastructură civilă. Atacurile masive asupra Kievului au continuat chiar și ieri, când doi copii au fost uciși la Kiev după ce rachete rusești au lovit zone rezidențiale, chiar de ziua internațională a copilului.
Pe fondul celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), care s-a desfășurat în Republica Moldova, pe 01.06.2023, în cercetarea aeriană executată de statele membre NATO în zona Mării Negre a fost înregistrată o premieră absolută.