Ministerul Apărării din Marea Britanie a distrus zeci de tancuri de luptă principale Challenger 2 care, dacă ar fi fost într-o stare mai bună, ar fi putut fi conservate și, eventual, trimise în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a distrus zeci de tancuri de luptă principale Challenger 2 care, dacă ar fi fost într-o stare mai bună, ar fi putut fi conservate și, eventual, trimise în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei.
Ambasadorul Ucrainei în Slovacia, Myroslav Kastran, a preluat, marți, 01.08.2023, la Dubnica nad Váhom, două tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2, produse de compania Konštrukta-Defence. Este vorba despre primele două unități dintr-un lot de 16 piese destinate Ucrainei. Proiectul este finanțat de Norvegia, Danemarca și Germania, cu peste 90 de milioane de euro.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat oficial, zilele trecute, achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm, care vor intra în dotarea Armatei României.
Oficialii guvernamentali din țările europene spun că situația de la granița cu Belarus este încă potențial periculoasă.
Armata ucraineană încearcă să recucerească orașul Bahmut, care a căzut în mâinile Rusiei la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, în cadrul contraofensivei, ucrainenii reușesc să avanseze în oraș.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat, la 27 iulie, o decizie de înființare a ''Academiei HIMARS'' și a Brigăzii 1 de Rachete ca parte a armatei poloneze. Acest lucru a fost comunicat de biroul de presă al Ministerului polonez al Apărării.
Ucraina va primi tancuri americane de tip Abrams M1A1 în cursul acestui an. În pofida faptului că la începutul acestui an americanii și-au manifestat intenția de a trimite Ucrainei versiunea modernă M1A2, acest lucru nu se va întâmpla.
Industria de apărare din Coreea de Sud reușește să se impună din ce în ce mai mult la nivel mondial. De la obuziere K9 Thunder la mașini de luptă ale infanteriei Redback, coreenii de la Hanwha au reușit să învingă nume importante ale industriei europene și americane.
Gigantul sud-coreean Hyundai Rotem își dorește să colaboreze cu România în ceea ce privește achiziția de tancuri K2 Panther. Amintim că recent țara noastră a achiziționat 54 de tancuri americane Abrams și și-a manifestat intenția ca numărul de tancuri achiziționate să fie de 300.
La doar nouă ani după desființarea ultimului corp de armată, Forțele Terestre Poloneze trec din nou la organizarea pe corpuri de armată. Ministrul Apărării Poloniei, Mariusz Błaszczak a anunțat joi, 20 iulie, că va fi format un corp de armată în cadrul Forțelor Terestre, potrivit publicației poloneze Defense 24. Comandantul acestei structuri va fi generalul-maior Adam Joks care, din 2021 și până recent, a fost locțiitor al comandantului Corpului V al U.S. Army (Forțele Terestre ale SUA).
Ucrainenii au primit până acum peste 100 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley, iar Pentagonul a anunțat săptămânile trecute că va suplimenta numărul acestora.
În total, Ucraina a primit și va primi 186 de IFV Bradley și 4 vehicule Bradley de tip Fire Support Team (M7 BFiST), acestea din urmă fiind vehicule de observare, dotate cu echipamente de localizare a țintei, ce pot localiza ținte la distanțe de până la 20 km.
Marea Britanie se pregătește să transfere Ucrainei tancuri principale de luptă de tip Chieftain, produse în anii 1960.
Fundația Serhîi Pritula a anunțat că începe o campanie de strângere de fonduri "Detect - Destroy" pentru achiziționarea de complexe aeriene fără pilot la bord pentru Serviciul de informații al apărării din Ucraina. Biroul de presă al fundației a comunicat acest lucru pe paginile sale de socializare. În cadrul proiectului, fundația intenționează să utilizeze fondurile strânse pentru a achiziționa cinci UAV-uri EOS C VTOL. În total, urmează să fie transferate cinci stații de control la sol și 15 UAV-uri.
