De la începutul anului 2023, SUA și NATO au triplat frecvența zborurilor de cercetare din zona Mării Negre
Potrivit portalului Flightradar24, de la începutul anului 2023, SUA și aliații săi din cadrul NATO au triplat frecvența zborurilor de cercetare efectuate în zona Mării Negre.
După cum a informat și agenția de presă rusă RIA Novosti, de exemplu, în cursul săptămânii 18-24 septembrie, avioanele de cercetare și dronele strategice ale SUA, precum și avioanele de recunoaștere ale aliaților săi din cadrul NATO, au efectuat 21 de zboruri în Marea Neagră și în apropierea Peninsulei Crimeea.
Majoritatea misiunilor de cercetare au fost efectuate cu întrebuințarea unor mijloace aeriene americane.
Astfel, aeronavele americane P-8A Poseidon și EP-3E Aries II, avioanele britanice RC-135W Rivet Joint și aeronavele E-3A Sentry din Luxemburg au survolat coastele de est ale României.
De asemenea, în centrul și estul Mării Negre, au zburat dronele strategice americane de tip RQ-4B Global Hawk.
În medie, de la începutul anului și în primăvară, aeronavele SUA și NATO au efectuat cel puțin un zbor pe zi în zona Mării Negre.
Comentariul autorului: În ultima perioadă, deasupra apelor neutre ale Mării Negre au ieșit numai dronele americane RQ-4B Global Hawk și avioanele de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii. Din cauza unor incidente cu avioanele de vânătoare rusești, acestea din urmă au fost escortate permanent de avioane britanice de tip Typhoon.
În rest, misiunile de cercetare ale mijloacelor aeriene ale SUA și NATO se desfășoară din zona litoralului românesc de la Marea Neagră, respectiv de pe teritoriul României sau deasupra apelor teritoriale rămânești.
Evident că toate zborurile de cercetare vizează amplasarea și activitățile desfășurate de trupele ruse și tehnica de luptă din dotarea acestora în Marea Neagră, în sudul Ucrainei, în Peninsula Crimeea și pe teritoriul Ținutului Krasnodar.
De la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, informațiile obținute de mijloacele de cercetare aeriană au fost transmise nu numai aliaților din cadrul NATO, ci și părții ucrainene. Ba chiar oficialii ruși au reclamat faptul că pe timpul fiecărui atac executat de dronele și rachetele ucrainene asupra navelor sau facilităților rusești din zona Mării Negre, a fost semnalată prezența în regiune a unor mijloace de cercetare aeriană din SUA și NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News