Rusia a lansat propria ofensivă în estul Ucrainei, pentru a prelua controlul întregii regiuni Donețk, dar fortificațiile ucrainene par greu de trecut, chiar și apelând la tactica folosită la Bahmut - valuri umane trimise la moarte sigură.
Rusia a lansat propria ofensivă în estul Ucrainei, pentru a prelua controlul întregii regiuni Donețk, dar fortificațiile ucrainene par greu de trecut, chiar și apelând la tactica folosită la Bahmut - valuri umane trimise la moarte sigură.
DefenseRomania a participat săptămâna trecută la Moreni la conferința dedicată împlinirii a 55 de ani de către Uzina Automecanica Moreni.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat în cursul serii de ieri că operațiunile terestre în Fâșia Gaza trec într-o etapă următoare, prin extinderea lor. IDF a intrat și se află în Gaza, însă operațiunile sunt limitate, nu e vorba de o ofensivă terestră majoră în orașele din Fâșie.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.10.2023, citând surse apropiate de Ministerul Apărării, că, în cadrul Trupelor de Desant Aerian ale Federației Ruse, va fi reînființată Divizia 104 Desant-Asalt.
România urmează să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm și a ales, în baza realităților războaielor actuale, varianta obuzierelor șenilate. Însă de ce tehnica șenilată e azi preferată de marile armate ale lumii în detrimentul tehnicii pe roți?
Rusia se laudă că a interceptat în premieră rachete americane de tip ATACMS, capabile să lovească la 300 kilometri. Mai mult, partea rusă susține că a interceptat și rachete ale unui sistem S-200, cel mai probabil ucrainean. Moscova nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.
Programul militar ucrainean Brave 1 Defence Tech a prezentat cea mai recentă creație a sa, un robot kamikaze terestru, cunoscut sub numele de "Ratel S", care a fost conceput pentru a facilitata lovituri precise asupra țintelor inamice de la o distanță sigură. Această drona kamikaze terestră a atras atenția nu numai pentru tehnologia care stă la baza sa, ci și pentru potențialul său impact asupra războiului modern.
Mai multe ceremonii militare vor fi organizate, miercuri, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României. Potrivit MApN, Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români, precum şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că a desfășurat sistemele termobarice TOS-1A ”Solntsepyok”, care au îmbunătățit controlul focului cu un nou software, în apropiere de satul Verbove din regiunea Zaporojie. Dronele sunt acum folosite pentru a corecta precizia focului, scrie Ria.
Forțele israeliene au folosit pentru prima dată un sistem de arme numit „Iron Sting”. IDF a distribuit un videoclip cu mortierul folosit pentru a distruge lansatoarele de rachete ale Hamas.
Industria turcă de apărare reușește un nou succes pe piața europeană de profil, după ce Estonia a decis întărirea capacității sale militare prin achiziția a unui număr de 230 de transportoare blindate pe roți de la contractori turci, după cum a informat Ministerul Apărării din Estonia.
Totul s-a schimbat pe 7 octombrie, o recunosc oficialii americani și israelieni, iar o parte din muniția din stocurile de urgență ale Pentagonului, destinată Ucrainei, va fi păstrată pentru Israel.
Imaginile au arătat vehicule israeliene cu structuri modificate, al căror scop este de a proteja soldații din interior de explozibilul aruncat din drone.
Brigada 1 „Bastogne” a Diviziei 101 Aeropurtate din US Army (Forțele Terestre ale Statelor Unite) desfășoară în Germania (perioada 10 octombrie – 11 noiembrie) un exercițiu complex de evaluare a capacității de luptă, la care participă militari din cel puțin 14 țări, inclusiv din România.
Atacul Hamas din 7 octombrie a fost minuțios pregătit, o relevă toate analizele. Teroriștii au avansat rapid, folosind planoare și motociclete și dispuneau de hărți precise ale zonelor pe care le vor ataca. De asemenea, aceștia aveau chiar și un ghid care explicau cum poate fi distrus un tanc Merkava.
Israelul pregătește o operațiune terestră majoră în Fâșia Gaza cu scopul de a distruge gruparea teroristă Hamas responsabilă de atacul fără precedent din 7 octombrie când comandouri de teroriști Hamas au invadat teritorii israeliene și au masacrat sute de civili. Dar cum va arăta această operațiune?
Concernul rus Uralvagonzavod din cadrul corporației de stat Rostec a anunțat, pe 11.10.2023, că a furnizat Ministerului rus al Apărării un nou lot de tancuri T-90M Proryv și T-72B3M cu protecție suplimentară. Anunțul a fost făcut de Serviciul de presă al concernului cu ocazia celei de-a 87-a aniversări a întreprinderii producătoare de tancuri.
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, în cele aproape douăzeci de luni de conflict, importanța nu doar a tancurilor, dar și a sistemelor de artilerie, în contextul în care mulți experți au pus sub semnul întrebării înainte de conflict utilizarea tancurilor în războaiele moderne.
Dacă la începutul invaziei sistemele antitanc americane Javelin au făcut ravagii printre tancurile rusești, contribuid decisiv la rezistența Ucrainei în primele zile de război, azi ucrainenii s-au adaptat și au identificat noi soluții de distrugere a tancurilor ruse, inclusiv a T-90M Proryv, cel mai modern tanc utilizat de Armata rusă, exceptând „tancul fantomă” T-14 Armata.
În urmă cu șase luni, guvernul federal a anunțat că va furniza Ucrainei peste o sută de tancuri vechi Leopard 1A5.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 3 octombrie, o întâlnire bilaterală cu omologul său sloven, Marjan Šarec. Întâlnirea oficială a avut loc în marja Forumului de Securitate de la Varşovia, activitate la care ambii miniștri participă în perioada 2-4 octombrie.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
Bulgaria va achiziționa blindate de luptă americane Stryker, după ce a renunțat definitiv la ideea de a cumpăra blindate Piranha V, care ar fi trebuit să fie produse în România.
Primul lot de tancuri Abrams a ajuns în Ucraina. Sosirea tancurilor Abrams are loc pe fondul contraofensivei de mai multe luni a forțelor ucrainene împotriva forțelor ruse.
România deține în continuare tancuri T-55, fiind printre puținii operatori activi ai T-55 sovietice. Vor fi achiziționate desigur 54 de tancuri Abrams americane care, în mod logic, vor înlocui bătrânele T-55.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.
România a demarat un program de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm, iar termenul de depunere a ofertelor a fost de 11 septembrie 2023. Există trei oferte depuse, dar programul a stârnit un interes major în interiorul mai multor companii, inclusiv PGZ din Polonia.
Cele mai grele tancuri din lume cu o greutate de 80 de tone, acestea vor ajunge în Ucraina în viitorul apropiat.
Contraofensiva Ucrainei avansează lent, ucrainenii fiind nevoiți să treacă de cele trei linii de apărare „Surovikin” fortificate de ocupantul rus. Trecere timpului va complica și mai mult situația din teren, celebrul noroi ucrainean urmând să își facă la toamnă apariția.
Lista de produse pe care SUA le-au furnizat Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva agresorului rus poate fi completă cu imprimante 3D de dimensiune industrială.