Gigantul coreean Hanwha dorește un parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România. Astfel, în cazul în care România va alege să intre în „clubul K9” și să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Thunder, Hanwha deschide ușa unei cooperări mult mai ample, nu a unei simple achiziții.
Producătorul turc de vehicule militare Otokar și-a prezentat ultimele inovații în cadrul unei conferințe de presă susținute la facilitatea sa din Sakarya Arifiye.
Canalele de propagandă rusă susțin folosirea intensă a mașinilor de luptă Terminator pe direcția Avdiivka în Donețk, estul Ucrainei. Mașinile de luptă Terminator sunt prezentate de industria rusă ca tehnică de ultimă generație iar folosirea lor în invazia din Ucraina a mai fost documentată de-a lungul timpului.
Italia intenţionează să cumpere tancuri de luptă Leopard 2 de fabricaţie germană pentru a-şi spori forţele terestre în urma invaziei ruse a Ucrainei, a declarat joi un subsecretar al Apărării în parlamentul italian, relatează Reuters.
Guvernul de la Sofia a promis Ucrainei un pachet de ajutor militar, care include 100 de vehicule blindate de transport de trupe. Pachetul a reprezintă primă măsură oficială de a ajuta Kievul cu echipamente grele, relatează Euractiv.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 12.07.2023, că Forțele Armate ale Federației Ruse finalizează procesul de preluare a armelor și echipamentelor militare de la unitățile PMC Wagner.
România va achiziționa cel puțin un batalion de tancuri americane Abrams. Marea provocarea nu va fi însă consumul acestor tancuri, ci infrastructura din țara noastră, capitol la care suntem pe ultimele locuri în Europa.
Summitul istoric al NATO care a debutat azi la Vilnisus își propune să întărească și mai mult Flancul Estic al NATO în contextul războiului de agresiune neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina, cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
România a demarat procedurile pentru achiziția a 54 de tancuri americane Abrams, dar ținta nu e înzestrarea cu tancuri la nivel de un batalion ci se dorește achiziția a 300 de tancuri, potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Mária Precner, a declarat, pe 08.07.2023, că primul dintre cele 16 tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2 destinate Ucrainei va fi produs până la sfârșitul lunii iulie.
România demarează în viitorul foarte apropiat programul de înzestrare cu obuziere de 155 mm, iar cooperarea industrială e un obiectiv. În acest sens s-au purtat deja discuții cu gigantul sud-coreean Hanwha în vederea producției în România a unor componente ale obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.
Guvernul german, împreună cu Danemarca, vor preda Ucrainei câteva zeci de tancuri Leopard 1A5.
Franța a fost primul stat care a anunțat că va preda Ucrainei blindate care dispun de putere de foc, deschizând astfel drumul pentru deciziile occidentalilor de a livra tancuri Challenger 2, Leopard sau Abrams.
Ucraina e tot mai aproape să primească undă verde din SUA pentru rachetele ATACMS cu rază de 300 de kilometri. În pofida numeroaselor solicitări, Washingtonul a refuzat până în prezent să deblocheze acest pachet, dar lucrurile s-au schimbat radical la Casa Albă.
Un recent interviu acordat de comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Syrskyi, pentru The Guardian, aduce mai multă lumină asupra situației actuale a contraofensivei ucrainene și dezvăluie modul în care au fost gestionate în mod favorabil unele situații critice în care s-au aflat forțele ucrainene pe parcursul luptelor.
România va achiziționa din SUA 54 de tancuri Abrams. Procesul de achiziție va trebui însă completat pe mai multe paliere, pentru ca tancurile americane să poată fi fructificate de Armata României la adevărata lor valoare.
Ungaria se răfuiește cu SUA după ce la Washington a fost blocată achiziția de către Budapesta a sistemelor de lansare multiplă HIMARS ca urmare a poziției Guvernului Orban în ceea ce privește extinderea NATO după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.